Forrónaci és gépkarabély - Colombiana

A törékeny, bosszútól fűtött kolumbiai csaj egyszerre személyesíti meg minden pasi legvadabb vágyait és legmélyebb félelmeit. Hiszen elképesztően dögös és halálosan veszélyes. Főleg férfiakra!

Az van, hogy ez a film lett volna a Leon, a profi (1994) folytatása, de komolyan! Az eredeti forgatókönyv szerint a már felnőtt Mathilda, akit az eredetiben még Natalie Portman játszott, az egykor ellene és Leon ellen vétő bűnözőket vadászta volna le, de valami homályos jogi probléma miatt nem jött össze a dolog, Luc Besson pedig éppen másik 56 film elkészülte körül ügyködött, szóval elengedte a dolgot egy időre. De csak egy időre, mert jó pár évvel később leporolta az ötletet, hozzáadott pár hozzávalót egy másik sikeres korai munkája, a Nikita (1990) sztorijából, alárakott egy egzotikus háttérsztorit, és már kész is volt egy húzós csajos akciófilm, a Colombiana (2011).

Amiben szinte senki sem kolumbiai. A főhősnőt, Cataleyát játszó Zoe Saldana Amerikában született, de dominikai és libanoni felmenőkkel rendelkezik, a legfőbb ellenfelét alakító Jordi Mollá spanyol, annak főnökét pedig a perui Beto Benites játssza, de sebaj, hiszen maga a Colombiána is egy amerikainak álcázott francia krimi. Hősnője kilenc évesen nézi végig, ahogy odahaza Bogotában a szeme láttára ölik meg a szüleit. Ő megússza a mészárlást, és gengszter nagybátyjához, Emilióhoz (az új-zélandi maori Cliff Curtis) menekül az Egyesült Államokba. Tizenöt évvel később már profi bérgyilkosként dolgozik neki, Emilio az „ügynöke”. Névjegye az áldozatai mellkasára rajzolt orchidea, hiszen a neve is egy virágfajtát jelent, amely egyben üzenet is a szülei gyilkosainak. Féktelen bosszúvágya azonban mindenkit veszélybe sodor – legfőképp önmagát. Ellenfele ugyanis a CIA védett tanúja lett időközben.

Tévedés ne essék, a Colombiana nem nagyszerű film, valóban érződik rajta, hogy több más sztoriból gyúrták össze, sőt, hősnőnk egy kissé még a Tomb Raider Lara Croftjára is hajaz, ahogy a rendezéssel megbízott, később két Elrabolva folytatást is készítő Olivier Megaton sem számított generációjának legígéretesebb fiatal francia rendezőjének – Besson társforgatókönyvíró és producer lett. És mégis, a korabeli vegyes fogadtatás ellenére nagyon izgalmas, szórakoztató darab, kizárólag a színészeknek és a profin megcsinált akciójeleneteknek köszönhetően. Előbbiek közül természetesen Saldana viszi a prímet, aki tökéletes az egyszerre kőkemény és törékeny hősnő szerepében, akinek ugyanolyan jól áll a bikini, mint a páncéltörő rakéta, ami azóta persze egy újabb filmes klisé lett, de akkor, 2011-ben még kevésbé volt az.  

És egy kis érdekesség a végére, Bangladesben készült egy bengáli nyelvű nem hivatalos remake Agnee címmel, ami megdöntött minden bevételi rekordot, úgy imádták arrafelé a népek. Lett is folytatása, míg a Colombiánának nem, pedig az EuropaCorp bejelentette, hogy tervezik, és Zoe Saldana sem zárkózott el előle akkoriban. Aztán Gamora lett belőle A galaxis őrzői filmekben, és rögtön kicsit más kategóriába került.