Kleopátra

Bakancslistához adom
Cleopatra
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-angol történelmi kalandfilm, 243 perc, 1963

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

Családi viszály dúl Egyiptom trónja körül, s Caesarra (Rex Harrison) vár a feladat, hogy Ptolemaiosz és két nővére között igazságot tegyen. Kleopátra (Elizabeth Taylor) szépsége teljesen rabul ejti Caesart, aki a tervezettnél tovább időzik Egyiptomban. Végül azonban Rómába szólítja a kötelessége és rövid időn belül megszilárdítja hatalmát az ellene forduló szenátusban.
Kleopátra (Elizabeth Taylor) Caesar távollétében minden fortélyát beveti Róma imperátorával, Antonius-szal (Richard Burton) szemben, és szépségével elcsábítja a férfit. Caesar mit sem sejt románcukról és népszerűsége csúcspontján meghívja Kleopátrát Rómába, ahol a nép ellenségesen fogadja. A gyönyörű nő azonban páratlan vonzerejével és ravaszságával végül lehengerli Rómát.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb jelmeztervezés: Irene Sharaff
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb látványtervezés: Paul S. Fox
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb vizuális effektusok: Emil Kosa Jr.
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb jelmeztervezés: Renié
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb látványtervezés: John DeCuir
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb operatőr: Leon Shamroy
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb látványtervezés: Walter M. Scott
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb filmzene jelölés: Alex North
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb hang jelölés: Fred Hynes
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb film jelölés: Walter Wanger
 • Golden Globe-díj

  1964
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb vágás jelölés: Dorothy Spencer
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb férfi főszereplő jelölés: Rex Harrison
 • Golden Globe-díj

  1964
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Roddy McDowall
 • Golden Globe-díj

  1964
  Legjobb rendező jelölés: Joseph L. Mankiewicz
 • Oscar-díj

  1964
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Rex Harrison

Hozzászólások

Szerinted?
Rebbeka 2018 aug. 19. - 23:50:27
Nem hiszek a szememnek! Kedd hajnalban adjak a 2-dik reszt? Ezek agyilag betegek, kinek sugarozzak a musorukat? Ami csak ritkan nezheto, azt is megakadalyozzak az elmebeteg idopontjaikkal.
dorog 2018 jún. 23. - 14:13:15
Mi lett volna, ha Vajna tévéje normális időben (mondjuk szombat/vasárnap délután + este; esetleg 2 egymást követő napon este) adja le ezt a ritkán látható 55 éves filmet? Hajnali fél 5-kor kelni kinek van kedve egy moziért?
10/10
gabroca 2016 okt. 01. - 12:47:37 10/10
Szuper produkció, még ha itt a nagyokosok le is tiporják kicsit a körülményeket...
A rengeteg díszlet, a gördülékeny sztori, a jó játék mind emeli nívóját.
Látványban, történetben felülmúlja az MGM Ben Hurját. Minden elismerésem a rendezésért, Rex és Elizabeth játékáért.
csabaga 2015 febr. 25. - 17:16:47
Még egy kis érdekesség:

Az sem tett jót a római epizódnak,hogy Taylor szerelmi bánatában öngyilkosságot kísérelt meg és emiatt már másodszor szakadt meg a forgatás.A DVD kiadáson egy két órás doku van a film forgatásáról,ami majdnem csõdbe vitte FOX stúdiót.A "gyárterület" egy részét is el kellett adni...
Szinte hihetetlen,hogy tapasztalt filmesek teljesen dilettánsoknak bizonyultak és szórták a pénzt semmiért.

Taylor 7 milliójából olyan 6 elment adóba...
Audrey Hepburn is szóba került,aki még a hosszú nyakával hasonlított is egy Kleopátra szoborra.

Ez a film miatt(ebbõl tanulva) készült a My Fair Lady stúdióban és emiatt vállalta el Hepburn a szerepet,hiszen Liz Taylor lett volna a következõ jelölt Eliza szerepére.Nem akart újra lemaradni.
Õ is egymilliót kért és 10 százalék bevételt a haszonból.Az itt volt bõven,így õs is majdnem 7 milliót kasszírozott,ráadásul a pénz Svájcba ment több részletben,jóval kisebb adókulccsal(egy ott élõ nem svájci állampolgár csak átalányadót fizetett).Ha Lichtensteinbe utaltatja,az adó nulla lett volna,mivel ott csak annak kellet fizetnie,aki ott él és "használja" az országot.

