Túl a csillogáson

Bakancslistához adom
Behind the Candelabra
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, 118 perc, 2013

Értékelés:

87 szavazatból
Szerinted?

A filmj a virtuóz zongorista és extravagáns előadóművész, Liberace életébe nyújt bepillantást. Az 1970-es évek második felében a legnépszerűbb előadóművészek egyike volt, Las Vegas, a színpadok és a képernyő csillaga. Miközben nők milliói rajongtak érte, a férfi valójában homoszexuális volt. Életébe váratlanul csöppen bele Scott Throson, a fiatal, kisvárosi sofőr. Bár egy világ választja el őket egymástól, Liberace és Scott között viharos szerelmi viszony bontakozik ki.
Bemutató dátuma: 2013. augusztus 22. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Scott Thorson
Seymour Heller
Bob Black
Billy Leatherwood
Dr. Jack Startz

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2014
  Legjobb televíziós minisorozat vagy tévéfilm
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb jelmeztervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Richard LaGravenese
 • BAFTA-díj

  2014
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Matt Damon
 • Cannes-i fesztivál

  2013
  Arany Pálma jelölés: Steven Soderbergh

Hozzászólások

Szerinted?
sflkjs febr. 02. 11:55:39 Előzmény Andyking
Nem tudom olvasod-e a válaszomat: Amerikában nem merték a stúdiók felvàllalni, hogy moziba kerüljön, még ezzel a két nagy névvel és Soderberghel sem. A téma túlságosan rizikós volt nekik. Úgyhogy ott csak tv film, ezért nem jelölhették Oscarra.
Viszont emiatt a televíziós Emmy díjat is besöpörte Michael (ami még nem volt neki), a Golden Globe-on kívül, meg kb minden díjat abban az èvben.
Ebben a filmben értettem meg igazán, milyen kib..tt jó színész Douglas.
7/10
viskia01 2019 ápr. 24. - 11:23:03 7/10
Ez a film nagyon jól szemlélteti, hogy az átlagembernek, a pórnépnek, (vagy nevezzük bárhogy) egy illúzióra van szüksége.
felvette a 100 ezer dolláros bundát, a gyűrűket, a parókát, a sminket, azzá lett a szinpadon, amit a csőcselék látni akart, valójában viszont egy retadált ku.rva volt, ha eleget ivott, vagy szívott, akkor műanyagok farkakat dugtozott fel magának.
nemcsak film, hanem egy kép is a társadalomról.
Andyking 2016 jún. 22. - 08:53:59
Ilyen filmre Oscar jár!Mi történt?
perry 2014 júl. 17. - 21:21:24
Azt tökéletesen megértem , hogy a te ingerküszöbödbe ez nem fér bele, nincs ezzel semmi gond.
Mondjuk, remélem nem "temetni" jöttél /Julius Caesar/ Michael Douglas-t és lesz neki még olyan filmje ami neked tetszõ színészi alakítással örvendeztet meg ami a te ízlésednek is megfelel.
Magam nevében nem merném venni a bátorságot arra, hogy megítéljem jelen filmben nyújtott alakítását olyan szakértelemmel mint: "nem is sikerült olyan jól ez a kihívás." vagy "halal langyos :)".
Megítélésem szerint, a Túl a csillogáson alakítása nekem példa értékû színészi teljesítmény ami nem jelenti azt, hogy másnak az kell, hogy legyen.
Karakter szerepet játszani mindig nehéz megõrizni azt az egyensúlyt, hogy ne legyen túl vagy alá játszva, mert a szerep igen nagy buktatókkal bír, lehet rossz gesztusokat és rossz színészi eszközöket alkalmazni és már is szétesik a szerep. Douglas mindvégig kezében tartja az alakítást, bár rengeteg lehetõsége lenne túljátszani azt.
Szánomra egy csomó olyan gesztust alkalmaz amely igazolja a szerepformálásának jogos és méretékadó pillanatait.
Bruder_N 2014 júl. 17. - 13:40:33 Előzmény perry
Hát pont errõl beszélek: egy színésznek aki ilyen alkotásokban alakított felejthetetlen szerepeket, annak -mégha kihívást jelentõ szerreprõl beszélünk is- nem biztos, hogy ez kell egy utolsõ végjátnak, pláne, hogy nem is sikerült olyan jól ez a kihívás. Azért kellett gyorsan egy kis kompenzálás a Last Vegas-al, és a Szerelem a végzetem-el. Kétségtelen más mûfaj, halal langyos :) gyenge mindkettõ, de a 'négy nagy öreget' legalább jó volt látni így együtt.
9/10
bogotizsolt 2014 máj. 16. - 23:11:36 9/10
Bizony ám ,hogy rendben van a film ! Nagyon is . Idõsb MD lubickol a szerepben , sajnos ifj. MD szenved . Rendezés, maszk, kamera stb tökéletes. Az életrajzi ihletés csak jót tesz. E nélkül azt hittem volna, hogy valami amcsi rózsaszínhabos maszlag elé ülök le , de így igazán hiteles a sztori.
perry 2014 máj. 05. - 20:28:27
A színésznek nem a nézõ erkölcsi érzéke fontos -bár lehet , hogy ilyen is van- sokkal inkább a kihívás amit a szerep nyújthat.
Azt meg , hogy M.D.-t így fogja a az Isten adta közönség az utókornak megõrizni azt kötve hiszem, mert a Zaklatáson keresztül
a Tõzsdecápán át egészen a Száll a kakukk a fészkéig van mire emlékezni.
Akkor még nem is írtam olyanokról mint : Tánckar, A rózsák háborúja, Traffic, vagy a Koma.
Bruder_N 2014 máj. 04. - 22:16:24
Na jó én még mindig ott tartok, hogy ez a Michael Douglas az a Michael Douglas aki orálisan premier plánba kielégítette Sharon Stont??? :D :D Értem én, hogy kell a nagy visszatérés, na de pont így.... Nem sok babér fog már neki maradni és akkor inkább az a kép maradjon meg róla semmint ez. Eljátszani Liberaci-t? Hááát... amerikaiaknak biztos bejön..
Bruder_N 2014 máj. 04. - 21:07:13 Előzmény Dorothea79
God! Ki volt Rob Lowe?? :):) Én Michael Douglast is alig ismertem fel.... Mat Damon-ból a film végéig nem bírtam egytelen ismert arcvonást sem felsimerni. Gondolom ez volt a cél, de minek? Egyébként maximum a sminkesek és maszkosok, kosztümösök érdemelnek oscart erzét. Igazán nyitott vagyok, jobban mint az átlag, de ez totál gáz volt... A film közben, miután elég unalmas volt, legalább elolvastam, hogy egyáltalán ki is volt ez a Liberace :)
10/10
Dorothea79 2014 jan. 30. - 03:55:45 10/10
Fantasztikus film, 10 pontot adtam rá.
Ha nem TV filmként készül el, simán tarolna az Oscaron.
Szinkron és felirat nélkül, eredeti nyelven néztem meg. Le a kalappal Douglas és Damon elõtt.
Érdemes utána nézni Liberace-nak a youtube-on vagy a google képkeresõben, csak összehasonlításképp.
Rob Lowe arca külön 10 pontot érdemel :)
8/10
kritiza 2013 dec. 29. - 23:47:35 8/10
Nekem nagyon tetszett, meglehetõsen érdekes film, illetve érdekes maga a valódi történet is. Michael Douglas és Matt Damon óriásiak benne, mindketten máshogy. Nem értem az alacsony pontszámot, nem értem, miért nem hull díjesõ legalább Douglas ölébe. De M. Damon is... minden filmben olyan egyformán semmilyen szokott lenni, és most elõször érdekes volt, úgy igazán.
Nekem a 10/10-hez azért több kell, nagyobb mondanivaló, de én is úgy érzem, hogy ez egy alulpontozott film. Nálam erõs 8/10-es.
10/10
M.Zs.F 2013 nov. 29. - 00:47:58 10/10 Előzmény banoczya
Mivel Oscar-t nem kaphat mert csak tv-játék lett a dologból, így csak az Emmy-t kaphatja, s ha jól tudom azt el is vitte vele...... abszolúte megérdemelten! :)
10/10
banoczya 2013 nov. 24. - 23:49:56 10/10 Előzmény M.Zs.F
Én is 10-est adtam. Látatlanban. Ma megnéztem. Isteni volt, pedig nem vagyok gay. M.D. Oscart érdemelne. :)))
10/10
M.Zs.F 2013 okt. 18. - 18:52:25 10/10
Szerintem kb az 500. hozzászólásomat írom, de ennyire méltatlanul alulpontozva még nem láttam filmet. 6,9??? Michael Douglas játéka simán megér egy 10-est, s pontban Matt Damon sem marad el tõle, max annyi az észrevételem hogy az Õ figurája alapvetõen nem annyira "színes mint Douglas-é. Douglas számára ez egy jutalomjáték lehet, biztosan élvezte a munkát, mert egészen úgy tûnik hogy mindent kihozott magából és élvezte.

Egyetlen negatívumom van a filmmel kapcsolatban, illetve inkább azt mondom hogy rossz szájízzel maradtam utána....az pedig a befejezés. No de ha életrajzi film akkor nyilván nem másíthatják meg, de a fene tudja........

10/10
10/10
momo65 2013 szept. 01. - 08:48:35 10/10 Előzmény cereza
Nekem az Összeomlás a csúcs!
10/10
Lulu 2013 aug. 30. - 11:09:02 10/10
Magyarországon 16 éves kortól nézhetö...Svédországban 11 évestöl ajánlott :-) Kicsit prüdek még a magyar forgalmazók, nem? ;)
10/10
cereza 2013 aug. 28. - 22:20:30 10/10
Szerintem nagyon jó kis film! 10/10. A 6,2 átlagot ezzel 6,4-re javítottam ;) Remélem, lesz ez még több is, mert többet érdemel!

Sajnos korábban én sem hallottam még a híres zongoristáról, de elcsíptem a film bemutatóját, és úgy gondoltam, egy misét megér. Uránia, délután 2 óra, 800 Ft - felirattal. Rajtam kívül még egy hölgy nézõ volt csak a teremben :D :D :D

Az jutott eszembe a film kapcsán, hogy mivel korábban elég sok filmet csak szinkronnal láttam, valójában sokkal inkább a magyar szinkronhang alapján volt csak lehetõségem eldönteni, "milyen" egy film - és hogy ki "jó színész". Szerintem sokan vannak még ezzel így... Lehet, hogy egy "béna" film/színész is a magyar szinkronmunka miatt lesz/lett jó...

Na, most "eredetiben" láttam-hallottam Michael Douglest, és úgy érzem, tényleg jó színész. Nagy kedvencem tõle a Játsz/ma - de azt eddig mindig (17x) csak magyarul láttam. Örülök, hogy most angolul is hallottam, és szerintem nagyon jól hozta a figurát. Le a kalappal.

Matt Damon is jó volt, õt is nagyon kedvelem, de egyszerûen muszáj volt MD-re "koncentrálnom", az õ alakítása - számomra - annyira hiteles volt! Élveztem, amit és ahogy csinál színészként, fõleg azt tudva(?), hogy õ nem is meleg. Nagyon szerethetõ a figurája. És persze az ember sajnálja, és megérti, hogy mi miért történt úgy, ahogy.

Tényleg szívbõl ajánlom, érdekes világ részesei lehetünk két órára. Szerintem a 16-os karika jogos, szóval gyermeket ne vigyünk magunkkal ;)
perry 2013 aug. 28. - 21:16:47
Steven Soderbergh egész estés meleg filmje, hát bizony ez sem semmi.
Így idõs fejjel is zavarban vagyok mert ha úgy nézem egy tragikus love storry , ha meg más szemszögbõl akkor meg két órás oktatófilm arról, hogy a siker és a csillogás sem mindig a legnagyobb sansz a boldogságra.
Mert ugye, a kapcsolat a szerelemmel kezdõdik, az együttéléssel tart, majd jobb estben azzal is zárul.
De akkor meg azt mondom , hogy felgyorsult világunkban
jó ha két hónapig kitart bármilyen nem relációjában, tisztelet a kivételnek.
Persze azzal is tisztában vagyok , hogy a 40 évvel ezelõtti saját világomban más alternatívák mentén közlekedtünk a szerelemben és tény részemrõl igazi rálátásom nincs a melegekére, de mint itt már leírták a gond szerintem egy az egyben ugyanazon gondok mentén "közlekedik.
Mert ugye tényleg van fiatal lány aki apát keres vagy fiatal fiú aki nem képes az anya típustól elszakadni, az is igaz ezek a felállások a ritkábbak a kapcsolatokban.
Annyi bizonyos a történet reális, a szereplõk kompaktak a szerepükkel, akkor nekem miért is van hiányérzetem?


Mert ugye itt van Marvin Hamlisch , akinek"meleg barát"
zenéje és a szereplõk játéka igen csak valósra sikeredett.
Azt ugyan nem mondanám , hogy ütõs üzenete lenne a filmnek, de hát ez a meleg lét és életforma, a pillanat mikor megismerkedhetünk a filmben a szerelemmel, némi apa komplexus , drog siker mámor és megcsalatás, ennyi a töerténet.
Ezzel aztán sokak , már mint homoszexuálisok szociológiai létformája képileg mint tanulmány ábrázolható.
A gondom csak annyi, hogy Soderbergh milyen üzenettel alkotta meg ezt a filmet, mert ugye ha a felsõ középosztály meleg életének bemutatásra akkor még rendben is van. Viszont akkor szerintem a heteroszexuális nézõk nagyon fogják unni, mivel a rengeteg epizóddal a cselekmény éppen ,hogy csak döcög arról nem is beszélve , hogy közel 2 órás a film.
Amennyiben a meleg közönségre számított,
azok bizonyára imádni fogják a kiváló fényképezést by Soderbergh. A zseniális berendezést és kosztümöket, ja és persze a két színészt Matt Damon (Scott Thorson),Michael Douglas (Liberace)akik szerintem nézhetõvé varázsolják az amúgy gyengécske történeten alapuló filmet. Az is bizonyos,hogy igen csak törnöm kellett a fejem felismerés ürügyén Dan Aykroyd (Seymour Heller) vagy Rob Lowe (Dr. Jack Startz)maszkján és már ez is megért néhány órát.
Összességében kedves nézõ, itt vagyunk egy újabb meleg film megtekintése elõtt. Annyi bizonyos nem ütötte ki nálam a biztosítékot és nem is hiszem , hogy életem legjobb filmjét láttam.
Az élmény nálam sajnos nem maradéktalan, de lehet bennem van a baj forrása olyan érzésem volt mint egy brazil szappanopera felturbózott változatát nézném.
Ennek ellenére ebben a jól elkészített ipari mûremekben lehet gyönyörködni.
Az viszont le merem fogadni, hogy Liberace revü mennybe menetele még csak rendben is van , de ugyanezt a kritikusok nem igazán fogják támogatni.
P.S. Aki a valós szereplõket akarja szemrevételezni annak az alábbi linket ajánlom.

www.google.hu/search?q=Liberace&client=firefox-a&hs=40m&rls=org.mozilla:hu:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lgoXUunGCaqs4AS-wIHgAw&ved=0CEUQsAQ&biw=1920&bih=891
10/10
micra 2013 aug. 26. - 13:25:47 10/10
végre egy film, ami nem egy kaptafára készül...olyan ritka. nagyon jó színészi alakítással. 10 -pont!
septimus 2013 aug. 22. - 20:13:19
Ez a zongorista annyira ismeretlen elõttünk, hogy még a nevét is automatikusan hibásan (angolosan) ejtjük ki, ha leírva látjuk valahol: liberész.
De most már tudjuk, hogy liberácsi.

Érdekes viszont, hogy a Filmtekercs kritikusa, Polgár Lilla, kétszer is ezt írja le: Liberace-szel.

Ha látta a filmet, nem hallotta, hogy ejtik ki ezt a nevet?
Összes hozzászólás