Az aktuális rész ismertetője: Tolna megye névadó településének nagy múltú városrésze Mözs. Történelmi sorsfordulói sokféle nemzetiségűvé tették ezt a helyet. Lakói őrzik őseik sváb és bukovinai székely hagyományait. Az Ízőrzők műsorában a Civil Ház Falumúzeumában beszélgettünk a régi időkről, a helyi viseletekről. A Német Nemzetiségi Asszonykórus is itt lépett fel. Ellátogattunk Verseghy Ferenc fazekas népi iparművészhez, aki a Verseghy-féle habán megalkotója. Bemutattuk a Lovas Ferenc építész tervei alapján, jó ízléssel és hagyománytisztelettel felújított régi sváb épületet, ahol a konyhába is beengedtek bennünket. Itt készült a mözsi ételek egy része. Sült paprika fokhagymás buzsdéval, pirítóssal, Saláta leves, Töltött tyúk ecetes pityókával, Gőzgombóc gyümölcsmártással (Dampf knedl), Főtt csirke petrezselymes mártással (Pederszil pri) és torma szósszal (Krépráj), Kitolófánk (Schpritz krepl).
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások