Az ördögűző premier: hihetetlen állapotokról számol be egy most előkerült korabeli cikk

Az 1974-es újsághír káoszról és pánikról ír – elég szemléletesen.

Miután kirakták a Reddit nevű linkmegosztó oldalra, elkezdett cirkulálni a neten egy They Wait Hours – To Be Shocked (Órákat vártak – hogy utána lesokkolják őket) című New York Times beszámoló, ami William Friedkin 1973. december 26-án bemutatott horrorklasszikusának fogadtatásáról szól.

A szerző, Judy Klemeswurd azt írja, már a bejutás is kész tortúra volt, olyan rengetegen voltak kíváncsiak Reganra, a 12 éves kislányra, akit megszállt az ördög. „Az emberek órákon át állnak az esőben, mint a birkák. (…) A Second Avenue-n, az 59. és 60. utca sarkán még tábortüzet is gyújtottak, hogy valahogy felmelegedjenek” – olvashatjuk a cikkben.

Voltak persze sokan, akik megpróbálták elkerülni a hosszas sorban állást, és lefizették a mozik biztonsági őreit, hogy azok soron kívül bevigyék őket. Sokaknak pedig még jegy sem jutott: ők a jegyüzéreknél próbálkozhattak, akik akár 50 dollárt is elkértek egy páros belépőért (ez mai árakon nagyjából 300 dollárnak felel meg; egy mozijegy ára ma 10 dollár körül van).

Az emberek annyira kíváncsiak voltak a félelmetes alkotásra, hogy az egyik moziban kisebb lázadás tört ki, amikor az emberek megtudták, hogy hiába álltak sorba négy órán (!) keresztül, nem fognak tudni bejutni a vetítésre. A riporternő beszámolt ezenkívül arról is, milyen állapotok uralkodtak a vetítőtermekben, miután a mozilátogatók megnézték Az ördögűzőt: szerinte az egész épületben „poshadt hányásszag terjengett”.

A nézői reakciók listája pedig akár valamilyen erős gyógyszer mellékhatása is lehetne: Klemeswurd hányást, ájulást, émelygést és remegést emlegetett, sőt: szívroham és vetélés is előfordult a horrorfilm nézőinek körében.


(via Independent)