Pearl Harbor - Égi háború

Bakancslistához adom
Pearl Harbor
amerikai háborús filmdráma, 183 perc, 2001

Értékelés:

564 szavazatból
Szerinted?

1941. december 7. A második világháború fordulópontja, a történelem egyik legvéresebb csatája: a japán légierő megtámadta Amerika csendes-óceáni flottáját. A támadás számtalan áldozattal járt, hatalmas pusztítást vitt végbe: sokáig tartott, míg az amerikai hadsereg kiheverte a csapást, és felkészült a visszavágásra. Ez a film e támadás és csata története, de egyben három fiatal története is. Akik, miközben a történelem a szörnyű, véres események közepébe sodorja őket, a saját életüket élnék - azt sem könnyű. Rafe és Danny a legjobb barátok: gyerekkoruk óta együtt szeretnének pilóták lenni. Mindketten katonák, mindketten Pearl Harborban állomásoznak. És mindketten ugyanazt a lányt szeretik. A japán gépek pedig elindultak Pearl Harbor felé.
Bemutató dátuma: 2001. augusztus 9. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • MTV Movie Awards

  2002
  Legjobb akciójelenet
 • Oscar-díj

  2002
  Legjobb hangvágás: Christopher Boyes
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb betétdal jelölés: Diane Warren
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb filmzene jelölés: Hans Zimmer
 • Grammy-díj

  2002
  Legjobb filmdal jelölés: Diane Warren
 • MTV Movie Awards

  2002
  Legjobb férfi főszereplő jelölés: Josh Hartnett
 • MTV Movie Awards

  2002
  Legjobb női főszereplő jelölés: Kate Beckinsale
 • Oscar-díj

  2002
  Legjobb vizuális effektusok jelölés: John Frazier
 • Oscar-díj

  2002
  Legjobb hangkeverés jelölés: Greg P. Russell
 • Oscar-díj

  2002
  Legjobb vizuális effektusok jelölés: Eric Brevig
 • Oscar-díj

  2002
  Legjobb betétdal jelölés: Diane Warren

Hozzászólások

Szerinted?
Sz. Péter 2022 dec. 20. - 19:14:39 Előzmény Dozer
Ebben a filmben a kettő egyáltalán nem zárta ki egymást.
9/10
sawyerx 2022 dec. 19. - 22:52:57 9/10 Előzmény Dozer
Fú, ha a Tom Cruise lett volna a főszereplő... 5 perces vágás nélküli rohanások, önsajnáló-önmarcangoló erőltetett fejek, szájhúzós párbeszédek... bele se gondolok :D
9/10
sawyerx 2022 dec. 19. - 22:51:08 9/10 Előzmény Dozer
Nem is írtam, hogy macsó lenne, de emlékeim szerint a filmben végig azt a karaktert hozta, akit egy igazi férfinak kéne. Persze, a filmben ott az amerikai pátosz, főleg mikor a vízben hömpölygő emberek elkezdenek éljenezni a megjelenő repülőknek, és majd ha újranézem felnőtt fejjel, utána fogok mostani véleményt alkotni, de nekem ez a film egy olyan bűnös élvezet, mint az Armageddon - lehet, hogy a valóságalapja kevés, mégis imádom újranézni és vizuálisan kurva erős, olyan epic jelenetekkel, amiket még youtube-on is visszanézek egy-egy unalmas irodai órában :D
6/10
Dozer 2022 dec. 19. - 20:55:55 6/10 Előzmény sawyerx
A film valoban nem rossz, ahogy a zene sem. De örüljünk, hogy nem Travolta vagy Tom C jatszotta a főszerepet.
6/10
Dozer 2022 dec. 19. - 20:53:02 6/10 Előzmény Sz. Péter
Romantikus szerelmes, hős hazafi, jo barát szerepben volt ebben a filmben. A macsó karaktert az elején hozta csupán.
9/10
sawyerx 2022 dec. 18. - 20:52:45 9/10 Előzmény Dozer
Ben Afflecket láttam szar filmekben, szar szerepekben, itt pont nem az. Egy visszahúzódó, romantikus karakter, aki Hans Zimmer zenéjére meghatóan ismeri meg álmai nőjét, majd a későbbi eseményekhez mérten is teljesen férfiasan viselkedik.
Ugyan már legalább 10 éve nem láttam ezt a filmet, de elküldeném a kritikusokat a jó ..... ? -ba, hogy így elásták. Hamarosan újra fogom nézni, a zenéjét mindmáig sokszor meghallgatom, mert bravúros, de szerintem a film sem fog kevésbé tetszeni, mint anno. Visszaírom az ilyen "szar" filmeket a mai foshalamazok közül...
Sz. Péter 2022 dec. 18. - 15:31:29 Előzmény Dozer
"Ben Affleck erre a karakterre (is) teljes mellényúlás volt. A csajozós, nagypofájú, kihaénnem szerepeket kivéve, nem tud hiteles lenni."

Pedig itt épp ezt a karaktert játszotta.
Szóval akkor miért volt mellényúlás?
6/10
Dozer 2022 dec. 18. - 12:29:25 6/10
Ben Affleck erre a karakterre (is) teljes mellényúlás volt. A csajozós, nagypofájú, kihaénnem szerepeket kivéve, nem tud hiteles lenni. Mint hős katona... Ugyan már.
A film amugy nem rossz, látványos klisehalmaz, ez igy van, de ebben a mufajban ez már csak igy van.
Ben Defekt miatt minusz 1 pont.
9/10
baromarc666 2022 okt. 15. - 11:55:38 9/10 Előzmény Yala elnök
Miért is? Ismerted az elnököt? MEsélj róla kicsit nagy szakértő
Zahire 2022 márc. 08. - 10:39:54
A két dolog között nem látok összefüggést.
Zahire 2022 febr. 24. - 15:23:33
Ha nem lenne ez az erőltetett kerettörténet, és a katonák ilyen csökött agyúként történő ábrázolása, még csak-csak, de így a harci jelenetektől eltekintve kimondottan fárasztó film.
1/10
Yala elnök 2022 febr. 16. - 20:28:27 1/10
Roosevelt elnök ábrázolása a leghazugabb. Ha nem megtörtént eseményt akarna elbeszélni, kapna egy közepes osztályzatot, de így vaskos hazugságai miatt nem érdemli meg.
6/10
-Vídia- 2021 jan. 02. - 16:07:28 6/10
pilóták és ápolónők tini korú érettséggel..

a Pearl Harbor elleni támadás plázacica tálalásban,
bő amcsi nyállal felszolgálva..
9/10
Judit Seregelyes 2020 nov. 23. - 16:29:48 9/10 Előzmény xbqchm
Szerintem kellett bele minden. Pont azt mutatta meg, mennyire számít, ha van valakire gondolnod még a háborúban is, és aztán amikor élesben mennek a dolgok, és emberek halnak meg melletted, az mennyire át tudja értékelni a hétköznapi problémákat, még a szerelmi konfliktus is. Ékes példa erre mikor a két rivális együtt ment a szeretett nőhöz, hogy vért adjon, mert így tudtak segíteni a sebesülteken, és utána együtt mentek a roncsokhoz túlélőket keresni.
A borzalmak bemutatása pedig ahhoz kellett, hogy testközelbe hozza, az egyes ember szemszögéből mutassa meg, milyen lehetett ezt átélni.
3/10
xbqchm 2020 szept. 19. - 10:34:26 3/10
A legnagyobb baja ennek a filmnek (leszámítva a közhelyszámba menő melldöngetős amerikai pátoszt, amivel egyébként alapvetően nincs bajom, csak itt egy kicsit túl van tolva), hogy minden akar lenni egyszerre. Történelmi film, lélektani dráma, háborús akciófilm és romantikus film. Tipikus esete annak, amikor valaki sokat markol és keveset fog. Lehetett volna egy érzelmes film három fiatal szerelmi háromszögéről, akiken átrobog a történelem. Lehetne egy pörgős háborús film, a katonai cselekmények történelmileg hiteles, pontos bemutatásával, sok és pörgős csatajelenettel. Lehetne két barát történelmi háttér előtt lezajló lélektani drámája. Ehelyett ez a film tragikusan túlvállalja magát, és végül romantikus filmnek túl erőszakos, történelmi filmnek túl érzelmes, háborús akciófilmnek túl lassú, drámának túl pátoszos lett.

A témák arányát is elcsúszottnak érzem. A szerelmi szál(ak) rettenetesen túl van(nak) hangsúlyozva, a hosszú, érzelgős szerelmi jelenetekre igazából semmi szükség, mindenki, aki volt már szerelmes el tudja képzelni, mit érezhetett a fiú, a lány, a másik fiú, a másik lány, a harmadik fiú, teljesen fölösleges ezt egy giccses naplemente előtt nyálas zene mellett tizenháromszor elmondani. Az angliai csata és a Doolittle-rajtaütés felvezetése és bemutatása ezzel szemben összecsapott, elnagyolt (különösen az utóbbié, ami kevésbé ismert történelmi esemény, mint akár az angliai csata, akár a Pearl Harbor-i támadás), miközben hosszú percekig "gyönyörködhetünk" a Pearl Harbor-i támadás szinte közhelyszámba menő borzalmaiban. A nagy amerikai hősiesség, kitüntetésosztás és könnyes szemű tisztelgés közepette pedig kevés említés jut pl. annak a több százezer kínai civilnek, akiket a japánok a Doolittle-akció után megtorlásul lemészároltak...

Tény, hogy A piszkos tizenkettő, a Kémek a Sasfészekben, A halál ötven órája és más óriás klasszikusok árnyékában nehéz jó és eredeti háborús filmet forgatni. De ez még a középszert sem éri el. Kidobott három óra.
ControlAlt 2020 szept. 14. - 12:39:46
Amikor tizenegyére hangzott el hogy Ben Affleck a világ legjobb pilótája nem bírtam. De ezt leszámítva is sz*r. Inkább nem pontozom.
1/10
abulafia 2020 ápr. 09. - 06:52:57 1/10
Egymásra dobált klisé halmaz a film. Kár minden percéért.
3/10
gyorgyi84 2020 febr. 04. - 18:05:12 3/10
Phűűűű, gyerekek...
Tudjátok, milyen élmény volt végignézni ezt a filmet?
Körülbelül mint amikor egy tizenéves kislány romantikus Harry Styles-fanfictionjét olvasod a Wattpadon, aminek a cselekményét az írója, az érdekesség kedvéért, a II. világháború korába helyezte.
(És aminek az írásába a végefelé besegített az illető erősen republikánus beállítottságú történelemtanára is. Mondjuk, ha ez volna a helyzet, valószínűleg még meg is dicsérném a művet, mert akkor tényleg igazán nagy teljesítménynek számítana.)
A főszereplő csaj engem kimondottan idegesített. Meg amúgy az összes ápolónős jelenet is, az állandó visítozásukkal, a vihogásukkal, meg az éretlen megnyilvánulásaikkal. Én legalább is eddig úgy gondoltam, hogy egy ennyi idős, ápolónőképzőt elvégzett lány már rég túltette magát azon az eshetőségen, hogy munka közben esetleg alsógatyás vagy pucér fenekű férfiakat fog látni. Meg ahogy egymásra licitálgattak pasizás terén... Egész végig az a benyomásom volt, hogy tulajdonképpen tizennégy éves, az ezredforduló korabeli kis plázap.csákat látok, korabeli ruhákban. Mondjuk ezen valószínűleg az is sokat dobott, hogy a szinkronhangok is rettenetesen irritáltak.
A "romantikus" szálat meg inkább hagyjuk. Az is olyan, mintha egy tizennégy éves kis plázap.csa írta volna. Vagy egy felnőtt, aki kimondottan a tizennégy éves plázap.csákat célozta meg, mint közönséget.
Előny, hogy a látványtervező viszont nagyon jó munkát végzett, és a harci jelenetek is jól sikerültek.
Viszont amikor a végén elhangzott az a mondat, hogy "Amerika szenvedett.", azon bocsánat, de hangosan felröhögtem. Mert ha "Amerika szenvedett" a II. világháborúban, akkor nem tudom, mit mondanának például a lengyelekre... (Csak hogy ne saját magunkat hozzam fel példának.)
Szóval nem tudom... Szerintem találhattok ennél ezerszer jobb filmeket is mind háborús, mind romantikus kategóriában, mert szerintem ez most nagyon nem sikerült.
(Kivéve a látványt, mint mondtam. Meg a harci jeleneteket. Ha valaki úgy érzi, meg van elégedve ennyivel, az nem bánom, nézze meg nyugodtan, és akár még szeretheti is. Aki meg nem... Hát az meg inkább keressen másik filmet. Én mindenesetre valószínűleg így fogok tenni.)
8/10
offtopic
Midnight67 2020 jan. 27. - 18:33:25 8/10 Előzmény Anna Dé
Nem maradtál le sok mindenről, mint az előző hsz-emben olvasható.
8/10
Anna Dé 2020 jan. 27. - 18:19:06 8/10
Sose láttam még ezt a filmet, nem tudom hogy maradt ki, de most megy az egyik filmes csatornán. Egész jó, csak sajnos az elejéről lemaradtam. De majd megnézem vhol a teljes egészet. Pedig Ben Affleck nem a kedvenc színészem, de ebben a filmben egész tűrhető alakítást nyújt.
Összes hozzászólás