Minden idők legjobb zsarusorozatai

Ezeket a rendőrös szériákat bármikor szívesen újranézzük.

Brooklyn 99 – Nemszázas körzet

A New York 99. számú rendőrőrsén játszódó, poénokkal tűzdelt sorozat a tehetséges, ám gyerekes módon viselkedő Jake Peralta nyomozó (Andy Samberg) és újdonsült főnöke, a mogorva Ray Holt (Andre Braugher) közötti konfliktusokat mutatja be rendkívül vicces formában, amihez persze az őrs többi, nem kevésbé defektes munkatársa is asszisztál.

A káoszt csak fokozza, hogy az új vezető döntései nem könnyítik meg a szolgálati szabályzatot igencsak lazán kezelő Peralta életét.


Dr. Csont

Dr. Temperance Brennan (Emily Deschanel) alias Dr. Csont briliáns, ugyanakkor meglehetősen magányos antropológus, akit megkörnyékez egy ambiciózus FBI-ügynök, Seeley Booth (David Boreanaz), hogy kivételes tudásával segítsen az iroda megoldhatatlan ügyeinek a felderítésében. Feladata a legkülönfélébb bűncselekmények ismeretlen áldozatainak az azonosítása a holttestek megmaradt csontjai alapján. A közös munka során Booth és Dr. Brennan, valamint az irányításuk alatt dolgozó csapat újra és újra szembetalálja magát a nyomozást ellehetetlenítő korrupcióval és a meglehetősen hatékony helyi ellenállással.


A törvény embere

A törvény embere, Raylan Givens rendőrbíró (Timothy Olyphant) ízig-vérig hős, méghozzá a szó klasszikus értelmében: Stetson-kalapban, westerncsizmában, az övén pisztolytáskával jár; fegyverét csak akkor használja, ha valóban szükség van rá – de akkor embert öl vele, hiszen ez a fegyver rendeltetése, legalábbis szerinte. A 2010-ben indult, és 6 évadot megért neowestern Elmore Leonard két regényén és egy novelláján alapul, és sajátságos westernes hangulata mellett legfőbb vonzerejét Givens és egy másik figura kettőse jelenti, aki a sorozat alkotóinak leleménye.


Walton Goggins Boyd Crowdere, a déli suttyó, a helyi drogbáró fehér fajvédő fia, aki aztán vallási fanatikus lesz és az apja ellen fordul, eredetileg csak a pilot epizódban szerepelt volna, ahol Givens annak rendje és módja szerint le is lövi, de mind a tesztközönség, mind az FX fejesei sokkal több fantáziát láttak a karakterben, és abszolút igazuk lett.

A törvény embere cselekményének alapját ugyanis Givens és Boyd sokszor nagyon is ingatag szövetsége, a két ember egymás iránti, viszolygással vegyes tisztelete adja,

amihez jönnek Harlan megye különböző furcsa és/vagy rémes karakterei” – olvasható a PORT.hu-nak a sorozatról szóló kritikájában.

 

Kritikánk a sorozatról

A törvény embere: egy zseniális alulértékelt sorozat

Timothy Oliphant élete egyik legjobb alakítását nyújtotta Raylan Givens rendőrbíróként, aki a régi vadnyugatra jellemző módon intézi ügyeit a belterjes vidéken. Jön is a folytatás, ha minden jól megy, Tarantinóval!

Tovább

 

Esküdt ellenségek

Ez a New York Cityben játszódó kemény detektívdráma valódi bűnesetekből meríti az ihletet. Jack McCoy helyettes államügyész (Sam Waterston) és az ügyész, Jamie Ross (Carey Lowell) vezetik a rendkívül fontos jogi csapatot, míg Lennie Briscoe gyilkossági nyomozó (Jerry Orbach) a terepen gyűjti a nyomokat. A meglehetősen egyszerű alapra épült sorozat népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy

az évtizedek során több folytatása, spinoffja készült,

nevezetesen az Esküdt ellenségek: Az utolsó szó jogán, a szexuális bűncselekményekben nyomozó detektívek eseteit bemutató Különleges ügyosztály, a bűnözők szemszögét ábrázoló Esküdt ellenségek: Bűnös szándék és a Los Angeles-i verzió, a nem túl meglepő módon Esküdt ellenségek: Los Angeles címre hallgató sorozat.


Castle

A krimi koronázatlan királya, Rick Castle (Nathan Fillion) az egyik legsikeresebb író, akitől újabb remekműveket várnak. Csakhogy Castle alkotói válságba került, nincs egyetlen eredeti sztorija sem, ezért kapóra jön neki, amikor egy ügyben a rendőrség a segítségét kéri. Kapcsolatai révén eléri, hogy a rendőrség tanácsadójaként részt vehessen Kate Beckett (Stana Katic) nyomozónő mellett a nyomozásokban. Ennek azonban Beckett cseppet sem örül, mert Castle idegesítően pimasz, öntelt, irányíthatatlan és gátlástalanul használja kisfiús sármját. A folyton civódó páros a kényszerű közös munka kapcsán számos ügyet megold, miközben egyre jobban megismerik egymást.


Luther

Az amerikai rendőrös szériák mellett nagyon sokan szeretik a brit zsarusorozatokat is, amelyek közül kiemelkedik ez az Idris Elba főszereplésével forgatott alkotás. Amellett, hogy a Luther hangulata komorabb a szokásos krimisorozatokénál, és a megszokottnál kegyetlenebb bűntényeket mutat be (a legtöbbször rafinált sorozatgyilkosok szadista cselekményeit), legfőbb vonzerejét az Elba által életre keltett figura, maga Luther jelenti. John Luther londoni rendőrnyomozó ugyanis olyan elszántan küzd a bűnözők ellen, hogy gyakran nem riad vissza attól sem, hogy ugyanazokat a módszereket használja, mint ők (persze nem a szadista sorozatgyilkosságokra, csupán a szimpla erőszakhasználatra gondolunk).

Igazi elveszett, esendő lélek ő, akit egyszerre csodálunk és sajnálunk.

 

A sorozat nem túl jól sikerült netflixes folytatása

Korábban sosem látott szadizmus az új Lutherben

Annak idején nagyon szerettük Idris Elba Luther című sorozatát, ami meghozta a világhírnevet a brit színész számára. Megnéztük, hogy a Netflixre érkezett nagyjátékfilmes folytatás hozza-e a megszokott hangulatot – és persze színvonalat.

Tovább

 

Zsaruvér

A Zsaruvér ismét csak egy amerikai sorozat egy rendőrtisztekből álló családról.

Tom Selleck alakítja Frank Reagant, New York City bátor rendőrkapitányát.

Legidősebb fia, Danny (Donnie Wahlberg) egy olyan nyomozó, aki nem mindig tartja be a szabályokat, míg lánya, Erin (Bridget Moynahan) a kerületi ügyész helyettese. Amikor Frank legfiatalabb fia, Jamie (Will Estes) megkezdi rendőrkarrierjét, megkeresi az FBI, hogy segítsen nekik egy rendőrségen belüli titkos szervezet ügyében nyomozni...


Gyilkos elmék

A Gyilkos elmék az FBI egyik különleges részlegéről szól. A csoport feladata nem kevesebb, mint az ország bűnöző állományát, valamint a bűnözésre hajlamos személyeket analizálni, a különösen veszélyeseket kiszűrni és megállítani, mielőtt újra lecsaphatnának.

Jason Gideon ügynök a viselkedésanalízis legelismertebb tekintélye, míg Aaron Hotchner speciális ügynök különleges módszereivel képes feltárni az emberek legféltettebb titkait is.


Derek Morgan a megszállott, fanatikus bűnözőkre specializálódott, Dr. Spencer Reid, a meg nem értett zseni pedig, akinek a szociális IQ-ja legalább olyan alacsony, mint amilyen magas az értelmi intelligenciája, maga a két lábon járó lexikon. Végül, de nem utolsósorban itt van Elle Greenway, aki saját előéletéből kiindulva nemierőszak-bűntényekre szakosodott.

Ha szeretjük a sorozatgyilkosos szériákat, a Gyilkos elmék biztos nem fog csalódást okozni!


(via Listverse)

 

Ez is érdekelhet

A tévétörténelem legjobb nyomozói

Jócskán van kik közül válogatni, hiszen a sorozatok, tévés alkotások között nagyon gyakori a krimi műfaja. A jó hír pedig, hogy ezzel a hét kiváló elmét felvonultató öt szériával a hétvégén a tévéképernyőn is találkozhatunk.

Tovább