Michael Nyman 5 legismertebb filmzenéje

Nélküle Peter Greenaway filmjei nem volnának ugyanazok, és az ő zenéjével ejtette rabul a világot a Zongoralecke című film. Michael Nyman ma 74 éves.

Michael Nyman a Királyi Zeneakadémián tanult, de mire végzett a hatvanas évek közepén, sem az akkori klasszikus, sem a popzene nem mozgatta meg. Ezért zeneszerzés helyett zenekritikusként kezdett dolgozni, és Romániában is járt népzenét gyűjteni. Aztán tíz évvel később írt egy könyvet John Cage-ről és a kísérleti zenéről, ami megváltoztatta az életét. Ezután rátalált a saját stílusára, egy színdarabhoz létrehozta a saját zenekarát olyan régi és modern hangszerekkel, amik elektromos erősítés nélkül a lehető leghangosabban szólnak, és később azért is írta tovább a zenéket, hogy a zenészeket egyben tartsa.

Az első nagy sikert A rajzoló szerződése című Greenaway-film hozta meg neki, és onnantól szoros együttműködésben készítették a filmeket a mindenki mással összetéveszthetetlen stílusú rendezővel, összesen tizenegyet. Bár a filmzenéi a legismertebbek, ír operákat és modern klasszikus zenei darabokat. Ő az a minimalista zeneszerző, aki előbb kritikusként megalkotta a minimalista zene fogalmát, majd idővel ő vált a stílus egyik legismertebb képviselőjévé Steve Reich és Philip Glass mellett.

A rajzoló szerződése - Chasing Sheep Is Best Left To Shepherds

 

 

A szám Peter Greenaway 1982-es filmjéhez készült, és az azóta eltelt évtizedekben rengetegszer felbukkant reklámokban és filmekben. Emellett a Pet Shop Boys Love is a Bourgeois Construct című számához is felhasználták, és az Endeavour űrrepülőgép egyik útján az volt az egyik reggeli ébresztő szám.

 

A rajzoló szerződése - An Eye For Optical Theory

 

Ez a film két ismert Nyman-számot is ihletett, és amíg az előző Purcell egyik operáját vette alapul, ehhez egy kevésbé ismert kortársa, William Croft zenéjét használta fel. Ebben a számban úgy halmozódnak egymásra a különböző hangszerek energikus és fülbemászó futamai, hogy az ember szinte belefullad a hangáradatba.

 

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője - Memorial

 



A Memorial egy egész más világ, gyászzene, aminek egy korábbi változata szerepelt Greenaway egyik korábbi filmjében Time Lapse néven. A rendező annyira hatása alá került a számnak, hogy végül e köré komponálta a film teljes zárójelenetét, amiben a feleség feltálalja a szeretőjét a férjének.

 

Számokba fojtva - Wheelbarrow Walk 

 

Ennek a filmnek a zenéjét Mozart zenéje inspirálta, és a híres finn női szimfonikus metálegyüttes, a Nightwish is feldolgozta, de az eredeti azét sokkal jobb.

Zongoralecke - The Heart Asks For Pleasure First

 

A zeneszerző legnépszerűbb filmzenéje az, amit a Zongoraleckéhez írt, ezért Golden Globe-ra is jelölték. Később jelölték a Gattacaért és Az egy kapcsolat végéért, de egyszer sem kapta meg a díjat.