Személy

Michael York

színész, narrátor, szereplő
Született: 1942. március 27. (79 éves) (Anglia, Fulmer, Buckinghamshire)

1942-ben született, a színészi pályát kamaszként kezdte. Oxfordban diplomázott, első jelentősebb filmszerepe az 1967-es A makrancos hölgy volt, egy évvel később a Rómeó és Júliában tűnt fel. A hetvenes években olyan alkotásokban játszott, mint A Zeppelin, a Kabaré, A három testőr, avagy a királyné gyémántjai, a Gyilkosság az Orient Expresszen, vagy A négy testőr, avagy a Milady bosszúja. D'Artagnan szerepét az 1989-es A testőrök visszatérnek című produkcióban is eljátszotta, ekkor már elsősorban televíziós és szinkronmunkákat vállalt.

Hozzászólások

zora 2015 máj. 23. - 19:44:34
Én õt elõször a Fedorában láttam, a Szahara titkában meg menthetetlenül beleszerettem... :-)
Él bennem egy olyan emlék, 20-30 évvel ezelõttrõl, hogy egy újságban volt egy közös képe Kováts Adéllal. Kosztümös szerepben játszhattak együtt, de nem tudom, film volt, vagy színházi darab, vagy mi? Mindkettõjük adatlapját végignéztem, de nem tudok rájönni, mi volt ez a kép... Esetleg tud valaki valamit?
offtopic
Anditos 2014 szept. 10. - 18:02:26
Hétvégén leadták a klasszikus Három Testõr filmeket, gondoltam megnézem, most mi van vele. Döbbenten láttam a róla készült mostani fotókat: kopasz, az arcbõre természetellenesen sima és püffedt, teljesen felismerhetetlen. A bulvár cikkek is "elcseszett plasztikai mûtéteket" emlegetnek. Nem tudtam elhinni, hogy ilyesmire adta a fejét, valahogy nem illett a róla alkotott képbe. Olyan szépen öregedett, az a gyönyörû arccsontja és a mosolya még mindig a régi volt a pár évvel ezelõtt készült fotókon, épp csak ráncosabb volt az arca. Nem hagyott nyugodni a dolog és tovább olvastam, találtam egy interjút, ami néhány hete készült vele, ebben mondta el, hogy néhány évvel ez elõtt beteg lett, egy évbe telt mire rájöttek az orvosok mi is a baja. A betegségtõl és a kezeléstõl lett ilyen az arca. Gyógyíthatatlan a betegsége (nem rák), de kezelhetõ. Az amerikai nagy bulvár lapokat, amik plasztikai mûtétekrõl írtak, felhívta és megkérdezte, hogy érdekli e õket az igazság, mert szívesen elmondja mi történt vele. "Jó egészséget kívántak" de egy betegség már nem volt olyan érdekes hogy lehozzák.
Hálistennek jól van amúgy, és egész jól kezeli az állapotát, dolgozik folyamatosan.
offtopic
Anditos 2009 júl. 21. - 13:26:55
Tényleg, hogy hogy nem írtam én még ide?! Nagy szerelmem volt kiskoromban, miután láttam D'Artagnan-ként a Három Testõr-ben. Sok fimjét láttam azóta, fõleg a régieket, egyik kedvencem a Nagy Alfréd címû, amiben David Hemmings volt Alfréd, Michael York pedig ellenfel, az erõszakos és kegyetlen dán vezér. Nagyon klassz a film is, és az alakítások is.
Kedves, szerény és tehetséges színész, és szerintem fiatalon nagyon de nagyon helyes volt. :-)
Boglarina 2009 júl. 21. - 12:26:56
Sajnos én õt eddig csak a Rómeó és Júliában láttam... és a Szívek szállodájában, mint Paris professzor párja.
ilali 2009 júl. 21. - 10:33:01
kép
Gabriella54 2009 márc. 10. - 17:36:24
De jó, hogy nyitottál neki topicot! Már a Richard Lester-féle Három testõr óta nagyon kedvelem - pedig az nem tegnap volt! :)))