Jackie Brown

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi, 148 perc, 1997

Értékelés:

538 szavazatból
Szerinted?

Jackie Brown stewardessi fizetését azzal próbálja kiegészíteni, hogy pénzt csempész be az Államokba a fegyverkereskedő Ordellnek, míg egy nap egy rendész ügynök és egy zsaru rajta nem ütnek a reptéren. Börtönbüntetéssel fenyegetik, ha nem segít nekik elkapni Ordellt. Az együtt érző óvadékügynök, Max Cherry segítségével Jackie vakmerő tervet eszel ki, amivel kijátszhatja az őt fenyegető erőket egymás ellen. A dolgot komplikálja Ordell két barátja, Louis Gara és Melanie Ralston, akiknek megvan a saját hátsó szándékuk...
Quentin Tarantino filmje a film noir és a blaxploitation műfajok előtti tiszteletadás, címszerepben a hetvenes évek fekete szexbálványával, Pam Grierrel.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1998
  Legjobb férfi alakítás: Samuel L. Jackson
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1998
  Arany Medve jelölés: Quentin Tarantino
 • Golden Globe-díj

  1998
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Pam Grier
 • Golden Globe-díj

  1998
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Samuel L. Jackson
 • Oscar-díj

  1998
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Robert Forster

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Richard Kovács szept. 12. 10:18:39 9/10
Nagyon jó film, hatalmas színészi alakításokkal. Rengetegszer láttam.
10/10
Xxy92 máj. 07. 15:54:11 10/10
Tarantino egyik kevésbé ismert, ám annál jobban sikerült filmje jövő vasárnap reklámok nélkül az M2-n. A sokatmondó bűnügyi szatírák/ sokszereplős bonyolult történetek / 90-es évek és a kaliforniai multikulti kedvelőinek kötelező darab : )
antibond ápr. 09. 12:43:16
Nem sok olyan film van, amit minél többször nézek meg, annál jobban tetszik.
Ezt cirka harmadjára láttam, amikor egyre több ízt fedeztem fel benne, s egyre inkább értettem, értékeltem. Örök kedvenc, számomra megunhatatlan. Bármikor adják, megtekintem.
(Egyedül azt nem értem, az a tökös óvadékügynök, miért parázott be annyira a nőtől. Okos pasiként észrevehette, hogy a csajszi csak annak árt, aki neki próbál keresztbe tenni. Mert, amúgy eléggé tetszettek egymásnak. Hüje tarantino!)
6/10
Warthog82 márc. 08. 18:44:40 6/10
Az egész filmben majdnem Bobby Womack zenéje ér a legtöbbet:keresztül a 110. utcán.
dorog 2018 aug. 27. - 17:50:12 Előzmény Xxy92

(Kocsis Mariann, ki mostanra sajnos nagyon eltűnt, pedig csak hab a tortán!) Kocsis Mariann szinte kizárólag néger nőket szinkronizál(t). De ez nem volt mindig így. Az ő nevét először 1987-ben hallottam, akkoriban vetítette a Magyar Televízió az Ausztrál expressz c. sorozatot. (Mostanában újra látható az RTL II-n.) Ebben Orosz Helgával együtt adta a két főszereplő nő magyar hangját. Roma Maffiát is ő szokta szinkronizálni (pl. Holtidő; Zaklatás; Kettős kockázat).
dorog 2018 aug. 27. - 17:40:23
Szerintem is jó film. Amit nem értek: miért vállalta Robert de Niro ezt a mellékszerepet? Nála még Robert Forster is többet szerepel a filmben, pedig kettőjük közül De Niro a nagyobb név (szerintem).
Jackson hatalmasat alakít a mocskos szájú, erőszakos fegyverkereskedő szerepében. (Amúgy Zoli9898-nak: Forster nem fejvadász, hanem óvadékügynök. Fejvadászt De Niro alakít az Éjszakai rohanás c. filmben.) Remekül sikerül ellenszenvessé tennie a figurát, akárcsak a másik jellegzetes Tarantino-filmben, a Djangóban Stephent, az öreg négert.
SPOILER
Ami nekem nem vált világossá: ki tette a kokót Jackie táskájába, a pénz alá? Az még valahogy elképzelhető, hogy Boman/Beaumont fújta őt be a rendőröknek, mert tudhatott pénzszállító útjairól. (Ezt sejtve likvidálta őt Ordell.) A nő táskájához viszont nem férhetett, hisz nagy valószínűséggel éppen a rendőrségi fogdában volt
SPOILER
Szóval nálam 9/10.
8/10
breeder 2016 jún. 25. - 21:52:09 8/10
Kevés film van olyan, ami elé leülök és bármikor szívesen újranézem.
Nos, ez az a film olyan. :)

A tartalma elég sok témát körüljár (bûnözés, szerelem, törvények kijátszása, harc a megélhetésért, nagyravágyásstb..), talán pont emiatt kedvelik sokan, no meg persze a sajátos ironikus humora is adalék egy jó tv-nézéshez.

A karakterek is egytõl-egyig jól kidolgozottak!
Szinte nincs is olyan jelenet, amit a szereplõk miatt meg ne jegyezne magának az ember.
Még a rövidke Keaton-ös beszélgetések is nagyon el vannak találva.

Részemrõl örökzöld klasszikus a Jackie Brown.
Vadpörkölt 2016 máj. 26. - 11:50:30 Előzmény m3246
Becstelen brigantik és a Halálbiztos messze a leggyengébbek az általad felsorolt Tarantino filmekbõl és a Kutyaszorítóban,Ponyvaregény duó messze a legjobb akkor még eredeti volt kevés pénzbõl maximumot kihozva!
A Jeckie Brown remek film,de ezt ugye a géniusz Elmore Leonard írta Rum Punch címen Tarantino remek alapokból tudott építkezni.
10/10
Xxy92 2016 ápr. 09. - 21:48:58 10/10
Az Aljas nyolcas után (bár attól függetlenül) másodikként néztem meg e filmet Taranino munkásságából. Tetszett, bár egészen más dologról van itt szó. Mindkét filmben felleltem egy mozzanatot, ami nagyon tetszett: egy harmadrangú mellékszereplõ váratlanul rivaldafénybe kerül, és abban a néhány percben majdnemhogy az egész filmet meghatározó szerepkörrel válik felvértezetté. A Jackie Brown jó, és értelmes film, telve jó színészekkel és fordulatokkal. Komolyan azt gondolom, hogy ezt a filmet kb. úgy érdemes megnézni, hogy online/vagy okostévén, vagyis meg-megállítva és a fontosabb részeket lejegyzetelve. Ugyanis annyi benne a hazudozás, kavarás, színjáték, hogy elképesztõ figyelmet követel. Sokan, kiknek nem tetszik, valószínûleg épp ezért fordulnak el a filmtõl; vagyis, mert borzasztó nehéz követni. Ám, én azt gondolom, abszolút megéri!


10/9

(Kocsis Mariann, ki mostanra sajnos nagyon eltûnt, pedig csak hab a tortán!)
8/10
m3246 2016 jan. 16. - 12:22:28 8/10
Most hogy lement az Aljas nyolcas a mozikban, láttam egy listát QT filmjeirõl és meglepõdve tapasztaltam, hogy a Jackie Brown címû filmjét nem láttam még, annak ellenére, hogy nagy rajongója vagyok a munkásságának! Kellemesen másnaposan délelõtt ennél jobb kikapcsolódást el se tudtam volna képzelni magamnak. Talán egy kicsit más mint QT többi filmje, de azért olyan nagyon nem esett az alma a fájától. Tény azonban, hogy annyira nem érdekesek a karakterek, mint mondjuk a Ponyvaregény vagy a Becstelen Brigantik esetében. Szóval azok színvonalától azért meglehetõsen messze van a film, de kellemes lötyögõs nem gyors film ez. Most már mondhatom, hogy láttam a Mester munkásságát :) Így akár fel is állíthatok egy sorrendet, ami csökkenõ sorrendben a következõ: Becstelen Brigantik, Ponyvaregény, Kill Bill, Halálbiztos, Django elszabadul, Jackie Brown, Aljas nyolcas, Kutyaszorítóban. Igazából mint jó, de az elsõ 5 kimagaslóan jó a maradék három inkább mikor az embernek kifejezetten van kedve hozzá. Ez a film jó lesz egy 8/10
10/10
Lilko03 2015 dec. 22. - 18:57:57 10/10 Előzmény sawyerx
Hát ehhez csak azt tudom hozzátenni,hogy egy fiatal embernek lehet, hogy nem tetszik ez a film, talán nem is nekik készült, ráadásul elég régi, de nekünk 50 fölöttieknek bizony nagyon bejön. Pontosan ötödször néztem meg, végre már nem kellett izgulni, mert már tudtam, mi jön, de most is nagyon tetszett. Szuper jó film, a szereplõk is híresek és jók, szuper jó a zenéje is.
1/10
sawyerx 2015 nov. 08. - 12:01:21 1/10
Érdekes, hogy hogyan megosztja még a fanokat is. Sajna én másfél órát bírtam belõle, egyszerûen semmi nincs ebben a filmben, ami miatt megérné megnézni a két és fél órát. Körülbelül olyan érzésem volt, mint amikor még a benti cigizés korában, hétköznap bemész egy lepukkadt kocsmába, és a dohányfüstben látod a korcs alkoholistákat. Jackie karakterérõl is ugyanez jutott eszembe. Nincs a filmben semmi feszültség, történet, egy nagy semmi az egész, el sem hinném, hogy Tarantino ezt hozta össze a Ponyvaregény után.

Nem ajánlom senkinek, kínszenvedés.
9/10
könyvtároskisasszony 2015 aug. 30. - 15:49:47 9/10
Megunhatatlan. Pörgõs, szellemes... Nem tudom, hanyadszor nézem meg. A csatornák kínálata tele van ismétlésekkel, de ha ilyen filmet játszanak, nem gond. Egy igazi klasszikus, amiben még mindig felfedezek új dolgokat, ami elkerülte a figyelmemet.
10/10
Lilko03 2015 júl. 25. - 20:15:04 10/10 Előzmény sáfrányka
Egyetértek, szerintem is a legjobb és egyben a legszórakoztatóbb Tarantino-film, bár általában nem vagyok oda a Tarantino filmekért - nekem túl sok a vér, de ez szuper jó. Már harmadszor nézem meg, de mindig nagyon tetszik.
10/10
sáfrányka 2015 jún. 11. - 16:24:27 10/10
Legtöbbször azt mondom magamban, hogy ízlések és pofonok, de mivel óriási Tarantino-fan vagyok ezért nem értem, hogy az miért nem tetszik egyeseknek, hogy hogy csinálják, hogy utálják ezt... Mivel ezt nem lehet utálni! Megkockáztatom, még akkor is, ha sokan lehülyéznek, hogy ez a film jobb, mint a Pulp Fiction, de minimum egyenértékû vele...
SPOILER
A ruhaboltos-parkolós rész minden idõk egyik legjobban megcsinált jelenete szerintem, és vannak benne kevésbé emlékezetes, ám nagyon átgondolt részek is benne (pl. Louis beszélgetése Melanie-val, ami mint tudjuk végül egy gyors, ám annál viccesebb szexbe torkollik).
SPOILER VÉGE
Egyszóval egy nagyszerûen megcsinált film, és mást nem tudok mondani, de aki ezt nem tudja értékelni, az nem ért a filmekhez.
offtopic
cellasto 2015 ápr. 16. - 17:21:22 Előzmény Hatnull 2010
mestermû..az hát :D
mestermû pl. 2001 Ûrodüsszeia ,nem ez a szemétre való szar
10/10
Hatnull 2010 2015 márc. 07. - 19:27:11 10/10 Előzmény cellasto
Butaság, amit írsz. Én nem vagyok Tarantino-fan. Ez viszont egy mestermû. 10/10.
pie85 2015 jan. 03. - 14:32:39
A nyitó képsorok ugyanazok, mint a Diploma elõttnél, amikor Jackie Brown megy a mozgólépcsõn, ugyanúgy megy Dustin Hoffman is.
https://www.youtube.com/watch?v=gjtoi6Z4lAg
8/10
breeder 2014 jún. 12. - 18:10:26 8/10
Nem vagyok egy Tarantino fan, de ez a filmje kifejezetten tetszett.
A karakterek is jók voltak, meg a sztori is. Szóval jó kis film! :)

8/10
cellasto 2014 ápr. 12. - 23:08:30
baromi unalmas és vontatott.
ez csak az elvakult tarantino fanoknak tetszett sztem
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás