Katyn

Bakancslistához adom
Katyň
16 éven aluliak számára nem ajánlott lengyel történelmi dráma, 117 perc, 2007

Értékelés:

233 szavazatból
Szerinted?

A 81 éves Andrzej Wajda rendező Katyn című alkotása egyike annak az öt filmnek, amit a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra jelöltek 2008-ban. Wajda filmje a második világháború alatt történt katyni mészárlás történetét meséli el, amikor a szovjetek több mint tizenötezer elfogott lengyel tisztet és civilt - köztük Wajda édesapját - ölték meg egy erdőben. Az 1940-ben meggyilkolt emberek holttesteit rejtő tömegsírokat a német hadsereg fedezte fel 1943-ban. Wajda megrendítő hitelességgel ábrázolja a 66 évvel ezelőtti eseményeket. A történet túlmutat a fogva tartott, kétségbeesett, életben maradásukban az utolsó pillanatig reménykedő katonák sorsán, velük egyenrangú, sőt hangsúlyosabb helyett kapnak a filmben feleségeik, testvéreik, szüleik, akik öt évig semmit sem tudtak és semmilyen hírt nem kaptak szeretteikről. A dráma szinte végig néma csendben, zenei aláfestés nélkül zajlik. Minden jelenet és történet önmagában is katartikus. A tisztek kivégzése az utolsó percekre marad. Sokkoló végjáték a vásznon: egyesével tarkón lövik a tiszteket, majd bezuhannak a tömegsírba.
Bemutató dátuma: 2008. április 17.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2008
    Legjobb idegennyelvű film jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
kintornas ápr. 15. 09:37:07 1/10 Előzmény InteriorLulu
Talán kezdeményezze a bársonytalárba bugyolált észkombájnoknál hogy Katynt és mindent ami a szocialista kísérlethez köthető, ezentúl csak arra FELKENT személy magyarázhassa! Volt már ilyen a történelem során... Nem fogok meglepődni rajta. Amúgy a "relativizálás" már ott van a BTK-ban. Ha ez magát megnyugtatja. A honi értelmiség már Kant-ot átkozza: http://www.depositum.hu/eretnekek/kant.html Talán csatlakozzon hozzájuk! Ha eddig nem tette volna meg. 40 éve ott tartottunk, hogy Sztálinnak is csak a "túlzott hatalomkoncentrációt", és a "személyi kultuszt" rótták fel. Na jó, talán még egy pár "koncepciós" pert.

Szép kis "fejlődés". Gratulálok hozzá!

Különben pedig minden diskurzus eldurvul, ami a hatalomhoz kapcsolódik. Márpedig ennek a nyomorult zsarnokságnak, (amiben élünk) az a FUNDÁMENTUMA -- az ideológiájának a lényege --, hogy a "sztálinisták", - magyarán az igazi kommunisták - UNDORÍTÓ, pokolian gonosz, transzcendens lények voltak, nem emberek. Nem is kell templomba menni az ilyen dumákért. Az Ön történészei nyomatják: https://www.youtube.com/watch?v=TB9QSMwcFiI

Orrvérzésig.
offtopic
Edmond Dantes ápr. 15. 09:21:21
Én csak A két Lottit ismerem.
8/10
InteriorLulu ápr. 14. 23:16:27 8/10
Sejtettem, mi lehet a szerintem meghökkentően sok hozzászólás nagyrészének oka, de azért becsülettel végigpörgettem a folyamot, bele-beleolvasgatva, és valóban nem csalódtam: hihetetlen ez a sok felkavart indulat, a másik ócsárlása, a sok önjelölt történész, a sok ostoba világmagyarázás, a sok nácizás, fasisztázás, kommunistázás, zsidózás, cionistázás, és persze a sok-sok jó öreg relativizálgatás... Elképesztő.
offtopic
Edmond Dantes ápr. 14. 11:36:26 Előzmény kintornas
Ha jól értem, cáfolni óhajtja, amit szovjet majd orosz illetékes szervek elismertek. Javaslom, reklamáljon Moszkvában.
1/10
kintornas ápr. 14. 10:53:42 1/10
Wajda kreálmánya egy otromba propagandaanyag. Bár nem az egyetlen tőle.

vö.: http://balmix.hu/hu/transform/24319-konyvismertetes-a-katyni-meszarlas-titka-grover-furr-konyve?screen_width=1024
vö még.: http://balmix.hu/hu/?option=com_content&view=article&id=24363

Pár dolgot azért még hozzáteszek:
Ennek a "tudásalapú" terrorrezsimnek az urai azt magyarázzák, hogy azért használtak a szovjetek német pisztolyt, mert az orosz pisztolyok használhatatlanok. Egyszerű magyarázat: azért használtak német pisztolyt, mert németek voltak.
Tudásalapú eszmefuttatás: A németek véletlenül találtak rá a tömegsírokra. Egyszerű válasz: Azért találták meg a tetemeket, mert ők ásták el őket.
Tudásalapú okoskodás: A kivégzéseseket azért német protokoll szerint bonyolították, hogy a gyanút a németekre tereljék. (A német protokoll szerint a kisagyba lőttek, az orosz eljárás a szerint teljes hosszában szétroncsolták az agyat.) Egyszerű válasz: azért alkalmaztak német regulát, mert németek voltak.

Egy adott jelenségre adott kétféle magyarázat közül valószínűsíthetően az az igaz, amelyik egyszerűbb. --- Ez Occam beretvája.
10/10
Cukros csirkecomb ápr. 13. 23:07:55 10/10
Aki előbb olvassa a kommenteket, mint az ajánlót annak szólok, hogy az ajánló SPOILER!!!

Súlyos film, Wajda nagyot alkotott.
6/10
pihes 2020 márc. 05. - 15:15:23 6/10
A film legmegrázóbb részét a végére hagyták. Valahol ott indult minden...
Jó ha képben vagy a történtekkel valamelyest!
Nem mondom, hogy nem láttam még jobbat!

6/10
offtopic
Edmond Dantes 2016 okt. 24. - 11:05:03 Előzmény stenimore
A nép szinte sosem "gyõz". 1917-ben sem. A nép többnyire mást "csinál".
1933-ban egy másik nép "gyõzött", talán nem teljesen függetlenül 1917-tõl. Meg is lett az "eredménye" itt is, ott is meg sok másutt.
stenimore 2016 okt. 20. - 02:19:14
Rahmanova:Szerelem ,cseka,halál c. könyvét aki elolvasta az tudja hogy a bolsevikoknak nem volt ügy százezer embert is tarkón lõni.Bemutatja a dicsõséges proletárokat ahogy szétverték szent Oroszországot,Igaz Lenin pl német ügynök volt bizonyítható hogy támogatták és átdobták 1917ben hogy bomlassza fel a cári Oroszországot és kösse meg a bresztlitovszki békét.
el_nino 2015 dec. 25. - 09:21:31 Előzmény LajtaJ
Nem tudok arról, hogy Kommunizmus lett volna valamelyik államban is. Szocializmus az igen!
Jim Hacker 2015 márc. 10. - 17:08:24
Megnéztem újra, és azt kell mondjam, mûvészileg nem egy kiemelkedõ alkotás. Azonban, a drámai események súlyossága miatt, ezúttal nem ez a lényeg.
A véres valóság bemutatása önmagában is eléggé sokkoló, talán ezért választott a rendezõ egy sok szálon futó cselekménysorozatot, mely a háború befejezése utáni évtizedekben tovább zajlik. Számos nem eléggé kibontott karakter és mellékes esemény kuszálja a nagy képet a katyni mészárlásokról. Ez viszont furcsa módon összhangban van a Katyn-t körülvevõ évtizedes hazugsághalmazzal, ami a gyõztesek történelemírásának nagy tanulsága. A film csak finoman utal arra a tényre, hogy Lengyelországban komoly büntetést várt arra, aki kétségbe merte vonni a hivatalos verziót, miszerint a kivégzéseket a német Wehrmacht hajtotta végre.
Andrzej Wajda rendezõnek az édesapja is a katyni áldozatok egyike volt, ezért különösen megrázó lehetett számára és nagyon sok lengyel honfitársának a záró képsorok elkészítése a emberi aljasság 1940-es megnyilvánulásáról Katyn-nál és további helyszíneken. A gyomorforgató kegyetlenséggel végrehajtott kivégzések realista ábrázolás a film kulcsa, szerintem. A valóság megismerése nem adatott meg sem a hozzátartozóknak, sem a háború utáni lengyel polgároknak.

Átfutottam az idevágó oldalt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Katy%C5%84i_v%C3%A9rengz%C3%A9s#Katy.C5.84 - és e szerint "közzétették azt a tényt is, hogy 1940 júniusának elején Winston Churchill elé került az a jelentés, amely Katyñ egykori tulajdonosának, Ko¼liñski lovaskapitánynak a beszámolóját tartalmazta arról, hogy 1940. május 18-án látta, amint az oroszok a 8. számú gödörbe dobálják a holttesteket."
"A lengyel emigrációs kormány mellé rendelt brit nagykövet, Sir Owen O'Malley igyekezett felfedni az igazságot. Az általa készített, nagy alapossággal dokumentált jelentés megállapította a szovjetek bûnösségét és azt 1943 júniusában átadta VI. György brit királynak, Churchillnek és háborús kabinetjének."
Engem már régóta nem lepnek meg az ehhez hasonló hírek. A háború utáni háborús bûnösöket elítélõ perek egyértelmûen hatalmi-politikai érdekek érvényesítésérõl szóltak, és nem valamiféle általános igazságszolgáltatásról. És ez így megy tovább...

A filmet csak azoknak ajánlom, akik lélekben és mentálisan készen állnak arra, hogy a záró képsorok hidegvérrel elkövetett vérengzésének torokszorítóan valósághû bemutatását józanul végignézzék. Történelemírás, kutatás, tényfeltárás, történelem hamisítás, politikai hatalomgyakorlás. Mind egy tõrõl fakad, a döntõ érv pedig a minél erõsebb hadsereg.
8/10
Brew 2014 nov. 16. - 23:23:14 8/10
Profi és méltó feldolgozása a feldolgozhatatlannak. Remélem, hogy nekünk is sikerül egyszer hasonlóan színvonalas történelmi filmeket készíteni, ahogy a lengyelek csinálják már jópár éve.
webulon 2014 jan. 13. - 13:59:39
Le a kalappal ..
A lengyelek film mûvészet remek alkotása ,- igazi megrendítõ szembenézõs mozi ( nálunk sajnos még híja vagyon sok mindent kellene még feldolgozni).

Két sas körme közt vívódó élni akaró Lengyelország..

Olvastam róla , rengeteg mindent nem hoznak még nyilvánosságra..a miértjére többen azt írták ,hogy a kivégzendõ tisztek listáját valószínûleg a pártállami elit fõ prominensei állították össze,hogy a háború után ne legyen lengyel értelmiség.( mivel a kivégzettek nagy része tartalékos -diplomás tiszt volt az akkori lengyel hon színe java ..) Papíron nem bizonyított de elhiszem ...l.s.d. mit is csináltak Magyarországon a Kommunisták

A filmnek és Katyinnak van egy Magyaroknak szóló nagy tanulsága is ,-Ha nincs bocsánat kérés s be/elismerés ,- Nem szabad megbocsátani elfelejteni mert addig a múlt determinál.
9/10
giggs985 2013 jún. 01. - 10:08:02 9/10 Előzmény stanmore
Most minek kell a balos propagandaanyagodat ide ürítened? Igazad van hazánkban óriási az elnyomás. Fasizmus, rasszizmus van. Szánalom.
10/10
stanmore 2013 ápr. 25. - 00:45:37 10/10
És még valami:
" A kommunizmus viszont összehasonlíthatalanul több kárt okozott az emberiségnek.

Ha nem akarunk a kettõs mérce bûnébe esni, akkor ezt látnunk kell!"
Neked nem kéne a kettõs mérce hibájába esned leginkább ugyanis,mert ha a nácizmust hálisten nem gyõzi le az emberiség ,akkor az összehasonlíthatalanul több kárt okozott volna az emberiségnek.Ezt bizonyította azon rövid pár év alatt is ,amig regnált Mémetországban pl a világot egy 50 millió áldozatot követelõ háborúba sodorták,és ez csak akezdet volt,mert késõbb már te sem irogattál volna a fórumon ,mert köztudott hogy az alja népeknek mint a magyar is milyen sorsot szántak a nácik.Ezt már el is kezdték megvalósítani,de szerencsére nem tudták befejezni.
10/10
stanmore 2013 ápr. 25. - 00:37:08 10/10
Te memcsak viccelsz, de kifejezetten a kabaré kategóriába tartozol.meg aztán nem kéne annyira hatásvadász dolgokat irogatnod,mint pl hogy:" többmillió megerõszakolt nõ sikolya stb stb" Minden második szavad a cionistázás,ami érthetõvé teszi hogy próbálod mosogatni Hitlert és a nácizmust,mintha az semmiért nem lenne felelõs.meghogy a gonosz cionisták minket Hitler karmaiba taszajtottak.Hogy oda ne rohanjak,merthát ugye a gondolkodás és a józan politizálás az tilos lett volna a rothadó feudális jobboldali magyar uralkodó elit számára.Horthy is állandóan a bolsevizmus rémével riogatott és próbálta igazolni dilettáns politikáját.
Namármost egyébként a kommunizmus nevében sok bûnt követtek el ,de megközelítõleg sem volt olyan deklaráltan embertelen és ipaszerûen népirtó mint a nácizmus,amelyik mégiscsak világháborút robbantott ki,és az idõegységre esõ áldozatainak száma messze több volt mint a kommunizmusé.Az meg egyenesen nevetséges hogy szegény mártír nácik csak meg akarták elõzni agressziójukkal Sztálin állítólagos háborús terveit.Ez mán fájdalmas :)
morvai.j.zs 2013 ápr. 18. - 23:10:05 Előzmény LajtaJ
Szerintem most csak viccelsz.
„…Németország minden bizonnyal sikeresen, egy jó kompromisszumra épülõ békekötéssel került volna ki a II. világháborúból,…” Hitler és a kompromisszum? Ez nekem új.
És „Sztálin és az embertelen kommunizmus” ugyan mivel volt „sokkal” rosszabb (vagy egyáltalán rosszabb), mint „Hitler és az embertelen nácizmus”? (És ne gyere a kommunista rendszerek áldozatainak számával: a kommunizmus a történelemben összességében – ha az uralma alatt álló területek népességét is alapul vesszük – nagyságrendekkel több ideig tartott, több embert maga alá gyûrve, mint a nácizmus.)
S ha az USA semleges marad, akkor szerinted Hitler megnyeri a háborút? Az amcsik még Európának épp’ csak a közelébe jártak, amikor a Wehrmacht otthagyta a végtagjait Kurszk térségében. Hadianyaggal ugyan nyomták a szovjeteket – de egyébként is, majd hülyék lettek volna semlegesek maradni. A német tengeralattjárók a Mississippi torkolatában biztos csak baráti kiránduláson voltak, nem? (Arról nem is beszélve, hogy az Északi-tengeren számos kereskedelmi hajójukat süllyesztették el Dönitzék.)
Egyébként, ha mindig mindenki semleges lett volna, csak éppen az az ország nem, amelyik a németekkel harcol… akkor igen, talán megnyerik…
A „cionista lobbi”, mint jelenség, meg Sztálin találmánya (jobban mondva koholmánya), és azóta is habzsolja a világ, rendesen. Két kávé között, egy kis teasüteménnyel.
„Amerika ezáltal Európa, a mi szempontunkból különösen fontos Közép-Európa sorsát is megpecsételte, hiszen ránk szabadította az oroszolat, a kommunistákat, azok minden emberi képzeletet felülmúló borzalmaival együtt.”
Még a végén mindenki felelõs lesz a kommunista megszállásért – éppen csak a szovjetek, a németek, meg mi nem…
Én meg azt mondom, hogy a németek voltak elsõsorban a felelõsök. Hogy Bohumil Hrábal szavaival éljek (Szigorúan ellenõrzött vonatok utolsó mondata – legalábbis a regényben): maradtatok volna inkább otthon, a seggeteken!
És ugyan az egész hacacáréra utólagos „ürügyként” az 1920-as, párizsi békeszerzõdések tarthatatlan tartalmát szokták újabban felhozni, azt azért illett volna felmérniük a németeknek, hogy bukni fognak, mint a katonatiszt. 1815. óta lehet tudni, hogy a nagyhatalmak összefognak az agresszor ellen – akkor is, ha egyébként (kapitalista vs. kommunista) ki nem állhatják egymást. Itt pedig Hitler volt az agresszor – a SZU-ra is õ támadt rá. Meg mindenkire, akit a térképen meglátott.
A német hadifogság meg nagyjából annyival volt jobb volt a szovjetnél, hogy a Wehrmacht tábornokai betartották, és be is tarttatták a nemzetközi egyezményeket. (Még Hitler, jobban mondva Keitel parancsának ellenére is.) A probléma ezzel csak az, hogy mindenhol ott loholt a nyomukban az SS, és õk vették kezelésbe a hadifoglyokat. Õk pedig azt tették, amit Himmler mondott – ami meg összhangban állt az általam is említett, Göring-féle „munkaprogrammal”.
10/10
stanmore 2013 ápr. 18. - 00:45:39 10/10 Előzmény LajtaJ
Én beszélgettem lengyelekkel,akik egy kicsit kompetensebbek ebben akérdésben mint Ti vagytok mármint hogy ki volt a legfõbb ellensége a népüknek,és elhiheted hogy nem szerették jobban a németeket sem mint az oroszokat.Már amennyire lehet egységes lengyel véleményrõl beszélni.Egy biztos hogy a magyarokat szeretik.
10/10
stanmore 2013 ápr. 18. - 00:39:47 10/10 Előzmény ceia
A film végig izzott a feszültségtõl ,egy film nemcsak akkor jó háborús, ha abban folyton lõnek.
10/10
stanmore 2013 ápr. 18. - 00:38:01 10/10 Előzmény ceia
nem kéne ennyire alátámasztani azt ,amit írtam anép értelmi képességeit illetõleg.Mert nagyon khm tájékozatlan és vak az, aki nem veszi észre hogy kis hazákban újra erõre kap a rasszizmus a cigánygyûlölet az antiszemitizmus .És általában a szegény magyarokat mindenki bántja ezért harcban állunk az egész világgal az únióval és mindenkivel .Az országot is sikerült teljesen megosztani ,és méghozzá olyan sunyi politikai kalandoroknak akik ezzel sütögetik a pecsenyéjüket.Errõl beszélek.ércsük?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu