Ha azt akarod, hogy valami megmelengesse a szívedet

Mit érdemes streamelni koronavírus idején? A port.hu mai ajánlata Az ifjú Sheldon című sitcom, az Agymenők testvérsorozata, ami már a harmadik évadánál jár, de mindenképpen érdemes csatlakozni, ha hiányzik egy kis derű ezekben a vészterhes napokban.

Az Amerikában 2017-ben, nálunk 2018 nyarán indult Az ifjú Sheldonnak korábban írtunk kritikát mindkét évadáról – mégpedig azért, mert annyira kiváló. A legtöbb sorozattal ellentétben ez nem lett egyre rosszabb, egy cseppet sem mutatja a kifáradás jeleit – ezzel szemben kifejezetten fejlődik, hiszen az alkotóknak nagyon határozott elképzeléseik vannak róla, hogy merre vigyék tovább.

Miközben az első évad (amiről azt állítottuk, hogy a világ legszomorúbb vígjátéksorozata) annak a tragikomikumát mutatta be, milyen kihívásokkal teli, mégis különleges kapcsolat áll fenn az Agymenők legnépszerűbb karaktere, a vélhetően Asperger-szindrómás, ezúttal még csak 9 éves Sheldon Cooper és édesanyja, a csupaszív, mélyen vallásos Mary között, addig a második szezonban még ehhez képest is emelték a tétet.

Forrás: HBO

 

Míg továbbra is megmaradt Sheldon a központi figurának, sokkal többet mutattak a mellékalakokból, azaz a fiú családtagjaiból: George-ból, az egyszerű, mégis érzékeny apából, Georgie-ból, a tökkelütött bátyból, Missyből, a gyönyörű, elkényeztetett és szemtelen kis ikertestvérből és Mimóból, a szerencsejáték-függő, az életet nagykanállal faló nagymamiból.

A harmadik évadban minden karakternek folytatódik a története, és még több szerepet kap Mimó sajnos már csak volt pasija, a csodabogár egyetemi professzor (egyúttal Sheldon kedvenc tanára), Dr. John Sturgis. Az alkotók nagyon ügyesen viszik tovább a szálakat, és mindenkihez sikerült olyan sztorit kitalálni, ami nagyon beszédesen árulkodik róla, mi is izgatja éppen az adott figurát, és merre fog továbbmenni a sorsa (lásd Missy debütálását a fiú baseballcsapatban vagy Georgie próbálkozásait az „üzleti életben” és a lányok körében).

Eközben pedig végig nagyon jól eltalálják az arányokat, és ugyan mindenkinek megvan a maga kis történetszála (talán Mimóval alakulnak a legizgalmasabban a dolgok, hiszen a Sturgisszel való szakítás után ismét bepasizik, és ezzel újabb színes figurát hoznak be a sztoriba), továbbra is Sheldon áll a cselekmény középpontjában. És az alkotók még mindig tartják magukat ahhoz, amit a második évadban vezettek be: egyre sűrűbben mutatják meg, hogy hiába tartja magát mégoly tökéletesnek, a főhősnek egyre több jellemhibája lepleződik le.

De eközben természetesen egy percre sem lankad a derűlátó világlátás, és egy olyan szívmelengető hozzáállás, amitől Az ifjú Sheldont annyira jó nézni, annak ellenére, hogy sokkal kevésbé vicces, mint a legtöbb sitcom. Persze továbbra is vannak benne poénok, de az olcsó szórakoztatás helyett itt mindig fontosabb lesz a szeretet és az elfogadás – hiszen ugyanez jellemzi az alkotók viszonyát is saját karaktereikhez.

Az ifjú Sheldon pedig a szívmelengető szemlélet mellett azért is különösen alkalmas a koronavírusos-karanténos időszak napjait-heteit megédesíteni, mert jó sok időre le tudjuk foglalni magunkat vele. Egy epizód ugyan csak húszperces, de az első és a második évad 22-22 részből áll, a harmadik pedig egyelőre tizennyolcból – szóval sokáig ellehetünk vele (az összes epizód fent van az HBO GO-n). És ami a jövőt illeti: ez a szezon állítólag csak 21 részből fog állni, a most következő, tizenkilencedik epizódra pedig sajnos még április elejéig várnunk kell. De szerencsére lesz Az ifjú Sheldonnak negyedik évada is, ami az eddigi tervek szerint még az idén elindulna, de nem tudni, nem fog-e csúszni a koronavírus miatt.