Hogyan kerülhetett éles lőszer Alec Baldwin filmjének forgatására?

Több lehetséges magyarázat is kiderült a stábtagok a nyomozóknak tett vallomásaiból, bár még mindig nem tisztázott, hogy ki okozta a halálos kimenetelű mulasztás.

Itt a PORT.hu-n mi is folyamatosan nyomon követtük a tragédiát, ami október 21-én a Rust című western forgatásán történt, amely során Alec Baldwin, a film főszereplője és egyben producere, egy jelenetben elsütötte kellékpisztolyát, amiben valamiért éles lőszer volt, és megölte Halyna Hutchins operatőrt, továbbá súlyosan megsebesítette a rendezőt, Joel Souzát.

Az ügyben azóta számos fejlemény történt, ezeket cikkünk alatt, a címekre kattintva lehet elolvasni. A nyomozásról azonban az utóbbi időben kevesebb szó esett, pedig Santa Fe megye rendőrsége nem tétlenkedett: a nyomozók arra a kérdésre összpontosítottak, hogyan keveredhettek éles lőszerek – amiket rendes körülmények között szigorúan tilos filmforgatásra bevinni – a vaktöltények közé.

Seth Kenney fegyverszakértő biztosította a produkció számára a fegyvereket, és október 29-én azt mondta a nyomozóknak, hogy egy barátjától "újratöltött" lőszereket kapott, amelyeknek ugyanaz volt a logója, mint azoknak a műlövedékeknek és vaktöltényeknek, amelyeket filmforgatásokra szokott szállítani. Az újratöltés azt jelenti, hogy egy már kilőtt hüvelyből új töltényt készítenek.

Halyna Hutchins
Forrás: Fred Hayes/Getty Images for SAGindie

 

Seth leírta, hogy néhány évvel ezelőtt "újratöltött lőszert" kapott egy barátjától – áll a nyomozók, a Kenney cégére kért házkutatási parancsra vonatkozó nyilatkozatában. A lőszereken a lőszeralkatrészeket gyártó Starline Brass logója látható, a cég éles lövedékeket nem gyárt, ezért Kenney kizárásos alapon újratöltött lőszernek vélte. 

A házkutatási parancsra vonatkozó nyilatkozat új részleteket is tartalmaz Hannah Gutierrez Reeddel, a film 24 éves fegyverkezelőjével és az apjával, a veterán filmes fegyverkezelő Thell Reeddel, továbbá a film kellékesével, Sarah Zachryvel készített interjúkból.

Hannah Gutierrez Reed elmondta, hogy október 21-én, ebéd előtt öt dummy (hatástalanított) tölténnyel töltötte meg a revolvert. Azt mondta, hogy a hatodik nem fért bele a tárba, ezért ebéd után kitisztította, hogy megtölthesse. Állítása szerint azonban "nem igazán ellenőrizte túlságosan", mielőtt betöltötte volna az utolsó töltényt, mert a pisztolyt ebédidőben elzárták. Dave Halls, rendezőasszisztens korábban egy, a nyomozóknak eskü alatt tett vallomásában elismerte, hogy nem ellenőrizte alaposan a revolvert, mielőtt átadta Baldwinnak. Reed úgy folytatta aztán, hogy a templom előtt volt, amikor meghallotta a lövést, majd azt, hogy az emberek mentőt hívnak.

"Előtte végig nálunk volt a fegyver, és semmi sem történt, én pedig nem voltam bent, és még csak vissza sem kellett volna húzniuk a kakast" – mondta a nyomozóknak.

Az incidens után írt hatósági jelentés szerint Gutierrez kiborult a tragédia után. A rendőrök nem tartóztatták le, de beültették egy járőrkocsiba, majd orvosi ellátást kértek neki.

A nő apja, Thell Reed november 15-én és 17-én tett vallomást a nyomozóknak. Saját elméletét adta elő az éles lövedékek eredetéről. Elmondása szerint ő és Kenney augusztusban vagy szeptemberben együtt dolgoztak egy másik projekten, ahol éles lőgyakorlatot tartottak színészeknek egy lőtéren. Kenney megkérte Reedet, hogy hozzon magával néhány éles töltényt arra az esetre, ha kifogynának. A férfi hozott is egy doboznyit, amit a kiképzés során Kenney hazavitt. Reed a későbbiekben többször is megpróbálta visszaszerezni a töltényeket, de Kenney azt mondta neki, hogy felejtse már el. A dobozban .45-ös kaliberű töltények voltak, és Reed felvetette, hogy megegyezhetnek a Rust forgatásán találtakkal.

Forrás: Jim Spellman / Getty Images

 

Sarah Zachry kellékes a kihallgatáson elmondta, hogy a baleset után ellenőrizte a kellékes kocsira helyezett, .45-ös kaliberű töltényeket tartalmazó dobozt, amiből a fegyvert töltötték. Úgy találta, hogy néhány töltény zörgött, amikor megrázta, ami azt jelezte, hogy azok nem éles lövedékek voltak, de néhány viszont nem, ebből pedig arra következtetett, hogy bizony éles töltények is voltak a dobozban. Zachry azt is elmondta a nyomozóknak, hogy a lőszerek több forrásból származtak, többek között Kenney-től és egy "Billy Ray" nevű férfitól. Állítása szerint Gutierrez Reed egy korábbi projektből megmaradt lőszert is hozott.

A Kenny PDQ Arm & Prop, LLC nevű cégére kért házkutatási parancs felhatalmazza a nyomozókat, hogy lefoglalják az iratokat és a Starline Brass logóval ellátott lőszereket. Juan Rios, a Santa Fe megyei seriff hivatalának szóvivője elmondta, hogy amint ez befejeződik, az ügyet az ügyészi hivatal elé terjesztik.

Gutierrez Reed ügyvédje, Jason Bowles a házkutatási parancsot hatalmas előrelépésnek nevezte. Korábban felvetette, hogy a lövedékeket egy elégedetlen stábtag helyezhette el, hogy "szabotálja" a forgatásokat.

"Bízunk benne, hogy az FBI most összehasonlítja és elemzi a forgatáson lefoglalt "éles töltényeket" a házkutatás során talált bizonyítékokkal, hogy véglegesen megállapítsa, honnan származnak az éles töltények."

(Forrás: Variety)

 

Korábbi cikkeink a témában:

Halálos balesetet okozott Alec Baldwin egy forgatáson

Így emlékeznek kollégái a lelőtt operatőrre, Halyna Hutchinsra

Alec Baldwin lövöldözési ügye egyre tovább bonyolódik

Alec Baldwin-ügy: egy rejtély még mindig megoldatlan

Alec Baldwin először nyilatkozott kamerák előtt a lövöldözési ügy óta

Baleset helyett szabotázs is vezethetett a Baldwin-film operatőrének halálához

Alec Baldwin rendőri jelenlétet akar a forgatásokon

Alec Baldwin-ügy: a hatóságok kiderítették, ki töltötte meg a tragédiát okozó fegyvert

Újabb keresetet nyújtottak be Alec Baldwin ellen

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.