Némaság

Bakancslistához adom
Silence
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-tajvani-olasz-mexikói kalandfilm, 161 perc, 2016

Értékelés:

151 szavazatból
Szerinted?

Japán a 17. század derekán, amikor a kereszténység tiltott dolognak számított. A két ifjú, jezsuita szerzetes, Sebastiao Rodrigues és Francisco Garrpe azért utazott a távoli országba, hogy megtalálják eltűnt mentorukat, Cristóvao Ferreirát.
Bemutató dátuma: 2017. március 16. Forgalmazó: Freeman Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Samu-Nagy Emese ápr. 23. 15:26:26 6/10
Nagyszabású történet, amiben mindenki koszos, sáros, és nyomasztóan kiszolgáltatott. Nem az én filmem. Jelen élethelyzetemben nem kötnek le a vallással kapcsolatos etikai kérdések. És véééégtelenül hosszúra nyúlik a morális tanítás előkészítése. Valami olyasmiről szól ez a film, amit a mai embernek nagyon nehéz átélnie.
6/10
parduc100 2021 júl. 31. - 22:02:43 6/10
"Halottakat produkálni könnyű – de olyan halottakat, amelyek esznek, isznak, dolgoznak, és úgy tudják befogni a szájukat, akár egy valóságos és originál halott, az már nehezebb dolog! Magának nem komilfó hullákra van szüksége, hanem élőkre, akik úgy engedelmeskednek, és úgy fogják be a szájukat, mint a hullák!"
.
Az ötödik pecsét (Sánta F.) mászott elő a gondolataimból, újra és újra, ahogy a filmet néztem...
.
A némaság c film olyan egyszerűen, és egyértelműen indul: mi vagyunk a jók, akiknek van hite és van hivatása...
mikor időszerű a hit feladása? Amikor a saját életünk az ár? Amikor mások élete az ár? Amikor egy falu élete az ár? Vagy soha?
.
Ki az, aki jól cselekszik?
Aki megmenti mások életét de feladja a hitét, vagy aki kitart hite mellett, minden áron?
Aki megvédi saját kultúráját minden áron, vagy aki átadja a sajátját egy messzi, távoli világban?
.
És egy határfeszegető kérdés: mit keres a katolikus egyház Japánban és vállalja-e azok életéért a felelősséget, akiket odaküldött?
.
És még egy kérdés, ami folyamatosan előbukkan: bátran vétkezhetünk, ha utána meggyónjuk? Hányadik alkalomnál van az a pont, amikor már nincs megbocsátás? Létezik ilyen szám egyáltalán?
.
"A két és fél órás játékidő, a testi és lelki szenvedés sulykolása, illetve a történet viszonylagos eseménytelensége azonban mind-mind kellettek ahhoz, hogy a vetítés egy lelkigyakorlattá váljon, amely végső soron az ilyesmire fogékony nézőt a saját hitbéli meggyőződéseivel és kételyeivel szembesíti." https://www.origo.hu/.../20170319-nemasag-kritika-martin...
.
Igaz történet.
.
#spolier: "A Némaság a tizenhetedik századi Japánban játszódik, és két jezsuita szerzetesre koncentrál, akik arra vállalkoznak, hogy felkutatják tanítómesterüket, Ferreira atyát (Liam Neeson)."
.
7.3. a port.hu-n: https://port.hu/adatlap/film/tv/nemasag-silence/movie-182035
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=M5nJeEZD8q4
Önkényes mérvadó: https://www.youtube.com/watch?v=Z1BusgZ1Hbc
8/10
prosecutor 2020 jún. 06. - 10:05:34 8/10
Nagyon megható film, szépen bemutatja az akkori japán kultúrát. Néha azonban vontatott, a feliratok miatt zavaró. A jezsuiták hittérítése igaz történet, azonban anno nem voltak igénytelenek, szép vasalt, igényes ruhákban térítettek. 8 csillag
10/10
anything 2020 febr. 10. - 02:37:45 10/10
Akkora súlya van, hogy az ember alig bírja.
10/10
ligetiz51 2019 dec. 31. - 22:15:48 10/10
Aki érti tudja, hogy ez több mint egy 10/10-es mestermű. Scorsese nem csak zseniális filmeket készített hanem az emberiség működésének mechanizmusát is érti. Ez a film erről szól.
9/10
InteriorLulu 2019 nov. 28. - 10:35:23 9/10 Előzmény Urquidez
"Minden esetre nekem ez a tömény szenvedéstörténet elég értelmetlennek és céltalannak tûnik. Ha már keresztény propaganda, és hit megerõsítõ film, akkor a Fegyvertelen Katona. Abban jobban kijön a személyes elhivatottság."

A film egyáltalán nem hitmegerősítő keresztény propaganda. A portos kritika jól írja: "Scorsese most sem rejti véka alá, kikkel szimpatizált, de képes árnyalt képet festeni és mások álláspontját is tisztességes módon bemutatni, sőt, talán megérteni is." És én ebből a mondatból a talán-t mindenképp kivenném, ugyanis az amúgy igen tartalmas érdemi vitákból elég jól átjön a japán urakodó réteg egyébként abszolút respektálható álláspontja.
Sőt (és itt már egy szubjektív gondolat jön) én sokkal inkább úgy érzem, hogy a film a korabeli, ugyan megkérdőjelezhetetlenül tisztességes és jószándékú, ám az egyetlen üdvözítő igazság kétségeket nem ismerő abszolút eszméjével maradéktalanul átitatott papok általi térítő kereszténységet mutatja. Amelyről pontosan tudjuk, hogy ugyan Japán vonatkozásában - kizárólag annak kicsiny szigetország volta okán - éppen nem, ám a világon mindenütt máshol hathatós katonai segédlettel végtelenül agresszíven, senkire és semmire tekintettel nem lévő módon terjesztette az igét. Márpedig mind a vakhit bemutatása, mind a tűzzel-vassal való térítés általános gyakorlatának óhatatlan eszünkbe juttatása igen messze áll a kereszténység propagálásától...
10/10
laszlo-1 2019 jún. 10. - 20:56:11 10/10
A film Endo Shusaku regénye alapján készült - amit a végén írnak is -, igaz történet alapján. Igy működött ("fulladt kudarcba") a japán misszió. Akit érdekel a téma érdemes megnézze, sőt annak a könyvet is ajánlom, ami természetesen sokkal részletesebb korképet nyújt.

Látom némelyek nem értették az okokat, miérteket. Nem könnyű, még azoknak sem akik jártasabbak vallási kérdésekben. Akik egyáltalán, azok unni fogják a filmet.

Mellesleg a buddhizmus is úgy került Japánba. Csak akkor az uralkodó réteg arra hivatkozva zsarnokoskodott. Az beletörődést hírdetett, a kereszténység viszont azt az örömhírt hozta, hogy Isten szémélyes és törődik velük. A filmből nem derül ki ugyan, de leginkább a kereszténység megosztottságára hivatkoztqk, ami lángba borította Európát. "Ha ti nem tudtok megegyezni egymás között, akkor mi hogyan ismerhetnénk ki magunkat? Vallásháborút (polgárháborút) nem kérünk." - mondták.
Xxy92 2019 ápr. 22. - 18:54:48
Úgy volt, hogy ma este 23:00-tól leadja a TV2, de utolsó pillanatban megváltoztatták a Wall Street farkasára.. Ami jó film, de könyörgöm, havonta egyszer biztos leadja valamelyik adó, ez pedig tudtommal még nem volt tévében!!!
8/10
doktormacko1 2018 febr. 18. - 22:18:55 8/10
8 / 10 Nekem tetszett a film. Néha ilyen filmeket is meg kell és lehet nézni.
4/10
Atis88 2018 febr. 02. - 19:30:21 4/10
Reménykedtem benne, hogy jó film lesz, de hosszú, vontatott és unalmas is. Kevés a cselekmény ehhez a játékidõhöz. 4/10.
Mzero 2018 jan. 20. - 23:35:55 Előzmény Snoopyzit
Azért azt nem árt tudni, hogy ezek a papok nem mentek be a házakba csak úgy szó nélkül, és kezdtek el erõszakkal téríteni, keresztel hadonászni, ahogy ma sem ezt teszik. Az inkvizíciótól és az elvilágiasodott erõszakos/véres, sokszor politikai indíttatásból történt hittérítés sorozattól ez messze volt.
Azt, hogy a muszlim papok ide jönnek téríteni nehezen tudom elképzelni, mint hasonlat (pláne úgy, hogy a térítés szó már önmagában eléggé összeegyeztethetetlen bárminemû békés céllal (továbbá nem bele folyva a gondolatba európát fegyverzörej nélkül is simán el tudja majd árasztani az iszlám néhány évtizeden belül, s akkor talán sokan visszasírják a keresztény kultúrát minden mai gyermekbetegségével együtt).
Visszatérve eddig aktívabb hitterjesztõ tevékenységgel csak a Jehova tanúinál találkoztam, de náluk sem volt nehéz tudatosítani, hogy keresztény ember vagyok, ám nem értek velük egyet néhány igemagyarázatban. Nyilván vannak rámenõsebbek is, de ez szintén nem kereszténység, maximum címszóban.
Japánban sem azért kellett szörnyû halált halnia a papoknak, mert elõre kitervelt szándékkal háborgatták Jézus nevében a pórnépet, akiket ezért meg kellett védeni tõlük nehogy ettõl ördögûzést kövessenek el. A keresztény papok és a hatásukra megtért emberek megbontották a belsõ vallási/társadalmi stabilitást, s ezt az akkori vezetõség úgy vélte, hogy a késõbbi esetleges "viszályok" elkerülése érdekében súlyosan meg kell büntetni és el kell fojtani. Elrettentõ példát kellett mutatni. Ez a római birodalom idején is megtörtént (volt idõ amikor azt gondolták, hogy a keresztények miatt sújtják az istenek õket aszállyal), de a kommunizmus idején is ugyan így ment végbe egy tisztogatás és közben mindenre hivatkoztak. Az iszlám állam is ezt teszi, pedig ott sem jár senki kopogtatni Krisztus nevében napi 3x hogy az emberek értékes nyugalmát zavarják.
Jézus nem "térítés" útján akar benne hívõ embereket, hanem szabad akarat, belsõ elhatározás alapján. Ez a belsõ elhatározás nem tud létrejönni külsõ hatásoktól, mert abból maximum "vallásosság" lesz . Az ember lelkiismeretére van bízva (sokaknál azért még szól néha), hogy ki kit akar követni az életében.
Merem ajánlani a - A dárda vége (End of the Spear) - c. filmet pontosabban ennek mondanivalóját. Ez szól arról, milyen is a kereszténység (és milyennek kellett volna lennie sok esetben a történelem során) valójában.
Nagy1A 2018 jan. 13. - 13:34:39 Előzmény expa
Off!! Már mi a fene az amit a tudósok csak évszázadokkal késõbb tudtak alátámasztani? A szûznemzést???????? Mert azt még ma sem!!!!
8/10
Cisco 2018 jan. 09. - 00:26:24 8/10
Scorsese igazán nagyszerû filmmel állított emléket különlegesen bátor, hithû embereknek.
Nagyon jó film!
gmanarts 2018 jan. 06. - 13:11:19 Előzmény SallaiT
Két kultúra harca, illetve hogy meddig adhatja fel egy társadalom saját hagyományvilágát látva, hogy egy idegen vallás kezd el hódítani a közösségein belül? Amely kezdetben az atyák által még szelíden térítve, késõbb viszont a konkvisztádorok révén már erõszakosan területet foglalva zsákmányozná ki és rombolná le alapjaiban az ország népének mind a mûveltségét, mind pedig az önazonosságát... elég csak összevetni Japánt Dél-Amerikával, Közép-, és Észak-Afrikával, vagy akár Indiával. Aktualitás terén ilyen kérdéseket vet fel a film.
kbr 2018 jan. 04. - 18:58:32 Előzmény expa
Orvost, orvost, orvost
6/10
pihes 2018 jan. 02. - 14:32:43 6/10
Az összefüggések nyomán próbáltam végig maradni. Viszont, amikor a feliratok takarták egymást, na az, baromi idegesítõ volt, hogy nem lehetett olvasni a magyart.

6/10
expa 2018 jan. 01. - 21:36:35
@kinguci18k
Valóban. Jézus nem vallást hagyott maga után hanem hitet. A Biblia viszont nem lehet kitalált hiszen olyan dolgokat írtak le benne évszázadokkal koruk elõtt amit csak azután tudtak alátámasztani a tudósok. Ha a mai emberek betartanák amit a Bibila tanít a házasságról, a családról, a tiszteletrõl akkor nem tartana ott a világ ahol tart. A valáás hülyeség valóban de a Bibilia különleges könyv amit nem amberek találtak ki...
wiktoria88 2018 jan. 01. - 18:37:08
Tisztazzunk, valamit kinguci ,ez egy filmes topic ,a filmmel kapcsolatos velemenyed oszd meg, ha nem lattad a filmet ,mihez irtal velemenyt ,ezt spam-nek lehet tekinteni amit irtal, tudtad-e? huzz a fenebe ,a megosztott velemenyeddel ami nem is a filmhez kotott.
1/10
kinguci18k 2018 jan. 01. - 13:18:24 1/10
Az emberek ostobák,buták és h...ék.
2018 van ma már.
Elvileg értelmes és civilizált élõlényeknek valljuk magunkat.
De hagyjuk magunkat butítani és megvezetni.
Nincs olyan hogy vallás.Ez csak emberek álltal kitalált régi korabeli mocsokság és hü....ég.
Hagyjuk hogy a múltat mindig elõvegyék nekünk újra és újra.És ne a jelennek a jövõnek élljünk.
És hagyjuk hogy a brutalítást és az erõszakot is nap mint nap ránk,belénk erõszakolják.
Ezért tart itt a Világ ahol.
Nem tudom mi ez a film,nem láttam és nem is érdekel.
De amit írtam az az egész életünkre is igaz,nem csak erre a filmre.
10/10
Arter 2017 aug. 20. - 22:03:22 10/10
Ez egy nagyon mély és elgondolkodtató film. Kemény és kegyetlen ez a vallásos harc, mindig is az volt. Az emberek a hit nevében ölnek és kínoznak, de miért? Miért nem lehet az, hogy mindenki abban hisz amiben akar? Ez a kérdés ma is simán feltehetõ. A film nagyon jól mutatja be jelen esetben a kereszténység elnyomását Japánban és azokat a kegyetlen módszereket, amelyekkel próbálják rávenni a keresztényeket, hogy tagadják meg hitüket. Brutális, talán ez a legjobb szó rá, s az, hogy a valóságban ilyen megtörtént, az még inkább elszomorító. A történetre térve Rodrigues atya esetében nem igen volt jó döntés ugyebár, de nem akarok spoilerezni. Fogalmam sincs mit tettem volna a helyében, de valószínûleg én is így döntök, ugyanis ki vagyok én, hogy mások felett ítélkezzek? Nyomasztó és mélyenszántó alkotás lett. Részemrõl 10 pont, mivel a hossza ellenére sem unatkoztam a filmen és meglepõ volt a végkifejlet a kezdethez képest. Szerintem mindenkinek megér egy próbát a film, de persze a hívõk jobban fogják értékelni.
Összes hozzászólás