Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

Bakancslistához adom
Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi, thriller, életrajzi film, 108 perc, 2019

Értékelés:

157 szavazatból
Szerinted?

Ted Bundy története, barátnője, Elizabeth Kloepfer szemszögéből, aki nem akarja elfogadni az igazságot arról, amit barátja elkövetett.
Bemutató dátuma: 2019. május 23. Forgalmazó: Big Bang Media

Stáblista:

Szereplők

Liz Kendall
Ted Bundy
Officer Bob Hayward
Carol Daronch
Utah Defense Attorney John O'Connell
Utah Prosecutor David Yocom
Carole Anne Boone
Edward D. Cowart bíró
Larry Simpson ügyész

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
InteriorLulu febr. 03. 22:14:06 8/10 Előzmény Eszter.Sz
"Egy világszinten hírhedt figurához úgy közelíteni, hogy az ismert tények ellenére is fel-felmerül a nézőben a kétely a bűnösségét illetően..."
Több kommentben is hasonlókat olvasok, amit nem gondoltam volna. Jól írod ugyanis, hogy egy világszinten hírhedt figuráról van szó, akiről azért mindenki legalább annyit tud, hogy elítélt sorozatgyilkos (volt). Márpedig amennyiben ezt tudja a néző, azaz tisztában van az "ismert tényekkel", akkor mégis miért merül fel benne a kétely? Ráadásul az, hogy a film a sorozatgyilkos Ted Bundy-ról szól, eleve benne van minden filmajánlóban, filmleírásban, trailerben. Bennem egy másodpercre sem merült fel a kétely, valószínűleg mert én is tudtam, kicsoda Bundy. Az elítélt sorozatgyilkosok pedig nem véletlenül elítéltek, ártatlanokat nem ítélnek el sorozatgyilkosságért (mármint persze jogállamban)... Biztos vagyok egyébként abban, hogy a filmnek nem is célja a nézőben kételyt ébreszteni; az otthoni, amerikai piacon ez szerintem lehetelen is. Hanem többek közt a köré épült kultuszról, vagy a megtévesztés mechanizmusáról mesél, ahogy írod is.
A többivel is egyetértek, mondjuk a másfél órát kivéve, mert én egyetlen jelenetet sem éreztem feleslegesnek.
10/10
comment.elfy 2021 nov. 14. - 22:23:08 10/10
Nagyon jól bemutatja a film, hogy Bundy mennyire manipulatív személyiség volt, milyen könnyen az ujja köré tudta csavarni az embereket. Félreértés ne essék, a sorozatgyilkosok korántsem mind elmebetegek, egyik jellemzőjük épp az átlagon felüli intelligencia, éppen ezért olyan veszélyesek.
Több gyilkos kilétére sohasem derül fény, vagy ha ki is derül, az elkövetőt nem sikerül elcsípni (pl. a franciaországi család-gyilkos, vagy a Zodiákus.) Ted Bundy is elég sokáig megúszta.
Szerintem ez a film nagyon hitelesen adta elő a történteket, és Zac Efron hihetetlenül jó választás volt a szerepre.Külön tetszett, hogy nem a véres részletekre fektették a hangsúlyt - egyetlen-egy gyilkosságot sem mutatnak meg benne - hanem arra, hogy Ted Bundy milyen hatást tudott gyakorolni a környezetére, milyen nehezen jutottak el hozzá a nyomozóhatóságok. Persze, akkoriban a rendőrség nem is állt a helyzet magaslatán, de az áldozatok magas számához az is hozzájárult, hogy egy olyan fickó volt az elkövető, akiről senki sem hitte volna el, hogy ilyenekre képes. Csupán 2 gyilkosságot tudtak rábizonyítani, ő 30-at vallott be, a vélhetően jóval többől. Érdemes megnézni a filmet, ha valakit érdekel ez a téma.8/10
sexykex 2021 febr. 27. - 10:21:50 8/10
Ted Bundyt nem tudom beilleszteni a sorozatgyilkosok közé. Valószínűleg nem volt elmebeteg. Nem voltak rituális gyilkosságai, a hétköznapokban nem volt erőszakos, nem volt szellemi fogyatékos, sohasem érték különlegesen nagy traumák. Többnyire leütötte a nőket, mint aki haragszik rájuk. Mivel egy vonzó és művelt ember volt, megtehette volna, hogy egy szexuális aktus után öli meg őket, de nem. Ő inkább erőszakolt, sőt inkább először ütött, talán ölt is és utána erőszakolt. Az elmebeteg idióták közül is kilógott a sorból, ezért volt nagyon-nagyon veszélyes. Jó, hogy halálbüntetést kapott. Vannak bűnök, amire nem létezhet más büntetés: sohasem lett volna szabad megszüntetni.
A nők közül sokkal többet, tekintélyes százalékot nem tudok beilleszteni a normálisnak látszó emberek sorába. Egyszerűen imádják a rosszfiúkat, talán még azt is, ha szarul bánnak velük. Egy szerelmes nővel elméletileg bármit meg lehet tenni, olyankor nem sokban különböznek a búgó kocától. Legfeljebb szebbek, de az eszüket nem használják. A film minden tekintetben hitelesnek tűnik.
9/10
c p 2021 febr. 25. - 10:15:08 9/10
Érdekes film, lassan-lassan folydogál. Nem várt módon valahogy kivívta a rokonszenvemet Ted Bundy karaktere - annak ellenére, hogy az ember nagyjából képben van a sztorival, legalábbis a végkimenetelével, kétely fogalmazódott meg bennem helyenként a bűnössége/ártatlansága kapcsán. Zsebre tett.

