Nézz meg minél több Schwarzenegger- és Robert De Niro- filmet!

A héten 40 éves A szarvasvadász, és annak is most lesz 30 éve, hogy bemutatták az Ikreket. Ezekhez a nevezetes évfordulókhoz igazodtunk az eheti tévéajánlónkban.

1978. december 8-án került az amerikai mozikba Robert De Niro és Christopher Walken öt Oscar-díjjal jutalmazott háborús filmje, A szarvasvadász, 10 évvel később pedig ugyanezen a napon vetítették először Ivan Reitman halhatatlan vígjátékát, az Ikreket, amiben Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito testvéreket alakítottak. Ezekhez a nevezetes évfordulókhoz igazodtunk az eheti tévéajánlónkban: nézzünk filmeket Schwarzeneggertől, De Nirótól és Christopher Walkentől!

Arnold Schwarzenegger és Robert De Niro a Maggie premierjén, a 2015-ös Tribeca Filmfesztiválon (fotó: Grant Lamos IV/Getty Images)

 

Hétfő: Julius Caesar

Christopher Walken igen emlékezetes szereplő volt 40 évvel ezelőtt A szarvasvadászban: ő játszotta a főszereplő Robert De Niro egyik barátját, Nicket, aki kissé megkattant a vietnami háború idején, amikor a vietkongok a fogolytáborban őt is orosz rulettre kényszerítették. Alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Julius Caesar életét (és persze halálát is) sokan sokféleképp feldolgozták már a filmek és sorozatok világában. 2002-ben egy amerikai-olasz-német-holland koprodukcióban készült tévés dráma mutatta be az ókori római elit háborúktól és intrikáktól zajos hétköznapjait. Christopher Walken Marcus Portius Catót alakította benne.

Kedd: Szupercella

Bizonyára minden Schwarzenegger-rajongó emlékszik az Ikrekből arra a jelenetre, amikor a jó Arnold moziba megy, és egy Rambo-plakát mellett csak lefitymálóan legyint Sylvester Stallone izmai láttán. A '80-as és a '90-es években Arnold és Sly folyamatosan így üzengettek egymásnak a vásznon: Az utolsó akcióhősben például Stallone volt a Terminátort alakító sztárszínész, A Pusztítóban pedig Schwarzeneggerből elnök lett, és könyvtárat neveztek el róla.

Bár a két akciósztár egy ideig a Planet Hollywood étteremláncban is társtulajdonos volt, sokáig nem kedvelték egymást. Éppen ezért sajnos az első olyan filmre, amiben mindketten egyenrangú főszereplőként osztják a pofonokat, egészen 2013-ig kellett várni (mert azért valljuk be, az Expendables 1-2-ben Arnold azért nem sok vizet zavart). Ez volt a Szupercella, amiben a két izomhegynek kivételesen nem erővel, hanem ésszel kellett megszöknie a világ legjobban őrzött szuperbörtönéből. Na persze azért lövöldöztek is!

Szerda: The Expendables - A feláldozhatók 3

Stallone a '80-as években nagyobb sztárnak számított a filmiparban Schwarzeneggernél, Arnoldot pedig rettenetesen idegesítette, hogy amíg ő csak 1 millió dollárt kapott a Conan, a pusztítóért, Sly már 3,5 milliót vágott zsebre a Rambóért és 12 milliót a Rocky 4-ért. Ekkor kezdődött a '90-es évek végéig kitartó bevételi verseny és a sok beszólogatás meg szívatás, amelyek csak Arnold kormányzósága idején csitultak el. A 2010-es évekre viszont a két akciósztár látványosan kibékült egymással, és leforgattak az Expendalbles-trilógiát és a Szupercellát.

A Feláldozhatók-trilógia 2014-es lezárásában Stallone és akciósztár barátai, Arnold Schwarzenegger,  Dolph Lundgren, Wesley Snipes, Jet Li, Antonio Banderas valamint Harrison Ford együtt szállnak harcba a Mel Gibson alakította főgonosszal, aki korábban maga is Expendables-tag volt, csak véres kezű tömeggyilkos és könyörtelen fegyverkereskedő lett belőle. Most pedig az újoncokkal feltöltött zsoldoscsapat pusztulását akarja! 

Csütörtök: Taxisofőr

A '70-es évek egy nagyon termékeny, jó időszak volt Robert De Niro számára. Az 1978-as A szarvasvadász előtt Oscart-kapott a Keresztapa 2 fiatal Vito Corleone megformálásáért, a Taxisofőrért pedig egy rakás fesztiváltrófeával és kritikusi díjjal jutalmazták.

Travis Bickle, a Vietnamot megjárt veterán nem leli helyét New Yorkban. Éjszakai taxisként dolgozik, aki napközben álmatlanságtól gyötörve a tévét bámulja, éjjel pedig furábbnál furább figurákat fuvaroz. Nőttön nő benne a vágy, hogy ne csak dühöngjön a világ mocskosságán, hanem változtasson is rajta. Sikertelenül közeledik egy szép politikai aktivista lányhoz, hasztalan győzködi a vidékről feljött, kiskorú prostituáltat, hogy térjen jó útra, hiába üzeni a polgármesterjelöltnek, hogy takarítsa el az utcákról a szemetet. Úgy érzi, neki kell cselekednie: kopasz fején kis sörénnyel, pisztollyal a kezében elindul, hogy rendet tegyen.

Péntek: A sötétség ideje

Christopher Walken mára sajnos ugyanolyan megélhetési színész lett, mint a szintén Oscar-díjas Nicolas Cage: válogatás nélkül bevállal bármit egy kis aprópénzért. Bár a sötétség ideje egy nem túl ismert és szeretett krimi, azért nem rossz. Ráadásul olyan sztárok is feltűnnek benne Walken mellett, mint Diego Luna, akit a Zsivány Egyes előtt még nem nagyon ismertek a mozinézők, pedig számos filmben játszott.

A XX. század derekán járunk. Orson Welles (Danny Huston) tönkrement házassága elől Itáliába menekül, hátha ott újraindíthatja szebb napokat látott karrierjét. Wellest szinte azonmód behálózza Lea Padovani (Paz Vega), az elbűvölő fiatal színésznő, és amikor valaki meggyilkolja a nő mostohaapját, a rendező egyszer csak a római alvilág gyilkosokkal és csalókkal teli világában találja magát, ahol semmi sem az, aminek látszik.