Egri csillagok

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar történelmi kalandfilm, 145 perc, 1968

Értékelés:

427 szavazatból
Szerinted?

A Gárdonyi Géza azonos című történelmi regényén alapuló Egri csillagok az 1500-as években játszódik, amikor a hódító török csapatok feldúlják Magyarországot. Bornemissza Gergely és Cecey Éva gyermekként esik a félszemű Jumurdzsák fogságába, aki foglyait rabszolgának kívánja eladni. Ám a gyerekek megszöknek, és magukkal viszik a babonás férfi talizmánját, akit ezt követően elhagy a szerencséje. Harminc esztendő telik el: 1552-ben járunk, Eger várát teljesen körülzárta a török sereg, Gergely és Éva sorsa pedig ismét összefonódik egykori fogvatartójukéval… Várkonyi Zoltán valós történelmi alapokon nyugvó klasszikusában tanúi lehetünk az egri várvédők Dobó István vezetésével folytatott, kilátástalannak tűnő harcának. Az alkotás egy lebilincselő, kalandos történet keretében állít emléket azon bátor, a végsőkig kitartó nőknek és férfiaknak, akik vállt vállnak vetve küzdöttek a várat körülvevő, sokszoros túlerőben lévő török sereg katonái ellen.
Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Dobó István
Bornemissza Gergely
Cecey Éva
Jumurdzsák
Mekcsey István
Varsányi Imre
Izabella királyné
Baloghné
Török János
Josef, a német tüzér

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó márc. 25. 08:50:52 Előzmény matuschkapista
Nem tudom. Én pl. nem fizetek elő más lehetőségre. És szerintem Mari néni és Jani bácsi Bivalybürgözdön sem. Rengeteg ember van, akinek nincs más lehetősége, csak azt nézi, nézheti, amit kap, reklámokkal együtt.
Én spec. mindig a reklámokon szoktam elaludni, legalább erre jók.
Ja, és a kőfaragók biztos nem éjszakáznak, ellentétben a balett táncosokkal, akik kifejezetten esti "műszakban" táncolnak. Ami a reklámokat illeti, igazad van, 10 perc film után 10 perc reklám. Állítólag ebből élnek a kertévék.
De akkor a közszolgálatiak miért a késő esti, éjszakai órákra teszi a jobb műsoraikat?
matuschkapista márc. 25. 08:20:58 Előzmény napraforgó
"lásd a bolti eladókat, vagy a buszsofőröket, kórházi személyzetet, stb)" meg a kőfaragók és balett táncosok. Az emberek nagy része már nem néz tévét. Vagy előfizet Appletv-re, Netflixre stb, vagy Torrentet használ.
A kertévék már olyan pofátlan módon nyomatják a reklámokat, hogy nem elégednek már meg a sűrű megszakításokkal, hanem a film közben beraknak inserteket. Lassan elérik, hogy a reklámkat szakítják meg pár percre műsorral.
napraforgó márc. 25. 06:25:49
Sajnos mind közszolgálati TV-k, mind a kereskedelmi TV-k úgy gondolkodnak, hogy a Prime time (fő műsoridő) 21 órától kezdődik és 23, ill . 23.30-ig tart. Hétköznap is.
Ezek nem veszik figyelembe, hogy az emberek nagy része hétköznap dolgozik (némelyek még hétvégén is, lásd a bolti eladókat, vagy a buszsofőröket, kórházi személyzetet, stb). A gyerekek meg hétköznap iskolába járnak.

Az én gyerekeimnek iskolás korukban este 9-kor takarodó volt, akármilyen filmet is adott épp a TV.
Sőt, bevallom, hogy kb. ekkor én is aludni megyek, mert nagyon koránkelő vagyok. Nem muszájból, hanem, mert ilyen a természetem. Ezért nagyon sok este 9-kor, fél 10-kor kezdődő filmről lemaradok.

Nagyon díjazom, hogy mostanában a sorozatok egy részét napközben megismétlik, így meg tudom azokat nézni. És persze egy részüket a neten is. De jópár filmről lemaradok, pedig némelyik érdekelne.

De nem tudom megérteni, hogy a TV-adók a lakosság érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyják és csak a saját szemszögük szerint sugározzák a műsorokat.
Pedig nem mindenki engedheti meg magának, hogy 10-kor 12-kor keljen fel és éjfélig tévézzen!

