Programkereső

Színház

Koncert

Alice Sara Ott zongoraestje

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), január 27., 19:30

Francesco Tristano: in the beginning wasChopin: 24 Preludes Op. 28 (1-2-3-4.)Ligeti György: Musica Ricercata (I. Sostenuto, Misurato, Prestissimo)Chopin: 24 Preludes (5-6-7-8-9.)Nino Rota: Valse lento molto cantabileChopin: 24 Preludes (10-11-12-13-14-15)Chilly Gonzales: Prelude in C Sharp MajorChopin: 24 Preludes (16-17-18)Tōru Takemitsu: Litany (In Memory of Michael Vyner) I. AdagioChopin: 24 Preludes (19-20.)Arvo Pärt: Für Alina, Chopin: 24 Preludes (21-22-23-24.)Alice Sara Ott: Lullaby of Eternity (based on Mozart: Requiem in D minor, K. 626: Lacrimosa) Nem mindennapi sztárvendéggel nyitja meg a 2022-es évet az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat január 27-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Alice Sara Ott szólóestjén bemutatja a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent új albumát, az „Echoes Of Life”-ot. Nem ritkaság, hogy egy muzsikus turnén népszerűsíti új lemezét. A japán anyától és német apától származó, világhírű zongoraművésznő, Alice Sara Ott is ezt teszi, amikor a közelmúltban napvilágot látott Echoes Of Life (Az élet visszhangjai) című különleges műsorát szólaltatja meg rendhagyó, összefüggő kompozíció élményét nyújtó, szünet nélküli koncerten. A lemez gerincét Chopin Huszonnégy prelűdje szolgáltatja, a zongoraművésznő négy-öt tételenként a prelűdök folyamába ékel egy-egy 20-21. századi kompozíciót, gyökeresen eltérő világú szerzőktől, akik között elvont, modern alkotó éppúgy akad, mint a filmzene, az elektronikus könnyűzene vagy a popzene képviselője. Az utolsó Chopin-prelűd után Alice Sara Ott saját darabja, a Mozart-Requiem Lacrimosa tételét idéző Lullaby To Eternity (Bölcsődal az Örökkévalósághoz) zárja a programot. A tolmácsolások megejtően tökéletesek és szuggesztívek, alapélményünk egyrészt a korok és stílusok kontrasztja, másrészt az, hogy Chopin tételei közé ékelve a többi mű is költői „prelűddé” változik át. A zongoraművésznő 2019 februárjában Instagram-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy multiplex sclerosisban szenved. Lemeze a betegséggel vívott harc drámai feladatának lírai feldolgozása: zavarba ejtőn és torokszorítón nyílt vallomás az élet kiszolgáltatottságáról és törékenységéről. Alice Sara Ott fiatal kora ellenére a világ egyik legkeresettebb művésze lett, a legrangosabb zenekarokkal és karmesterekkel lép fel, állandó vendége a leghíresebb koncerttermeknek. A 33 éves művésznő egzotikus szépsége és bája is mindenkit magával ragad. Küldetésének tartja, hogy a klasszikus zenét a világ minden tájára elvigye és mindenkivel megszerettesse: „Fel kell számolnunk azt a tévhitet, hogy a komolyzene valami olyasmi, ami a jómódú és magasan kvalifikált emberek kiváltsága, mert ez nem igaz. Nem kell műveltnek lenned ahhoz, hogy élvezd a klasszikus zenét. A zene hallgatása tesz műveltté.” „MVM Koncertek – A Zongora”

Harmónia Jazzműhely: Balázs József Trio feat. Fehér Fábió

Budapest Jazz Club, január 28., 20:00

A legendás New York-i Blue Note-ban és a Detroit Jazz Fesztiválon is elsöprő sikert aratott East Gipsy Band zongorista vezetője Balázs József a közép-generáció egyik legtehetségesebb billentyűse, a Krakkói Jazz Juniors Versenyen a legjobb szólista díját nyerte el. A zenekarhoz csatlakozó fiatal gitáros, Fehér Fábió fantasztikus tehetség. Balázs József (zongora), Pecek Lakatos Krisztián (bőgő), Balázs Elemér (dob), vendég: Fehér Fábió (gitár)

Kállai Ernő (hegedű), Varga István (cselló), Csalog Gábor (zongora)

Bartók Emlékház, január 29., 18:00

Schumann:Adagio és Allegro csellóra és zongorára, op. 70 (1849)d-moll szonáta hegedűre és zongorára, op. 121 (1851)F-dúr zongoratrió, op. 80 (1847) Schumann zongorás kamarazenéje 3.

Földről az égbe - Évindító Anima Sound System-nagykoncert

Várkert Bazár, január 30., 19:00

Km .: Anima Sound System, Bognár Szilvia, Bocskor Bíborka, Magyar Bori (Makám), Szalóki Ági, Berecz András és Berecz Marci, Csoóri Sándor Sündi, Törőcsik Franciska, Kovács Antal (Romano Drom vezetője), Unger Balázs (Cimbaliband), Discantus Énekegyüttes Az Anima Sound System január 30-i, évindító nagykoncertjén nemcsak a zenekar három évtizedének népdalok által inspirált darabjai, de a legismertebb slágereik is szerepet kapnak a Várkert Bazárban. A Földről az égbe című koncertprogramban a kárpát-medencei kulturális tradíciók egymásra találását járja körbe Anima és népdalokkal. A koncert számos, az Animát tisztelő művészvendég izgalmas részvételével valósul meg, de vallásos népi dalokat és gospeleket – utóbbiakat különleges kórus részvételével – is programba emelnek. A Földről az égbe című koncertprogramban a kárpát-medencei kulturális tradíciók egymásra találását járja körbe Anima és népdalokkal. Visszatér a zenekar első énekesnője, Bognár Szilvia, akinek nevéhez számos népdal ihlette Anima muzsika fűződik, mint például a Rakjuk a tüzet, a Csángó vagy a Csillagtalan. A tradíciót és a családi kötelékeket erősíti az alapító Prieger Zsolt és Szabolcs, valamint Zsolt lánya, Fanni, aki 13 éve tagja a zenekarnak, de meghívást kapott a csíki Bocskor Bíborka is, aki előadja az Anima Csík együttes által is feldolgozott Sose lesz vége című számát. Érkezik Magyar Bori a Makámból és Szalóki Ági is.  A meghívást elfogadta Berecz András és fia, Marci, ahogy a zenekar régi nagy barátja, Csoóri Sándor Sündi, de Törőcsik Franciska is énekelni fog, hiszen vele is közös dalt írt a közelmúltban a zenekar a magyar roma hagyomány előtt tisztelegve, amelynek egyik legkiválóbb képviselője, Kovács Antal, a Romano Drom vezetője és énekese és Unger Balázs a Cimbalibandból is tiszteletét teszi egy dal erejéig, bizonyítva: a magyar kultúra egy és oszthatatlan. A műsor egyszerre szól a kulturális egymásra hatásról, a zenei testvériségről és a magyar tradícióról, amely a múltban gyökerezik és szorgosan keresi a jövőt és a modernitást, s közben egyszerre szólítja meg az összes generációt. Földről az égbe – hagyományok és hit őrzésével.  

akár -40%

Liszt Ferenc Kamarazenekar, km.: Pálfalvi Tamás (trombita), Gottlieb Wallisch (zongora)

Zeneakadémia, február 15., 19:30

Janáček: 1. vonósnégyes („Kreutzer-szonáta”) – vonószenekari előadásbanMario Pilati: Szvit zongorára és vonószenekarra Dargay Marcell: RICERCAR – Hommage à Béla BartókSosztakovics: 1. (c-moll) zongoraverseny, op. 35 A Liszt Ferenc Kamarazenekar zeneakadémiai bérletsorozatának második hangversenyén 20. századi és kortárs szerzők művei elevenednek meg. Elsőként a Tolsztoj-regény ihlette, megrendítő hangulatú Janáček-mű, a „Kreutzer-szonáta” hallható, majd a kiváló osztrák zongoraművész, Gottlieb Wallisch szólójában gyönyörködhetünk. Wallisch 7 évesen kezdte zenei karrierjét, majd 12 évesen debütált a bécsi Musikverein Nagytermében. Jelenleg a berlini Universität der Künste professzoraként tevékenykedik. 2019-ben a Wiener Konzerthausban lépett együtt színpadra a kamarazenekarral. A szünet után Dargay Marcell díjnyertes művét hallhatjuk Pálfalvi Tamás trombitaművész közreműködésével. A fiatal szerző kapta 2019-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar különdíját az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyén, és a kamarazenei darabok kategóriájában a harmadik díjat szerezte meg az esten elhangzó kompozíciójával. A koncert zárásaként Sosztakovics versenyművében a zongora mellett kitüntetett szerepet kap a trombita, melyet szintén Pálfalvi Tamás szólaltat meg.RENDEZŐ:

