Suszter, szabó, baka, kém

Bakancslistához adom
Tinker Tailor Soldier Spy
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-angol-német thriller, 127 perc, 2011

Értékelés:

236 szavazatból
Szerinted?

A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, úgynevezett vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva, a szovjetek számára kémkedjen - tehát leleplezése mindennél fontosabb. Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényekre találni. Elrejtett dossziék, szétzúzott életek szégyellt emlékei, halálosan veszélyes kémek alkotják munkája gerincét mindaddig, míg egy kiugrott ügynök, Ricki Tarr (Tom Hardy) fel nem tűnik. Ahogy segítségével egyre több tény tárul Smiley elé, egyre tisztábban látja az élet-halálra menő kémjátszmák és a játékosok mozgatórugóit. Végül az áruló portréja is egyre élesebbé válik.
Bemutató dátuma: 2012. január 26. Forgalmazó: Ristretto Distribution Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Vazkulcs jan. 10. 04:37:24 10/10
Tökéletes film a hangulata, színészi alakítások, a történet. Bár gyaníthatóan nem volt nagy kasszasiker , a közönség 80%-a kb azt sem tudta ki kivel van. Le sem lehetne tagadni a film brit eredetét annyira sikerült megfogni azt a hűvös , mértéktartó, kimért hangulatot.
2/10
3,14159 2023 jún. 12. - 08:15:49 2/10
Borzalmas, szinte nézhetetlen.
Az első 13 perc, úgy ahogy van, kuka. (kivéve az 1 perces pesti jelenet)
A maradék film történése kb. 45 percre megvágható lenne. 3-szorra néztem meg.
Elképzelni nem tudom, milyen kötél idegek, vagy milyen tudatmódosító szerek kellenek ahhoz, hogy valaki ezt az irritáló filmet 1 seggel végig ülje.
danek87 2020 nov. 16. - 10:39:49
Akinek tetszett a film tegyen egy próbát egy szintén John Le Carré regényből készült "A kém, aki a hidegből jött/The Spy Who Came In from the Cold című filmmel melyben Richard Burton játssza a főszerepet.Abban is könnyű elveszni a sok név és információáradatban de zseniális film ami szintén reálisan,hitelesen ábrázolja a kémek világát melyben nem a monumentális akciójelenetek hanem a cselszövések és árulások kapják a hangsúlyt,érdemes megtekinteni.
olahmiki1959 2018 júl. 06. - 17:44:41 Előzmény Hegyirabló
Lehet, bár ahogy elnézem a többiek hozzászólásait, gyakorlatilag mindenkinek az a véleménye, mint az enyém.
Nem lehet, hogy te mész szembe mindenkivel az autópályán? - biztos ismered a régi viccet.
2/10
Warthog82 2018 ápr. 17. - 12:21:26 2/10
Hogy lehet ennyi dijat begyűjteni egy ilyen filmel? Nem is értem.
Bosnyák Dániel 2018 jan. 28. - 21:16:27
Ez akár lehetne az én véleményem is a filmrõl: \"...kíméletlen, realista képet fest a kémek piszkos játszmáiról.\" \"bonyolult, lehengerlõ kémfilm, amely, ha egyszer megérted, mély nyomokat hagy benned.\" \"A James Bond-filmek egy korszellemre és divathullámokra érzékeny, de azért férfiasságában egy pillanatig sem megkérdõjelezett szuperhõs legendáját terjesztik az 1962-es Dr. No óta. Ezzel szemben a John le Carré által írt kémregényeknek - és persze a belõlük készült tévésorozatoknak és mozifilmeknek - az adja a varázsát, hogy a valóság illúzióját keltik. Úgy kelünk fel utánuk, hogy igen, ez akár meg is történhetett volna.\" Forrás: http://www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20120129-aktakat-tologatunk-kemek-vagyunk-suszter-szabo-baka-kem-kritika.html
Hegyirabló 2017 febr. 13. - 01:50:34 Előzmény olahmiki1959
Vagy talán csak a te értelmi szintednek túl magas a film.
olahmiki1959 2016 jún. 08. - 07:34:54
Számomra egy, de annál nagyobb tanulsággal bírt a film.
Soha ne ess hasra attól, ha egy film számtalan díjat, vagy jelölést kap!
Attól az még lehet egy borzasztóan vontatott, kusza, túlbonyolított, helyenként pedig kifejezetten unalmas film.
Bizony...!
2/10
Nótárius 2016 febr. 29. - 15:12:16 2/10
Eddig úgy tudtam magamról, hogy kedvelem az ilyen jellegû filmeket, ezért kíváncsi nyitottsággal, érdeklõdõ figyelemmel kezdtem el nézni, felvételrõl.
Aztán ...zzzZZZzzzZZZzzzZZZzzzZZZzzz... már csak arra ébredtem, hogy bizony többedszerre is beleszunnyadtam.
Hja, az ingerszegény környezet! ;-)
Nem hagytam annyiban, újra és újra visszapörgettem az elmulasztott rész(ek) elejére, mikor-meddig.
Végül-is az érthetõség fonalát ugyan nem vesztettem el; de az biztos, hogy számomra egyhangú, sötéten komor képi világú, vontatott cselekményvezetésû, egyes jelenet-részeken unalomkeltõn elidõzõ film volt; afféle öncélú, laposított rejtelem-kirakó.
A díjak valóban fontos támpontot jelentenek, de nem helyettesíthetik az "élményemet". ;-)
Természetesen õszintén tiszteletben tartom mások ettõl (mégoly) eltérõ véleményét!
lamerr 2016 jan. 04. - 11:27:02
ui. az elõzõhöz: ha moziban nézi meg valaki nem tv-ben vagy még kisebb képernyõn, valószínûleg több részlet összeáll elsõre.
lamerr 2016 jan. 04. - 10:54:38
Nem értek egyet az utolsó hozzászólókkal. Valóban, háromszor kellett megnézni a filmet, hogy minden darabkája a helyére kerüljön, de akkor frenetikus volt az élmény. Azért, mert maga a story és a meseszövés mestermû. Az író dolgozott az 50-60-as években az angol hírszerzésnél, ismert szereplõket, a karaktereket azokról formálta, még ha misztikum is az egész, mert a konkrét történet fikció. (Eleve olyan valós személyeket, illetve vélhetõ történéseket körvonalaz, ami nem történhetett a 70-es években, csak abban az idõben, amikor még az író MI6 ügynök volt. Valamint élõben a megformált karakterek is más sorsra jutottak (nagyon zavaró például, ahogy Gery Oldmant maszkírozták, ez óriási félreértésekre adhat okot)

Ezért nem ajánlom, hogy bárki utánaolvasson a Cambridge-i ötöknek, mert ez a történet fikció.

A film tehát nem rossz, csak néhány alapvetõen téves rendezõi koncepció okán ( túl rövid vágások , a nicknevek sokasága és fõleg az idõugrások miatt) a könyv ismerete nélkül- elsõre követhetetlen. Hasonló esetben egy könyvben meg lehet állni, vissza lehet lapozni, gondolkodni. Hiszen a film 100 %-ban azt sugallja, hogy a 2 órás vetítési idõt messze meghaladó idõigénnyel Gery Oldman is kizárólag gondolkodik, és történések morzsáiból áll neki össze a kép (ld a vonatváltókat, miközben Irina vallomása-most már felerõsítve cseng a fülében, de ezt megelõzõen is többször visszahallgatta-harmadszorra tûnt fel, melyik vágásban, és ez csak egy példa, amikor Gery Oldman súlyos versenyelõnyben van a nézõvel szemben....
Ha mozifilm, ennek 3 órásnak kellett volna lennie, mint Ben Hur-nak annak idején és szünettel. Azért, mert olyan korban játszódik (valójában inkább 1950-60-ban) és annyi idõs az író, hogy ennek a történetnek más a stílusa, mint ami a mai mozifilmekkel szembeni elvárás. (Ahogy a BBC tv sorozat is 5 részes vagy 6, tehát minimum 250 perc, és megszakításokkal vetítették). Ugyanakkor vannak teljesen feleslegesen nyújtott jelenetek (Irina szerelmi szál, aminek csak annyiban volt jelentõsége, hogy Tarr ügynök miért elkötelezett a szolgálatnak mindhalálig, illetve mi lehetett Irina titka, vagy Smiley visszaemlékezései, ami egy öngyújtó szerepét és Karla jellemét hivatott tisztázni). Ha ezt az idõt a vágóképek bõvebb kifejtésére használta volna fel a rendezõ, sokat javított volna az élvezhetõségen. A magyar szinkron óriási hibája, hogy nagyon lényeges párbeszédek eredeti nyelven, de angol feliratozással láthatók. Összegezve: én nem voltam elájulva sem a rendezéstõl sem különösebben Gary Oldmantõl, csak az írótól, John le Carrétõl. A valódi Smiley õ maga.
Edmond Dantes 2016 jan. 03. - 16:44:48
Senki nem próféta a saját hazájában: ez itt 50%-ban igaz 50%-ban nem. IMDb-pontszám magasabb mint porté, ez szinte egyedülálló, de érthetõ. Annyira angol ez a film -meg is kapta a Baftát- mintha egy (magyar?) Bond-paródia lenne. Mert az is, csak very British. A magyar pontozóknak viszont ennek ellenére és a magyar szíveket többnyire megdobogtató pesti szál és jelenetek ellenére sem jön be. Kábé 15%-ban értettem a cselekményt -sztem nem is rossz arány ebben a kimódolt és szándékolt kuszaságban- ki, mi, merre, meddig, mi mennyi, ki a vakond, de egyrészt szinte mindegy is, másrészt elég megnézni a castot: cui prodest? Kinek állhat érdekében? Mármint ismert névvel jelentéktelen szerepet vállalni ebben a katyvaszban? Hát neki! A vakondnak! Ki játssza? Tessék ránézni a szereplõlistára, ott virít! Egyébként már megnézés után láttam h 1-2 hszó (is) "lelõtte" = alaposan spoilerezett.
Anditos 2016 jan. 02. - 23:16:27
Vártam a filmet, de nagy csalódás, 20 percig bírtam nézni. Szeretem a lassú filmeket, de ez nagyon lassú, és olyan érzésem volt, hogy csak klipeket látok, rövid jeleneteket, összefüggés nélkül. Nem volt folyamata a filmnek.
Maverick88 2016 jan. 02. - 13:51:07
Valójában köze nincs Le Carré valóban kiemelkedõ könyvéhez, a lényeg és a hangulat
hiányzik belõle. Nehezen követhetõ,és ahatvanas évek lengyel filmjeit idézõen lassú.
nnnn4444 2015 dec. 25. - 19:33:35
A leggázabb, ahogy Mucsi Zoltán szinkronizálja saját magát.
nnnn4444 2015 dec. 25. - 19:31:09
dögunalom, borzalmas szinkronnal
3/10
Evatomtom 2015 nov. 15. - 16:13:08 3/10
Rendkívül vontatott film. Sok rövid jelenet teljesen értelmezhetetlen. Olyan, mintha egy regény rossz adaptációja lenne. A szereplõk motivációi sem világosak sokszor. A szereplõgárda elég neves, de ez egyszerûen egy pocsék film.
Csonger 2015 jún. 20. - 09:56:14
Kedves Mark Strongtól, hogy megtanult egy-két magyar szót, de én az elsõ mondatát nem értettem. Pedig vissza is tekertem. A másodikat (Megbocsát egy pillanatra?) azt jól mondta. De mit mondott elõtte Mucsinak?
3/10
pihes 2015 máj. 07. - 16:07:56 3/10
Nem tomboltam az idegtõl, ezen a filmen.
Ha kicsit, esetleg, felpörgették volna a szálakat, talán.
Abszolút nem tetszett. A vége felé, már sokszor csak a falat nézi az ember.

Már sajnálom, hogy belekezdtem.
artupku 2015 márc. 30. - 22:52:43 Előzmény Mr. Taifel
A 70-es években énszerintem még nem volt túl sok fekete Budapesten....:/
Ráadásul az elején, amikor madártávlatból mutatják a várost...benne hagyták az összes utána épületet is, így elég amatõren néz ki a kép, annak tudatában, hogy 1970-ben járunk...
Összes hozzászólás