Az Egri csillagokat éjszaka leadni nagyon nagy tévedés. Persze, lehet mondani, hogy korábban már amúgy is leadták, akár a délutáni órákban is, De itt a gyerekeknek a tavaszi szünet, miért nem lehetett ehhez igazodni és akkor két egymást követő délután (vagy akár délelőtt) leadni?
Kit Fisto márc. 24. 19:05:29
A duna TV-nél gondolkoznak egyáltalán? A két rész egyben túl hosszú, és a gyerekek ilyenkor már nem is nézhetik meg. Nekik a két rész együtt hosszú lenne délután is, ezért két egymást követő napon kéne leadni. Hát ennyit az értékekről és a kultúráról, valamint az identitásról, amit a Duna TV úgy támogat.
napraforgó márc. 24. 11:32:52
De miért ennyire későn adják le? Majd éjfélre lesz vége.
Ez egy tipikusan délutáni film. Sőt, két délutánra való (szombat - vasárnap). Így a gyerekek is nézhetnék, élvezhetnék.
10/10
Blasius Biagio 2023 jan. 28. - 20:57:27 10/10
Fantasztikus, gyönyörű, monumentális, digitálisan felújított magyar film.
Annak idején amikor moziban néztük, még nem volt rendbe hozva, nem is lehetett, hiszen a technika nem tette lehetővé.
10/10
blaha60 2022 nov. 27. - 16:45:00 10/10
Még mindig veri az agyatlan gyilkolászós amcsi fílmeket !!!!
bricskamaxi 2022 jan. 29. - 22:39:48
Jó napot kívánok. Kérdezem, mi az a boomer? Mintha nem magyar szó lenne, mit kell érteni ez alatt? Baromarc úr hozzászóló ezt a démonai miatt kapta Öntől?
filoszemitabélus 2022 jan. 03. - 05:48:12 Előzmény GRatta
Tökéletesen igazad van! Éppen válaszolni akartam a felvetésedre (zippelve vannak az események)hogy a sorozat lenne a megoldás, amikor tovább olvasva láttam, hogy Te is így gondolod. Több elemzés is született már arról, hogy a mai sorozatok általában jobbak a mozifilmeknél, mert nem gátolja a terjedelem a történet érthető tálalását.
10/10
baromarc666 2021 jún. 02. - 22:12:41 10/10 Előzmény GRatta
Pontosan rólad szól a kritika. Nem kell tetszenie valaminek, de azt meg szokták indokolni. Marvel okádékok bejönnek? Képek mindenféle történet nélkül összedobálva, az tetszik?
4/10
GRatta 2021 máj. 31. - 13:35:01 4/10 Előzmény baromarc666
Ez nettó hülyeség. Mit kell olvasni a filmben, amit "az Y és Z generáció" nem tud? Aki erre jó dramaturgiát ír... hááát... hagyjuk.
Sz. Péter 2021 máj. 02. - 23:22:46 Előzmény vino-et-veritas
Nyilván a gerinctelen Dobó inkább a fogolyért kapott váltságdíjat választotta, minthogy megmentse Gergelyt.
vino-et-veritas 2021 máj. 02. - 12:59:16 Előzmény Sz. Péter
OFF
Érdekes gondolati kísérlet.
Mondjuk Dumas meírta a "testőrök" folytatását (Húsz év múlva), Gárdonyi sajnos nem...
Pedig valóban érdekesre sikerült a szereplők utóélete (pl. Dobó minden hősiessége ellenére mégis feudális nagyúr volt, stb.).
Sz. Péter 2021 máj. 02. - 10:04:53 Előzmény GRatta
Inkább érdemes lenne elkészíteni a folytatását, "Egri csillagok 2" vagy "Egri harangok" címmel.

Szólhatna arról, hogy Bornemissza Gergely parancsnoksága alatt mi történt később a várban.
Illetve, hogy Dobó mekkora egy szemét volt mikor a fogságba esett Bornemissza Gergelyt nem cserélte ki egy török fogolyra és így Gergelyt Konstantinápolyban felakasztatta az a Kara Ahmed, aki korábban az egri várat ostromolta.
10/10
baromarc666 2021 máj. 02. - 09:06:09 10/10 Előzmény GRatta
Ez a film (és a regény is) minden ízében zseniális, felülmúlhatatlan és egyedi. 53 éves 2021-ben és alig fogott rajta a kor. Tökéletesen követhető, jó a dramaturgiája, a narrációja. Az meg nem Várkonyi problémája, hogy az Y és Z generáció írni és olvasni nem tud, szöveget érteni és értelmezni pláne nem.
4/10
GRatta 2021 ápr. 20. - 22:37:32 4/10
Az Egri csillagok megérdemelne már egy igazán jó, és legfőképpen regényhű filmes adaptációt. Sajnos az 1968-as film nem ilyen, annak ellenére sem, hogy a kor magyar színészvilágának nagyjából teljes elitjét felvonultatja. Nem is a színészekkel van a baj, még csak nem is a technikai megvalósítással (ami a 68-ban jónak minősülhetett), hanem a forgatókönyvvel és a rendezéssel.
Mi az elmúlt hetekben olvastuk fel a gyerekeknek az Egri csillagokat, így erős volt a kontraszt a kiváló könyv és a gyengécske adaptáció között. A legfájóbb az, hogy nagyon sok ponton eltér a regénytől, és ez nem válik javára. A másik, hogy erősen be van zippelve a sztori, aminek köszönhetően nagyon nehéz követni a cselekményt (amennyiben nem épp most olvastuk a könyvet), a párbeszédek rövidek és tartalmatlanok, nincs dramaturgia. A színészek képességei is nehezen bontakoznak így ki. Sokszor az se derül ki egy-egy jelenetben, hogy ki kicsoda, és miért van ott, mi történik. Egyes szükségtelenül megváltoztatott részletek az eredeti szerzővel szembeni tisztelet hiányát és a film készítőinek túlzott önbizalmát mutatják. A szereposztásnál néhol inkább a nagy nevek tűnik célnak, nem az, hogy passzoljon a szerephez a színész (a valójában akkor 22 éves Izabella királynét a 40 éves Ruttkai Éva alakítja, és még fiatalítani se próbálták). A legérdekesebb a hajviselet (főként férfiak), ami nekem inkább a 60-as éveket idézte, mint a 16. századot :D
Értem én, hogy nem fér bele egy mozifilmbe, talán egy sorozat (hasonlóan a Tenkes kapitányához) alkalmasabb műfaj lenne számára, ha egyszer újra belevágná valaki a fejszéjét. Mert maga a regény megérne egy jó feldolgozást, és abszolút "hollywood-" (vagy ma már inkább netflix-) kompatibilis, minden van benne: szerelem, háború, hazafiasság, árulás, kaland, utazás, humor.
Amit végképp nem értek, hogy mi szükség volt a "digitális felújításra". Értem, hogy szebbek lettek a képek, de nem hoz ez akkora pluszt, amitől ez egy felújított, jobb minőségű film lenne. Szerintem ott van értelme egy ilyen felújításnak, ahol a digitális technológiával, effektekkel el lehet érni azt, hogy realisztikusabb, profibb legyen a technikai megvalósítás.
Nagyon szomorú, hogy nem csinálnak mostanában magyar történelmi filmeket és könyvadaptációkat, pedig rengeteg téma van, ami nincs feldolgozva, és mint a 68-as Egri csillagok film is mutatja, a már feldolgozott témák közül is vannak, amiket érdemes lenne leporolni.
4/10
offtopic
GRatta 2021 ápr. 20. - 22:11:42 4/10 Előzmény zbal
Érdekes kritika? Hát valóban érdekes cikk... kb. mintha egy BLM-aktivista írta volna, a gender szakon tanult marxista társadalomelméleti ideológia összes elemének felvonultatásával (rasszizmus, nacionalizmus, osztályharc, van itt minden).
10/10
blaha60 2020 nov. 22. - 16:04:36 10/10 Előzmény agyatlanzombi
A neved minősíti a mondanivalódat !!!
Rojita 2020 jún. 10. - 21:59:32
Most találtam a yt-on ezt a 3 évvel ezelőtti összeállítást, a film forgatási emlékeiről.
https://www.youtube.com/watch?v=3q_bxo1-XdE
3/10
agyatlanzombi 2020 jún. 03. - 07:29:02 3/10
Még hogy filmklasszikus, meg filmóriás... Óriási rablás inkább. Szépen rámozdultak az állami támogatásra, eltapsoltak pár misit, nem sajnálom tőlük, de legalább minőséget alkottak volna, nem ezt a nudlit. Akkora gagyi mint egy ház. Miféle jelenetek vannak itt? Menyasszonytánc tigriskarommal? Cigánybúcsúztató? Na meg a sok beleerőltetett szereplő... kínos nézni... Kobzos Ádám is egy rossz vicc. Kern, mint kukta... Kukta??? Hát az nagyon kellett bele, meg a Baloghné is, aki zsörtölődik a rendetlenség miatt, miközben várostrom zajlik éppen. A festegető piktor egy Szász Endre kellett legyen, nem volt elég neki a látványtervezés, a Fürjes Ádámot Sipeki Levente kellett eltáncolja, világos, aki csak tehette, kivette részét a buliból. Az a baj, hogy 1. nem követték az eredeti alapanyagot 2. nem vették komolyan az egészet. Bornemissza Gergő egy lándzsával 10 méterről telibe kapja a kötelet, amivel ki vannak kötve a rabok, ezen mindig felröhögök. Paródiának jó.
Összes hozzászólás