A 80 éves Nick Nolte 8 legjobb filmje

El sem hisszük, de a 48 óra, a Hullámok hercege és A zűr bajjal jár sztárja február 8-án betöltötte nyolcvanadik életévét. Az meg csak hab a tortán, hogy a tévécsatornák műsorán és a streaming szolgáltatók kínálatában elérhetőek a legjobb munkái, így méltó módon ünnepelhetünk vele.

48 óra (1982)

Jack Cates, a San Franciscó-i nyomozó igen nehéz helyzetbe kerül egy gyilkossági ügy nyomozása során. Ganz, a helyi maffiózó az első számú gyanúsított, akit azonban lehetetlen elkapni, hacsak egykori embereinek egyike nem segít a rendőrségnek. Hősünk Reggie Hammond személyében talál is egy ilyen embert. Egyetlen probléma van csupán: Hammond éppen börtönbüntetését tölti. A nyomozónak azonban sikerül elérnie, hogy 48 órára kiengedjék a bűnözőt. A két férfinak együtt kell megoldania a gyilkossági ügyet, ám eközben Cates-nek arra is oda kell figyelnie, hogy Hammond nem készül-e valamire. Walter Hill egyszerre vicces és kemény akciókrimije nemcsak a Reggie-t játszó Eddie Murphyből csinált egy csapásra sztárt, de miután befutott a Gazdag ember, szegény ember című sorozattal, Nolte-nak is ez volt az első komolyabb mozis sikere.


Megint 48 óra (1990)

A buddy movie folytatásában Jacknek 48 órája van rá, hogy tisztázza a nevét a gyilkosság vádja alól, mivel hiába volt önvédelem, amikor megölt egy bűnözőt, a helyszínről szőrén-szálán eltűnt a gonosztevő fegyvere, így nyomozónk nagy bajban van. Cates ismét régi barátja, Reggie segítségét akarja kérni az ügyben, aki immár nem börtönbüntetését töltő elítélt, hanem frissen szabadult volt rab – és esze ágában sincs segíteni a rendőrnek. Csak akkor változtat az álláspontján, amikor megtámadják a buszt, ami elszállítja a sittről, és kiderül, hogy a maffia vérdíjat tűzött ki a fejére...


Hullámok hercege (1991)

Pat Conroy magyarul is olvasható bestsellerének Barbra Streisand által rendezett, hétszeres Oscar-jelölt adaptációjában Tom Wingo (Nolte) maga mögött hagyja dél-karolinai otthonát, és New Yorkba utazik, hogy segítséget nyújtson húga pszichiáterének megfejteni a családi múlt rettenetes pillanatait, amelyektől a Wingo testvérek igyekeztek megszabadulni. Tom saját múltját feltérképezve nemcsak magának, hanem Savannah-nak is mentőkötelet dobhat. A férfi emellett bátorságot ad Susan Lowenstein doktornőnek is (Streisand), aki képes lesz arra, hogy kiszabaduljon egy olyan házasságból, ami nemcsak őt, de kamasz fiát is végérvényesen tönkreteheti. Susan és Tom gyökeresen különbözik egymástól, a közös harc azonban hozzásegíti őket, hogy felismerjék valódi énjüket – és hogy felfedezzék egymást.

A tévés sugárzáson kívül a film az HBO GO-n is elérhető.


A zűr bajjal jár (1994)

Peter Brackett (Nolte) tapasztalt és sikeres újságíró. Élő legendaként nem nagyon töri magát, hogy piti ügyek után rohangáljon. A lap főszerkesztője azonban egy kicsit túlzásnak tartja, hogy hősünk egyszer már megjelent írásainak felújított változataival tölti meg állandó rovatát. Egy nap a főszerkesztő úgy dönt, megleckézteti a kissé öntelt újságírót, és gyakornokoknak való munkát bíz rá: egy vonatbalesetről kell tudósítania. Sabrina Peterson (Julia Roberts), a konkurens lap újoncaként érkezik a szerencsétlenség helyszínére. Soha nem vallaná be nyíltan, de legnagyobb példaképe Brackett, ami viszont nem gátolja meg abban, hogy szabályosan lenyúlja a sztorit a férfi orra elől. Az ügy azonban bonyolultabb, mint elsőre látszik, így a rivális újságíróknak egyesíteniük kell az erőiket. Érdekes adalék, hogy a forgatáson Nolte és Roberts annyira gyűlölték egymást, hogy nem voltak hajlandóak megcsinálni a közös csókjelenetet.


Az őrület határán (1998)

Egy régi amerikai mondás szerint az épelméjűt csak egy hajszálvékony vörös vonal választja el az őrülttől. A távoli csendes-óceáni szigeten a Charlie század katonái ugyanezen a vonalon, az őrület határán egyensúlyoznak. A II. világháború idején az amerikaiak és a japánok az egyik legvéresebb csatát a Salamon-szigetek birtoklásáért vívták. A guadalcanali partraszállással összecsapásukban új fejezet kezdődött. A paradicsomi szépségű, buja növényzetű sziget lángoló pokollá vált. Erről szól Terrence Mallick háborús filmje, amelyben Nolte Gordon Tall alezredest játssza.


Túl a sövényen (2006)

Annak idején a magyar mozik értelemszerűen csak szinkronos verzióban adták ezt az animációs filmet, de most itt a lehetőség, hogy eredetiben is meghallgassuk Nick Nolte híres dörmögő hangját (nem túl meglepő módon Vincentet, a medvét szinkronizálta). A sztori szerint itt a tavasz, Verne, a teknőc és erdei barátai felébrednek hát téli álmukból, és indulnának élelmet gyűjteni a jövő télre. Igen ám, de valami szörnyűség állja útjukat. Egy sövény, ami keresztülszeli birodalmukat, és a túloldalán immáron nem a békés, barátságos erdő van, hanem egy furcsa, veszedelmekkel és idétlen lényekkel teli, idegen terület. A LAKÓPARK.


Kis barátaink már éppen pánikba esnének, sőt, Ozzie, az oposszum a halál gondolatával játszik, amikor felbukkan a felmentő sereg a nagy dumás, dörzsölt mosómedve, Stikli képében. A ravasz koma szerint a sövény túloldala maga a Paradicsom – hiszen telis-tele van finomabbnál finomabb csemegékkel, amit az emberek direkt nekik készítenek ki a házuk elé hatalmas, fényes fémdobozokban. És megindulnak az izgalmas zsákmányszerző akciók, csakhogy hamarosan felbukkan egy hisztis háziasszony, egy profi féregirtó, és egy irtó mérges mackó is…

A film a Netflixen érhető el.


Trópusi vihar (2008)

Ben Stiller, Jack Black és Robert Downey Jr. olyan filmsztárokat alakítanak ebben az akcióvígjátékban, akik egy szuper drága háborús filmet forgatnak eredeti helyszíneken. Csakhogy az elszabadult költségvetés miatt a stúdió kihátrál a film mögül, a frusztrált rendező viszont úgy dönt, folytatja a forgatást. Stábját a délkelet-ázsiai dzsungel közepébe vezeti, ahol igazi rosszfiúkkal találják szembe magukat. A Ben Stiller által rendezett szatírában (ami többek közt az olyan háborús filmekből is viccet csinál, mint amilyenekben Nick Nolte is szerepelt, lásd Az őrület határánt) Nolte formálja meg azt a fickót, John „Négylevelű” Taybacket, akinek a memoárján a filmbeli film alapul. Habár csak egy mellékszerepről van szó, a színész figurája kulcsfontosságú a sztori szempontjából, hiszen tőle származik az ötlet, hogy a színészeket beküldjék a dzsungelbe. És persze Nolte zseniálisan hozza ezt a kis szerepet is.


Befutó (2011–2012)

Listánk kakukktojása ez az alkotás, ugyanis nem filmről, hanem az HBO sorozatáról van szó, amelynek nem kisebb név volt az executive producere és az egyik rendezője, mint Michael Mann (Az utolsó mohikán, Szemtől szemben), és amit sajnos egy évad után elkaszáltak (megoszlanak a vélemények, hogy jogosan vagy sem, annyit lehet tudni, hogy a forgatáson három versenyló elpusztult, ezért az állatok jogaiért küzdő PETA rászállt a produkcióra, miközben az alkotók ragaszkodtak hozzá, hogy szabályosan jártak el; az HBO viszont nem akart beleállni a botrányba). A sztori szerint a szabaduló Chester „Ace” Bernstein (Dustin Hoffman) visszatér kedvenc időtöltéséhez, a szerencsejátékhoz és a pénzmosáshoz. Gus Demitriouval (Dennis Farina) az oldalán azt tervezi, beszáll a lóversenyüzletbe. A Befutóban Nick Nolte egy öreg lovas trénert alakít, Walter Smith-t, aki még utoljára szerencsét próbál egy titokzatos lóval, akiről a lóversenyvilág nem tud semmit… most még.

A sorozat az HBO GO-n érhető el.