A Sherlock-sorozat, aminek egy el sem hangzott szófordulat a címe

A Sherlock és Watson Amerikába költözteti a legnépszerűbb brit magánnyomozót.

Két évvel azután, hogy 2011-ben a BBC elindította saját Sherlock Holmes-sorozatát, ami Benedict Cumberbatch főszereplésével a viktoriánus Angliából a jelenbe helyezi át Arthur Conan Doyle népszerű nyomozóját, a CBS is bejelentkezett a maga Sherlock-sorozatával, az Elementaryval, ami magyarul a Sherlock és Watson címet kapta, elég szerencsétlen módon – hogy miért, arra mindjárt fény derül.

Az Elementary összesen hét évadot élt meg: 2013 és 2019 közt futott a CBS-en. Az alapkoncepciója hasonló, mint a BBC-féle Sherlocknak:

modern környezetbe helyezi a deduktív detektívet

– volt is beszólogatás a BBC részéről a premier előtt, hogy ha bármilyen hasonlóságot felfedeznek az saját Sherlockjukkal, akkor perelnek. Végül erre nem került sor, mivel a CBS szériája nem is Angliában, hanem Amerikában játszódik, Jonny Lee Miller játéka még csak nem is emlékeztet Cumberbatch-ére, és Watson ezúttal nő, akit Lucy Liu alakít. Másként is kerül a sztoriba a hűséges társ, hiszen ezúttal Dr. Joan Watson azért van Sherlock mellett, hogy felügyelje a drogrehabilitációját. A sorozat máshol is csűri-csavarja Doyle eredeti sztorijait és karaktereit – ez talán az egyetlen hasonlóság a BBC szériájával. És hogy miért fontos, hogy mi az eredeti, angol címe? Mert ez egy kifejezés, amit Sherlock karteréhez kötünk, de hiába keressük Conan Doyle regényeiben és novelláiban.

Ha elolvassuk az összes Doyle-féle Sherlock sztorit, akkor sem fogunk találkozni azzal a mondattal, hogy: „Elementary, my dear Watson”, vagyis „Pofonegyszerű, kedves Watson” – amit a detektív előszeretettel mondogat, mikor felfedi a megoldást. Ezt ugyanis a karakter első színpadi megformálója, William Gillette (1853-1937) színműíró és színész találta ki, aki harminc éven át alakította Holmes-t a színpadon.

Az ő leleménye a vadászsapka és kockás pelerin, valamint a hajlított szárú pipa is,

ami bár jól néz ki, de elsősorban praktikus oka volt: az egyenes szárú pipa akadályozta volna a beszédben.

még több Sherlock

Se lánytestvér, se vadászsapka – a Sherlock Holmes-variációk

Conan Doyle deduktív detektívje számos változáson ment át az évek alatt. De vajon mi volt előbb: a hajlított pipa vagy a közelharc?

Tovább

 

(via Jörg von Uthmann: Gyilkosok és detektívek)