Kapcsolat

Bakancslistához adom
Contact
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai kalandfilm, 144 perc, 1997

Értékelés:

582 szavazatból
Szerinted?

A Carl Sagan regényéből készült film korunk egyik legvitatottabb témáját dolgozza fel: egyedül vagyunk a világegyetemben, vagy valahol élnek hasonló társaink?

Ellie Arroway, a megszállott csillagász megingathatatlanul hisz abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Fáradhatatlanul kutatja a világegyetemből érkező rádiójeleket, bár a tudóstársadalom gúnyosan, kételkedve és megvetéssel szemléli munkáját. Egy napon azonban a távoli Vega csillag irányából rádióüzenetet fog, melyet a világ minden sarkából összesereglett tudósok fejtenek meg. Remény és rettegés lesz úrrá mindenkin, hiszen egy intergalaktikus utazásra alkalmas jármű terve lehet áldás és átok is: jelenthet űrháborút, de egy új korszak hajnalát is.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Ellie Arroway
Michael Kitz
Rachel Constantine
Ifjú Ellie
Ted Arroway
Dr. Kent Clark
Richard Rank

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    1998
    Legjobb hangkeverés jelölés
  • Golden Globe-díj

    1998
    Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Jodie Foster

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
Pagalu márc. 31. 12:19:19 4/10
Hosszú. Sok fantasztikum, kevés tudomány. Amerika világelsőségét hirdeti. Egyszer kritérium a hit Istenben, másszor már a kutyát se érdekli. A kabin meg csak átzuhant. 46 kamera rögzítette... Csak Jodie miatt négyes.
offtopic
DUNAWÖLD 2023 nov. 20. - 08:22:34 Előzmény Kit Fisto
Valahànyszor a 🌠🌌🌠🌌🌠 égre, vagy az Esthajnalcsillagot, vagy akàr csak a Holdat làtom (tegnap alacsonyan, fényes sarlóval nyűgözött le a sötétkék égbolton), belegondolok... Szédületes.
Felfoghatatlan.
A végtelen.
Az anyagmegmaradàs törvénye.
Miből, hogyan... Agyrém, félelmetes, lenyűgöző.
Jodie a Taxisofőr prostijàból meg kiváló és leszbi színésznő lett.
10/10
Blasius Biagio 2023 jan. 11. - 01:59:22 10/10
Kedvelem ezt a történetet, az egyetemen az egyik legjobb haverom kedvenc regénye alapján.
10/10
bigzoli31@gmail.com 2022 dec. 22. - 11:13:55 10/10
10/10 Kedvenc filmjeim egyike...
Wstreak 2022 febr. 10. - 02:54:43
Nagyon nehéz lenne felsorolni mennyi kellemetlen élmény éri az embert ebben a filmben. És azok, akiknél nem veri ki a biztosítékot, azokkal sosem szeretnék találkozni. Melóban sem. Metrón sem. Sehol.
10/10
Tomi9046 2021 okt. 17. - 14:02:46 10/10
Tényleg zseniális ez a nő, csak szeretni lehet. :) Rá is keresek most arra, hogy milyen mostani filmjei vannak.
Kit Fisto 2021 okt. 17. - 13:37:18
Jodie Foster a kedvenc színésznőm, és ő nem sokat nyúlt mellé szerepelfogadásban. Nekem a Nell és a Maverick nem tetszettek, de az összes többi filmje nagyon jó. Kisgyerek korától kezdve filmezik és zseniális volt mindben. Ha jól tudom, az első filmje 1970-ben lett bemutatva.
offtopic
Kit Fisto 2021 okt. 17. - 13:24:19 Előzmény Cisco
De ugye tudod, mekkora az univerzum (világegyetem)? Nehéz felfogni. A mi Napunk csak egy csillag a galaxisunkban (Tejút Rendszer), amiben kb. 100 milliárd csillag van. (de vannak nagyobbak is) Galaxisból is rengeteg van, a jelenlegi tudás szerint 2 trillió (kétezer milliárd) galaxis van az általunk érzékelhető univerzumban. És ki tudja, mennyit nem érzékelünk belőle. Hatalmas távolság van az egyes galaxisok között. Átlagban egymillió fényév, amiben nincs szinte semmi. Ebben az elképesztően nagy univerzumban hány csillag lehet, a csillagok körül hány bolygó keringhet, és mennyi lehet közöttük, amin megvannak az élet alapfeltételei? Már csak a nagy számok törvénye miatt is, elég sok ahhoz, hogy ne legyünk egyedül.
Csak megjegyzem, az sem biztos, hogy univerzum csak egy van.
9/10
Tiberio 2021 jún. 12. - 19:42:05 9/10
Nagyon igényes film; akadt azért olyan kritikus, aki nem állhatta meg a vigéc pikírtkedést (ld. fent).

Nem gondolom, hogy valaha is megtudja akár egyetlen emberi lény, milyen a féregjárat-utazás, de ha már ábrázolni kell, akkor azt így kell, így érdemes, ilyen művészi igénnyel.Dallas, jól adtad így öregen a mocskos szemétládát, jó voltál.
8/10
SplinterHun 2021 márc. 07. - 03:34:27 8/10
Ez a film első sorban a hit kérdéséről szól, nem feltétlenűl egy felső erőben, hanem hogy az ember miben hisz, vagy hogyan találja azt meg valamiben. Ehhez tökéletes körítés volt a film Témáj amin keresztül tudtak szólni mind két félhez.
buncow 2021 jan. 31. - 14:17:47 Előzmény bekukkancs
hol és mikor rágták le ezerszer?:D melyik filmekre gondolsz?:D
buncow 2021 jan. 31. - 14:14:13 Előzmény Brew
Te miről beszélsz ember? Ez egy nagybetűs Film. Lehet, hogy számodra elcsépelt kérdéseket feszeget, de a megvalósítással nem tudom mi bajod, megvan benne minden, egy-két klisén kívül egy baromi kreatív film, és tényleg megvan benne minden, ami az összes mai filmből hiányzik.
3/10
Brew 2020 okt. 28. - 07:22:09 3/10
Hollywoodi giccsparádé ezoterikus felütéssel, és az elvesztegetett 2 óra 14 perc esete. McConaughey élveteg lovászfiú feje volt talán a legkellemetlenebb része a produkciónak.
magicvoice 2020 okt. 13. - 15:47:06
Nemrég újra megnéztem, és vegyes érzelmeim voltak a film után. [spoiler] Egyrészt nagyon jól összefoglalta a SETI program lényegét és eredményeit egészen az üzenetváltásig, ezek után pedig egy szvsz megvalósíthatatlan megoldást adott a kapcsolatfelvételre. A pörgő-forgó gyűrűk által gerjesztett elektromágneses erőtér nem lehet alkalmas féregjárat megnyitására, ahhoz minimum két, feketelyuk tömegű és sűrűségű test gravitációs térgörbületére lenne szükség. Maga az utazás is problémás, mivel csak az energia információja tud hullámként fénysebességgel terjedni a térben, az anyag legfeljebb úszni tud benne, így hagyományos űreszközzel soha nem leszünk képesek még a fénysebesség közelébe se eljutni. [spoiler]) Ezért emeli be a hit kérdését, és a téma vallással való analógiáját, de szerintem Sagan itt tévedett a legnagyobbat. Elhangzik, hogy az emberiség döntő többsége hisz valamiféle felsőbb hatalomban. Ellie empirikusan gondolkodva tagadja Istent, pedig létezhetne egy tudományos istenkép is, hiszen a Világegyetem egységes, rendezett fizikai törvények szerint épül fel. Tudjuk azt is, hogy ennek alapja a tér energiája, ebből jön létre az anyagi világ, vagyis Isten nem más, mint a Világegyetem végtelen energiája. Ha ez alapján átgondoljuk a vallások teremtéstörténetét, istenképét, rájövünk, hogy ugyanezt tanítják közérthetően, különböző szimbólumokkal. A vallások kapcsán Sagan felvet egy másik kérdést is az élet értelméről. És itt se ad rá tudományos megoldást, pedig lehetne. Ugyanis az élet értelme az adott életforma információjának megőrzése, amihez minden anyagi létforma magában hordozza a reprodukciójához szükséges kódot.
8/10
gyereamozibabe 2020 máj. 07. - 23:13:23 8/10
Karantén alatt ezt is leporoltam, és még 20+év után is jó ez a film. Ami hibája van, az már akkoriban is zavart. A CGI bénára sikerült. (szerencsére csak pár másodpercesek) És a filmet 10-15 perc kivágásával föl lehetne pörgetni. Fiatalon nem fogtam fel, hogy miért erőltették ezt a vallásos témát, hisz nincs olyan befolyásuk a csuhásoknak, hogy beleszóljanak a tudományos életbe. Azóta nem néztem meg a filmet, úgyhogy csak most esett le, hogy ez mekkora fricska volt Ellie Arroway karakterének, hisz a végén ő is azt kéri az emberiségtől, hogy higgyenek neki. Nincs más a kezében. És megérti milyen a másik oldalon lenni. A 8-9 közötti átlag tükrözi az én ízlésemet is.
7/10
sexykex 2020 ápr. 09. - 17:12:38 7/10
Az, hogy a világegyetemben létezik-e élet a Földön kívül is, valójában nem kérdés. Természetesen létezik. A fejlettsége és típusa már inkább kérdéses, de azért nagyon valószínű, hogy nem lehet nagyon nagy az eltérés: hasonló időben és hasonló körülmények között születtek, ezért ők is a csillagközi utazás megoldásának problémájával küszködhetnek.
Felvehető-e a kapcsolat távoli világok élőlényei között? Ha nem pusztítják el önmagukat és világukat, sőt a kozmosz sem omlik össze, akkor igen, megvalósulhat. Persze nem úgy, ahogyan azt ez a film bemutatja. Számomra értelmezhetetlen az a hipotézis, hogy a Nagy Bumm előtt nem volt semmi. Sokkal ésszerűbbnek látszik a Nagy Visszapattanás elmélete, ami szerint a mostani tágulást, egy korábbi összeomlás előzte meg. Az anyag ugye nem vész el, csak átalakul. Na és hogy jött létre, ki vagy mi hozta létre az anyagot és miből? Azt majd a hívők megmagyarázzák.
Lényegében nem is erről, hanem a kutatókról akartam néhány szót ejteni. Csakhogy már annyit beszéltem másról, hogy erre nem maradt idő. Noha az is lényeges, hogy ki és miért fizeti azokat a ragyogóan képzett elméket, akik egész életükben várják azt a bizonyos rádiójelet, ami nem érkezik meg. Ahelyett, hogy értelmes, szükséges, fontos és hasznos kutatásokat végeznének. Talán az a baj, hogy senki sem tudja, mi az értelmes és fontos.
A film jó, érdemes megnézni. Én már láttam, mégis megnéztem, de én már csak ilyen vagyok. A hipotéziseimet, viszont senkivel sem leszek hajlandó megvitatni. Egyrészt most állítottam fel őket, másrészt ez egy filmes és nem tudományos fórum: punktum!
10/10
Tomi9046 2020 ápr. 06. - 22:23:04 10/10
Imádom ezt a filmet és a színésznőt is. :) Kár, hogy nem fiatalodik senki... :) Nagyszerű alakítások vannak Jodie Foster neve mellett.
Valahogy nagyon jól áll ez a földönkívüli élet kutatása a kisasszonynak. Van még ehhez hasonló filmje egyébként?
Szerintem ez a film nagyon jól el tudja vinni az embert abba az elképzelt világba, amiről szinte az egész emberiség sokkal többet szeretne tudni...
Vajon van-e értelmes lény rajtunk kívül az univerzum bármelyik szegletében? Vajon elérhetünk-e olyan bolygókat, ahol találunk majd valós életet? Vajon lesz-e 100 éven belül eget rengető felfedezés a NASA-tól, Kínától, Indiától, vagy bárki mástól?
10/10
BOTICSELLI 2020 febr. 03. - 23:00:19 10/10 Előzmény kgeza
Isten téma: lásd a hosszabb hozzászólásomat...
Bizonyos dolgokhoz meg kell érni.
(... és ezt minden bántó szándék nélkül írom)
10/10
BOTICSELLI 2020 febr. 03. - 22:46:29 10/10
Nagyon nagyon sokrétegű film.
Olyan alkotás amelyet évek, évtizedek múltán újranézve is találni benne új értelmezéseket.
A filmet még a kilencvenes években láttam a mozikban, de kb. 3-4 évente Újra nézem.
44 éves vagyok.
Bizonyos mélyebb gondolatokhoz egész egyszerűen éretlen voltam huszonévesen amikor először láttam...
Ilyen az ISTEN kérdés a filmben.
21 évesen engem idegesített a téma, nem értettem, hogy mit keres ez egy sci-fi-ben...
Most már tökéletesen értem.
A teljesen ateista Ellie, aki a tudomány embere és csak a bizonyítható fizikai világban hisz, végzetszerű találkozása a szakralitással.
ZSENIÁLIS és egyben irónikus, hogy a film végén (SPOILER!) pont a tudományosan bizonyíthatatlanság csapdájába esik, miközben a nézőt végigvezették az emberi tapasztalás útján...
... a film végén mi már tudjuk, hogy Ellie átélte mindazt amit elmesél, irónikus, hogy tudós emberként egyetlen szavát sem tudja megkérdőjelezhetetlen tényekkel alátámasztani.
De a film közepe felé zajló teológiai vita is szívbemarkoló: "Szeretted Apádat? Bizonyítsd be..."
Két olyan ember sorsszerű találkozása, (Ellie és Palmer), a tudós és a lelkész, akik világnézetben ennél távolabb nem is lehetnének egymástól.
Kapcsolatukban ennek ellenére, vagy talán éppen ezért karmikus!
ZSENIÁLIS.
Sokkal, de sokkal több van ebben a filmben, mint amit fiatalemberként megértettem anno!
Akinek elsőre-másodjára nem tetszik, annak ajánlom az újranézését pár évtized múlva...
10/10
Mir87 2019 jún. 10. - 12:00:44 10/10
Nagyon jó film.
Aki nem hiszi, hogy máshol is kialakulhatott élet az elég keveset tud a világegyetemről és méretéről. Még a legnevesebb kutatók sem vetik el más élet lehetőségét pláne, hogy most már elfogadott, hogy az élethez szükséges mikrooragnizmusok meteorokkal jöttek és nem itt alakultak ki.
Összes hozzászólás