Valóságshow-k, amikről kiderültek, hogy egyáltalán nem valóságosak

A nézők szeretik azzal vádolni a különböző tévéműsorokat, hogy meg vannak rendezve, direkt nem az nyerte a tehetségkutatót, aki megérdemelte volna, manipulálva vannak a szavazások, meg vannak írva a történetek. Ezeket a vádakat pedig rendre cáfolják a műsorok készítői.

A producerek  szerint nem áll érdekükben, hogy egy közönségszavazás során eldőlő verseny másként alakuljon, mint ahogy azt a nézők eldöntik. Ha kiesik valaki, akit nagyon szeretnek, akkor nem fogják legközelebb nézni a műsort. Egy realityt azzal vádolni, hogy meg van vágva… elég nagy hülyeség, hisz ez tény, de elég a saját hétköznapi életünket példának venni, amikor sztorizgatunk, akkor is a legérdekesebb részeket emeljük ki, nem azt, ami amúgy senkit sem hat meg, vagy nevettet meg, stb. De a történet manipulálásának azért több fokozata is van. Ezekre van itt pár példa.

Bear Grylls, a kamu túlélő 

A brit hadsereg különleges egységénél, az SAS-nél szolgált katonából lett tévés túlélő, kalandor, író műsoráról, A túlélés törvényeiről már nagyon régen kiderült, hogy egy kicsit meg volt másítva a valóság a tévében látottakhoz képest. Elkezdtek terjedni a pletykák, hogy Bear Grylls nem is szabadban alszik a dzsungelben, hanem hotelben, és nem férgeken meg kígyókon él, hanem grillcsirkén. 

Bear Grylls óriáshernyót és piócát eszik a kedvünkért

A Netflix új interaktív filmjében mi dönthetjük el, hogy a brit kalandor milyen túlélési praktikákat használjon.

Tovább

 

Csupasz túlélők, ahol nem is a meztelenkedés volt a lényeg

A Naked and afraid című valóságshow legalább annyira volt valóságos, mint Bear Grylls műsora.  A nézők itt azt nehezményezték, hogy nem is a meztelen túlélés volt a lényeg. Erre legfeljebb azt lehet mondani, hogy hát jó reggelt kívánok. Vajon miről lehet szó, amikor egy férfit és egy nőt meztelenül kiküldenek a dzsungelbe, a sivatagba, hogy éljenek túl? Természetesen a műsor nem attól jó, hogy a két ember túlél 30 napon át minden segítség nélkül. (Persze kapnak némi segítséget, hisz a szereplők nem halhatnak meg, így vannak orvosok a közelükben.) A Csupasz túlélők lényege a két “összezárt” szereplő közti dinamika. Nem meglepő, hogy olyan túlélőket állítottak párba, akiknek különböző a világnézetük. 

És tény, hogy azért lehet egy kicsit megrendezett a műsor, mert több volt benne a konfliktus, mint a túlélés. Hisz valójában a 30 napig tartó kalandot többnyire éhezve élték túl, mert nem tudtak élelmet szerezni. Így nem maradt más kontent, minthogy az árnyékban ülve vegetáló szereplők egymást csesztetik.

Gordon Ramsay őrjöngései 

A híres, vagyis a legendás kiakadásairól hírhedt Gordon Ramsay műsora is meg volt rendezve. A Pokol konyhájában nem csak az volt jól megírva, amikor a séf hirtelen idegállapotba jött, és eldurrant az agya egy rosszul elkésztett zsü miatt, hanem az étterem vendégei is fizetett színészek voltak. Sőt, testőrök is voltak a konyhában arra az esetre, ha Gordon Ramsay sértéseit esetleg nem viselné túl jól valamelyik versenyző. 

A Masterchef is némileg meg lett manipulálva, mondja egy korábbi versenyző, aki azt tapasztalta, hogy a konyhában történtek nem teljesen fedik azt, ami a tévében lement. Kicsit meg lettek vágva a mondatok, így lettek olyan konfliktusok és drámák is, amik amúgy egyáltalán nem voltak. 

Rémálomesküvők

A TLC-n futó Mondj igent a ruhára című műsor koncepciója rémesen egyszerű. Adva van az az amúgy is stresszes helyzet, hogy egy menyasszonynak megfelelő esküvői ruhát kell keresnie. A megfelelő alatt itt értsük azt, hogy stílusban és persze pénzben is megfelelő ruhadarabot kell találni. A leendő feleségek rendre alacsony büdzséből akarják megoldani a vásárlást, de aztán az esküvői ruhaszalonban elő-előkerül egy szebb és drágább darab, ami jobban tetszik a menyasszonynak. 

Szerencsére a nőnek nem kell egyedül döntenie, mert vele van minden kedves jóakarója, akik nem fogják vissza magukat, ha ki kell mondaniuk a véleményüket. Na ezen a ponton már manipulálva van a sztori. A producerek direkt berendelik ruhapróbára segítőnek, “támogatónak” az olyan rokonokat, barátokat, akik tudnak rosszmájúak is lenni. A producerek pedig még fel is spannolják őket, hogy jó lesz az, ha nem bólogatnak mindenen, sőt, mondják csak meg, ha egy ruha szarul áll az amúgy is tehén kinézetű menyasszonyon.

A Kardashian család élete sem az, ami a valóságshow-jukból látszik

Döbbenet, de az utca embere buktatott le olyan realityket, mint a Keeping up with the Kardashians, a Jersey Shore és a The Real Housewives. Egytől egyig ugyanazt mondták el az utcán elcsípett forgatásokkal kapcsolatban: a stáb többször is megállította a jelenetet, majd újra eljátszatta az egészet, hogy egy másik szögből is fel tudják venni. 

A reality lényege pedig az lenne, hogy felveszik a valóságot, de ez nem az. Más kérdés, hogy ez mennyivel jobb, mint a Kardashianék filtermentes élete, vagy a Jersey Shore-on dolgozó és bulizó fiatalok nyara, ha nem lenne erősen támogatva a készítők által, hogy a szereplők igyanak csak bátran, hogy kijöjjön belőlük a böszme vadállat.

Autós buhera

Az MTV egyik legnagyobb durranása Xzibit műsora volt, a Pimp My Ride. Arról szólt, hogy a rapper a “környéket járva” szakadt verdákat keresett, majd vitt el, hogy 1 hét alatt felújítsa, sőt, felpimpelje. Volt itt minden. Indokolatlan nagy hangszórókkal megpakolt kocsik, az utastérbe szerelt diszkógömb, a sebváltó mellé applikált turmixgép, pickup csomagtartójába varázsolt jakuzzi. 

A műsor elképesztő menő volt. Xzibit tényleg nagyon odatette magát kis csapatával a műhelyben. A rapper jó kis hangulatot teremtett, vidáman szedték atomjaira a kocsikat, majd építették újjá minden hiperszuper kütyüvel. A műsor vége után sok-sok évvel aztán elkezdtek kitálalni a szereplők, akiknek felpimpelték a verdáikat. Kiderült, hogy az átalakítás nem egy hét alatt zajlott, hanem hosszú hónapokon át. Aztán, amikor megkapták az autót, az egy dolog, hogy a tulajnak nem tetszett, de meg kellett játszania magát, hogy el van ájulva, de akadt olyan is, hogy konkrétan használhatatlanul, teljesen rossz motorral adták vissza a gépet. 

Kamu raktárok kamu vadászokkal

Az Ozone TV-n és a Historyn megállás nélkül lehet darálni, hogy milyen kincseket rejtenek az árverésre bocsátott raktárak. A Raktárvadászok azt mutatja be, hogy kis szerencsével nagy haszonra lehet szert tenni. Van némi kukabúvárkodás fílingje a műsornak, hisz tulajdonképpen mások ott felejtett “szemetében” turkálhatunk a képernyőn keresztül. Amolyan virtuális lomizás élmény, amihez még csak ki sem kell kelni a fotelből. Igaz, nem is vihetünk haza semmi jót. 

Nem mintha a raktárvadászok olyan egyértelműen nagyot szakítanának ezekből a kincsvadászatokból, hisz a talált tárgyak értékét elég vad bemondások alapján becsülik meg. De ennél jobban is belenyúlnak a készítők a show-ba. 

Ezért ordas nagy kamu a Raktárvadászok

A trash reality sorozat szinte megkerülhetetlen, hiszen három csatorna is ontja epizódjait éjjel-nappal, de vajon tényleg kincseket lehet találni ezekben a raktáregységekben? Nyilván főleg nem, de vannak itt más kérdések is.

Tovább