Íme a 10 legmocskosabb humorú gyereksorozat!

Pucér rajzfilmfigurák, tinilány a kádban, szexuális tárggyá lealacsonyított Ariana Grande, szemtelenül nyomuló Johnny Bravo. Az ember nem is gondolná, mennyi kétértelmű vagy épp nyíltan szexista poén van a gyerekeknek szánt sikersorozatokban.

Hiába népszerű évtizedek óta A Simpson család és a South Park, még ma is makacsul tartja magát a régi beidegződés, miszerint „a rajzfilm gyerekeknek való”. Erre persze újra és újra rácáfolnak az olyan őrült animációk, mint a Netflix mostani pszichedelikus őrülete, a The Cuphead Show!, ami idehaza Csészefej és Bögrearc címmel érhető el (kritikánk itt olvasható róla), és legalább annyira népszerű téma lett mostanra, mint a Tinder-svindler.

Forrás: Netflix

 

A szülők szeretnék azt hinni, hogy a gyermekbarátnak hirdetett animációk és élő szereplős tévésorozatok valóban gyermekbarát produkciók – ám sajnos ez nem mindig van így. A televíziózás története során számos olyan műsor készült, amely olyan explicit jeleneteket is tartalmazott, amelyeket egészen biztosan nem gyermekeknek szántak. Bár ezeket a produkciókat a szülők és a médiaszervezetek is rendre támadják, a jelenség a mai napig létezik. A Listverse cikke alapján az alábbiakban bemutatjuk a 10 leghajmeresztőbb gyerekeknek szóló tévéműsort, ami valaha adásba került.

 

1. ICarly

Bár az iCarly a maga idejében, 2007 és 2012 között egy sokak által kedvelt, ártatlan gyerekműsor volt, ma már botrányok felhősítik el a dicső múltat. Azóta ugyanis, hogy a Nickelodeon egykor ünnepelt producere, Dan Schneider ellen különféle hatalmi visszaélésekkel és szexuális devianciával kapcsolatos vádak merültek fel, minden produkcióját kritikusabb szemmel nézi a közvélemény.

Schneider állítólag betegesen rajongott a fiatal lányok lábfejéért, és ebben sajnos a műsorai alapján van is némi igazság, mivel számos sorozatában rendszeresen visszatérő humorforrás volt a tinilányok lába.

Az iCarly ügyében még vizsgálat is indult, miután az egyik főszereplő, a Samet alakító Jennette McCurdy azt állította, szégyelli színészi karrierjét, amelynek nagy részét Dan Schnieder produkcióiban töltött el, és különösen fájdalmas seb neki az iCarly. Bár a színésznő nem ment bele a részletekbe, az kétség kívül igaz, hogy ebben a sorozatban számos jelenetben szerepeltek fiatalkorú színésznők mezítláb, akiknek a talpát nem egy alkalommal közelről mutatták masszírozás közben, vagy épp akkor, amikor fürdéskor(!) beragad a csapba(!) címbéli Carly (Miranda Cosgrove) lábujja.

 

2. Sam & Cat

Ez a rövid életű iCarly spin off sorozat is Dan Schneider agyszüleménye volt, és bár csak 2013 és 2014 között futott, hatalmas botrány közepette mutatta meg a producer valódi, velejéig romlott énjét. Egyrészt az egyik főszereplőt, az azóta énekesként is befutott Ariana Grandét botrányos jelenetekbe kényszerítette bele: az akkor már 20 éves, de feleannyinak kinéző sztár

hol egy dildószerű, zöld izével játszott az ágyban, hol egy feltűnően hosszú és vaskos krumplit markolászott, hol pedig lefröcskölte magát vízzel és a saját lábujjait nyalogatta.

De a Sam & Cat volt az a sorozat is, amely esetében a producer a széria hivatalos Twitter-fiókján keresztül arra kérte a fiatal rajongólányokat 2013-ban, hogy tegyenek ki a a közösségi médiába fotókat a lábukról, amire rá van írva, hogy #SamandCatSaturday, és a sorozat hivatalos fiókja majd retweeteli ezeket. Egy 2018-as sajtónyilatkozatban, miután számos kényes ügyben megvádolták Schniedert, úgy reagált a történtekre, hogy „egyszerűen csak viccesnek találta a gyerekek lábát”, és „a képek nem szexuális célzattal készültek”. Ezzel a botránnyal azonban a Sam & Cat sorozat akkora megrázkódtatást okozott az időközben felnőtt rajongóinak, hogy a trauma egyeseknél örök életükre kihathatott.

