30 év börtönbüntetésre ítélték R. Kelly-t

A szexuális ragadozó R&B énekes ügyében megszületett az ítélet.

Kilenc hónappal azután, hogy kilenc vádpontban, köztük szexuális zaklatás és vesztegetés vádjában is bűnösnek találták New Yorkban, megszületett az ítélet a ’90-es évek egyik legbefolyásosabb popsztárjának ügyében. A Robert Sylvester Kelly néven született énekest

30 év börtönbüntetésre ítélte a szövetségi bíróság.

R. Kelly 2019-ben a bíróságon; Fotó: Antonio Perez - Pool via Getty Images

 

Kelly már három éve előzetes letartóztatásban van, miután több nő, később pedig két férfi is azzal vádolta meg, hogy 18 éves koruk előtt szexuális visszaélést követett el rajtuk, az aktusokat pedig több alkalommal is videóra vette.

Tulajdonképpen ez okozta a vesztét is, ugyanis még 2002-ben az egyik ilyen felvétel eljutott egy újságíróhoz, aki elindította azt a lavinát, aminek köszönhetően a hátralevő életét minden bizonnyal börtönben tölti majd az R&B királyának is nevezett zenész. Az azóta nyilvánosságra került házivideón ugyanis Kelly egy - állítólag - fiatalkorú partnerével volt látható, amint nem csupán közösülnek, de az énekes le is vizeli a lányt. 

Az említett eset kapcsán ugyan megvádolták, azonban tagadta, hogy ő szerepel a felvételen, tanúvallomások híján pedig akkor még felmentették a vádpontok alól.  Bár a következő évek során sorra álltak elő vádlók, az ügy végül a 2019-es Surviving R. Kelly, azaz Túlélni R. Kelly-t című dokumentumfilm megjelenésével kapott ismét hatalmas hírverést.


Az abban nyilatkozó tanúk állításai alapján ugyanis egy igazi szörnyeteg képe rajzolódott ki a közvélemény szeme előtt, aki

évtizedekre visszanyúlóan követett el szexuális bűncselekményeket fiatalkorú személyeken,

sőt, egy emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszövetkezetet is kialakított, amelyen keresztül hírneve és vagyona segítségével behálózta a rá istenként tekintő rajongóit.

Számos tanú ismét megszólalt az ítélet meghozatala előtt, akik a tárgyalás során könnyeikkel küszködve idézték fel az ellenük elkövetett borzalmakat, de többen azt állítják, Kelly a megbánás legcsekélyebb jelét sem mutatta feléjük, a sztár ugyanis a végsőkig tagadta az ellene felhozott vádakat.

Ügyvédei szerették volna elérni, hogy a büntetést legfeljebb 10 évben maximalizálják, az ügyészek azonban minimum 25 évre kívánták rács mögött látni az 1995-ben az I Believe I Can Fly című dallal világsztárrá váló énekest.


Kelly gyanús ügyei egyébként közel 30 évre vezethetők vissza, hiszen 1994-ben, 27 éves korában hamis papírok segítségével vette feleségül az akkor csupán 15 éves Aaliyah-t, a 2001-ben repülőszerencsétlenségben elhunyt R&B énekesnőt.

R. Kellyre augusztus 15-én Chicagóban újabb tárgyalás vár, akkor többek közt gyermekpornográfia vádjával kell majd szembenéznie.