Zac Efron nekem eddig radar alatt maradt, de itt a kiállása, megjelenése jó alap volt arra, hogy beleszagoljunk kicsit abba, hogyan állíthatta maga mellé a korabeli közvélemény egy részét és szimpátiáját. Szórakoztatóan manipulatív, érdekesen alantas figura lehetett.

Mégis a film a végére ez a közeg elpárolgott és az egész fenyegetővé vált. Vagy inkább már kellemetlen, nyomasztó, undorító volt. Az egyébként végig fura módon szórakoztató road-movie és benne Ted Bundy szép lassan egy viszolyogtató, ellenszenves, mégis szánalmas, szerencsétlen ocsmányságba fordult.

Az ív, amit bejár a film, ha nem is túl harsányan, de jól érezteti, hogy min mehetett keresztül Liz, ahogy lassan-lassan szembesül a valósággal. Ezt bő másfél óra alatt végigdarálni is megerőltető volt, neki ebben élni éveken keresztül pokoli lehetett.
10/10
Gelitomi87 2020 dec. 19. - 18:44:34 10/10
Nekem nagyon tetszett, Zac Efron-t jó volt látni egy komolyabb szerepben. Pozitívan csalódtam benne is. Mindenképpen ajánlom
6/10
itsme1 2020 dec. 10. - 09:45:59 6/10
A film jól tartja a feszültséget, és nagyjából a kétharmadáig lehet találgatni: vajon ő a tettes? De persze csak annak, aki nem ismeri a sztorit, ezért azt javaslom, ne olvass utána a megtörtént esetnek a filmnézés előtt, mert a saját szórakozásodat rontod el!
5/10
Csodálatos Pukkandúr 2020 szept. 28. - 19:05:30 5/10
Kissé vontatott életrajzi film, thriller és krimi elemek még nyomokban sincsenek.
Ha ezt tudja az ember, egyszer simán nézhető, a lassú és feszültségmentes cselekmény ellenére a színészi játék jó, elviszi a filmet, 5/10
7/10
Eszter.Sz 2020 júl. 18. - 22:23:10 7/10
Érdekes szemszögből mutatja be ezt a sorozazgyilkost a film.

SPOILER lehet
Egy világszinten hírhedt figurához úgy közelíteni, hogy az ismert tények ellenére is fel-felmerül a nézőben a kétely a bűnösségét illetően szerintem izgalmasabb mintha a horrorisztikus bűntetteit mutogatták volna hatásvadász módon. Így kicsit a korabeli köré épült kultusz, a megtévesztett áldozatok, feleség, ismerősök szemén át láthattuk emberinek ezt a szörnyet és összességében talán még hátborzongatóbb a történet így, amit végül összegeznek is számunkra, hogy olyan emberek is követnek el borzalmas tetteket akik köztünk élnek, fel sem merülne bennünk velük kapcsolatban a gondolat. Zac Efron nem tartozik a kedvenceim közé, eddig csak fajaúlytalan alakításokat láttam tőle, de abszolút képes volt felnőni a feladathoz. Zseniálisan hozza ezt a tenyérbemászó karaktert. Annyi hogy az ő szemében nincs ott az őrület, mint Ted Bundyéban, de hát ezt igazán nem róhatjuk fel neki ezzel vagy születik valaki vagy nem. A játékidő hosszússágát nem találom indokoltnak, szerintem másfél óra bőven elég lett volna, sokszor már csak ugyanaz a sorminta ismétlődött vagy olyan jelenetek amik nem tettek hozzá a sztorihoz.
10/10
Kóródi Tündérke 2020 jan. 25. - 17:19:15 10/10 Előzmény Ruma
A harapásnyom elég egyértelmű bizonyíték,és a lány is azonosította,akinek sikerült elmenekülni.
Tibor Bobák 2019 dec. 25. - 18:28:27 Előzmény csmya
Köszi a SPOILER -ért.Nyúljon meg a nyakad !!!!!!
9/10
csmya 2019 dec. 02. - 13:30:35 9/10
ZE egy más karakterben láthatjuk ebben a filmben.
Végre nem csak egy bugyuta jóképű fiú volt mint a legtöbb filmjében.
Nekem kifejezetten tetszett hogy más karaktert is láthattunk töle.
Mivel ő játszotta a főszerepet így tökéletesen hozta azt a karaktert hogy végig elhittem az utolsó másodpercig hogy nem ő követte el a büntényt.
A film véleményem szerint végig hozta a feszültség érzetét és az izgulást hogy akkor valójában mi is történt...
Egy dolgot hiányoltam nagyon a film megnézése után hogy nem kaptam választ arra hogy miért követte el a bűncselekményeket.
Mi volt az igazi ok?!
De összességében nekem tetszett és egyszer mindenkinek ajánlom hogy nézze meg.
kávé23 2019 okt. 28. - 08:13:23
Nem láttam még a filmet, de tényleg annyira kicsi a szerepe Malkovichnak, hogy rajta sincs a szereplőlistán? Vagy megint a portosok....
6/10
The Cortez 2019 okt. 23. - 17:56:19 6/10 Előzmény Joseph Barbera
Én is :( Miből gondolod, hogy trágár volt? Nem kell annak lennie ahhoz, hogy töröljék. Az eredendő lelki sérülésről te beszélhetnél. Miért magadból indulsz ki? Pont erre kérdeztem rá a kommentben, mert írtad nem lesz valakiből csak úgy pszichopata. De ne csak a törölt válaszokra reagálj, hanem arra is, ami megjelent. Pl: A hűtlen topikban.
10/10
NEF - NéztemEgyFilmet 2019 okt. 17. - 17:21:09 10/10