 

3. Jessie

Ez a 2011 és 2015 futó élőszereplős Disney-sorozat a kisvárosi lány, Jessie Prescott (Debby Ryan) történetét mesélte el, aki New Yorkba költözött, hogy ott valóra válthassa az álmait, és színésznő lehessen. Ellentétben a listánk legtöbb szereplőjével, ebbe a szériába nemcsak elvétve csúszott be egy-egy pikánsabb epizód, teljes mértékben a felnőtt humorra támaszkodott, annak ellenére, hogy a sorozatot gyerekeknek szánták. Ilyen volt például az a jelenet is, amelyben

a pimasz kissráctól, Luke-tól (Cameron Boyce) megkérdezik, van-e rajta kikapcsoló gomb, mire ő félreérthetetlen célzással azt mondja nagykorú Jessie-nek, hogy „van, keresse meg”...

Az ilyen pillanatok miatt több szülői szervezet is felemelte haragját, és azt követelték, hogy a sorozatot vegyék le a műsorról. Ez azonban süket fülekre talált, mivel a széria a maga 98 epizódjával az egyik leghosszabb Disney-sorozat, és készült hozzá egy spin off is, Bunked címmel.

 

4. SpongyaBob Kockanadrág

Egy olyan hosszú ideje műsoron lévő sorozat esetében, mint az 1999 óta töretlen népszerűséggel futó SpongyaBob Kockanadrág, a puskaporos hangulatú viták szinte garantáltak. Azt most hagyjuk is inkább, hogy egyes konzervatív csoportok szerint SpongyaBobék a homoszexualitást és a drogot népszerűsítik a gyermekek körében... Néhány emlékezetes csörte és purparlé viszont nagyon is jogosan ekézi a sorozatot a kétértelmű, mocskos tréfái miatt. Az egyik epizódban például Spongyabob azt mondja Csillag Patriknak, hogy látszik a zsenialitása.

Válaszul Patrik eltakarja az ágyékát, egyértelműen arra utalva ezzel, hogy szerinte Spongyabob a péniszéről beszélt.

Egy másik epizódban SpongyaBob gyorsan csatornát vált a tévéjén, amikor Csigusz belép hozzá, azt hebegve, hogy csak a sportcsatornát keresi. Márpedig ez pedig egyértelműen arra utal, hogy a képernyőn korábban épp valamiféle halas témájú pornófilm ment. De olyan rész is készült, ahol az egyik szereplő látványosan ledobja magáról az amúgy is lenge ruháját, és miközben szinte a nézők arcába tolja a pucér tomporát, Rák úr és Tunyacsáp, akik szemből szemlélik a meztelenkedőt, sóbálvánnyá dermednek a látványtól. Ezek az epizódok természetesen nemcsak az internetes mémgyárak, de a felháborodott szülők figyelmét is ráirányították a sorozatra, ennek ellenére a SpongyaBob Kockanadrág a mai napig az egyik legnépszerűbb gyerekműsor.

 

5. Zack és Cody élete

Ez a 2005 és 2008 között futó élőszereplős sorozat a Disney egyik legsikeresebb produkciója volt volt a 2000-es évek elején. A történet középpontjában egy testvérpár állt, a címbéli Zack (Dylan Sprouse) és Cody (Cole Sprouse), akik a bárénekesként dolgozó édesanyjukkal együtt egy hatalmas luxushotelben éltek, és ott mindenféle őrült kalamajkába keveredtek. Bár a legtöbb rész kifejezetten gyerekbarát volt, nem egy átlépte azért azt a bizonyos határt.

A Forever Plaid című epizódban például a két 14 éves srác lyukat fúrt a falba, hogy a kukkolhassák a szomszéd szobában átöltöző és pletykálkodó, gimnazista lányokból álló focicsapat tagjait.

Ezeket a szexista vicceket a nézők többnyire figyelmen kívül hagyták, és a sorozat elkerülte a látványos vitákat, így egy 3 évados, óceánjáró luxushajón játszódó spin-off sorozatot is megélt, a Zack és Cody a fedélzeten címmel.

 

6. Totál Dráma Sziget

Ez a 2007 és 2014 között sugárzott kanadai animációs sorozat olyan volt, mint egy rajzolt Survivor: tinédzserek egy csapata egy szigeten különféle nehéz és veszélyes kihívásoknak nézett elébe.

A cenzúrázott meztelenség elég gyakori volt a sorozatban, de a túlélőshowk-ból ismert undorító feladatokra is volt példa: például amikor a rajzolt tinédzsereknek bikaherét kellett ennie.

Az ilyen epizódokat több országban is cenzúrázták, az Egyesült Államokban például a heregolyókat bikahús-golyókra keresztezték át.

 

7. 6Teen

Ez az animációs sorozat hat 16 éves fiatalról szólt, akik folyton a plázában lógtak, miközben a felnőtté válás olyan gondjai gyötrik őket, amiket minden tinédzser megtapasztal (randik, diákmunka stb.). A bökkenő az volt, hogy ezeket a történeteket elvileg gyerekbarát szemszögből kellett volna elmesélni, ám a sorozatbéli a kamaszok, ugyanúgy, ahogy a kortársaik a való életben, folyamatosan feszegették a határokat azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem.

A Dude of the Living Dead című halloweeni rész középpontjában például egy fehérneműbolt öltözőjének kukucskálónyílása állt.

Egy másik epizódban pedig a szereplők meglátták egymást meztelenül. Természetesen a fentiekkel kapcsolatban éles kritikákat fogalmaztak meg a felháborodott szülők és gyermekvédő szervezetek, így többek között pont ezen viták vezettek oda, hogy a sorozatot végül 2010-ben elkaszálták.

 

8. Johnny Bravo

A Johnny Bravo, a kigyúrt csajozógép pojáca (akinek a ruhásszekrényében hegyekben állnak az ugyanolyan fekete pólók) a Cartoon Networkön 1997 és 2004 között vetített rajzfilmsorozat emblematikus főhőse volt. A széria már az első epizódtól kezdve tele volt felnőtteknek szóló kikacsintásokkal, annak ellenére, hogy egy gyerekcsatornán futott. Szinte minden epizódban mindennaposak voltak az olyan szélsőséges dolgok, mint egy szűz rituális feláldozása az amazonok szigetén, de számos olyan helytelen magatartásformát láthattak a nézők, amikor

Johnny Bravo enyhén szólva nem tisztelte a nők személyes terét.

 

9. Sok sikert, Charlie!

A Good Luck Charlie viszonylag egyszerű recept alapján készült a Disney háza táján: fogj egy rakás gyereket, tegyél mellé agyonhajszolt szülőket, és máris garantált a sok vicces és érzelmes családi pillanat, ami miatt a fiatal közönség újra és újra le fog telepedni a képernyők elé. A gyerekbarát humor azonban néha tartalmazott olyan vicceket is, amiket csak a felnőtt nézők érthettek. Egyszer például a szülők, Amy és Bob rájönnek, hogy

a címbéli kislányuk, Charlie káromkodik, és nem tudják, hogyan állítsák le.

Más epizódokban a szereplők a kamera előtt vetkőztek. Mindezek ellenére a Sok sikert, Charlie 2010-től 2014-ig futott a tévében, és a 97 epizód mellé egy film is készült. Ma is Disney-klasszikusnak számít, a mocskos vicceit pedig réges-régen elfelejtette a nagyközönség.

 

10. Adventure Time / Kalandra fel!

Ez az animációs sorozat mindig is sok mocskos viccnek adott otthont. Egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol egy Finn nevű fiú és a csodakutyája, Jake a varázslatos Ooo földjén barangolnak. A sorozatot a Cartoon Network sugározta 2010-től 2018-ig. Ezalatt örök viták forrása volt a szülők körében az ellentmondásos viccek miatt. Ezek közé tartozott egyebek között az, amikor

Jake és Lady Rainicorn meztelenül futkároztak egy káposztaföldön, vagy amikor Jake arra utalgatott, hogy lábfetisiszta.

Nem csoda, hogy a szülők ellenezték, hogy a gyerekeik megnézzék ezt a sorozatot...