Személy

Gáspár Sándor

színész, közreműködő, szereplő
Született: 1956. április 9. (66 éves) (Magyarország, Szentes)

1979-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, 1979 és 1983 között a Vígszínház tagja. 1983-tól 1987-ig a Katona József Színházban játszott. 1987-től szabadfoglalkozású. 1993-ban Törőcsik Mari Művész Színházának egyik alapító tagja, majd 1997-ben néhány színésztársával megalakította a Kelemen László Színkört. A tehetséges művészekből álló társulat java a budapesti Új Színházban talált otthonra. Fantáziagazdag egyénisége a klasszikus és kortárs színművekben alakított sikerein túl filmekben is jól érvényesül. Első filmszerepét Az erőd című filmben kapta, ettől kezdve számos magyar film karakterszerepeit formálta meg. Felesége Bánsági Ildikó volt, akitől egy fia és egy lánya született. Lányuk, Gáspár Kata a szülők hivatásának folytatója.


Díjak:
Jászai Mari-díj (1986)
Érdemes művész (1999)
Szentes Városért Érdemérem (2004)
Kossuth-díj (2009)[17]
Budapestért díj (2011)
Páger Antal-színészdíj (2014)
Szentes díszpolgára (2015)

Hozzászólások

vénasszonyoknyara 2011 okt. 22. - 13:37:15
Nem tartom gyurcsányista rettegõnek. Nagyon tehetséges színésznek tartom. Mindazonáltal a jelek szerint, megnézheti magát, aki nem igazodik. Szerintem Gáspár azzal is pontosan tisztában van mennyire tehetséges Dörner. Legalább annyira alkalmas színházigazgatónak, mint egy zeneszerzõ.
A Lilly Allen féle, homofóbokat ostorozó hülye dalocskára tátogó magyar színészek láttán, van fogalmam róla, micsoda nyomás nehezedik rájuk a kultúrát uraló ballib tömb oldaláról.

Alább olvashatsz egy Kornis -Bayer párbeszédet és megérted mirõl beszélek:

# "- ... Mikor a novelláskötetem megjelent (1995-ben) Kornis Mihályt kértem fel, hogy jöjjön el a Litea könyvesházba, mutassa be, mondjon róla pár méltató szót...Még lenyomatban elolvasta, tetszett neki, elvállalta, eljött. Elmondta, amit elmondott, dumáltunk... stb. Eltelt egy év, ritkán találkoztunk, olyankor mindig örjöngött velem, hogy "szemét FIDESZ, ezek antiszemiták, ezek alig várják... (- szó szerint idézem!) ha az Orbán meg a Kövér hatalomra kerül, akkor engem megint a Dunába lönek...!" Hosszú ideig hallgattam..., végighallgattam, de nem vitatkoztam, azt mondtam, én nem vagyok hajlandó... Történt, úgy féléve, hogy Mityu barátom a Magyar Narancsba írt egy szösszenetet hátul a vélemény rovatba, amely cikknek az volt a lényege, hogy "ezek a fideszesek (- ez le van írva!), ezek geci, antiszemita, náci söcselék, és hogy ö nem érti: (- így szól a mondat): Mondsza fiam, Deutsch! Te, aki zsidó vagy, mit keresel ezek között?"
- Na, másfél év hallgatás után "eldölt bennem a borjú" és írtam egy keresetlen választ... Elfaxoltam az én Vágvölgyi B. András barátomnak,
néhány kis mondat kíséretében, hogy "Vagesz! Kérlek, (olvastam Mityut) zsigereimben föl vagyok háborodva, én ezt a választ gondoltam, kéretik betenni a lapba!" Tán csütörtök volt. Péntek este csörög a telefon, feleségem fölveszi: - "Kornis Mihály keres!"... Másfél éve nem keresett telefonon.
- "Szevasz Mityukám, parancsolj!" Üvöltött a vonal másik végén, a következöket: "Szemét állat! Azok után, hogy én bemutattam a novelláskötetedet... hogy képzeled, hogy vitacikket írsz az én cikkemröl?!..." A dolog két szempontból is érdekes:
1. V.B.A. elfaxolja K.M.-nek a nekiírt válaszcikket,
2. Mint utóbb kiderült, megkérdezte a Mityutól, hogy megjelentetheti-e. (Ennyit a független magyar sajtóról, meg a kurva bátor Magyar Narancsról.) (- a válaszcikk máig nem jelent meg. - Cs.K.)
És K.M. folytatta, hogy vegyem tudomásul, hogy aki vele ebben a témában vitatkozni mer, ha akarja ha nem, ott találja magát a nácik között.
És, hogy egy életre tönkreteszem magam egzisztenciálisan, és hogy engem itt mindenki ki fog csinálni...
Üvöltöztünk egymással másfél órát telefonon, ami végül is lecsengett egy olyan dologban, hogy mégis csak európai emberek vagyunk, üljünk le és beszéljük meg a dolgot... Másnap a Klauzál téren összejöttünk Mityuval, ahol már nem üvöltve, hanem atyai jó tanácsként, kezeit a vállamra téve azt mondta: -"Zsolt, vedd tudomásul, hogy népi-urbánus vitában, állást kell foglalni. Nincs olyan, vedd észre, nem lehet kívül maradni. Magyarország erröl szól. És - tette hozzá - ha nem ezen az oldalon foglalsz állást, ahol mi vagyunk, akkor Te náci vagy. Más választásod nincs, vagy náci vagy, vagy igazat adsz nekem, illetve nekünk. És azt is vedd tudomásul, hogy él ebben az országban ötezer értelmiségi, akiknek a véleményével szemben nem lehet politikát csinálni. És ez vagy tetszik nektek, vagy nem tetszik, ez így van."
vénasszonyoknyara 2011 okt. 21. - 20:17:10
Aaannyira szeretne még a jövõben szerepeket kapni, hogy gyorsan igazodott az ajvékoló kórushoz.
Ha fáj, javaslom a Cataflam-ot. Mintha elvágták volna.
10/10
Gabriella54 2011 okt. 21. - 12:48:25 10/10
Annyira igaza van, hogy az már szinte fáj.
Evita 000 2010 júl. 09. - 09:00:32
Ez a szinesz igen tehetseges...akarnak majd egyszer talalkozni vele....fuh minden filmjet majdnm mindet lattam...marhara jok ....:DDDD
mulao 2009 okt. 01. - 00:11:50
Szerintem nagyon megérdemelten kapott Kossuth-díjat. Igaz megkésve, de gratulálnék hozzá! Nagyon jó színész.
slacio 2008 jún. 03. - 23:39:15
Csapd le csacsit nézzétek meg, szenzációs, azóta szeretem nagyon! http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=385&i_city_id=3372&i_county_id=-1
eugénia22 2008 máj. 29. - 15:51:24
Ezekben láttam:
Telitalálat,Világszám,Üvegtigris 1,2,Magyar vándor,Titkos háború,Hippolyt,Miniszter férrelép,Csók,anyu,Egy bolond százat csinál.
Mindben, jó volt.
eugénia22 2008 máj. 08. - 22:40:39
A Miniszter férrelépben,hatalmas volt! Valóban tehetséges színész! Szerintem az Egy bolond-ban is jó volt,sõt a két személyben is...
eugénia22 2008 ápr. 14. - 17:15:16
Nagyon jó színész.Egyik kedvencem.Az Egy bolond százat csinálban is nagyon jól játszott.A Csocsóban is jó volt.Meg minden filmben amit láttam.Hát,végülis Érdemes mûvész...