Jason Statham egész hétvégén melózik

Azt nem vehetjük el Jasontól, hogy baromi keményen dolgozik, még akkor is, ha sokszor ugyanazt a karaktert játssza más néven, de van olyan is, hogy nem annyira pozitív hős!

A szállító (2002)

Jason Statham tulajdonképpen az ideális színész volt Luc Besson számára, és a rendező/producer csinált belőle akciósztárt, ő fazonírozta azzá, amilyennek ma ismerjük, a keveset beszélő, de gyorsan ütő, kemény, de érző szívű pasassá, akit oly sokszor játszott már el azóta,  és akit először A szállító címszereplőjeként hozott. Aki, ha hívják, megjelenik szuper járgányán, hibátlanul, időre házhoz szállítja, amit rábíznak, majd elporzik. Sosem kérdez, sosem akar többet tudni, mint amennyit muszáj, sosem hibázik. Egyetlen egyszer azonban kivételt tesz. Azután sokszorosan megbánja. Kinyitja az egyik rábízott csomagot: persze, mert nagyon dörömböl az autója csomagtartójában. A zsákban egy beragasztott szájú, gyönyörű kínai lányt talál. Corey Yuen teljesen korrekt, izgalmas és remekül megkoreografált akciófilmet gyúrt a sztoriból, amit még ma is jó újranézni.


Mobil (2004)

Jason mogorva tekintete, kemény külseje tulajdonképpen predesztinálná arra, hogy rengeteg negatív hőst játsszon, de valamiért ritkán vállal be ilyesmit, pedig rengeteg filmet csinál. Ezen kivétel még pályája elején esett, és nem lett belőle túl emlékezetes alkotás, de a maga idejében a Mobil meglehetősen sikeres, üdítően izgalmas és fordulatos darab volt. Minden azzal kezdődik, hogy megszólal egy mobiltelefon. Ryan (Chris Evans) felveszi, és békés életét elragadja a totális káosz: gyilkosság és árulás veszi körül. Egy kétségbeesett női hang jelentkezik. A nő (Kim Basinger) azt állítja, elrabolták, és csupán kimerülő félben lévő, törött telefonja köti össze a külvilággal. Pedig nagy szüksége volna a segítségre, hiszen kisfia hamarosan kijön az iskolából, férje hazafelé indul a munkából - és mindketten veszélyben vannak.

A király nevében (2007)

A német Uwe Bollt a ma élő egyik legrosszabb rendezőként tartják számon, és mégis folyamatosan dolgozik, ontja magából a filmeket, és ezekhez néha sikerül elég jó neveket is szerezni. Ilyen például ez az olcsó Gyűrűk ura koppintás, amelyben minden van, ami a lemásolt eredetiben, csak olcsóbb és kevesebb. Hőse az egyszerű Földműves – máskor Farmerként szerepel -, aki fia meggyilkolása és felesége elrablása után kénytelen felvenni a harcot Konreid király (Burt Reynolds) oldalán, akinek birodalmát a démoni Gallian (Ray Liotta) csatlósaival megszállta. A férfi hamarosan válaszút elé kerül: vállalja a sorsát és valódi származását, amivel megmentheti a királyságot, vagy folytatja a magányos bosszúhadjáratot. Vajon melyik utat választja?

Parker (2013)

Az igencsak egyszerű című film több műfajt mos egybe, de mindezt jól és jó arányérzékkel. Van itt egy jó adag akciófilm, bosszúmese és szélhámos sztori, de biztos, ami biztos, van egy kissé túlfűtött szerelmi szál is, mert ha az ember beteszi Jennifer Lopezt a filmjébe, akkor használja is rendesen. Hősünk, Parker profi tolvaj, és megvannak a maga szabályai: sosem lop olyantól, akinek nincs pénze, és sosem bánt olyant, aki nem szolgált rá – és legfőképpen az, ha valamit elkezd, azt be is fejezi. Utolsó akciója során azonban társai átvágják, a zsákmányt lenyúlják, őt pedig kis híján a túlvilágra küldik. Parker feltett szándéka, hogy megszerzi a zsákmányt, méghozzá kamatostól. A gazdagok és híresek kedvelt gyülekezőhelyén bukkan a bandára, azonban tervéhez bennfentes társra van szüksége. Egy pénzhiányban szenvedő, csinos és eszes ingatlanügynök lesz a partnere, akivel együtt eszelik ki a nagy dobást. És Jason cowboy kalapot hord!

Halálos iramban 7 (2014)

A Halálos iramban 6 ott ért véget, hogy kiiktatták a gonosz Luke Evanst és bandáját, de aligha sejthették, hogy az illetőnek van egy még gonoszabb és még elszántabb bátyja, aki bosszúra szomjazik. Több mint egy évvel azután veszi fel a cselekmény fonalát, hogy a kegyelmet kapott Dom (Vin Diesel) és Brian (Paul Walker) visszatértek az Államokba. A törvény helyes oldalán kezdenek új életet, de persze megvannak a saját problémáik, persze cseppet sem akkorák, amekkorát Deckard Shaw (Statham), a hidegvérű brit orgyilkos és egykori elitkatona jelent, aki Tokióban kezdi terrorhadjáratát Han brutális meggyilkolásával. És itt nem áll meg, és talán ő lesz a franchise-ben a csapat legfélelmetesebb ellenfele.