Kevin Costner csúcsformában

Nemrég érkezett a hír, hogy Hugh Jackman fogja megformálni Robin Hoodot egy közelgő filmben – de nekünk a tolvajok fejedelme akkor is örökre Kevin Costner marad. Kedd este meg is nézhetjük ebben az ikonikus szerepében a tévében.

Robin of Locksley Richárd királlyal (Sean Connery) keresztes hadjáratra indul a Szentföldre. Egy mór harcos, Azeem (Morgan Freeman) társaságában menekül meg a halálból, és együtt térnek vissza szülőhazájába, Angliába. Hazaérkezve rossz hírek fogadják: az uralkodó távollétét kihasználva anarchiába süllyedt az ország, a nottinghami seriff és társai magukhoz ragadták a hatalmat. Robin családját sem kímélték, édesapját megölték, vagyonát és birtokát elkobozták.

Robin ezért bosszút esküszik: tisztára akarja mosni családja nevét és vissza akarja szerezni mindazt, ami jog szerint őt illeti. Összecsap hát a seriff embereivel, a harcban néhányukat meg is öli, így menekülnie kell. Azeem társaságában a sherwoodi erdőben lel menedékre, ahol már számos üldözött bujdosik. Robin az élükre áll, hadsereggé szervezi őket és felveszi a harcot a seriff és emberei ellen. A kalandok közepette Robin újra találkozik gyermekkori barátjával, az azóta szép fiatal nővé serdült Mariannel (Mary Elizabeth Mastrantonio).


Habár a Yellowstone sorozattal és az annak farvizén készülő közelgő saját westernjével Kevin Costner egyértelműen a reneszánszát éli, kétségtelen, hogy

a kilencvenes évek elején volt abszolút a topon.

A nagy áttörést meghozó Farkasokkal táncoló után, az 1995-ös Waterworld buktája előtt az 1991-es Robin Hood, a tolvajok fejedelmével (és a pár évvel ezután készült Tökéletes világgal és Több mint testőrrel) a sztár igazi csúcsformáját hozta.

De simán lehet, hogy ezt csak a 90-es évekhez kapcsolódó nosztalgia mondatja velünk, hiszen annak idején a színészt Arany Málnára jelölték az alakításáért. Vagy az is lehet, hogy maga a jól sikerült film emeli meg Costner alakítását, hiszen minden történelmi pontatlansága ellenére a Robin Hood, a tolvajok fejedelme az egyik legjobb kalandfilm – és nem csak a 90-es években. Nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1993-ban maga Mel Brooks parodizálta a Robin Hood, a fuszeklik fejedelmével.


Aki pedig vitathatatlanul makulátlanul játszik a Robin Hoodban, az a nottinghami seriffet megformáló Alan Rickman, aki már a forgatáson annyira jó volt, hogy a féltékeny Costner állítólag – erről 20 érdekesség a Robin Hood, a tolvajok fejedelméről című cikkünkben írtunk korábban – több jelenetét is kivágatta, mert úgy vélte, háttérbe szorítja őt. De hagyjuk is ezeket a csúnya pletykákat, és koncentráljunk inkább arra, hogy ebből a vetélkedésből milyen jó film született.

És akkor a csodálatos betétdalról Bryan Adams előadásában még nem is beszéltünk!

 

Tudj meg mindent a filmről!

20 érdekesség a Robin Hood, a tolvajok fejedelméről

Kevin Costnert úgy lejátszották a vászonról, mint a hétszentség, ráadásként még Arany Málnát is kapott legrosszabb színészként, mégis ez az egyik kedvenc filmünk tőle – és nem csak nekünk!

Tovább