9 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Hull a pelyhesről

Schwarzenegger 20 millió dolláros sztárgázsiért komédiázott ebben a családi vígjátékban, ami megtörtént eseményeken alapult: 1983-ban tényleg összeverekedtek az amerikaiak a karácsonyi vásárlási láz alatt a legkapósabb gyerekjáték miatt.

1. Schwarzenegger 20 millió dolláros álomgázsit kapott a filmért

Az 1988-as Ikrek után egyre több rendező jött rá arra, hogy a nagydarab izomkolosszus, Arnold Schwarzenegger pont amiatt működhet tökéletes főszereplőként a vígjátékokban, mert egy nagydarab izomkolosszus. Így hát sorra készültek az olyan emlékezetes klasszikusok a jó Arnold főszereplésével, mint az Ovizsaru és a Junior, amelyet 1996-ban a Hull a pelyhes követett. Schwarzenegger azonnal igent mondott a filmre, és nemcsak a felkínált 20 millió dolláros sztárfizetés miatt, hanem mert szívből átérezte a főhős dühét: saját tapasztalatból tudta, mennyire idegőrlő tud lenni, ha egy elfoglalt családapa az utolsó pillanatra hagyja a karácsonyi ajándékvásárlást.

 

Forrás: InterCom

 

2. Megtörtént eseten alapul a Hull a pelyhes sztorija

A film ugyebár arról szól, hogy Arnold bucira pofozza az összes Mikulás-jelmezes fickót a városban, miután egyetlen plázában és játékboltban sem találja meg a kisfia hőn áhított játékát, a slágertermék Turbo Mant. Kevésbé ismert tény, hogy ezt a sztorit az 1980-as évek Cabbage Patch-babái iránt tanúsított, extrém őrült vásárlási láz ihlette. A Kádár-kori Magyarországon Buci Babaként forgalmazott (és a szörnyű kinézetével sok akkori kis gyereknek máig nem múló, poszttraumás stressz szindrómát okozó) játékért ugyanis tényleg megőrültek 1983 karácsonyán az amerikaiak: volt olyan kisváros, ahol éjszaka a játékbolt előtt aludtak az emberek, hogy másnap elsőként mehessenek be az üzletbe, ott viszont úgy összekaptak egymással a kevéske Cabbage Patch-baba miatt, hogy az eladónak baseballütővel(!) kellett szétcsapni köztük. A purparlé vége a Tó-retró blog szerint egy szétvert üzlet, egy törött láb és négy további kórházba kerülő sérült lett...

 

 

3. A Baljós árnyak Anakinja játszotta Arnold fiát

Schwarzenegger akciófigurát követelő kisfiát ugyanaz a Jake Lloyd alakította ebben a filmben, akit pár évvel később a Baljós árnyak fiatal Anakin Skywalkereként láthattunk viszont. Ez a két blockbuster egy igen ígéretes színészi pálya eleje lehetett volna - sajnos azonban Lloyd nagyon nehezen birkózott meg a sztársággal. A napi 60 interjú és az ezzel járó hercehurca teljesen kimerítette (hiszen még csak kisfiú volt!), és nagyon nehezen viselte, hogy a rajongók egy része őt hibáztatta amiatt, hogy a Baljós árnyak nem hozta a régi Star Wars-filmek színvonalát. Iskolai zaklatások állandó céltáblája lett, 2001-től már semmiféle fiatal Anakinnal kapcsolatos munkát nem adtak neki a Lucasfilmnél, és 2009-től ugyan beiratkozott egy filmes iskolába Chicagóban, de egy év után kirúgták. 2015-ben azzal került be a hírekbe, hogy gyorshajtás és randalírozás miatt letartóztatták, egy évre rá pedig skizofréniát diagnosztizáltak nála.

 

Forrás: InterCom

 

4. Eredetileg Joe Pesci lett volna Schwarzenegger nagy riválisa

Chris Columbus, a film producere és egyik forgatókönyvírója azt szerette volna, ha a Turbo Man akciófigurára fenekedő másik apukát, Myront Joe Pesci alakítja. Sinbadot végül Schwarzenegger ügynöke javasolta, mert Pescivel ellentétben a komikus magasságra és testfelépítésre is jobban hasonlított Arnoldhoz, így a verekedéseik is hitelesebbek lehettek a vásznon. A producerek azonban úgy érezték, Sinbad nem alkalmas a gonosztevő szerepére, mivel korábban családcentrikus komédiákban brillírozott. A színész ráadásul a castingról is lemaradt, mivel épp egy bosznia-hercegovinai jótékonysági körúton volt az akkori First Ladyvel, Hillary Clintonnal és Sheryl Crow énekesnővel. Chris Columbus azonban megvárta, amíg visszatér, és engedélyezett neki egy külön meghallgatást, és bár Sinbad maga úgy érezte, „mindent elrontott”, végül megkapta a szerepet. A filmben egyébként a szövegének nagy részét improvizálta.

 

5. A fél világ azt hiszi, Sinbad csinált egy dzsinnes filmet is a Hull a pelyhes után

Nem egy ember szentül meg van győződve arról, hogy a '90-es évek végén láttak egy Shazaam (kb. Szezám, tárulj!) című filmet Sinbaddal a főszerepben. Csakhogy ilyen film soha nem létezett, és erről már maga a sztár is megpróbálta meggyőzni a rajongóit. A hamis emlék hátterében alighanem az áll, hogy volt egy film 1996-ban Kazaam, a szellem címmel, amiben Shaquille O'Neil játszott dzsinnt (de 1986-ban Bud Spencer is volt dzsinn a modern környezetbe átültetett Aladdinban). Ezt a furcsa jelenséget, amikor a fél világ ugyanúgy emlékszik valamire, annak ellenére, hogy az nem is fedi a valóságot, Mandela-effektusnak nevezik (ebben a cikkünkben több filmes példát is bemutattunk).

Forrás: InterCom

 

6. Úgy volt, hogy tényleg kapható lesz a Turbo Man, de aztán mégsem

2016-ban mi is megírtuk itt a PORT.hu hasábjain, hogy hamarosan bárki megveheti a Hull a pelyhes Turbo Manjét, mert egy Rumour Skywalker nevű felhasználó pénzgyűjtésbe kezdett a Kickstarteren, hogy 3D nyomtatóval legyárthassa a figurát, 130 dolláros darabáron (plusz a posta). A célösszeg 13 000 dollár volt, össze is jött 15 ezer, ám a projekt kitalálója hiába szerezte meg az eredeti filmes kellékeket a rendezőtől, Brian Levanttól, és kerített egy céget, ami legyártotta volna a sok Turbo Mant, ha most rákattintunk a projekt oldalára, ott azt láthatjuk, hogy a Fox stúdió szellemi tulajdon megsértése és a vásárlók megtévesztése címén leállította az akciófigurák gyártását.

 

7. Mit írt anno a Filmvilág a Hull a pelyhesről?

Harmat György ugyan nem sokra tartotta Schwarzenegger komikusi vénáját, de azért összességében pozitívan nyilatkozott a filmről a Láttuk még rovatban a nagy múltú mozimagazin 1997/1-es számában:

Schwarzenegger nem adja fel. Az Ikrek, az Ovizsaru és a Junior után újból kísérletet tesz arra, hogy akciósztárból komédiássá képezze át magát. Felvonultatja – nem túl változatos – eszköztárát, latba veti – nem éppen jelentős – színészi képességeit, hogy érzékeltesse a fia szeretetéért »nyomuló« apa helyzetének komikumát és (egy-egy pillanatra) fájdalmát. Ez nagyjából elég egy jópofa családi mozihoz, mely a karácsonyi vásárlás őrületét nem szatírává túlozza, hanem burleszkké fokozza.

 

8. Készült Hull a pelyhes 2 is, de már Schwarzenegger nélkül

Mint minden emlékezetes '90-es évekbeli film, a Hull a pelyhes sem kerülhette el a folytatást. 2014-ben a Fox stúdió és az amerikai pankrátorliga, a WWE filmes divíziója összehozott hozzá egy kizárólag DVD-n forgalmazott második részt – de persze már Arnold Schwarzenegger és Jake Lloyd nélkül. A karácsony előtti vásárlási láz ezúttal ugyanis a Larry the Cable Guy művésznevű stand up komikusból és Santino Marella pankrátorból hozta ki a goromba vadállatot.

 

9. Pár éve feltettük a Hull a pelyhest a leghitványabb karácsonyi filmek listájára

A cikk miatt igen sok mérges kommentet kaptunk a PORT.hu-olvasóktól, ezért most az ünnepi áhítat jegyében kijelentjük:

a Hull a pelyhes egy nagyon szórakoztató karácsonyi Schwarzenegger-film!

Még akkor is, ha amúgy nem öregedett túl jól...