Melegíts húsvétra a Monty Python második legjobb filmjével!

Boldogok a sajtkészítők, hiszen szerda este leadja a tévé a Brian életét.

Az 1969-ben alakult angol humoristacsoport, a Monty Python (azaz Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin és az amerikai Terry Gilliam) a Monty Python Repülő Cirkusza címmel adásba került tévés szkeccseket követően belevágott a nagyjátékfilmezésbe is. Az Artúr-mondakört elképesztően viccesen feldolgozó 1975-ös Gyalog galopp után 1979-ben a bibliai időket pécézték ki maguknak.

A sztorit szinte biztos mindenki jól ismeri, de a kis számú kivétel kedvéért a Brian élete Júdeában, pontosan ott és akkor játszódik, amikor Jézus megszületett – ám nem róla szól, hanem a vele egy időben, a közelében világra jött másik gyermekről, Brianről.

Azt követően, hogy már a napkeleti bölcsek is tévedésből őt hiszik a Megváltónak, Brian élete folyamatos tévedések és félreértések sorozatává válik.


Felnőttként a forrongó júdeai közegben hősünk a gyönyörű forradalmárlány, Judith révén kapcsolatba kerül az egyik elvakult zsidó lázadó csoporttal. Ennek keretében Brian először csak Róma-ellenes jelszavakat pingál Pilátus palotájának a falára, később azonban társai egyre több akcióba vonják be. Ezzel párhuzamosan pedig folytatódik a félreértések vígjátéka, hiszen közben Jézus is ugyanitt tevékenykedik, s hívei ismét összekeverik vele a mi Brianünket.

Az abszurd végkifejletig persze még számos kacagtató kaland vár a főhősre és ránk, rekordszámú aranyköpés kíséretében. Lásd például: „Na jó, de eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól, vízvezeték-hálózattól, mit tettek értünk a rómaiak?”;

„Üsd meg, százados, de nagyon dulván!”;

„Szelinted az humolos, vagy nem, mikol kimondom, hogy Fikusz Kukisz? Van egy felesége is: tudjátok, hogy hívják? Úgy hívják: Foltisszima... Foltisszima Fingusz.”).


Aki látta, annak bizonyára nem meglepő, hogy egy felmérés szerint a Brian élete a valaha készült tíz legviccesebb film egyike (bár szerintünk előkelőbb helyen is végezhetett volna a tizedik helyezésnél). És persze állandó a vita, hogy vajon ez vagy a Gyalog galopp a jobban sikerült Monty Python-film – mi a címben azért emlegettük másodikként, mivel az IMDB-n 8 ponton áll, a másik alkotás 8,2 pontjával szemben.

De persze ér vitatkozni!


A film abszurd humorához pedig mi sem passzol jobban, mint az a vicces érdekesség, amit a Brian életéről szóló trivia cikkünkben is megírtunk: miután Norvégiában „istenkáromló” tartalma miatt egy évig nem engedélyezték a vetítését, a szomszédos Svédországban azzal a szlogennel reklámozták, hogy „olyan vicces film, hogy Norvégiában betiltották!” Tiszteletlen humora miatt a Pythonok alkotására az egyházon kívül is sokan mások megsértődhetnének – de inkább szórakozzunk rajta ismét egy jót szerda este!

 

Érdekességek a filmről

X dolog, amit talán nem is tudtál a Brian életéről

Brian eredetileg a 13. apostol lett volna, aki folyton lemarad Jézus életének legfontosabb pillanatairól. A filmet istenkáromlás miatt számos helyen indexre tették, Svédországban viszont így reklámozták: „olyan vicces film, hogy Norvégiában betiltották!”

Tovább