Minden idők 10 legjobb háborús sorozata

Nagy feladat háborús sorozat készíteni, pláne olyat, amely megtörtént eseményeket dolgoz fel pontosan és látványosan, de mi összeszedtük a 10 legjobb ilyen sorozatot az ezredforduló utánról.

10. A tengeralattjáró (2018)

 

 

Immár harmadik évadánál tart a Wolfgang Petersen rendezte, 1981-es eredeti, Das Boot és az azt követő „első” sorozat alapján, német-cseh koprodukcióban készült széria, amelynek története 1942-ben, a megszállt La Rochelle tengeralattjáró támaszpontján kezdődik. Innen indul első bevetésére a tapasztalatlan Klaus Hoffmann kapitánnyal az U-612, míg a parton Simone Strasser világa irányíthatatlanná válik, amint veszélyes viszonyba keveredik. Igazi,

a nyílt tengeri bevetés és az ellenállós, kémkedős vonal mintha két külön sorozatot alkotnának,

de így legalább mindenkinek jut valami. A sorozatbeli U-612-es tengeralattjárót egyébként ugyanaz a teljes léptékben felépített hajómásolat „alakítja”, mint amit az  U-571 -hez (2000) is felhasználtak, és ami az S-33-as amerikai búvárhajó másaként készült el annak idején.

A sorozat az Epic Drama csatornán nézhető

 

Forrás: Epic Drama

 

9. Hosszú út hazáig (2017)

 

 

A Martha Raddatz újságírónő bestsellere alapján a National Geogrpahic megbízásából készült nyolcrészes sorozat Irakban játszódik, és azt mutatja be, milyen áldozatokat és szenvedéseket követel egy háború a katonáktól és az otthon maradt családtagoktól. 2004. április 4-én Bagdad Sadr City nevű külvárosában a texasi 1. lovassági hadosztályának egyik szakasza lázadók csapdájába került -

a napot azóta "fekete vasárnapként" emlegetik.

A sorozatban két fronton zajlik a háború: egyrészt a bagdadi sikátorokban, másrészt Texasban, ahol a katonák hozzátartozói a tévéképernyők elé szegeződve találgatják, vajon élnek-e még a fiaik, férjeik, szerelmeik. A Hosszú út hazáig főszereplője a Tabu és a Kártyavár sorozatokból is ismert Michael Kelly, ő alakítja Gary Volesky alezredest, aki néhány órával a harc kitörése előtt vette át a Sadr City-ben állomásozó amerikai csapatok irányítását.

 

Forrás: National Geographic

 

8. A becsület ideje (2008)

 

 

1941-ben lengyel diverzánsok egy csoportját dobják le az angolok a megszállt Lengyelországba. A csapat tagjai Konarski őrnagy és négy fiatal tiszt Wladek és Michal, az őrnagy fiai valamint Bronek és Janek, akik a németek bevonulása után menekültek külföldre. Feladatuk a Lengyel Földalatti Állam és a Honi Hadsereg munkájának a támogatása. Eközben a megszállt Varsóban zajlik a mindennapi élet. Az egyre nagyobb drágulás nemcsak a gettóban élőket sújtja, de Varsó minden lakójának szembesülnie kell ezzel.

A németek rendszeresen megtorló akciókat szerveznek,

az utcán fogdossák össze az embereket, hogy aztán a városon kívül valahol kivégezzék őket. Így kerül egy kivégző osztag elé Karol, a lengyel titkosszolgálat volt tisztje is, aki mindent elkövet, hogy megmentse az életét, még hazaárulásra is képes. A lengyel ellenállás tényleg megérdemelt egy izgalmas sorozatot, és ez az!

