Az egyik legjobb francia akciófilm

A B13 - A bűnös negyed hozta divatba az oly sok sebésznek állandó munkát adó parkourt, és az akrobatikus ugrálásra remek akciót lehet építeni, ha hozzáadunk pár száz bűnözőt!

„Ez nem Monaco, ez Bagdad!” – mondja a B13 - A bűnös negyed egyik marcona mellékszereplője, és tényleg. Párizs, 2013. Fal különíti el az elgettósodott külvárosokat. A jóléti társadalom lemondott róluk, mert csak a baj volt velük, így nincs többé jog, nincsenek szabályok, nincs törvény, csak a bandák korlátlan uralma. Damien a rendőrség elitjéhez tartozik, egy különleges bevetési csoport tisztje, szakértő a harctudományokban, de mestere a beépülési technikáknak is. Most pályafutása legmeredekebb megbízatását kapja a kormánytól: a 13-as körzet legnagyobb hatalommal bíró bandája, a rettegett Taha és emberei megszereztek egy tömegpusztító fegyvert. Damiennek be kell épülnie ebbe a környezetbe, hogy hatástalanítsa az időzített bombát. Társa a B13-as negyedet kívülről-belülről ismerő, a keleti harcművészetekben jártas, némi priusszal is rendelkező Leitó lesz, akinek egyetlen célja, hogy kimentse Taha karmai közül túszul ejtett húgát, Lolát. Aki amúgy hozzá van láncolva ahhoz a bizonyos rakétához.

A 2004-es B13 - A bűnös negyed az ekkor már szuperproducernek számító, a minőségi, de összességében felejthető akciófilmeket és akcióvígjátékokat futószalagon gyártó Luc Besson gyermeke. Besson írta a forgatókönyvet is a filmben a gengszterfőnököt, Tahát játsszó Bibi Nacerivel közösen, és a legfőbb célkitűzése az egy évvel korábban bemutatott Ong-bak - A thai boksz harcosa sikerének megismétlése, hangulatának lekoppintása volt. Persze nyilván nem csinálhatott a francia gettókban Muay Thai, vagyis thai boksz filmet, így a stílus a parkour lett, amit történetesen a Leitót alakító David Belle talált fel és tett igazán népszerűvé. Bessonnak és az első nagyjátékfilmjét rendező, korábban operatőrként dolgozó Pierre Morelnek pedig mázlija volt, mert Belle-t szereti a kamera, fantasztikusan mozog a vásznon, és természetes minden mozdulata, ami nem feltétlenül mondható el partneréről, a zsarut alakító Cyril Raffaelliről, aki úgy néz ki, mintha Schobert Norbi bátyja lenne, és aki hamar el is tűnt a süllyesztőben.

És lehet azt mondani, hogy gagyi a történet, mert kissé gagyi, ami még szembetűnőbb volt a folytatásban, a B13 - Az Ultimátumban (2009), ahol ugyanezt a sztorit sütötték el, de az akció! Az valami elképesztő, ráadásul egy teljesen hiteles környezetben látjuk mindezt, olyan arcokkal – függetlenül, hogy melyik oldalon állnak -, akiket messzire kikerülnénk az utcán, és tényleg elhisszük, hogy a B13 - azaz Banlieue 13 – rohadt veszélyes hely, és a Lolát játszó gyönyörű Dany Verissimoról is elhisszük, hogy ide tartozik, pedig Madagaszkáron született. A B13 - A bűnös negyed nem lett kultfilm, pedig lehetett volna, és végül a Besson-istálló egyik másik iparosa, Camille Delamarre készített remake-et belőle Veszélyzóna (2013) címmel Paul Walker és David Belle főszereplésével, mérsékelt sikerrel.