Erdmann - Courtois - Fincker: Trio De L’imprevue (DE/FR)

BMC - Opus Jazz Club, január 28, 20:00

km.: Vincent Courtois (cselló), Daniel Erdmann (tenorszaxofon), Robin Fincker  (klarinét, tenorszaxofon)Európa egyik kiemelt jelentőségű csellistája, Vincent Courtois tíz éve alapította meg a hasonlóan nagy kaliberű Daniel Erdmann és Robin Fincker szaxofonosokkal közös trióját azzal a céllal, hogy a három hangszer előtt új dimenziókat nyisson. Saját bevallása szerint ez a jazzben igencsak szokatlan felállás – amellett, hogy mindhárom hangszerre nagy felelősséget helyez – nem hogy leszűkítené a zenei lehetőségeket, hanem éppen ellenkezőleg: a trió mindhárom tagja számára teljessé válik az átjárhatóság a szólista – harmóniahangszer – ritmushangszer szerepek között. Az egyenrangú tagokból álló trió ekképpen megsokszorozva erejét képes úgy megszólalni, mint egy nagyzenekar. A formáció mindhárom tagja Franciaországban él és gazdagítja az ottani zenei kultúrát, ezen túl azonban hazájuk, Erdmann Németország, Fincker pedig Nagy-Britannia legelismertebb jazzmuzsikusai közé is tartoznak. Számos díj birtokosai, akik eddig öt közös repertoár, négy album és számos Európában és az Egyesült Államokban adott koncert során tökéletesítgették a trió hangzását. Mindhárman a BMC Records művészei, akik ezúttal hűségük jeleként egy merőben új élményben szeretnék részesíteni az Opus Jazz Club közönségét. A zenészek egy improvizált koncertet adnak, melynek során közös tapasztalataikra támaszkodva hoznak létre egy soha nem látott zenei építményt.

A népzene ünnepe - a táncháztól a világzenéig

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), január 29., 19:30

km.:  Erdőfű Népi Kamarazenekar, Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, Napfonat,  Bohemian Betyars X Parno Graszt, műsorvezető: Hamar Dániel A 2008 óta évről évre jelentkező magyar népzenei gálán 2022-ben a táncházi zenekaroktól a világzenei produkciókig minden árnyalatnak jut hely az ünneplés során. Legendás és újabb előadók váltják egymást, akiknek munkássága azt is jelzi, hogy a városi életmódban sem szakad meg a népzenei hagyomány. Az Erdőfű, a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, a Zűrös Banda, a Napfonat, valamint a Parno Graszt és a Bohemian Betyars közös produkciója jelenti a főműsort, de ezúttal is lesz gyermekkoncert is. A 2022-es gálaműsorban nem minden előadó szólaltatja meg autentikus módon a népzenét, van, aki más műfajokba oltja, van, aki eredeti alkotások ihletőjeként használja, de a közös gyökerek az egész estre érvényesek, még úgy is, hogy számos nép és tájegység zenéje szólal meg. A kétrészes műsor első felét a táncházi zenét autentikusan játszó Erdőfű nyitja, műsorukban hitelesen szól a Kárpát-medence magyarlakta területeinek vonós népzenéje. Utánuk a WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika Cigány Hangok nevű együttesével oláh cigány örökzöldeket énekel, szorosan kötődve azok hagyományaihoz, a többszólamú éneklésre helyezve a hangsúlyt. Az első részt a Zűrös Banda zárja magyar és balkáni népzenék feldolgozásaival és saját szerzeményekkel. Majd az energikus Napfonat női a cappella együttes ütősökkel megtámogatva saját számokat, magyar és más kultúrák népdalait dolgozza fel, polifonikus hangzásba öltöztetve azokat. A főműsor végén a folk-rockos Bohemian Betyars és a világhírű, paszabi Parno Graszt közös formációja teremt garantált bulihangulatot. A gyermekkoncertet ezúttal a felvidéki Korpás Éva és zenekara adja.

Hommage á Kreisler

Zeneakadémia, január 30., 19:00

Km.: G. Horváth László (hegedű), Váray-Major Zsófia, Kiss Péter (zongora), Quartetto Speranza Kreisler: Recitativo és scherzo-caprice, op. 6Ysaÿe: 4. (e-moll) hegedűszonáta, op. 27/4Debussy: La plus que lenteVecsey: Valse tristeCsajkovszkij: Hat darab, op. 51 – 6. Valse sentimentaleDvořák: Négy romantikus darab, op. 75Kreisler: Régi bécsi táncdallamok – 2. Liebesleid (Szerelmi bánat), 3. Schön Rosmarin (Szép Rozmaring)Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34 60 éve hunyt el a 20. század egyik legnagyobb hegedűművésze, Fritz Kreisler. Összetéveszthetetlen tónusú és stílusú hangfelvételei máig sugározzák a századvég elegáns, kedélyes, magával ragadó világát. Kocsis Zoltán szavaival élve: „Kreisler sokkal nagyobb muzsikus volt annál, ahogy azt manapság tartják. Zeneszerzőnek sem volt akárki, s ezt nem csupán az a hihetetlen népszerűség jelzi, ami darabjait a 20. század első felében övezte. Ha alaposabban megvizsgáljuk ezeknek a műveknek a kíséretét, első pillantásra szembeötlő a legmagasabb fokú igényesség, boszorkányosan keverve a német pedantériát a franciás könnyedséggel.” Kortársai tisztelték, közönsége rajongott érte. Ennek a varázslatos életnek az emlékét idézi fel G. Horváth László hegedűművész és kamaratársai estje.

Földről az égbe - Évindító Anima Sound System-nagykoncert

Várkert Bazár, január 30., 19:00

Km .: Anima Sound System, Bognár Szilvia, Bocskor Bíborka, Magyar Bori (Makám), Szalóki Ági, Berecz András és Berecz Marci, Csoóri Sándor Sündi, Törőcsik Franciska, Kovács Antal (Romano Drom vezetője), Unger Balázs (Cimbaliband), Discantus Énekegyüttes Az Anima Sound System január 30-i, évindító nagykoncertjén nemcsak a zenekar három évtizedének népdalok által inspirált darabjai, de a legismertebb slágereik is szerepet kapnak a Várkert Bazárban. A Földről az égbe című koncertprogramban a kárpát-medencei kulturális tradíciók egymásra találását járja körbe Anima és népdalokkal. A koncert számos, az Animát tisztelő művészvendég izgalmas részvételével valósul meg, de vallásos népi dalokat és gospeleket – utóbbiakat különleges kórus részvételével – is programba emelnek. A Földről az égbe című koncertprogramban a kárpát-medencei kulturális tradíciók egymásra találását járja körbe Anima és népdalokkal. Visszatér a zenekar első énekesnője, Bognár Szilvia, akinek nevéhez számos népdal ihlette Anima muzsika fűződik, mint például a Rakjuk a tüzet, a Csángó vagy a Csillagtalan. A tradíciót és a családi kötelékeket erősíti az alapító Prieger Zsolt és Szabolcs, valamint Zsolt lánya, Fanni, aki 13 éve tagja a zenekarnak, de meghívást kapott a csíki Bocskor Bíborka is, aki előadja az Anima Csík együttes által is feldolgozott Sose lesz vége című számát. Érkezik Magyar Bori a Makámból és Szalóki Ági is.  A meghívást elfogadta Berecz András és fia, Marci, ahogy a zenekar régi nagy barátja, Csoóri Sándor Sündi, de Törőcsik Franciska is énekelni fog, hiszen vele is közös dalt írt a közelmúltban a zenekar a magyar roma hagyomány előtt tisztelegve, amelynek egyik legkiválóbb képviselője, Kovács Antal, a Romano Drom vezetője és énekese és Unger Balázs a Cimbalibandból is tiszteletét teszi egy dal erejéig, bizonyítva: a magyar kultúra egy és oszthatatlan. A műsor egyszerre szól a kulturális egymásra hatásról, a zenei testvériségről és a magyar tradícióról, amely a múltban gyökerezik és szorgosan keresi a jövőt és a modernitást, s közben egyszerre szólítja meg az összes generációt. Földről az égbe – hagyományok és hit őrzésével.  

100 éve történt...\ Seleljo, Kurta, Razvaljajeva, Bán, Bertoldi

ISON, február 2., 18:00

A december 9-i, eredeti időpontra megváltott jegyek érvényesek a februári dátumon is! km.: Seleljo Erzsébet (szaxofon, művészeti vezető), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Kurta Niké (színész), Bán Máté (fuvola), Thiago Bertoldi (cseleszta), A Bartók Konzervatórium női kara, ezényel Papp Edit Jorge L. Borges: TangóAstor Piazzolla: Histoire du TangoPaul Valery: Varázslat (f. Szabó Ferenc)Saint-Saëns: RomanceRonald de Carvalho: Brazília (f. Rónai Pál)Villa-Lobos: QuatuorAlphonsius de Guimaraes: A fahéjfák is sírjanak utána… (f. Tófalusi István)Cecília Meireles: Esti dal a mezőn (f. Majtényi Zoltán) A 100 éve történt… harmadik és egyben befejező részének főhelyszíne Dél-Amerika, szoros francia kötődéssel. Astor Piazzolla 1921-ben született, tanulmányainak egy részét viszont Párizsban, Nadia Boulanger osztályában töltötte. Nadia közeli barátja volt Paul Valéry, akinek a Varázslat című költeménye az 1921-ben elhunyt Saint-Saëns kompozíciója előtt hangzik el. Villa-Lobos 1921-ben komponált szimbolikus kvártettjét szimbolikus költemények veszik majd körül, olyan költők tollából, mint Cecília Meireles, Alphonsius de Guimaraens és Ronald de Carvalho. A Piazzolla-tételeket pedig Jorge Luis Borges Tangó című előadásának részletei keretezik, melyek ugyanúgy, mint a Piazzolla-mű, a tangó történetét hivatottak feltérképezni.  

Zenekari hangversenyek: Belle Epoque

Erkel Színház, január 30., 19:30

km.: Kállai Ernő (hegedű),  a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Kocsár Balázs. Az est háziasszonya: Gyüdi Melitta Mihalovich: A sellő (ballada Gyulai Pál költeményére)Virágh András Gábor: Les couleurs des vagues (ősbemutató)Dohnányi: 1. (d-moll) szimfónia, Op. 9 A Magyar Állami Operaház 2020/2021-es évadának kiemelt hangversenye lett volna az az alkalom, amelyen a Budapesten éveket töltött Mahler híres és híresen fájdalmas Gyermekgyászdalaiés Dohnányi nagy feltűnést keltő, rögtön érett mestert mutató 1. szimfóniája hangzott volna fel. A sors – és az új évad – most újra ad alkalmat ennek a programnak, amely kiegészül egy elnyomott, szinte kiradírozott magyar szerző, Mihalovich Ödön figyelemre méltó alkotásával is. Így vesz erőt a századforduló tágabban vett időszakának hangulata ezen a koncerten, amely a közép-európai zene sajátosan szép, de egyben szomorú jegyeit is magán viseli  

Lukács Miklós Cimbiózis

BMC - Opus JAzz Club, február 2., 20:00

Lukács Miklós cimbalomművész kétségkívül a magyar és nemzetközi zenei élet egyik legkivételesebb alakja: klasszikus zenei képzettsége lehetőséget adott számára, hogy a jazzel és a kortárs zenével is elmélyülten foglalkozzon. Virtuóz játékmódja és folyamatos kísérletezése korábban ismeretlen hangzások felfedezését eredményezte hangszerén. Ennek legjobb példája a 2013-ban alapított triója, a Cimbiózis, mellyel kapcsolatban így fogalmazott: "Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazeneszerűen szólaljunk meg, ahol minden zenész egyforma súllyal van jelen. Ezért is választottam a Cimbiózis nevet: a köztünk lévő szimbiózis kulcsfontosságú". Társainak Orbán György bőgőst és Baló István dobost választotta ehhez a feladathoz. A trió negyedik lemeze a Zene az időtlen percek magányából címet viseli és 2020-ban jelent meg a BMC Records gondozásában. Fazekas Gergely a lemez hangzásáról többek között a következőket fogalmazta meg: "Az ember folyamatosan azt érzi, miközben hallgatja ezt a három káprázatos zenészt, hogy az emberi gondolkodás és érzelemvilág peremvidékén járnak: ott, ahová csak keveseknek adatik eljutni, s ahonnan nem vezet út tovább". A Magyar Örökség- és Príma díjas zenész lemezét 2020-ban az év tíz legjobb albuma közé választotta a New York City Jazz Records magazin.  

Kiállítás

Kép és kultusz — Szinyei Merse Pál (1845-1920) művészete

Magyar Nemzeti Galéria, 2022. február 13-ig

A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása. A mintegy 120 művet felvonultató tárlat kép és kultusz összefüggéseit vizsgálja Szinyei életművében.

Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig

Szépművészeti Múzeum, 2022. február 13-ig

Kilenc évvel a nagysikerű Cezanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítást követően újabb Cezanne kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum, a most nyíló tárlat ezúttal a francia mester életművének és az európai avantgard művészetnek az 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja. A Cezanne-tól Malevicsig.

Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy…

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, január 30-ig

Az 1500 m2-es kiállítás középpontjában a világhírű, a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulása, az Abstraction-Création áll.

Személyesen / frissen 2021

Műcsarnok, 2022. február 13-ig

A Frissen kiállításokkal – immár ötödször – a Műcsarnok az egy-egy térben, egy-egy művész, egy-egy kurátorral megvalósuló egyéni(!) személyes kiállításainak tereit egy időben összenyitja. Az „alkotás géniusza” fel kívánja tárni a tér-idő kereteit. Az átjárható „falak” a festészet, a plasztikai- és médiaművészet szinergiáinak szellemi kaland-élményét kínálják.

ez+az

Hobo 77 (új időpont)

Papp László Budapest Sportaréna, 2022. február 13.

A Magyar Kormány tömegrendezvényekkel kapcsolatos döntése és a jelenleg is hatályban lévő jogszabály értelmében Földes László HOBO 2020. december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában meghirdetett koncertje egy későbbi, új időpontban kerül megtartásra! Az eredetileg a Papp László Budapest Sportarénába 2020. december 28-ra meghirdetett HOBO 75 koncert az eredeti helyszínen, 2021. november 20-án kerül megrendezésre. A megváltott belépőjegyek az új időpontra érvényesek, melyekkel a továbbiakban nincs teendője, így azzal a koncert az új dátumon (2021. november 20-án) látogatható. Amennyiben a rendezvényre vásárolt parkolójegyet is, úgy természetesen az is érvényes az új dátumra. Földes László Hobo idén ünnepli 75. születésnapját. A jeles jubileum kapcsán márciusban országos és erdélyi turnéra indul, melynek utolsó állomása 2020. december 28-án, a Papp László Budapest Sportarénában lesz. A turnézáró nagykoncertre vendékkel, meglepetésekkel és ahogyan Hobo fogalmazott, egy igazi bulival várja a közönséget. A színházi és irodalmi szerepei ez alkalommal a háttérbe kerülnek és teljes mértékben a zenét állítja a középpontba. Ünnepeljünk együtt, hogy HOBO 75!

akár -40%

Liszt Ferenc Kamarazenekar, km.: Pálfalvi Tamás (trombita), Gottlieb Wallisch (zongora)

Zeneakadémia, február 15., 19:30

Janáček: 1. vonósnégyes („Kreutzer-szonáta”) – vonószenekari előadásbanMario Pilati: Szvit zongorára és vonószenekarra Dargay Marcell: RICERCAR – Hommage à Béla BartókSosztakovics: 1. (c-moll) zongoraverseny, op. 35 A Liszt Ferenc Kamarazenekar zeneakadémiai bérletsorozatának második hangversenyén 20. századi és kortárs szerzők művei elevenednek meg. Elsőként a Tolsztoj-regény ihlette, megrendítő hangulatú Janáček-mű, a „Kreutzer-szonáta” hallható, majd a kiváló osztrák zongoraművész, Gottlieb Wallisch szólójában gyönyörködhetünk. Wallisch 7 évesen kezdte zenei karrierjét, majd 12 évesen debütált a bécsi Musikverein Nagytermében. Jelenleg a berlini Universität der Künste professzoraként tevékenykedik. 2019-ben a Wiener Konzerthausban lépett együtt színpadra a kamarazenekarral. A szünet után Dargay Marcell díjnyertes művét hallhatjuk Pálfalvi Tamás trombitaművész közreműködésével. A fiatal szerző kapta 2019-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar különdíját az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyén, és a kamarazenei darabok kategóriájában a harmadik díjat szerezte meg az esten elhangzó kompozíciójával. A koncert zárásaként Sosztakovics versenyművében a zongora mellett kitüntetett szerepet kap a trombita, melyet szintén Pálfalvi Tamás szólaltat meg.RENDEZŐ:

Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy…

Debrecen, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, 2022. január 30-ig

Az 1500 m2-es kiállítás középpontjában a világhírű, a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulása, az Abstraction-Création áll. A közel 100 művet felvonultató tárlat műtárgyai, többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes múzeumokból érkeznek.

Bemutatók Összes bemutató

 • Bandó 75 - Nagy Bandó András önálló estje Jegy

  Dumaszínházi-est - avagy a 75 éves 47-es 50 éve a pódiumon.

  Időpontok
 • Locspocs és a sárkánylány Jegy

  Locspocs története 30 évvel ezelőtt indult a Kolibri Színházban és azóta is műsoron vannak a folytatásai. A 30 éves jubileum igazi meglepetése lesz, hogy a közkedvelt mesehős, aki korábban úszni tanult és megtalálta elveszett szüleit, a mostani zenés előadásban szerelmes lesz egy...

  Időpontok
 • A mindenség elmélete Jegy

  Korszakunk egyik legragyogóbb elméje, akit hosszan tartó betegsége alatt sem hagyott cserben világos gondolkodása, a mindenség iránti olthatatlan kíváncsisága. Előadásunk megmutatja, hogy a legnagyobb bajból is van kiút, és erős akarattal, kitartással nincs akadály, amely...

  Időpontok
 • A széttáncolt cipellők Jegy

  A széttáncolt cipellők a Grimm mesegyűjtemény egy klasszikus darabja. Tervezett előadásunk különlegességét az adja, hogy ötvözzük benne a gyermekszínházat a táncszínházzal, és e kettő elegyéből születik meg a mű, mely a mese lelkületéhez hűen csupa zene és...

  Időpontok
 • A trubadúr Jegy
  Időpontok
 • Szép álom szállj a szívemre

  1870. április 30-án született a népszerű zeneszerző, operettkomponista és karmester, Lehár Ferenc. Az évforduló alkalmából nagyszabású ünnepi gálaműsorral készül a Budapesti Operettszínház. Az est során felcsendülnek a szerző legnépszerűbb slágerei...

  Időpontok
 • Czillei és a Hunyadiak

  Vér, erotika és árulás. Egy klasszikus királydráma, a magyar történelem egyik legizgalmasabb időszakából, a Hunyadi-ház utódlásáról.

  Időpontok
 • Segítség, én vagyok a feleségem! Jegy

  Zelenka Gézának semmire sincs ideje. Olykor még a lánya születésnapjáról is lemarad (na de hiszen a családjáért dolgozik)!
  Zelenkáné Margó joggal érzi úgy, hogy minden házimunka ráhárul, miközben ő maga is dolgozó nő.
  Mindketten határozottan...

  Időpontok
 • A helység kalapácsa Jegy

  A templomban felébred egy ember és azt veszi észre, hogy be van zárva az ajtó és ő bent ragadt. Mindez persze egy jól kifundált ravasz és felettébb agyafúrt cselszövés következménye. Emberünk - mert széles eszével azonnal átlátta a helyzetet - úgy dönt, hogy felmegy a...

  Időpontok
 • A király beszéde

  1936-ot írunk. V. György fia, György pszichés dadogása miatt alkalmatlan arra, hogy tömegek előtt szerepeljen, és retteg a megszólalástól. Holott erre nagyon nagy szüksége lenne egész Angliának, hiszen Európát egy ördögi szónok viszi a teljes őrületbe: Adolf Hitler. Egy zseniális...

  Időpontok