Jackie Brown

Bakancslistához adom
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi, 148 perc, 1997

Értékelés:

560 szavazatból
Szerinted?

Jackie Brown stewardessi fizetését azzal próbálja kiegészíteni, hogy pénzt csempész be az Államokba a fegyverkereskedő Ordellnek, míg egy nap egy rendész ügynök és egy zsaru rajta nem ütnek a reptéren. Börtönbüntetéssel fenyegetik, ha nem segít nekik elkapni Ordellt. Az együttérző óvadékügynök, Max Cherry segítségével Jackie vakmerő tervet eszel ki, amivel kijátszhatja egymás ellen az őt fenyegető erőket. A dolgot komplikálja Ordell két barátja, Louis Gara és Melanie Ralston, akiknek megvan a saját hátsó szándékuk... Quentin Tarantino filmje a film noir és a blaxploitation műfajok előtti tiszteletadás, címszerepben a hetvenes évek fekete szexbálványával, Pam Grierrel.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1998
  Legjobb férfi alakítás: Samuel L. Jackson
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1998
  Arany Medve jelölés: Quentin Tarantino
 • Golden Globe-díj

  1998
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Pam Grier
 • Golden Globe-díj

  1998
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Samuel L. Jackson
 • Oscar-díj

  1998
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Robert Forster

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
sawyerx 2020 nov. 18. - 10:50:01 4/10
Továbbra is Tarantinót tartom az egyik legtehetségesebb, legegyedibb rendezőnek, de jó néhány éve, mikor végignéztem a munkásságát, ezt az egy filmet kihagytam, vagyis fél óra után kikapcsoltam, mert nagyon nem jött be. Most becsülettel végignéztem, de többet nem fogom. A stílus megvan, ami a többi filmjében, hosszú dialógusok, hosszú felépítés egy fordulatig, de nálam itt egyik sem működött... Talán más karakterekkel tetszene, Jackie-től a falra tudtam volna mászni, a zsaruk és rosszfiúk rendben voltak, Maxet pedig nem igazán tudtam hová tenni, szegény faszi csak van a vásznon, bámul és bámul és bámul. Nagyon soknak tartom a 2 és fél órás játékidőt, és a film nézése közben beugrott, miért megy le még ilyen nyögvenyelősen: az operatőri munka és a képi világ dögunalom (full HD-ban néztem, nem kaputelefon minőségben). Jó, akiknek bejön a film, magyarázhatják azzal, hogy a természetességet tükrözi, de így van ez Tarantino mindegyikénél, nincs túlcsicsázva a kép, mégis igényesebb ennél. Míg a Volt egyszerben imádtam minden egyes "időhúzós" zenére autókázást, itt untam, és a zenék sem értek el olyan hatást. Summa summárum, én ezt tartom a leggyengébb, legunalmasabb művének.

4/10
9/10
convar 2020 aug. 25. - 13:50:09 9/10 Előzmény Csonger
Fogalmam sincs jársz-e még valaha erre, de ha esetleg igen, akkor erre az a válaszom hogy:

amit leírtál annak az oka rém egyszerű: mindkét film egy Elmore Leonard novella adaptációja, és ezért Michael Keaton figurája azért hasonlít annyira a két filmben egymásra mert tényleg uaz a figura :) Uis Leonardnak szokása volt néhány kedvenc szereplőjét több regényében is visszahozni, szerepeltetni.

És hamár itt tartunk, csak úgy további érdekességképpen: az ebben a filmben szereplő Ordell és Louis karaktere meg az 2013-ban bemutatott Life of Crime-ban köszön vissza (mert az a film is tehát megintcsak egy Leonard novellából született), csak mivel a Life of Crime játszódik hamarabb (tulképpen egyfajta Jackie Brown előzményfilmnek is tekinthető), miközben mégis azt a filmet mutatták be jó 15 évvel később a Jackie Brown után, így értelemszerűen abban ezt a két karaktert már más színészek játsszák:
https://port.hu/adatlap/film/tv/szuletett-bunozok-life-of-crime/movie-152237
9/10
convar 2020 aug. 25. - 13:20:45 9/10
Csakmert azt mondják hogy az ismétlés a tudás anyja :)

Jackie Brown - Louis vs. Melanie (complete, in HD)
https://www.youtube.com/watch?v=adCM1dWWDvY


Ill. ami talán még érdekesebb, és ezért sztem kifejezetten elismerésre is méltó, hogy az uploader így összeállította::

Jackie Brown Money Exchange Sequence Synchronized
https://www.youtube.com/watch?v=HqxQnqclH-g
frank chi 2020 júl. 16. - 00:09:58
az a pillanat amikor elmúlik a pillanat, és az előtte levő, a tökéletes pillanat.
frank chi 2020 júl. 15. - 23:47:11
régen sokkal jobb arc voltál.

:))
frank chi 2020 júl. 15. - 23:45:08
a mai világban már nem menne el ez próbafülkés húzás.

a zsaruk meg tudnák nézni az átadás helyszinén milyen szatyor ment be és milyen szatyor ment ki (értsd: kiszúrnák Melanie táskáját és Max táskáját)
frank chi 2020 júl. 15. - 23:16:57
Ordell és Louis Gara korábbi sztoriját is megfilmesitették, a Switch, Life of Crime cimmel
https://www.imdb.com/title/tt1663207/

remekmű Elmore Leonardtól a krimik legjobb irójától, a Mint a kámfor, Justified, Maximum Bob alkotójától
a legjobb megfilmesitett műve a Killshot, Mickey Rourke élete alakitása, de ott minden alakitás tökéletes.
https://www.imdb.com/title/tt0443559
legjobb regénye szerintem a Glitz, de az életmű nagy...

neki is az volt az átka, hogy sokáig a filmek messze nem érték el az regényszöveg szinvonalát.

Pam Grier ugyanolyan ellenállhatatlan mint Foxy Brownként vagy Coffyként

Leonard kedvenc alakjai a törvényszolgáltatás ipar alakjai, bírók, ügyészek, zsaruk, veteránok, testőrök, behajtók, óvadékügynök, vagy kaszinótulaj, úgy ismeri őket, mintha mindig is az lett volna a szakmája. de akár műugró előadóról van szó, ő úgy ismeri a figurát, mint ha aznap vele reggelizett volna.

jaj ez betépett Louis nagy forma a telefonnal
10/10
Mad Max73 2020 jan. 26. - 21:58:08 10/10
Nem tudom megunni....minden szereplő eltalálva és nagyot alakítanak mellé! A zene meg tökéletes mellé!!!
9/10
Richard Kovács 2019 szept. 12. - 10:18:39 9/10
Nagyon jó film, hatalmas színészi alakításokkal. Rengetegszer láttam.
10/10
Xxy92 2019 máj. 07. - 15:54:11 10/10
Tarantino egyik kevésbé ismert, ám annál jobban sikerült filmje jövő vasárnap reklámok nélkül az M2-n. A sokatmondó bűnügyi szatírák/ sokszereplős bonyolult történetek / 90-es évek és a kaliforniai multikulti kedvelőinek kötelező darab : )
antibond 2019 ápr. 09. - 12:43:16
Nem sok olyan film van, amit minél többször nézek meg, annál jobban tetszik.
Ezt cirka harmadjára láttam, amikor egyre több ízt fedeztem fel benne, s egyre inkább értettem, értékeltem. Örök kedvenc, számomra megunhatatlan. Bármikor adják, megtekintem.
(Egyedül azt nem értem, az a tökös óvadékügynök, miért parázott be annyira a nőtől. Okos pasiként észrevehette, hogy a csajszi csak annak árt, aki neki próbál keresztbe tenni. Mert, amúgy eléggé tetszettek egymásnak. Hüje tarantino!)
6/10
Warthog82 2019 márc. 08. - 18:44:40 6/10
Az egész filmben majdnem Bobby Womack zenéje ér a legtöbbet:keresztül a 110. utcán.
dorog 2018 aug. 27. - 17:50:12 Előzmény Xxy92

(Kocsis Mariann, ki mostanra sajnos nagyon eltűnt, pedig csak hab a tortán!) Kocsis Mariann szinte kizárólag néger nőket szinkronizál(t). De ez nem volt mindig így. Az ő nevét először 1987-ben hallottam, akkoriban vetítette a Magyar Televízió az Ausztrál expressz c. sorozatot. (Mostanában újra látható az RTL II-n.) Ebben Orosz Helgával együtt adta a két főszereplő nő magyar hangját. Roma Maffiát is ő szokta szinkronizálni (pl. Holtidő; Zaklatás; Kettős kockázat).
dorog 2018 aug. 27. - 17:40:23
Szerintem is jó film. Amit nem értek: miért vállalta Robert de Niro ezt a mellékszerepet? Nála még Robert Forster is többet szerepel a filmben, pedig kettőjük közül De Niro a nagyobb név (szerintem).
Jackson hatalmasat alakít a mocskos szájú, erőszakos fegyverkereskedő szerepében. (Amúgy Zoli9898-nak: Forster nem fejvadász, hanem óvadékügynök. Fejvadászt De Niro alakít az Éjszakai rohanás c. filmben.) Remekül sikerül ellenszenvessé tennie a figurát, akárcsak a másik jellegzetes Tarantino-filmben, a Djangóban Stephent, az öreg négert.
SPOILER
Ami nekem nem vált világossá: ki tette a kokót Jackie táskájába, a pénz alá? Az még valahogy elképzelhető, hogy Boman/Beaumont fújta őt be a rendőröknek, mert tudhatott pénzszállító útjairól. (Ezt sejtve likvidálta őt Ordell.) A nő táskájához viszont nem férhetett, hisz nagy valószínűséggel éppen a rendőrségi fogdában volt
SPOILER
Szóval nálam 9/10.
8/10
breeder 2016 jún. 25. - 21:52:09 8/10
Kevés film van olyan, ami elé leülök és bármikor szívesen újranézem.
Nos, ez az a film olyan. :)

A tartalma elég sok témát körüljár (bûnözés, szerelem, törvények kijátszása, harc a megélhetésért, nagyravágyásstb..), talán pont emiatt kedvelik sokan, no meg persze a sajátos ironikus humora is adalék egy jó tv-nézéshez.

A karakterek is egytõl-egyig jól kidolgozottak!
Szinte nincs is olyan jelenet, amit a szereplõk miatt meg ne jegyezne magának az ember.
Még a rövidke Keaton-ös beszélgetések is nagyon el vannak találva.

Részemrõl örökzöld klasszikus a Jackie Brown.
Vadpörkölt 2016 máj. 26. - 11:50:30 Előzmény m3246
Becstelen brigantik és a Halálbiztos messze a leggyengébbek az általad felsorolt Tarantino filmekbõl és a Kutyaszorítóban,Ponyvaregény duó messze a legjobb akkor még eredeti volt kevés pénzbõl maximumot kihozva!
A Jeckie Brown remek film,de ezt ugye a géniusz Elmore Leonard írta Rum Punch címen Tarantino remek alapokból tudott építkezni.
10/10
Xxy92 2016 ápr. 09. - 21:48:58 10/10
Az Aljas nyolcas után (bár attól függetlenül) másodikként néztem meg e filmet Taranino munkásságából. Tetszett, bár egészen más dologról van itt szó. Mindkét filmben felleltem egy mozzanatot, ami nagyon tetszett: egy harmadrangú mellékszereplõ váratlanul rivaldafénybe kerül, és abban a néhány percben majdnemhogy az egész filmet meghatározó szerepkörrel válik felvértezetté. A Jackie Brown jó, és értelmes film, telve jó színészekkel és fordulatokkal. Komolyan azt gondolom, hogy ezt a filmet kb. úgy érdemes megnézni, hogy online/vagy okostévén, vagyis meg-megállítva és a fontosabb részeket lejegyzetelve. Ugyanis annyi benne a hazudozás, kavarás, színjáték, hogy elképesztõ figyelmet követel. Sokan, kiknek nem tetszik, valószínûleg épp ezért fordulnak el a filmtõl; vagyis, mert borzasztó nehéz követni. Ám, én azt gondolom, abszolút megéri!


10/9

(Kocsis Mariann, ki mostanra sajnos nagyon eltûnt, pedig csak hab a tortán!)
8/10
m3246 2016 jan. 16. - 12:22:28 8/10
Most hogy lement az Aljas nyolcas a mozikban, láttam egy listát QT filmjeirõl és meglepõdve tapasztaltam, hogy a Jackie Brown címû filmjét nem láttam még, annak ellenére, hogy nagy rajongója vagyok a munkásságának! Kellemesen másnaposan délelõtt ennél jobb kikapcsolódást el se tudtam volna képzelni magamnak. Talán egy kicsit más mint QT többi filmje, de azért olyan nagyon nem esett az alma a fájától. Tény azonban, hogy annyira nem érdekesek a karakterek, mint mondjuk a Ponyvaregény vagy a Becstelen Brigantik esetében. Szóval azok színvonalától azért meglehetõsen messze van a film, de kellemes lötyögõs nem gyors film ez. Most már mondhatom, hogy láttam a Mester munkásságát :) Így akár fel is állíthatok egy sorrendet, ami csökkenõ sorrendben a következõ: Becstelen Brigantik, Ponyvaregény, Kill Bill, Halálbiztos, Django elszabadul, Jackie Brown, Aljas nyolcas, Kutyaszorítóban. Igazából mint jó, de az elsõ 5 kimagaslóan jó a maradék három inkább mikor az embernek kifejezetten van kedve hozzá. Ez a film jó lesz egy 8/10
10/10
Lilko03 2015 dec. 22. - 18:57:57 10/10 Előzmény sawyerx
Hát ehhez csak azt tudom hozzátenni,hogy egy fiatal embernek lehet, hogy nem tetszik ez a film, talán nem is nekik készült, ráadásul elég régi, de nekünk 50 fölöttieknek bizony nagyon bejön. Pontosan ötödször néztem meg, végre már nem kellett izgulni, mert már tudtam, mi jön, de most is nagyon tetszett. Szuper jó film, a szereplõk is híresek és jók, szuper jó a zenéje is.
4/10
sawyerx 2015 nov. 08. - 12:01:21 4/10
Érdekes, hogy hogyan megosztja még a fanokat is. Sajna én másfél órát bírtam belõle, egyszerûen semmi nincs ebben a filmben, ami miatt megérné megnézni a két és fél órát. Körülbelül olyan érzésem volt, mint amikor még a benti cigizés korában, hétköznap bemész egy lepukkadt kocsmába, és a dohányfüstben látod a korcs alkoholistákat. Jackie karakterérõl is ugyanez jutott eszembe. Nincs a filmben semmi feszültség, történet, egy nagy semmi az egész, el sem hinném, hogy Tarantino ezt hozta össze a Ponyvaregény után.

Nem ajánlom senkinek, kínszenvedés.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu