A régi nagy klasszikusokat idéző fekete vígjáték a Coen tesóktól

Egy filmbéli válás lehet jó móka - már ha az ember válóperes ügyvéd vagy hozományvadász szépasszony, és ha a kettőt egymás mellé tesszük, akkor kezdődhet a tűzijáték a Coen testvérek vígjátékában.

Azt tudjuk, hogy az esküvő mekkora biznisz, de bizonyos értelemben a válás is, hiszen óriási vagyonok cserélhetnek gazdát vagy feleződhetnek meg. És naná, hogy az egészen a válóperes ügyvédek keresnek a legjobban, de a nap végén az is kiderülhet, hogy ők is emberből vannak, még akkor is, ha adott esetben gyilkosságra is hajlandóak.

Miles Massey (George Clooney) nagymenő Los Angeles-i válóperes ügyvéd. Sikerei csúcsán van: lenyűgöző az ügyfélköre, a pereit nagy arányban nyeri, a szakmában tisztelik, sőt, még egy kikezdhetetlen házasság előtti szerződési záradékot is elneveztek róla. Az élete mégis üres és unalmas. Miles ezért új kihívásokat keres. Ez pedig a gyönyörű Marylin Rexroth (Catherine Zeta-Jones) személyében érkezik, aki Miles egyik ügyfelének leendő ex-felesége, és egy magánnyomozó segítségével ki akarja forgatni a dúsgazdag férjét a vagyonából. Csakhogy Miles könnyedén meghiúsítja az akciót, ám a nő nem hagyja annyiban a dolgot, ráadásul veszedelmesen csinos, és legközelebb egy váratlan fordulattal ő maga is ügyfélként állít be a férfi irodájába egy új, olajmágnás vőlegénnyel (Billy Bob Thornton ): ő maga is ügyfélként állít be a férfi irodájába legújabb házasságát Massey híres szerződési záradékával pecsételné meg.

A rendező jelen esetben „csak” Joel Coen, de ez a film is a Coen testvérek munkája, és érdekes módon ez egy kissé rendhagyó darab. Merthogy a Kegyetlen bánásmód (2003) nagyon sok szempontból Hollywood fénykorának, a harmincas, negyvenes évek klasszikus vígjátékait idézi, különösen ami a főhősök cicaharcát illeti, és ehhez tökéletes választás volt a Clooney-Zeta-Jones páros, hiszen mindkettő tökéletesen tudja hozni az álomgyár legnagyobb, ugyanakkor legszórakoztatóbb kliséit. Ugyanakkor nem hiányozhat innen sem a Coen tesók messziről is felismerhető, gonoszkás humora sem, és bár tudjuk, hogy ez a két szép ember a végén úgyis örökre egymásba szeret, addig azért sok minden történik, és nem nagyon kímélik egymást. És ez a film jobbik része, nem a szokásos romkom vonal.

Egy évre rá Clooney és Catherine Zeta-Jones újra együtt játszottak az Ocean's Twelve - Eggyel nő a tétben (2004), de ott már mindketten mással kavartak.