A kedvenc

Bakancslistához adom
The Favourite
16 éven aluliak számára nem ajánlott ír-angol-amerikai életrajzi film, történelmi film, 120 perc, 2018

Értékelés:

98 szavazatból
Szerinted?

A 18. század eleje. Anglia háborúban áll a franciákkal. Ettől függetlenül a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás virágzik. A törékeny Anna királynő foglalja el a trónt, nevében közeli barátja, Lady Sarah Malborough kormányozza az országot, s közben el is látja a betegeskedő uralkodót. Mikor egy új szolgáló, Abigail megérkezik az udvarba, bája és talpraesettsége révén Lady Sarah hamar szárnyai alá veszi – Abigail pedig csak az alkalmat keresi, hogy visszatérhessen arisztokrata életéhez. Ahogy a politika és a háború egyre inkább lefoglalja Sarah-t, Abigail szép lassan elfoglalja a helyét Anna mellett. Szárba szökkent barátsága a királynővel lehetőséget kínál számára, hogy megvalósítsa célját, és ebben se nő, se férfi, se politika, se nyúl nem gátolhatja meg.
Bemutató dátuma: 2019. február 7. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Oooo szept. 12. 23:02:55 8/10 Előzmény brq86
Cáfolhatatlan érvet.
10/10
Moncsa001 szept. 11. 11:49:19 10/10
Minden pillanata lekötött. Még néztem volna 10/10
Vivnicsek szept. 03. 22:10:05
Sajnálom, hogy két órát szántam rá az életemből.1/10
5/10
brq86 jún. 03. 13:07:52 5/10 Előzmény Oooo
Akkor vitatkozz velem! Milyen érvet tudnál mondani?
8/10
Oooo jún. 03. 12:48:04 8/10 Előzmény brq86
Igen, én is attól tartok, hogy nem érted ...
5/10
brq86 jún. 03. 09:09:18 5/10 Előzmény TitusLivius
Oké, hogy meg akart idézni egy kort a maga gusztustalanságával, de miért? A fejemben mindig ezek a miértek voltak.
A film struktúrája, vágása és a túlzásba vitt halszem-optika kifejezetten erőltetettek voltak, ugyanúgy, ahogy az olykor szellemesnek szánt, anakronisztikus káromkodások is. A fejezetcímek egy amatőr színjátszócsoport előadásaira emlékeztettek.
Gyilkos gondolatom támadt, amikor Olivia Colman az ablakból akart leugrani, vagy amikor Rachel Weisz a nyakát szorongatta. A karaktere szánalom helyett undort keltett bennem.
Továbbra sem értem, milyen aktualitással bír a film, mit akar közölni nekem, és hogy miért kellett...
1/10
ABanonym máj. 11. 22:31:16 1/10
Értelmetlen baromság a köbön! Senkinek nem ajánlom, végigszenvedtem Rachel Weisz miatt, de ez elkeserítően rossz, és nem szólt semmiről.
Rotovics Kázmér máj. 11. 20:49:44 Előzmény kinguci18k
Igazad van. Inkább nézne mindenki backstreet boys koncertfilmeket, nem ilyen régi buta történeteket. Nagyobb is lenne a világbéke.
10/10
bundi8 ápr. 21. 12:40:05 10/10
Nekem nagyon tetszett, a végéből hiányoltam valamit, A 6,4 szerintem nem reális.
Edmond Dantes ápr. 08. 17:14:49
Az itteni (6,4) és IMDb (7.7) pontok jelen állása hű tükre a honi és a nemzetközi közízlésnek. Az egy dolog, hogy nekem speciel nem tetszett különösebben a film, de mint korábban valaki más is írta, nem azért, amiért itt csapatostól egyeseket adtak: "gyomorforgató" és hasonlók, hanem mert magát a műfajt kevéssé kedvelem. Attól azonban még ez a film: jó. Korhű képi világa, jelmezei, zenei aláfestései, mindent idézőjelbe tevő fényképezése, abszurd-szatirikus megközelítése kiváló. Történelmi parabola. Röviden: beteg film egy beteg világról...ám jó értelemben véve "beteg". A világ viszont és sajnos rossz értelemben véve volt/van beteg. Csupán egy bánatom van: az általam eddig kevéssé ismert Olivia Colman talán nem teljesen megérdemelten halászta el az Oscart az örök lemaradó Glenn Close elől, de ez egy kicsit elfogult vélemény(em).
8/10
bunndda ápr. 08. 15:23:09 8/10
Gyomorforgató és lenyűgöző film. Gyomorforgató mint a kor és a helyszín ahol játszódik. És lenyűgöző ahogy ábrázolja. Ha valaki félreértette volna egy előzetes megtekintése miatt: ez nem szórakoztatásra készült. Én nem láttam előzetest, nem olvastam az Oscar díjról, sem elemzéseket. Csak azt láttam hogy szélsőséges vélemények vannak, így elvárások nélkül álltam neki megnézni.
Nem élveztem, de örülök hogy megnéztem. Persze nem moziban... oda nem ajánlom. 8/10. Talán több...
10/10
microtrauma ápr. 07. 17:53:39 10/10
lenyűgözően progresszív
dramaturgiai orgazmus
perry ápr. 05. 18:52:53 Előzmény mimzy
Mert szerinted ki nem csinált ki kit?
2/10
mimzy ápr. 05. 16:35:12 2/10
Rachel Weisz,
Nicholas Hoult
mégsem tetszett.
Azt hittem, a két nő egymást fogja kicsinálni, és vicces lesz(rohadt előzetes),
de elkeserítő volt.
8/10
Nótárius ápr. 04. 18:02:38 8/10 Előzmény Schwachta Szókratész
Nem tudom, hogy kik azok az "egyesek", de nyilván fogalma sincs és nem is lehet arról, hogy nekem vagy bárki más ismeretlen számára, mi a legfontosabb (!) dolog az életben. Ha mégis úgy véli, hogy megmondhatja azt, hogy mások miről, mit gondolnak, nyilván téved; hiszen "minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség".
Ráadásul e filmmel kapcsolatban, szerintem, az álláspontjának épp az ellenkezője az igaz. Az uralkodó elit megfizetett vagy/és kiszolgáltatott krónikásai és az utókor jelen-célú piedesztál-gyártói ugyanis mindenkor inkább, valami valóságtól távoli, a sokaságtól elkülönítő nemes fennköltségbe emelik a hatalom birtokosait. Ennek ellenpontjaként ez a film a maga illusztratív túlrajzoltságaival is, jó eséllyel, sokkal közelebb áll a realitáshoz, mint a szokványos, hamis dicsfényű idealizálás.
iren.gh ápr. 04. 13:38:49
szerintem egyszerűen tökéletes...úgy a szereplők, mint a téma, a dialógok , a képvilága -ami tán nem véletlen- Greenaway alkotásaira emlékeztet...no és a zene (olykor csak 2 hang non-stop egymásutánja ) fenomenális !!!!
Sajnos azért nem szeretek hozzászólásokat olvasni, mert rettenetesen bosszant az az emberi ostobaság, amikor valaki pocskondiázva a filmnek rója fel saját tudatlanságát.
...ennek a filmnek igenis, hogy volt eleje-közepe-vége......így jó ahogy van !!!! -szuper :)
perry márc. 29. 09:25:37
Kereshetünk analógiát vagy korunkra vonatkozó izgalmat is A kedvencben. Jorgos Lanthimos márt a Homárban is megmutatta milyen víziói vannak a társadalomról, ahol az ember mint alattvaló alá kell, hogy vesse magát a parancsoknak.
Ezen dolgozata sem tesz mást mint most történelmi köntösben mutatja meg ugyanezt, az pedig pazar díszlettekkel, kosztümökkel teszi. Ahogy végig botorkál a csodás palota folyosóin súlyos királynői ruhájában túl mutat a jelmez valóságán a miliő a benne szereplő színészek az 1600 évek Angliájába repítenek. Akkor még nem is beszéltem arról a dramaturgiai bravúrról amikor a három női jellemet érinti. Annát a törékeny megfáradt beteg asszonyt látjuk, a "barátnőt" de írhatnám kegyencet és a kegyenc vetélytársát. Mindhárom szerep színészért kiállt és meg is kapja azt a minőségi színjátszást amitől el lehet vonatkoztatni , hol készült a film. Azt gondolhatnánk történelmi személyiségeknél emelkedett a korral rárakodott mázzal kell a személyiségeket kezelni. Ennek a tiszteletnek nyoma sincs Lanthimosnál. Pőrén és megrázó módon kapunk képet hatalomvágyról, emberi bosszúról, vetélkedésről melynek eszközei ki kell mondani szennyesek. Mindezt át lengi az az állandóan vibráló néző csalogatás amikor egyik szereplőt már éppen szívünkbe zárnánk akkor tesz valami olyat amivel "eltaszítjuk" magunktól őt. Vágyak, érzelmek kavarodnak, kicsinyes bosszúk között siklik a három hölgy. Ki racionális eszével, ki teste hívó szavával próbálja a maga oldalára állítani Annát. Persze arról vitatkozhatnánk melyik eszköz az amely célra vezető? Egy bizonyos igazi győztes nincs ebben a csatában, sőt véleményem szerint csak vesztesek vannak. Ebben a vetélkedésben pedig a háttérben megjelennek a férfiak hol rezonőrként, hol pedig gusztustalan játékok játszójaként. A hölgyek pedig amikor már elfogadnánk jellemük statikusságát a felváratlanabb pillanatban valami új színt hoznak hol kiábrándítva vagy éppen esendőként láttatva személyüket. Ez az izgalmas vibrálás tette számomra élménnyé alakításukat. Mert kérem itt van romlottság társadalmi igazságtalanság, vetélkedés és amit a kedves néző akar. Bár nem szívesen ebszélek az Oscárról de nekem mindhárom színésznő játéka egyenrangú és szívem szerint mindegyiknek adtam volna. Számomra -nem elítélve azokat akiknek nem- meghozta a szórakoztatási és az elgondolkodtató faktort.
4/10
Édesangyal márc. 28. 16:37:46 4/10
Kegyetlenül lehetett csak végig kínlódni a filmet,a végén csak pislogsz hogy ennek mi értelme is volt? Mert nem vígjáték az biztos, drámának talán elmegy de számomra befejezetlen és vérszegény. Kiölte belőlem azt a csöppnyi életkedvet is ami volt. Biztos azért mert nagyon átjött a királynő szenvedése......
szilvi0000 márc. 25. 14:05:14
Nagyon vártam már ezt a filmet, a beharangozók miatt, az Oscar jelölés miatt, a történet, a színészek miatt... Sokan vagy 10 pontot vagy 0 pontot adtak rá, szerintem pont az az 6 pont elég rá, amennyi átlagosan kialakult.
Nem egy igazán jó film, nem ad történelmi információkat, nem ad egy igazi storyt, nem ültet 2 óra hosszára a fotelbe (merthogy moziban nem ajánlom). Egy sajátos szemszögből mutatja be az adott kort. Nem is tudom, ki a célközönség...?
Inkább azt mondanám: más, nem szokványos, érdekes...
10/10
steelprophet márc. 23. 23:11:55 10/10
Jó film!!! 10/10. Imádtam minden pillanatát. Engem szórakoztatott.
Összes hozzászólás