Mitől jó ez a film? VIDEÓ KRITIKA:
https://youtu.be/AvwlcSft384
8/10
Owl 2019 okt. 15. - 15:55:34 8/10
Egy közelebbi ismerős vagy aggódó barátnő nézőpontjából ismerhetjük meg a pszichopata Bundyt. Szinte minket is elfog a kétség, hogy valóban bűnös-e, ahogy az amerikaiak egy része is a média által ártatlanul meghurcolt áldozatnak hitte. Szóval itt nem lesznek véres jelenetek, inkább arra játszik a film, hogy a kételyt fenntartsa, a bűnösségét lebegtesse. Csak a végén, a halálsoron jön a beismerés, de erről már nem szól a film. Szerintem jól összerakták, bár beleillett volna több infó az áldozatok növekvő számáról, az egy helyben topogó rendőrségről.
7/10
szilvi0000 2019 okt. 08. - 09:46:04 7/10
Nagyon jól megrendezett film, és ez a Zac srác iszonyú jó benne. Sose bírtam, vagy csak olyan szerepeket kapott, amiben nem jött át, nem tudom, de itt nagyon nagyot alakít.
7/10
szilvi0000 2019 okt. 08. - 09:43:45 7/10 Előzmény Jeneregretterien
Igen, John Malkovich magyar szinkronja általában és a legeslegjobb verzióban Kulka János volt, annyira hiányzik a hangja... Itt is.
Joseph Barbera 2019 okt. 07. - 09:27:03 Előzmény The Cortez
Azért sajnálom kicsit, hogy moderálták a nekem szánt választ. Mindig érdekelt, hogy valaki, aki képes egy intelligens - bár kissé minden ízében indulatos - hozzászólás megalkotására, agyának melyik zugából tol elő olyan - vélhetően trágár - megjegyzést, amelyet moderálni kell. Hogyan jut el eddig a bántó agresszióig, miféle eredendő lelki sérülésben szenved?
6/10
The Cortez 2019 okt. 05. - 13:19:02 6/10
A megtörtént eseményeket feldolgozó, átkozottul vagány és stílusos eredeti (meg magyar!) című film, kivitelezésében már nem annyira veszett, sokkoló, de szerencsére nem is hitvány.
Pár éve nagy divat volt mondogatni, hogy Zac Efron már kitört a nyálas musicalek világából, illetve a buzis hülye gyerek szerepkörből, kizárólag azért, mert játszott néhány alpári hollywoodi vígjátékban... Valójában az ő kiszakadása a szartengerből az idei Túltolva elnevezésű alkotás rövid jelenetében kezdődött, majd ebben a rohadt hosszú nevezetű moziban teljesedett ki, mivel itt élete alakítását nyújtja.
A többi színész is jó, a cselekményvezetés viszonylag pörgős, a 60-as, 70-es trackek illeszkednek a hangulathoz, viszont sajnos sok szar párbeszédnek-bebüfögésnek lehetünk fültanúi. A Ted Bundy volt nője könyvéből készült tárgyalótermi krimidráma fő érdekessége, hogy kiválóan bemutatja, miként majmolták a nőneműek már Bundy idejében is a pszichopata alfákat, valamint azt, hogy egy megnyerő külsejű, full normálisnak látszó tag is lehet őrült sorozatgyilkos – bár ez utóbbit hiába, ugyanis ennek tényét a sok agyhalott direkt nem akarja megérteni.
3/10
Jeneregretterien 2019 okt. 03. - 12:44:18 3/10 Előzmény Ruma
Alapvetően nem vagyok szinkronellenes, de teljesen egyetértek veled, kritikán aluli volt a szinkron. Főleg az egyébként zseniális Malkovich esetében fajt nagyon.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu