Ők diktálták a divatot a ’90-es években

A PORT.hu 25. születésnapja alkalmából utazz velünk vissza a kilencvenes évek közepi divatvilágba: a patacipők, a hasvillantós felsők, a leopárdminta és a neonszínek univerzumába! Mutatjuk, mely sztároknak köszönhettük mindezt.

Spice Girls: patacipő és neonszínek

A Spice Girlst lehet szeretni vagy nem szeretni, de azt nem lehet elvitatni tőlük, hogy a divatra tett hatásuk valami rettenetes volt. Minden lánynak megvolt a maga stílusa, azaz mindegyikük valami jól megkülönböztethető trendet képviselt (például a sportost vagy az elegánst), de abban megegyeztek, hogy ez a stílus mindegyikük esetében roppant ízléstelen volt. A legkártékonyabb tevékenységük minden bizonnyal a szépen fogalmazva platform, sokkal elterjedtebb nevén azonban a patacipő elterjesztése volt (amely lábbeli nemcsak ocsmány, de minden bizonnyal egészségkárosító hatással is bír). De visszatekintve nagyon szembántó elnézni azokat a színeket is, amiket fel bírtak venni.

Forrás: Steve Brown / Photoshot / Getty Images

 

Forrás: Dave Hogan / Getty Images

 

Gwen Stefani: „mutasd a melltartód!”

Gwen Stefani, a No Doubt énekesnője igazi stílusikonnak számított, amit ma már elég nehéz elhinni. De akkoriban tényleg menő volt utcára bikinifelsőt hordani. Stefani stílusára egyébként a vagányság a jellemző, és az tény, hogy kvázi alsóneműben villogni elég vagány dolog. Később azért a sztár sokat szelídült (ami határozottan jót tett neki), sőt: 2004-ben saját ruhamárkát indított, L.A.M.B. néven (ez a Love, Angel, Music, Baby szavak rövidítése), ami a guatemalai, a japán és a jamaicai stílust ötvözi. Szóval annyi biztos, hogy Stefaninak van ízlése – ami talán a leginkább abban mutatkozik meg, hogy amikor kellett, tudott stílust váltani.

Forrás: Patrick Ford / Redferns / Getty Images és Jeffrey Mayer / WireImage / Getty Images

 

Jennifer Lopez: „villants hasat!”

Ha Jennifer Lopezre gondolunk, akkor az első testrész, ami az eszünkbe jut róla, minden bizonnyal a feneke, de a második tuti, hogy a hasa lesz. Az énekesnőnek mindig is gyönyörű, kidolgozott hasa volt (amit még így ötvenévesen is meg tudott őrizni), és ezt eléggé el nem ítélhető módon mindig is szerette mutogatni. Az mondjuk már más kérdés, hogy ez mennyire számít ízlésesnek, de annyi biztos, hogy a sztár követőkre akadt, hiszen az egész kilencvenes éveket meghatározták a hasvillantós pólók (amelyek nemrég egy rövid időre vissza is tértek a divatba). J.Lo egyébként annyira szeretett hasat villantani, hogy még az 1998-as Golden Globe díjátadó gálára is képes volt fedetlen hassal elmenni.

Forrás: Kevin Mazur/WireImage / Getty Images, Gareth Davies / Getty Images és effrey Mayer / WireImage / Getty Images

 

Jennifer Aniston: a Rachel

Hogy a Jóbarátok című sitcom mekkora tévé- és kultúrtörténeti jelentőséggel bírt, már sokszor leírták. És aki akkoriban volt fiatal, az azt is tudja, hogy a fodrásziparra is nagy hatással volt, hiszen valamiért minden nő olyan frizurát akart magának, mint amilyen a Jennifer Aniston által alakított Rachelé volt. A karakter haja természetesen sokat változott 1994 és 2004 között – az eredeti Rachel az a vállig érő frizura volt, amely féloldalasan volt elválasztva, és lépcsőzetesen volt vágva, az ily módon dúsabb hatást elérő hajzatot pedig szőke melírcsíkokkal dobták fel. Később a figurának volt hosszú, teljesen egyenes haja is, de a lépcsőzetes vágáshoz a legtöbb esetben ragaszkodott.

Forrás: NBC Television / Getty Images

 

Kylie Minogue: leopárdminta

A leopárdminta sokak szerint közönséges, pedig igazán jól viselve kifejezetten elegáns is lehet. És ki más is tudná igazán jól viselni, mint a miniatűr ausztrál popkirálynő? A leopárdminta igazából klasszikusnak számít, azaz kortalan, szinte minden időszakban ugyanannyira divatos (akár most is), de a kilencvenes években azért határozottan adott egy lökést neki, hogy Kylie Minogue előszeretettel viselte. Minogue egyébként később sem fordított hátat a leopárdmintának: a kép jobb oldalán például egy 2012-es eseményen viseli. És igaza is van: a leopárdminta ma is divatos, hordjuk mi is bátran – főleg akkor, ha ilyen jól áll nekünk is!

Forrás: Dave Benett / Getty Images és Vittorio Zunino Celotto / WireImage / Getty Images

 

Christina Aguilera: kardigán

Egy újabb klasszikus, amit egy csodás torkú énekesnő hozott vissza a divatba. Christina Aguilera feltűnésekor még kicsit közönséges stílusban nyomta, de csakhamar rátalált magára, pontosabban az ötvenes években dívott pin up stílusra, ami egyrészt nagyon jól állt neki, másrészt lehetőséget ad(ott) arra, hogy egyszerre legyen nőies (sőt: kifejezetten szexi) és ízléses. A pin up style legjobban variálható, legpraktikusabb és legegyszerűbb darabja pedig a kardigán – na nem a nagypapánk-féle kötött, vastag, hanem az olyan finom darab, mint amit a sztár a lenti képen is visel. A leopárdmintához hasonlóan ez is kortalan darab, ne szégyelljük viselni!

Forrás: Vinnie Zuffante / Michael Ochs Archive / Hulton Archive / Getty Images

 

Diana hercegnő: kiskosztüm

Ha a kilencvenes évek trendteremtőiről van szó, nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a tragikus sorsú Lady Dianát, aki szintén igazi divatikon volt. Neki ugyan szinte mindig kötelező volt elegánsan megjelennie, szóval a stílusa azért nehezebben utánozható másokénál – de sokat segít a dolgon, hogy Diana szeretett szembemenni az udvari etikettel, és lazítani egy kicsit a szigorú szabályokon (gyakran volt például, hogy nem viselt nejlonharisnyát a szoknyája alatt, pedig az elvileg minden nemes hölgynek kötelező még 30 fokban is). Azért nem véletlen, hogy a nagyközönség körében a hercegnő nem a kalapdivatot reformálta meg, hanem divatba hozta a kiskosztümöt, amit szerencsére nemcsak a brit királyi ház tagjai, hanem az irodai dolgozók is viselhetnek.

Forrás: Jayne Fincher / Getty Images

 

Alicia Silverstone: a diáklánystílus

Az, hogy a kilencvenes évek közepén a fiús grunge stílust elkezdte felváltani a nőiesebb, romantikusabb vonal, nagy részben Alicia Silverstone-nak köszönhető, aki elsősorban Spinédzserek című filmjével tett sokat a kilencvenes évekbeli divatért. A színésznő (és karaktere) divatba hozta

az ártatlanságot sugalló ruhácskákat, topokat, illetve a rövid szoknyákat térdzoknival, amivel izgalmas kontrasztot alkotnak a szigorú ingek, a minták terén pedig a kockákat és a virágokat helyezte el ismét a divattérképen.

A Spinédzserekből elsősorban az a sárga skót kockás szerelés vált ikonikussá, amit Jean Paul Gaultier tervezett, de az utca embere nyilvánvalóan nem elsősorban ezt a trendet tette magáévá – a filmben azonban (ahogy arról itt is írtunk) 63 különféle outfit látható, szóval volt miből válogatni. Silverstone amúgy korábbról hozta magával a stílust, hiszen már az Aerosmith Crazy és Cryin című klipjeiben is ezt a vonalat képviselte.

Forrás: Paramount Pictures / Getty Images

 

Nicolas Cage: zakó pólóval

És hogy ne csak a nőkről legyen szó, a végére íme egy igazi meghatározó férfi divatdiktátor, egy igazi jelenség, aki nemcsak szerepválasztásaival híresült el, hanem öltözködésével is – amit nem biztos, hogy ízlésesen csinál, de az igen, hogy mindig figyelünk rá. Valaki szerint proli, valaki szerint laza és menő, mindenesetre a kilencvenes években Nicolas Cage-nek köszönhetően kezdett újra terjedni az a szokás a férfiak körében, hogy ing helyett egy egyszerű pólóra húzzák fel a zakót.

Az egy évtizeddel korábban a Miami Vice sztárja, Don Johnson által életre hívott trendet Cage azzal is követte, hogy színes zakóval dobta fel az elegáns (?) megjelenést.

A másik képen viszont arra látunk példát, hogy a színész megpróbálta a klasszikus vonallal vegyíteni a laza pólós viseletet, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Cage-nek egyébként nem merül ki ennyiben a divatvilágra tett hatása: ebből a kiváló összeállításból kiderül, mi mindent tett még az emberiség öltözködéséért példamutatás tekintetében. De aki akarja, akár magát Nicolas Cage-et is magára öltheti!

Forrás: Margaret Norton / NBCU Photo Bank / NBCUniversal via Getty Images és Eric Robert / Sygma via Getty Images