 

Forrás: Duna Televízió

 

7. Gyilkos megszállás (2008)

 

 

Az HBO saját gyártású, hétrészes minisorozata az iraki háború, azaz az „Iraki Szabadság Hadművelet” első 40 napját mutatja be. A 2003-as invázió egyik előőrse egy tengerészgyalogos felderítő zászlóalj volt, feladata pedig a gyors előretörés, a dolgukat hol megkönnyítette a szétesőben lévő iraki hadsereg, hol megnehezítették az utolsó emberig kitartó ellenállók – és a saját hadvezetésük hibái, dicsőségre vágyó, inkompetens feletteseik rossz döntései. A zászlóalj egyik osztagával tartott a Rolling Stone magazin újságírója (Lee Tergesen), és az ő szemszögéből ismerjük meg Brad 'Iceman' Colbert (Alexander Skarsgård) szakaszának kalandjait. És ezek a tengerészgyalogosok a legkevésbé sem hősök egy kicsit sem hősies háborúban, hanem hétköznapi srácok, akik teszik a dolgokat, közben üvöltve énekelik a Teenage Dirtbag-et, folyton egymást szívatják, örökké éhesek és kanosak.

A sorozat az HBO MAX-on nézhető

 

Forrás: HBO MAX

 

6. A 22-es csapdája (2019)

 

 

Majd öt évtizeddel a filmváltozat után sorozat formájában éled újjá Joseph Heller saját élményei alapján írt szatirikus második világháborús regénye, nagyrészt George Clooney -nak köszönhetően, aki rendező, executive producer és színész is volt. A 22-es csapdája a háború és a háborús gépezet abszurditását vizsgálja a bombázótiszt Yossarian százados (Christopher Abbott) történetén keresztül. Számára nem az ellenség jelenti a fő problémát, hanem a saját hadserege, mindenekelőtt parancsnoka, az őrült Cathchart ezredes (Kyle Chandler), aki folyamatosan növeli a bevetések számát.

Ha Yossarian szabadulni szeretne, ki kell játszania a megkerülhetetlen 22-es szabályt.

És Heller fergeteges abszurd humora mögött ott van a mélységes dráma is: az összes fegyvernem közül a légierő szenvedte el a legnagyobb veszteségeket.

 

Forrás: HBO MAX

 

5. Könnyek völgye (2020)

 

 

A tízrészes izraeli sorozat valós eseményeket dolgoz fel. 1973. október 6-án az Egyiptom és Szíria vezette arab koalíció meglepetésszerű támadást indít Izrael ellen. A túlerőben lévő, óriás taktikai előnnyel rendelkező ellenség célja az 1967-es, hatnapos háborúban elveszített területek visszaszerzése, valamint Izrael elpusztítása volt,

az útjukban csupán néhány izraeli tankosztag állt.

Igaz, ezek jobban kiképzett, jobban motivált katonák voltak, mint ellenfeleik. A drámai és helyenként tényleg zsigerileg izgalmas történet a jom kippuri háború északi, szír frontján zajló összecsapásokra koncentrál, és a csatákban résztvevő három fiatal katona szemszögéből mutatja be a sorsfordító eseményeket. Kritikánk a sorozatról ITT olvasható.

A sorozat az HBO MAX-on nézhető

 

Forrás: HBO MAX

 

4. 1864 (2014)

 

 

A valaha készült legdrágább dán sorozat az ún. második Schleswig-Holstein háború, más néven a porosz-dán háború eseményéit mutatja be, háttereként pedig egy családi drámai szolgál. 1864-ben a túlságosan elbizakodott dánokat megtámadta a több mint kétszeres túlerőben lévő porosz és velük szövetséges osztrák hadsereg – a poroszok alig két év múlva az ekkor segítségükre siető Ferenc József ellen fordulnak! -, és bár

a dánok hát hónapon át hősiesen védekeznek,

az eredmény nem lehetett kétséges. Az Ole Bornedal rendezte sorozat elképesztően látványos csatajeleneteket tartalmaz – ami már csak azért is izgalmas, mert a háborúról eleve keveset tudtunk korábban -, miközben az események európai politikai háttérét is megvilágítja, meglepően objektív módon. A szereplőgárdát olyan nagyszerű dán színészek alkotják, mint Pilou Asbæk, Nicolas Bro vagy Lars Mikkelsen.

 

Forrás: DR1

 

3. The Pacific - A hős alakulat (2010)

 

 

Az elit alakulathoz hasonlóan a The Pacific – A hős alakulat is a második világháború eseményeit dolgozza fel, itt is Steven Spielberg és Tom Hanks voltak az executive producerek, Európa helyett ezúttal a csendes-óceáni hadszíntérrel a középpontban – egyebek közt a Guadalcanal, Peleleu és Iwo Jima szigetéért folyó véres harcokkal.

A sorozatból három amerikai tengerészgyalogos hihetetlenül izgalmas történetét ismerhetjük meg.

Egyikük, John Basilone őrmester (Jon Seda) elnyeri a legmagasabb katonai kitüntetést, a Becsület Érdemérmet, míg az aknavetős Eugene Sledge (Joseph Mazzello) és a géppuskás Robert Leckie (James Badge Dale) rendkívül népszerű emlékiratai egyben a sorozat „irodalmi alapjául” is szolgáltak. És nem mellesleg itt ismerhette meg a világ Rami Malek a széria egyik legérdekesebb szerepében, a dörzsölt, szabadszájú Merriell 'Snafu' Sheltont játszva.

A sorozat az HBO MAX-on nézhető

 

Forrás: HBO MAX

 

2. Generációk háborúja (2013)

 

 

A nagyszerű és rendkívül hiteles német miniszéria öt barát életét meséli el a Harmadik Birodalomban, illetve a keleti fronton egészen a végkifejletig. A Wehrmachtba belépő két testvér, Friedhelm és Wilhelm Winter, a zsidó származása miatt üldözött Viktor, az énekesi karrierért bármire hajlandó Gréta és az önkéntes nővérként dolgozó Charlotte sorsán keresztül kibontakoznak a második világháború hétköznapi drámái, történelemformáló eseményei és embert próbáló, brutális pillanatai. A Philipp Kadelbach rendezte sorozat nyilvánvalóan hiánypótló alkotás, hiszen német perspektívából mutatja be a világégést, ahol hőseink közül az igazi főszereplők, a Winter testvérek egyszerre bűnösök és áldozatok – miközben valahogy mégis sikerül megőrizniük emberségüket.

 

Forrás: ZDF

 

1. Az elit alakulat (2001)

 

 

A Steven Spielberg és Tom Hanks nevével fémjelzet sorozat a Ryan közlegény megmentése (1998) anyagi és kritika sikerének, beleértve a 11 jelölésből megnyert öt Oscar-díjat, köszönhette létrejöttét. A sorozat alapjául Stephen E. Ambrose azonos című könyve szolgált, és ennek köszönhetően minden, amit a 101. légi szállítású hadosztály 2. zászlóalja 506. számú ezredének E százada tett, az pontosan és hitelesen jelenik meg, sőt, még a szereplőválogatás alapja is elsősorban az volt, hogy az adott színész a lehető legjobban hasonlítson az általa megszemélyesített katonára. Az elit alakulat elkészítésekor

minden idők legdrágább sorozata volt a maga 125 millió dolláros költségvetésével,

ami epizódonként 12.5 millió dollárt jelent, és amit főleg a megrendelő HBO állt, de nem maradt el a siker sem. Ami elsősorban a hiteles karaktereknek volt köszönhető. A legfontosabb szereplő persze a történet elején még csak hadnagy, majd történetünk végén már őrnagy Richard D. Winters (Damian Lewis), és ott van a tiszttársát, Nixon százados (Ron Livingston), 'Buck' Compton (Neal McDonough) Carwood Lipton őrmester (Donnie Wahlberg), illetve a rettenthetetlen, de ellentmondásos megítélésű Ronald Speirs százados (Matthew Settle) és így tovább.

A sorozat az HBO MAX-on nézhető

 

Forrás: HBO MAX