Forráskód

Bakancslistához adom
Source Code
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-francia thriller, 93 perc, 2011

Értékelés:

735 szavazatból
Szerinted?

Bombamerényletet követnek el egy vonat ellen. A titkosszolgálat embere, Colter Stevens százados Sean Fentress álnéven ott volt a vonaton. Feladata, hogy azonosítsa a merénylőt, aki újabb akcióra készül. A Forráskód nevű szupertitkos program segítségével Stevens-Fentresst újra és újra visszaküldik a szerelvényre, hogy megtalálja a merénylőt. Minden alkalommal újabb bizonyítékra bukkan, ám a merénylőnek sikerül elmenekülnie. Minél többet tud meg róla, Stevens annál biztosabb abban, hogy meg tudná akadályozni a robbanást, ha egyszer nem futna ki az időből.
Bemutató dátuma: 2011. április 21. Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.

Stáblista:

Szereplők

Colter Stevens
Dr. Rutledge
Max Denoff
Laboratóriumi technikus

Hozzászólások

Szerinted?
Szíriusz márc. 05. 18:43:40 Előzmény jari
Hogy jön ide Muri Enikő? Bármilyen szempontból is?
Szíriusz márc. 05. 17:48:17
Izgalmas, szomorú, elgondolkodtató, nem könnyen elfelejthető film. Jake Gyllenhaal nagyszerű színész, szimpatikus, minden szerepében tökéletes, nagyon jó nézni.
btz1983 2023 aug. 01. - 23:20:05
Két dolog maradt számomra megválaszolatlanul a film kapcsán...


1. Hova lett a tanár "tudata"? A végén ezzel a tanárnak tulajdonképpen elvette a testét. De akkor hol a tanár tudata?
2. Odabilincselte a terrorostát a vonaton. Ezt nem vette észre egy utas sem? Ott vihogtak a humoristán, az pedig csak ott csendben ült, amíg valaki jön érte?Szóval számomra ezek elvarratlan szálak. De ha valaki tudja a megfejtést, akkor írja le.
7/10
Dörflinger 2021 máj. 30. - 20:08:40 7/10
Elég nagy sületlenség, de ennek ellenére, végig lekötötte a figyelmemet. 7/10
5/10
sawyerx 2021 márc. 31. - 10:26:30 5/10
Pár hete néztem újra, a véleményem nem változott - sima középszerű akciófilm.
Szeretem a hasonló témájú filmeket, mégis unalmas, vontatott, végig olyan érzésem volt, mintha egy B kategóriás sorozat pilotját nézném. A képi világa irritálóan színezett, a 16:9-es képaránnyal az operatőri munka elég gyenge. Pozitívum az alapsztori, bár a logika szerintem mellément.
5/10
6/10
gombavizsla 2021 márc. 31. - 03:33:11 6/10
Többet vártam tőle, számomra egy egyszer nézhető film lett belőle. Maga az ötlet jó, de így nem, hogy számos fizikai elméletben totál elvérez. Alább jöjjön, hogy miért is:

A filmben összegyúrták a párhuzamos világok elméletét, az időutazás elméletét és a halál utáni lét elméletét. A párhuzamos világok elmélete ott vérzik el, hogy létezhet ugyan több hasonló univerzum, de nem ennyire, a fejlődés során mindig előfordulnak olyan véletlenszerű események (pl. pillangóeffektus), amelyek meghatározzák az adott univerzum emberiségének fejlődését. Ebből a szempontból a "Sliders" c. sorozat volt a legjobb alkotás, aki még emlékszik rá, az pontosan tudja, hogy az első tíz-húsz rész jól bemutatta mindezt .(Aztán belekeverték az ufo-kat, meg a csillagkapu-hoz hasonló idegen civilizációkat, egyszóval jól elqrták azt is.)
Az időutazás elmélete meg teljes csőd ebben a filmben, hiszen semmit nem változtathat meg a múlton, még akkor sem, ha netán párhuzamos univerzumokról van szó, mert ez az időparadoxonhoz vezet. Nem csupán a film végén (a szokásos hálivúdi cukormázas lónyál), hanem a cselekmények közepén sem. Tehát nem csupán egy személy okozhat paradoxont, hanem az is, ha egy követ 10 centivel odébb rakok a múltban, hiszen ha az pl. megpattan egy kocsi kereke alatt, és megöli a még gyerek apámat, akkor meg sem születek. Valamikor régen láttam a "Deja vu" c. filmet, azzal is hajszálra ugyanez volt a bajom. Ebben a témában a legjobb film volt talán "Az időutazó felesége", ahol következetesen be volt tartva az, hogy az időparadoxon elmélete ne sérüljön.
És végül a halál utáni lét elmélete. Az, hogy a főszereplő tudata-lénye-lelke számtalanszor beköltözött valakinek a testébe 8 percre, még elfogadható a cselekmények szempontjából. Na de könyörgöm: a film végén, amikor véglegesen beköltözött a fickó testébe, az teljes nonszensz. Mi lett az eredeti fickó tudatával-lényével-lelkével? Kitúrta a testéből, oszt szevasz-tavasz menj keress magadnak egy másik testet vagy mi?? Vagy megosztozik a testen, és akkor időszakos skizofrén megnyilvánulásaival boldogítja a csajt élete végéig? Merthogy a forgatókönyvíró már a film elején gondoskodott arról, hogy a főszereplőnek fogalma sincs az eredeti személy tudatáról, életéről, énképéről, stb.
Naszóval, ez az egész így, egy oltárian elqúrt, értelmetlen katyvaszra sikerült...


8/10
Zachariah 2021 jan. 14. - 21:18:36 8/10
Nem rossz, de kissé rövid. A vége viszont logikátlan, hiszen korábban kaptunk egy tudományosnak tűnő rövid magyarázatot. Így meg érthetetlen, hogyan tud létezni Stevens a Forráskódon kívül.
tvbamulo 2021 jan. 11. - 14:13:44

Ebben a filmben párhuzamos világok jönnek létre és a százados minden világban jelen van Sean karakterében. Ha a világok nem valósak lennének, hanem csak 8 percig tartanának, akkor a fizikai testének a lekapcsolása után is végetérne az az aktuális világ. Egy teljes világ azt is megmagyarázná, hogy miért tud olyan információkat is megszerezni (pl. egy furgon rendszáma), amikre a másik világban a vonaton meghaló Sean egyébként nem is emlékezhetne. Ez egy különálló világban ténylegesen megszerezhető lenne. A paradoxon nem ez, hanem az, hogy az egyik párhuzamos világban megtanult dolgokat átviszi a másik párhuzamos világba. Tehát mindegyik világban úgy létezik a karakter, hogy olyan információk birtokában van, ami abban a világban meg sem történt


Salzsalz 2020 okt. 15. - 11:03:11 Előzmény SaliBea
Természetesen Steven Spielberg (+e!) IA-ról van szó, aminek mondanivalója még bőven túlmutat az életünk valójában számunkra sosem múlik el gondolatkörön.
SaliBea 2020 okt. 14. - 21:45:03 Előzmény Viharsziget

Ezt csak a nézővel hitették el egészen a film végéig. Pont az a lényeg az egészben, hogy végül kiderül, a "forráskód" többre képes, a férfi meg tudta változtatni az eseményeket, és egy időpradoxonba kerültek.SaliBea 2020 okt. 14. - 21:36:59 Előzmény Salzsalz
Mivel itt nincs like lehetőség, ezért a kommentedre reagálva: Like :-)
SaliBea 2020 okt. 14. - 21:35:04 Előzmény napviragi
Nagyon jól leírtad! Én is így láttam és kicsordult a könnyem. Zseniális film, többször nézhetős számomra.
6/10
Tiberio 2020 szept. 03. - 03:11:07 6/10
Nagyon szép a kép, egy filmnek így kell kinéznie. Nem tetszett a színésznő-választás a vonaton utazó nő szerepére - kellemetlen, ellenszenves arc -, de ezen túl lehet lendülni.
10/10
napviragi 2020 máj. 17. - 16:31:54 10/10
Zseniális filmnek tartom.

--------SPOILER SPOILER SPOILER-------

Viszont én nagyon bőgtem rajta. Tele van szépséggel és fájdalommal. Itt van egy fiatalember, aki boldogságban élhetne egy csodálatos lánnyal. És akkor azt mutatják, hogy egy koporsógépben fekszik öntudatlanul és nincs is teste. Önmagában ez is borzalom, de hogy ki akarják a katona maradék részét is a végsőkig használni, az finoman szólva komoly etikai problémákat vet fel és az ember (itt több tudós) végtelen kegyetlenségéről árulkodik. Az, hogy valakit kényszerítenek, hogy többször meghaljon ("a hazáért"), az embertelen. A katona fél, nagyon sokat szenvedett már. Én nem is tudom, hányadik vonatrobbantás előtt kéri meg a lányt, ill. hangzik el először tőle - mivel ő tudja, hogy meg fognak halni-, hogy "Mondd, hogy minden rendben lesz!"... Most is megborzongok. Majd az sms-ben ugyanerre kéri a századosnőt:"Segítsen neki, és mondja meg neki, hogy minden rendben lesz!" Én ezt úgy értelmeztem, hogy mielőtt bevetnék a forráskód programba, kapcsolja le a gépről, ne hagyja, hogy többet szenvedjen, és nyugtassa meg mielőtt meghal.

-------SPOILER VÉGE-----

És mindemellett egy többször nézős, elgondolkodtató, nagyon összetett, szórakoztató film nagyszerű rendezéssel, színészekkel.

Salzsalz 2020 ápr. 17. - 22:08:55
Spilberg Mestreséges Intelligencia végső jelenetei óta nem volt ekkora formátumú alkotás, amin ennyire átjön, hogy a kis szaros életünk mennyire végtelen...
cellasto 2020 ápr. 12. - 19:36:19 Előzmény Nakahara
10 pontos komment :D

egyébként nem rossz film, szeretem az időutazós, időspirálos filmeket
Nakahara 2020 ápr. 12. - 19:29:54 Előzmény Hematit1
Ha átaludtad, nyilván rettentő objektív az értékelésed...
1/10
Hematit1 2020 jan. 28. - 16:22:31 1/10
Ekkora fostalicska filmet! :( az egyetlen pozitívum : jót aludtam rajta !
6/10
pihes 2019 okt. 04. - 15:51:06 6/10
Valahol a felénél elvesztettem a filmet, de aztán újra próbáltam ráhangolódni. Maga az egész helyzet felvetése az érdekes.
Nagy bajom nem volt vele.

6/10
9/10
nagynebk 2019 ápr. 21. - 20:13:00 9/10
Jó film volt! Ajánlom mindenkinek!
Összes hozzászólás