Személy

Schütz Ila

színész, szereplő
Született: 1944. január 5. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2002. december 11. (Magyarország, Budapest)

Középiskolai tanulmányai után 1962 és 1964 között a Margit Kórház adminisztrátora volt, majd szabás-varrást tanult. A színház iránti vonzalmát kezdetben különféle színjátszó-körökben, majd 1964-ben az Egyetemi Színpadon élte ki. 1969-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1969-1970-ben a Mikroszkóp Színpadon játszott, 1970-től 22 éven keresztül a Madách Színház tagja volt. 1992-ben az Arizona Színház tagja lett, majd 1993-ban a Attila Színházhoz szerződött, melynek haláláig tagja maradt.


Színpadi munkájával párhuzamban a MAFILM és a Magyar Televízió is rendszeresen foglalkoztatta. Több mint harminc játékfilm és megszámlálhatatlan televíziós produkció őrzi alakját. A népszerű komika magánéletét utolsó néhány évében depresszió jellemezte. Férje halála és a filmes világ gyökeres átalakulása hozzájárultak ahhoz, hogy 2002 decemberében önkezével vetett véget életének.


Díjai:
Jászai Mari-díj (1974)
Érdemes művész (1981)
Déryné-díj (1997)
Kiváló művész (1999)

Hozzászólások

vino-et-veritas 2017 dec. 13. - 11:00:44
Mennyire nem becsüli meg ez az egyre képmutatóbb és kegyetlen társadalom azokat, akik valami módon tesznek érte, akár a színpadon, akár más eszközökkel.
Úgy tûnik, annak ellenére, hogy népszerû volt, mégis nagyon magányos.

Persze emögött lehet egyfajta mellõzöttség-érzés is, amit feldolgozni nem tudott és elhatalmasodva a végzetes lépésig vezetett.

Tragikus párhuzam az õ élete egy korábbi pályatársával, Domján Edittel vagy Cserháti Zsuzsával (bár õ nem öngyilkos lett), akik, mind idõ elõtt mentek el...
gladiolus 2017 dec. 13. - 08:26:55
Néha találok egy-egy cikket a sok szemét között, amirõl azt gondolom, hogy egy ígéretes darab forgatókönyve is lehetne, mert annyira jó. Fõként akkor, ha egy olyan személyrõl szól, aki mind emberi, mind szakmai szempontból érdekes és tiszteletre méltó.

Sztankay István fia írta a cikket-ez pedig különleges szépséget ad neki.

Az írást olvasva sokmindent megtudhatunk egy felejthetetlen ember és mûvész láthatatlanul létezõ dolgairól, azokról , amik a felszín alatt húzódtak meg.
Szinte logikusan sorsszerûek a történések, és az írás végére az események láncolatából összeáll a kép, hogy miért vezetett az út oda, ahová vezetett. Minden érthetõvé válik.
Mindössze egyetlen kérdés vetõdött fel bennem: vajon egy ilyen kaliberû mûvésznek miért kellett annak idején négyszer felvételiznie a színi akadémiára? Ki való oda igazán, ha nem egy ilyen ember? Egy ekkora erõkkel bíró tragi-komika?

Valamint egy érdekes felismerés is átsuhant az agyamon. Vannak emberek, akiket szerettünk volna, ha eggyé tartoznak, de nem így lett. Sztankay és Schütz annyira passzoltak szakmailag, mégis külön párost alkottak privát életükben. Ezt õk valószínûleg sokkal jobban értették, miért is volt így.
De talán pont ez tette lehetõvé, hogy az a különleges kapocs, ami mégis összetartotta õket még a halálban is, örök maradjon. Ne sározódjon be hétköznapi mocsokkal és szenvedéssel. Végtelen lehessen.

http://www.origo.hu/kultura/20170328-a-komoly-bohoc-tragikus-vege.html
gladiolus 2016 márc. 10. - 22:25:27
Mostanában kabaré klasszikusokat nézek a youtube-on, és mostmár feltûnt, hogy ezeknek a daraboknak a 70%-ában Schütz Ila biztosan szerepel, ami nagyon helyénvaló. A 80-as éveknek megvolt a maga nagyon jó, összeforrott kis vígszínházi gárdája, máig is jól ismert, egyedi karakterek, akiknek a színjátéka már szinte természetes részét képezte az életünknek anno gyerekkoromban, és a mai napig elkísér.
Neki is megvolt a maga hihetetlenül szeretetreméltó és nagyon jól eladható, színvonalas komika vénája, minden helyzetben kedvelhetõ volt, szinte nélkülözhetetlen részeleme a magyar kabarénak.
user11 2013 ápr. 14. - 21:42:52
1969-ben végzett a Szímnûvészeti Fõiskolán Szinetár Miklós osztályában. Osztálytársak voltak:

Antal Anetta, Balázsovits Lajos, Benedek Miklós, Benkõ Péter, Gór Nagy Mária, Gyenge Mária, Jobba Gabriella, Korbuly Péter, Körtvélyessy Zsolt, Monori Lili, Pálos Zsuzsa, Schütz Ila, Vallai Péter
ilali 2009 júl. 28. - 23:19:07
kép