A két filmben Rex Harison is közös pont,aki színpadi színészként teljesen ki volt akadva Taylor viselkedésén,viszont Hepburnt dicsérte,hogy milyen pontos,fegyelmezett.
csabaga 2015 febr. 25. - 16:53:16
Eredetileg volt eleje a filmnek,az egyiptomi testvérháború,de úgy döntöttek,ezt kihagyják.Enélkül viszont úgy indult volna a film,Caesar váratlanul megérkezik Egyiptomba.
breeder 2015 febr. 24. - 22:49:26
"Oscartól Oscarig: az 1960-as évek

Taylor eredetileg el sem akarta vállalni a Modern kaméliás hölgy (1960) címû filmet, amelyért végül megkapta elsõ Oscar-díját. Bennfentesek szerint két komoly indoka volt az elutasításra: az egyik, hogy akkoriban az Egyesült Államokban laza erkölcsû nõnek tartották, mert állítólag elszerette Debbie Reynolds színésznõ férjét, az énekes sztár Eddie Fishert, a Modern kaméliás hölgyben pedig pont egy laza erkölcsû nõt, egy luxusprostituáltat kellett játszania. Nem volt mellékes szempont az sem, hogy legutóbbi filmszerepei révén már nagy sztárnak számított, ám a régi szerzõdése volt érvényben, vagyis gázsija mindössze 125 ezer dollár volt. A színésznõ egy igen exkluzív szerzõdési ajánlatot kapott a Fox filmvállalattól a Kleopátra címû filmre, ha viszont nem teljesítette volna az MGM-mel szembeni szerzõdéses kötelezettségét, 2 év felfüggesztés várt volna rá. Ezért inkább elvállalta Modern kaméliás hölgyet. Fogadkozott ugyan, hogy pokollá teszi a forgatást, amiért az MGM belekényszerítette a filmbe, fenyegetõzéseit azonban nem váltotta be.

A 125 ezer dollár valóban csak zsebpénz volt ahhoz az egymillió dollárhoz képest, amit a Fox ajánlott számára a Kleopátra címszerepéért. Taylor volt az elsõ színész, aki ilyen rekordösszeget kapott egy filmszerepért, ügyes ügyvédje pedig olyan szerzõdést kötött, mely szerint a mûvésznõ a bevétel 10%-át is megkapja, a forgatás idõszaka alatt pedig gyakorlatilag minden költségét a Fox fizeti. (Állítólag Taylor összesen 7 millió dollárt keresett a filmen.) A filmgyár elég rossz anyagi helyzetben volt, azt remélték, a Kleopátra éppúgy kihúzza õket a bajból, mint néhány évvel korábban a Ben-Hur (1959) az MGM-et. Ehhez persze egy nagy sztárra volt szükség, és Liz Taylornál alkalmasabb személyt akkoriban nem találtak volna. A rendezésre Rouben Mamouliant kérték fel. Caesar szerepét Peter Finch kapta, Antoniusét pedig a Ben-Hurból is ismert Stephen Boyd. Forgatási helyszínnek Londont választották. Már álltak a díszletek, kezdõdhetett volna a munka, amikor Taylor influenzás lett. Állapota az antibiotikumok ellenére fokozatosan romlott, kétoldali tüdõgyulladást kapott. A Fox illetékesei az ideg-összeroppanás határán álltak, hiszen Taylor betegsége több mint százezer dolláros veszteséget jelentett naponta, mivel a címszereplõre majdnem minden jelenetben szükség lett volna. Az orvosok többhetes pihenõt írtak elõ a sztárnak. A biztosítótársaságok ragaszkodtak ahhoz, hogy Taylort cseréljék le, ám a Fox elnöke úgy vélte, csak Liz tudja megmenteni a vállalatot a csõdtõl. Ez az állapot azonban vészesen közeledett: 7 millió dollár körül jártak már a kiadások, miközben a forgatás igazából még el sem kezdõdött. A helyzetet súlyosbította, hogy lejárt a Pinewood stúdióval kötött bérleti szerzõdés, új forgatási helyszínt kellett keresni. A tétlenségbe belefáradt Mamoulian lemondott a rendezésrõl. A helyére Joseph L. Mankiewicz – a Múlt nyáron, hirtelen rendezõje – lépett, aki vállalta a forgatókönyv átírását is. Nem sokkal 28. születésnapja után Elizabeth egyik reggel rosszul lett a szállodai szobájában, levegõ után kapkodott: életét csak a gyors gégemetszés mentette meg, amit a szálloda orvosa hajtott végre. Állapota ennek ellenére napokig válságos volt: a média óráról órára drámai tudósításokat közölt a színésznõrõl. A kis híján tragikusan végzõdött betegség pozitív hozadéka az volt, hogy Liz visszanyerte az emberek szimpátiáját, melyet a Fisherrel való kapcsolata miatt veszített el. Õ maga késõbb azt mondta, hogy szerinte a Modern kaméliás hölgyért kapott Oscar-díja is inkább szólt az egészségi állapotának, semmint az alakításának.

Az orvosok féléves pihenõt tanácsoltak. A Fox vezetõsége kénytelen volt beletörõdni ebbe, és ezt az idõt arra használták fel, hogy új díszletet építtessenek Rómában, a Cinecittà stúdióiban. Az már csak hab volt a tortán, hogy mire elkezdõdhetett volna az olaszországi forgatás, a két férfi fõszereplõnek egyéb kötelezettségei miatt el kellett hagynia a Kleopátra stábját. Caesar szerepét ezután Rex Harrison, Antoniusét pedig Richard Burton kapta. A római forgatás feszített tempóban és feszült hangulatban zajlott. A Fox a költségek miatt türelmetlenkedett, és Mankiewicz csak úgy bírt lépést tartani a filmgyár által diktált tempóval, hogy majdhogynem elõzõ éjszaka írta azt, amit másnap leforgatott. Ez a fajta improvizáció azonban csak növelte a költségeket, hiszen jó néhány, késõbb feleslegesnek bizonyult jelenetet is felvettek emiatt. További problémát jelentett, hogy a forgatáson szerelem bontakozott ki Taylor és Burton között. Mindketten házasok voltak, ezért nagyszabású botrány volt kilátásban, amely kedvezõtlenül befolyásolhatta volna a forgalmazást. A médiának köszönhetõen a botrány nem is maradt el: a Vatikán például nyilvánosan elítélte a szerelmespárt, az Egyesült Államokban pedig olyan indítványok hangzottak el, hogy vonják vissza Burton vízumát, Taylort pedig nyilvánítsák nemkívánatos személynek. Az óriási médiacirkusz a várakozásokkal ellentétben pozitív eredménnyel járt: a közönség a premier után tódult a mozikba, hogy lássa a több mint négyórás (eredeti változatában 320 perces!) szuperprodukció botrányos szerelmespárját. A kritikák többsége viszont lesújtó volt, és Taylort – reményeivel ellentétben – nem jelölték újra Oscar-díjra. A közönség érdeklõdése is hamar alábbhagyott, és a Kleopátra csak évekkel késõbb vált legendává, és hozta vissza busásan a 44 millió dolláros (1999-es árfolyamon: 270 millió dollár!) gyártási költségét a video- és DVD-forgalmazás révén."

Forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Taylor

Ui:
Az elõzõ hozzászólásomban kicsit több lett a szóismétlés!
Ezért az olvasók szíves elnézését kérem, de már kicsit késõre jár! :D
breeder 2015 febr. 24. - 22:45:24 Előzmény csabaga
Halottam róla, hogy nehezen rakták össze a filmet, de amit leírtál, azon kicsit meghökkentem.
Elég sok filmet szoktak úgy elkészíteni, hogy nem egymás utánba veszik fel a jeleneteket, de hogy egy filmnek csak a végén jöjjenek rá, hogy nincsen eleje, az több, mint komikus!:D

A film bukásával kapcsolatban:
Elég sokáig veszteséges volt a Kleopátra, és csak jóval késõbb lett belõle sikerfilm, illetve pénztermelõ produkció.
Ez egyébként elég sok kult film esetében megtörtént, hogy a kritikusoknak (ill. esetleg a nézõknek sem tetszett) egy rendezés, aztán végül fordult egyet a világ és mégis megszerette a többség.
csabaga 2015 febr. 23. - 17:02:06 Előzmény olahmiki1959
Béres Ilonát nem találtam csak Borbás Gabit és Sinkovits Imrét,aki hiányzott,mivel Gáti Oszkár és Rex Harrison hangja cseppet sem hasonlít.
csabaga 2015 febr. 23. - 16:57:19
Biztosan tudod,az egész forgatás milyen elbaltázott volt és Taylor sokat tett,hogy így kifussanak a pénzbõl.

A vágó is béna volt.Mikor elkészült a végsõ változat(kb 4 óra),ott kihagyták a korai egyiptomi jeleneteket és utána vették észre,nincsen a filmnek kezdete.
Így újra kellett kezdeni a forgatást,Anglia,Olaszország után most spanyol földön,a csatajelenet végével,ami a film eleje lett.

A legnagyobb bevételt hozó filmek között ez anyagi bukás lett a brutális költségek miatt.
breeder 2015 febr. 23. - 01:24:57
Vagy 20 év után (merthogy gyerekfejjel láttam utoljára ezt a filmet) érdekes volt újra megnézni a Liz Taylor féle Kleopátrát!
Igaz, hogy még csak ezt az egy verziót láttam életem során (a '99-eset még nem), de tisztán emlékszem rá, hogy anno a családban milyen nagy, monumentális filmnek tartottuk! A díszlet valami egészen fantasztikus! Nem véletlenül kapott érte Oscar-t! A párbeszédek is nagyon jók! Talán a giga-mega hosszúság az, ami esetleg zavaró lehet. Viszont egy ilyen historikus filmnek véleményem szerint nem tett volna jót, hogyha a rendezõ túl rövidre szabja...

Mint (az egyiptomi kultúra iránt mindig is érdeklõdõ személy és mint régi filmek kedvelõje) adok rá egy erõs hetest.
10/10
olahmiki1959 2015 febr. 10. - 11:33:59 10/10
Nem tudom, ki emlékszik a régi, eredeti szinkronra, én igen...

A mostani változatban Györgyi Anna, mint Kleopátra magyar hangja, nagyon kedves, nõies, jól oldja meg a feladatot, - egy kissé talán fiatalka a figurához képest, de - összességében nincs vele semmi baj.

Igen ám, de a régi változatban Kleopátra magyar hangja Béres Ilona volt! (Ennél a pontnál kell letennünk a kistáskát, hogy csendben és némán adhassuk át magunkat a tisztelet pillanatainak...:)))

Béres Ilona!
Évtizedeken keresztül õ volt a legerotikusabb hangú színésznõnk, a filmvászon, vagy a képernyõ szinte szétrobbant a kissé mély, búgó, érett asszonyisággal, érzékiséggel teli hangjától.
A két színésznõ - Liz Taylor és Béres Ilona - tökéletesen illeszkedett Kleopátra karakteréhez, Taylor bombázó alakja, a filmtörténetben is párját ritkítóan szép arca, mindez megfejelve Béres Ilona utolérhetetlenül érzéki hangjával - ez egy olyan párosítás volt, ami azóta is legenda, egyszeri és megismételhetetlen, talán csak Sharon Stone és Básti Juli párosítása mérhetõ hozzá az Elemi ösztönben...:)

Sokszor és sokan leírtuk már, - én is - azt az unalomig ismert véleményt, hogy a régi, klasszikus szinkron mennyivel jobb, mint az újabb változatok, hát ez most, a Kleopátra címû film esetében ezerszeresen igaz.:DDD
10/10
olahmiki1959 2014 júl. 01. - 19:29:48 10/10
Sok mindent tudnék írni a filmrõl, de most inkább Elizabeth Taylorhoz, és Leonor Varelahoz - a régi, klasszikus, és az újabb változat nõi fõszereplõihez - szólnék hozzá, miután felmerült a nevük, és össze is hasonlították õket.
Természetesen, a saját, személyes véleményemet mondom.
Nos.
A két színésznõt nemhogy egy lapon, de egy kontinensen, vagy egy galaxisban sem lehet említeni!
Liz Taylor egy ikon, egy legenda, egy nimbusz, egy bálvány, az amerikai filmgyártás egyik legnagyobb alakja, Leonor Varela pedig egy színésznõ a tömegbõl, akirõl én eddig nem is hallottam, - mondjuk ez nem sokat jelent, de alapnak azért nem rossz...
A külsejüket összehasonlítva pedig még rosszabb az eredmény.
Taylort bombázó alakja, hihetetlenül szép arca és kisugárzása tette felejthetetlenné ebben a filmben, Leonor Varela megjelenése pedig kétségtelenül megüti a "12 egy tucat" kategóriát.
Blaha Lujza tér... Váci utca... Pólus center...
Ilyen lányokkal vannak tele.
De van, amelyik sokkal jobban néz ki.:DDD

A Kleopátra egy igazi nagy klasszikus, amit teljesen felesleges volt újból leforgatni, - csak úgy, mint a Ben Hur-t, amibõl az a majdhogynem nézhetetlen rettenet készült - az eredetinek még a nyomába sem jön...:))
respect77 2014 máj. 01. - 14:57:08 Előzmény orgyen
Szerintem meg Taylor sokkal szebb nõ. Leonor Varela sem csúnya, de azért sokkal sablonosabb szépség, mint Taylor. Persze lehet, hogy épp azért felel meg jobban a mai ízlésnek...
orgyen 2013 júl. 01. - 14:33:26 Előzmény napraforgó
Leonor Varela (Cleopatra)

Szerintem is szebb nõ mint Liz Taylor
10/10
offtopic
_Freddy_ 2011 dec. 25. - 09:06:19 10/10
Nagyon jó film. :)
bonmar 2011 ápr. 16. - 16:23:45 Előzmény Zelina
Sikerült felvenned a filmet ? Én lekéstem sajnos, de nagyon szeretném utólag megnézni.Tudsz ebben vmilyen módon segíteni ?
napraforgó 2011 ápr. 04. - 06:25:15
Én is láttam valamikor, anno, ahogy emlékszem eredeti nyelven, felíratosan, ahogy akkoriban az ilyen filmeket adták. Valahogy akkor nagyobb élmény volt.
Jó volt hallgatni Rex Harrison angolját, meg Richard Burtont is. A film olyan gazdag kiállítású, ami akkoriban - de ma is - szinte elképzelhetetlen.
Most azon gondolkodom, hogy a pazar kiállításon kívül mitõl is voltam akkoriban elájulva? E.Taylor játéka nem különösebben lenyûgözõ. Szépen el volt fûzve, a melle rendesen felpolcolva, a szeme a mai ízéshez képest túlságosan kifestve. Burton elég rosszul mutat a mini tunikájában, vétjében, nem olyan jó a lába, hogy ennyire rövid semmi kis ruhácskákban mutogassa. És a lábához képest a felsõteste igen gyengus. Az ember egy hadvezértõl elvárna néhány izmot is.
Rex Harrisonnak legalább volt annyi esze, hogy nem mutogassa a lábait, õ hosszabb bõrpáncélt viselt, hosszabb felsõruházatot, sõt valami latexhez hasonló fekete nadrág is volt rajta. Na ez egy kicsit fura volt ahhoz képest, hogy a szerepe szerint épp az egyiptomi hõségre panaszkodott. Én biztos egy könnyû, földig érõ fehér köntöst adtam volna rá, bíbor tógával - még akkor is, ha épp arról volt szó, hogy hadvezérként hadat vezetett.

Ezt a Cleopatrát pár éve újraforgatták, Timothy Dalton volt Ceasar. Nekem hitelesebb volt hadvezérként és férfiként is. Cleopatrat egy nagyon szép nõ játszotta - a neve nem jut eszembe - lehet, hogy belõle nem lesz olyan legenda, mint Taylorból, de színésznõként jobb volt és nõként is jobban megfelelt a mai ízlésnek. (legalábbis az én ízlésemnek - hogy nehogy megsértsek valakit, aki e régi sztárokért van oda).
rocksámán 2011 ápr. 03. - 18:31:09
Ez egy akkora film,hogy azt nem tudom leírni,1975-ben láttam elõször,azóta még kb.2X és most megint.Dráma.Legendás minden itt,a szereplõ sztárok,rendezõ,helyszín,díszlet, csak szuperlatívuszban lehet szólni róla na és nincsenek benne modern trükkök:-)sok tévézõ tovább fog kapcsolni más adóra innen mert a ,,ritmusa'' nem a mai kornak ,,megfelelõ''.
Zelina 2011 ápr. 02. - 17:15:44
Jó, hogy adják, végre fel tudom venni!
Régóta szerettem volna megnézni.

Kár, hogy ehhez Liz Taylor halála kellett...
RIP
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu