Személy

Eisemann Mihály

szerző, zeneszerző, író
Született: 1898. június 19. (Paripás)
Meghalt: 1966. január 1. (Magyarország, Budapest)

Eisemann Mihály karmester, zeneszerző, a könnyűzene kiváló művelője 1898. június 19-én született a Bács megyei Paripáson. A Zeneakadémián Kodály, Weiner és Siklós tanítványa volt. Mivel a diploma megszerzése után karmesteri szerződést nem kapott, a Várnegyedben helyezkedett el - kávéházi zongoristaként. Itt született legnagyobb sikerű operettje, a Bástyasétány 77, amely több mint ezerötszáz előadást ért meg Magyarországon.


Első operettjét, a Miss Amerikát 1929-ben mutatta be a Fővárosi Operettszínház. A szövegkönyvet Szilágyi László írta, aki a színpadi hatások kiváló ismerője volt, és később több operettben is együtt dolgoztak. Eisemann karrierje ettől kezdve töretlenül ívelt felfelé.


Az Egy csók és más semmi, az Én és a kisöcsém, a Köszönöm, hogy imádott című dalai örökzöld slágerek lettek. Élete folyamán (1966-ban halt meg) harminc operettet írt. Azoknak a komponistáknak az élvonalához tartozott, akik a bécsi operettet naggyá és pestivé tették, és akik nálunk is meghonosították a modern, dzsesszes hangzást.

Hozzászólások