Philadelphia - Az érinthetetlen

Bakancslistához adom
Philadelphia
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 121 perc, 1993

Értékelés:

428 szavazatból
Szerinted?

Andrew Beckett - egy jólmenő nagyvállalat tehetséges ügyvédje - homoszexuális. Ezt sikerül egészen addig titokban tartania, amíg meg nem támadja a halálos kór, az AIDS. A látható jelek miatt a vállalat elbocsátja Beckett-et, persze koholt vádak alapján. Andrew nem nyugszik bele a döntésbe, felkéri Joe Miller ügyvédet, vállalja el az ügyet. Joe először elutasítja a felkérést előítéletei miatt, de azután ügyvéd énje kerekedik felül, s elvállalja az ügyet.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Andrew Beckett
Miguel Alvarez
Charles Wheeler
Belinda Conine
Sarah Beckett
Tate bíró

Díjak és jelölések

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1994
  Legjobb férfi alakítás: Tom Hanks
 • Golden Globe-díj

  1994
  Legjobb betétdal: Bruce Springsteen
 • Golden Globe-díj

  1994
  Legjobb színész - drámai kategória: Tom Hanks
 • Grammy-díj

  1995
  Legjobb eredeti filmdal: Bruce Springsteen
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb betétdal: Bruce Springsteen
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb férfi alakítás: Tom Hanks
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • BAFTA-díj

  1995
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Ron Nyswaner
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  1994
  Arany Medve jelölés: Jonathan Demme
 • Golden Globe-díj

  1994
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Ron Nyswaner
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Jeff Maguire
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb betétdal jelölés: Neil Young

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
filoszemitabélus 2023 szept. 15. - 13:24:17 Előzmény Kobaki
Eltekintek attól, hogy a motschkosch lelkivilágom reagáljon a személyeskedésedre. Esetleg megpróbálhatod kitalálni, mit gondolok. De jobb, ha nem teszed, mert a gondolataim alkalmasak a nyugalom megzavarására,. Különösen jóemberkedő liberálisok lelki nyugalmát féltem.
9/10
k11zoltan 2021 aug. 08. - 12:16:21 9/10
Nem foglalkoztat ez a homoszex téma, de ezt mindig is egy jó filmnek tartottam.
Roberto DiCapribogyó 2021 júl. 20. - 13:16:22
Ahogy írták már, ez volt az elsõ nagy költségvetésû, nagy sztárokat felvonultató mozi, amely az AIDS/homoszexualitás problematikájával kiemelten foglalkozott, ilyen szempontból ez egy nagyon fontos film, ezt nem lehet elvitatni tőle, jó hogy elkészült.

Ha ettől el tudunk vonatkoztatni, akkor önmagában, mint film nem olyan nagy durranás szerintem. Jól indul és kb. a 2/3-ig izgalmas-fájdalmas dráma (bár nem kiemelkedő.) Ezért fájó számomra az utolsó ~fél óra, amiben átváltanak izléstelen giccsbe, erős hatásvadászatba. Amikor Csatorna Mária obégatására Tom Hanks táncikálni és motyorászni kezd nagy átszellemültségében, éreztem, hogy rossz vége lesz ennek (az átélhetőség, komolyság, hitelesség szempontjából) … az lett. Tom Hanks alakításával kapcsolatban nem éreztem, hogy Oscart érdemelne, olyan nagy dolgokat nem kellet produkálnia, gyanítom inkább a téma felvállalása és ezzel támogatása miatt kapta meg.

A nyitójelenet viszont brutál erős, ahogy Bruce S. énekli az ikonikus számot (ez viszont méltán Oscar díjas), miközben philadelphiai életképeket vágnak be az utcáról: rögtön a csúcson kezdték a filmet.
Lotti ft 2021 máj. 19. - 07:04:53
Mivel törölték, hát visszakoz és duplajófejség, még ki is pótoltam.
Hallottam egy jó viccet magamtól:
Annak van joga, aki jogász.
Segítek:
HÁHÁHÁ

Tom/Andrew olyan istentelen, hogy fel sem fogja, hogy halódik, egészen addig, amíg össze nem borul totálisan az immunrendszere. Olyan törtető, hogy az Életen és a Halálon is áttiporna, ha tudna. Áltatja magát a jogaival, ahelyett, hogy bűnbocsánatért imádkozna. Pedig még tüntető tömegek is skandálják, hogy megérdemli a gyilkos vírust. Érzéketlen film, ahol a halál nem katarzist hoz, hanem 4 millió dollárt. Ez a film bizonyára a törvényekbe kapaszkodó üresfejű eretnekeknek tetszhet, akik a haldokló homoszexuálist is a saját létjogosultságuk igazolására használják. A filmet ajánlom a Magyar Nemzeti Egyetem törvénytisztelő hallgatóinak, oktatóinak és az ott végzetteknek, illetve a brüsszeli Honfiaknak, akik homoszexuális jogászok és diplomaták körében dicsőítik az Életet. Andrew feltehetően azért kapott jogász végzettséget, mert a homoszexuális tanárainak felmondta a leckét: "Hagyom magam". Eladta az életét, majd eladta a halálát. Így lett dollármilliomos egy halott homoszexuális jogász.

offtopic
Edmond Dantes 2021 ápr. 14. - 08:28:05 Előzmény Lotti ft
Ezt a színvonalas elemzést melyik szektából hozta? Csak hogy vigyázhassunk. Magunkra és önre.
10/10
Midnight67 2020 szept. 17. - 00:31:01 10/10
Respect. A téma felvállalásáért és a színészi játékért.
andru1@freestart.hu 2020 febr. 25. - 21:03:40 Előzmény sadrok
Persze, értem én.
9/10
sadrok 2019 nov. 20. - 17:11:19 9/10 Előzmény andru1@freestart.hu
Bocs, h beleszólok, de ő csak példának hozta fel a leprást, mint betegséget.. :-)
andru1@freestart.hu 2019 okt. 27. - 11:55:04 Előzmény filoszemitabélus
Nem leprás volt, hanem Aids-es , ezért aztán kicsi volt az esélye az ujj leesésnek, főleg a kezdeti stádiumban. A nagyfőnökök elsősorban nem is az Aids-től viszolyogtak, hanem az ügyvédsrác homoszexualitásától. Egyébként végkielégítéssel humánusabb módon is megválhattak volna tőle, de a pénz mindig fontosabb, mint az, hogy emberségesek legyünk.
alanis 2016 szept. 26. - 07:49:47
Bocsánat nem korábbi, egy azon évben készült mindkét film...
alanis 2016 szept. 26. - 07:46:29
Az említett korábbi film valóban nagyon jó.
A két film ugyan egy tõrõl fakad, de teljesen más. Az egyik a tudományos háttérrel foglalkozik, tele van konkrét információval, a másik egy hollywoodi film. Utóbbi ráadásul olyan fõszereplõvel operál, akivel abban az idõben nem lehetett bakot lõni. És ez a bevételek, eladhatóság szempontjából sajnos sokat számít.
Láttam mindkettõt, mindkettõt imádom, de tény az And the band played on még kevesebb embernek való mint a Philadelphia.
Corpse Bride 2016 szept. 25. - 21:50:16 Előzmény Gomez1
"És a zenekar tovább játszik... (1993)" kis költségvetéssel sokkal többet mondott el. Azonkívül tényekkel, történelmi hitelességgel ismerteti az AIDS felfedezését és a betegség gyors elterjedését. Engem nagyon meglep, hogy a "Philadelphia" kimagasló siker, kötelezõ szeretni, míg a másik teljesen el van felejtve (itt is, és az IMDB-n is).
Corpse Bride 2016 szept. 25. - 21:38:25
Érdemes megnézni, de túlzottan az együttérzésre, szánakozásra épül. A nagyon hosszadalmas bírósági jeleneteknek is megvan a maguk izgalma, drámája, azonban ott a karakterek jellemzése tökéletesen leáll. Az egy másik mûfaj, más élményt nyújt. Nem túl szerencsés viszonylag részletesen és élethûen bemutatni olyan szereplõket, akik így vagy úgy egy fontos problémának érintettjei, aztán az egész levezetõdik a bírósági tárgyalások állóvizébe. Vagyis, kevesebb érzelgõsséggel és visszafogottabb bírósági jelenetekkel többet ért volna.

Ez volt az elsõ nagy költségvetésû, nagy sztárokat felvonultató mozi, amely az AIDS problematikájával kiemelten foglalkozik. Nagy sikere is lett, pedig sokkal értékesebb készült ugyanabban az évben: És a zenekar tovább játszik...
offtopic
filoszemitabélus 2016 máj. 31. - 22:04:31
nem érdekelt a téma, de mégis ott ragadtam a képernyõ elõtt. Tom Hanks nagyot alakított benne és a maszkmesterek elõtt le a kalappal. Olyan AIDS beteget varázsoltak a színészbõl, hogy önkéntelenül kezet mostam a film után. Valóban megrázó volt, de nem teljesen azt hatást váltotta ki belõlem, amiért a film készült.
SPOILER
Viszolyogtam a végstádiumban leledzõ beteg keléses fejétõl és tökéletesen megértettem az ügyvédi iroda tulajdonosait is, hogy nem kívánták a közelségét ennek a szerencsétlen emberi roncsnak. Az más kérdés, hogy tellett volna nekik a büdzsébõl humánusabb megoldásra is. Aki ezen fennakad, gondolkozzon el rajta, hogy a leprának sem az összes fajtája fertõzõ, de mégsem eshet jól az embernek, ha egy kézfogásnál véletlenül a kezében marad egy ujj.
10/10
felicia68 2016 máj. 30. - 10:03:24 10/10
Sajna, elõször láttam. Nem ismertem fel, a betétdalok címét. Nagyon tetszett. Valaki tudja?? Köszönöm...
ondok 2016 márc. 12. - 22:36:48 Előzmény filoszemitabélus
Az egy fõre jutó hülyék terén Kius hazánk az élen áll.Egyébként pedig az Aidset harapással is el lehet kapni,nemcsak "kavarással"
Tomas2119 2016 márc. 07. - 16:33:32
mennyi szánalmas ember van te jó ég... és legtöbbje még tudatlan is..!!!
szegénykéim, milyen életetek lehet :) kiváncsi lennék mi lenne ha saját gyerekeitekkel fordulna ez elõ.. azért tart itt ez a nyomorult ország is mert ennyien burokban gondolkodnak, élnek és ennyi utálat és gyûlölet van itthon az emberekben...

ez 1 nagyon jó film! jó színészekkel. ha ez valakinek nem tetszett akkor azoknak mi tetszik?? a gigapiranha meg hasonlók??
filoszemitabélus 2016 febr. 06. - 19:41:08
Állítólag az AIDS a rhesus majomtól került át az emberekre. Elõször a pederasztákat pusztította leginkább. Ezek szerint valamelyik meleg egy hím majommal kavart.
1/10
Gomez1 2016 febr. 06. - 14:35:51 1/10
Ez a szemét, hogy ért el ennyi díjat és itt kilenc pontot?
Ennyi ferde hajlamú lenne? És mindnek tetszett?

A hív vírus borzalmairól tényleg csak két b*zeráns prezentálásával tudtak filmet készíteni?
PortHunglish 2015 nov. 30. - 18:56:08
Engem leginkább a Ghost kínjaira emlékeztet.
De ott a humoros epizódok, azon belül a gegek eladták a dolgot.
Nammamik utálni fogják ezeket a kritikákat :)
Pedig itt nem csak az etika a kérdés, hanem a filmes megvalósítás is!
Csá!
"Aki ezt nem érti, az hülye szemét"
De kérem!
Összes hozzászólás