Őket búcsúztatta 2020-ban a film világa

Nem volt jó év 2020, ezt aligha kell magyaráznunk, és különösen nem volt jó, amikor össze kell számolnunk, kiket veszített el a film világa. Nagyszerű színészeket, írókat, rendezőket, zeneszerzőket, igazi nagyságokat.

Terry Jones

1942-ben született Terence Graham Perry Jones néven. Az iskolai évek alatt ismerkedett meg Michael Palinnel, később Oxfordban szerzett diplomát. A hatvanas években alakult meg a Monty Python csapata, Jones számos jelenetet írt, később pedig a Gyalog galopp, a Brian élete és Az élet értelme című filmekben rendezőként működött közre. Később több könyvet és cikket publikált, forgatókönyvíróként és rendezőként is aktív maradt. Január 21-én hunyt el a demenciával folytatott hosszú küzdelem után.

Max von Sydow

Középosztálybeli családban született a svédországi Lund városában, ahol apja etnológusként dolgozott. Főiskolán néhány osztálytársával megalakított egy színtársulatot, később pedig beiratkozott a Királyi Színiakadémiára. Ingmar Bergman filmjeiben - például a legendás Hetedik pecsétben -  nyújtott alakításai hozták meg számára a világhírt és számtalan ajánlatot kapott a tengerentúlról.

Az egyik legfoglalkoztatottabb európai színészek egyike nem maradt hűtlen hazájához sem és a hollywoodi blockbusterek - egyebek között Az ördögűző, A keselyű három napja, Hannah és nővérei, Star Wars: Az ébredő erő -  mellett szívesen vállal szerepet európai művészfilmekben is, élete végén pedig újra népszerű lett a Trónok harca  Háromszemű hollójaként. A színész 90. életévében hunyt el.

Andorai Péter

1976-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályvezető tanára Simon Zsuzsa volt. Pályafutása során olyan fővárosi színházak alkalmazták, mint a Nemzeti Színház, a Várszínház, a József Attila Színház, vagy a Radnóti Miklós Színház, de játszott Kecskeméten, Veszprémben, Pécsen és Szegeden is. Volt felesége Ábrahám Edit színésznő, egy gyermekük született. Számos magyar filmben feltűnt, így többek között a Mephistóban, a Csinibabában, A napfény ízében, Az ajtóban és A nagy füzetben is. Legismertebb filmje a Simon Mágus (1998) volt, Enyedi Ildikó rendezése. 2020. február 1-én hunyt el.

Diana Rigg

Az egykori Bond-lány Diana Rigg 82 éves korában halt meg szeptember 10-én. Rigg leghíresebb szerepe Emma Peel volt az 1961-ben indult The Avengers című kémsorozatban, majd 1969-ben a James Bond: Őfelsége titkosszolgálatában című 007-esben volt George Lazenby partnere, és bár a film az egyik legkevésbé sikeres darab lett a szériában, a Rigg által alakított Tracy Bond a rajongók kedvence lett. Ahogy egy mások kultikus sorozatban is a nézők kedvence lett Olenna Tyrellként a Trónok harcában. 

Kirk Douglas

Hollywood egyik legnagyobb legendája 103 évesen távozott február 5-én. Szülei Oroszországból vándoroltak be, ő maga 1916-ban született Iszur Danyielovics Gyemszkij néven. Gyermekkorában aktívan sportolt, felsőfokú tanulmányait a New York-i Amerikai Színművészeti Akadémián végezte.

Példátlan pályafutása során olyan produkciókban szerepelhetett, mint az Egy levél három asszonynak, a Némó kapitány, az Újra szól a hatlövetű, a Spartacus, az Egy amerikai Rómában, a Hét májusi nap, a Végső visszaszámlálás, az Oscar vagy az Angyali érintés. Az 1957-es A nap szerelmeséért Oscar-díjra jelölték és Golden Globe-díjat kapott.

 

 

Olivia de Havilland

Hollywood egyik utolsó klasszikus sztárja és a legjobb színésznőnek járó Oscar-díj kétszeres birtokosa a Kisiklott élet (1946) és Az örökösnő (1949) című filmekben nyújtott alakításáért békésen, álmában hunyt el párizsi otthonában június 26-án. 104 éves volt. A színésznő legismertebb szerepe Melanie Hamilton volt a Elfújta a szélben (1939), de neve arról is ismert, hogy ő volt az első színésznő, aki szembe mert szállni a nagy stúdiófőnökökkel, és rengeteget tett az addig csak árucikkként kezelt színészek jogaiért.

Alan Parker

A nagyszerű angol rendező és forgatókönyvíró hosszú betegség után 76 évesen hunyt el, legutolsó munkája a 2003-as David Gale élete volt. Legismertebb munkái között ott van a Bugsy Malone (1976), A hírnév (1980), Pink Floyd - A fal (1982), az Angyalszív (1987) vagy késői rendezései közül az Angyal a lépcsőn (1999). A pályáját reklámfilmesként kezdő Parkert kétszer is jelölték a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra, először az Éjféli expresszért (1978), majd a faji kérdéseket boncoló izgalmas krimiért, a Lángoló Mississippiért (1988) – de a számos más elismerésben is részesült.

 

Ennio Morricone

A XX. század egyik legnagyobb hatású filmzeneszerzője július 6-án hunyt el. A római Santa Cecilia konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait, és egyebek mellett trombitán tanult játszani. Először 1964-ben Sergio Leone hívta az Egy maréknyi dollárért (1964) című alkotásához, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését. Munkájára hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat, élete során több mint 500 filmen dolgozott, ezért hatszor jelölték Oscarra, a mit végül Tarantino oldalán az Aljas nyolcas (2015) zenéjéért kapott meg. 

Gesztesi Károly

Tóth Károly néven született. 1988-ban végzett a Színművészeti Akadémián, 1988-tól 1990-ig a Thália Színház társulatának tagja volt, majd megfordult a Miskolci Nemzeti Színház, a József Attila Színház és a Vígszínház társulatában játszott. 1998 óta szabadfoglalkozású. Tagja volt a színészzenekarnak és a színészválogatottnak, ezenkívül az egyik legismertebb magyar szinkronszínész volt, egyebek mellett a Shrek című animációs filmben ő volt a főhős ogre magyar hangja. Háromszor nősült, harmadik felesége Liptai Claudia volt. Az ötgyermekes édesapa 2020 januárjában hunyt el, halálát szívinfarktus okozta.

Sir Ian Holm

A népszerű brit színész, eredeti nevén Ian Holm Cuthbert számos színpadi és filmes sikert tudhatott magáénak. Legjobb mellékszereplőként Oscar-díjra jelölték a Tűzszekerekben (1981)  nyújtott alakításáért. Ezért a filmért, valamint a The Bofors Gunért BAFTA-díjat kapott, és jelölték a díjra György királyért és a Greystoke - Tarzan, a majmok uráért, de a legtöbben A nyolcadik utas: a Halál (1979) androidjaként vagy a Gyűrűk ura trilógia Zsákos Bilbójaként ismerték. Június 18-án hunyt el 88 éves korában, Parkinson-kóros volt.

 

Joel Schumacher

 

Az amerikai filmrendező 80 évesen halt meg június 22-én New York Cityben. A pályáját divattervezőként kezdő Schumacher olyan kultfilmeket rendezett, mint az Az elveszett fiúk vagy az Összeomlás, illetve olyanokat is, mint a kritikailag rosszul fogadott, mégis sok pénzt termelő Mindörökké Batmant és a Batman és Robint, amit a nyíltan meleg rendező többek között azzal tett emlékezetessé, hogy a két főszereplő jelmezére mellbimbót is tetetett.

Chadwick Boseman

A színész, aki a Fekete Párduc (2018) címszereplőjeként került pályája csúcsára, augusztus 28-án, Los Angeles-i otthonában, családja körében hunyt el, a világ számára teljesen váratlanul. A 43 éves sztárnak vastagbélrákja volt, amit 4 évvel korábban, 2016-ban diagnosztizáltak nála az orvosok, ám mivel a színész a magánéleti dolgait sosem hozta nyilvánosságra, a halálhíre most az egész világot váratlanul élte. Utolsó munkája, a Ma Rainey: A blues nagyasszonya alig pár napja került fel a Netflix kínálatába.

Sir Sean Connery

Az edinburgh-i születésű Connery, aki sokáig a testépítéssel kacérkodott, kis szerepeket játszott különböző TV- és mozifilmekben, mielőtt megkapta volna azt a szerepet, amivel üstökösként felívelő színészi pályafutása elkezdődött. Egy alacsony költségvetésű brit film, a Dr. No (1964) elindította a filmtörténet egyik leghosszabb sorozatát, a 007-es franchise-t. Az 1987-es Aki legyőzte Al Caponét című filmért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart. Számos elismerésben részesült életében, övé többek közt a  francia Becsületrend, A rózsa nevében nyújtott alakításáért elnyert BAFTA-díj. 1990-ben életmű-díjjal jutalmazta meg a Brit Filmakadémia, 1995-ben Cecil B. DeMille-díjat kapott, az angol királynő lovaggá ütötte. Álmában hunyt el a Bahamákon október 31-én.

Michael Lonsdale

Nyolcvankilenc éves korában halt meg Michael Lonsdale francia színész, akit egyebek között az 1979-es Holdkelte című James Bond-film főgonoszaként, valamint A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhet a magyar közönség. Több mint hat évtizeden átívelő karrierje során Lonsdale kétszáznál is több angol és francia nyelvű szerepet játszott el televízióban, rádióban, színházban és a mozivásznon. Pályafutásának csúcspontjai közé tartozott a 2010-es Emberek és istenek című dráma egyik szerzetesének megformálása - alakításáért megkapta a César-díjat a legjobb mellékszereplő kategóriában.

Irrfan Khan

Bollywood talán legnagyobb csillaga, a hazájában félistenként tisztelt Irrfan Khan, akit a hazai közönség Gettómilliomosból (2008) és a Pi életéből (2012) ismerhetett, alig 53 éves volt, amikor meghalt, de már évek óta küzdött a rákkal, bár a halál közvetlen oka vastagbél fertőzés volt. Mi annak idején A harcos (2001) című drámában ismertük meg, igaz, akkor még csak egy r-rel írta a nevét, amiből élete végén a Khant is elhagyta.

Jerry Stiller

Feleségével, Anne Mearával közösen évekig a Stiller and Meara humortársulatban szerepelt, később pedig Frank Costanza szerepét alakította az NBC Seinfeld című szituációs komédiájában, illetve Arthur Spooner-ként a CBS humoros sorozatában, a Férjek gyöngyében szerepelt. Stiller és Meara gyermeke Ben Stiller színész, akivel Jerry együtt játszott a Zoolander, a trendkívüli, a Nehézfiúk, az Agyő, nagy ő! és a Zoolander 2. filmekben. 92 évesen hunyt el május 11-én.

David Prowse  

Prowse az eredeti Star Wars-trilógiában öltötte magára Darth Vader jelmezét. És igen csak a jelmezt, ugyanis a 198 cm-es színészt a magassága miatt választotta George Lucas a szerepre, ám a sötét nagyúr hangját James Earl Jones kölcsönözte, ugyanis Lucas szerint Prowse brit akcentusa nem illik Dart Vaderhez. David Prowse  1935. július 1-jén született az angliai Bristolban. Szegény családban született, apját nem ismerte. Már fiatalon dolgoznia kellett, hogy el tudja tartani a családját. Volt postás, életmentő és úszómester is. Elkezdett a testépítéssel foglalkozni, és 1961-ben megnyerte a Brit Súlyemelő Bajnokságot. Prowse évek óta Alzheimer-kórral küzdött, halálakor 85 éves volt. 

John Le Carré

1931-ben született David John Moore Cornwell néven, 18 éves volt, amikor beszervezte a brit hírszerzés. 1958-ban tiszti rangot kapott az MI5-nél, ügynököket irányított, kihallgatásokat szervezett, 1960-tól az MI6 munkatársaként Németországban, a bonni brit nagykövetségen dolgozott mint fedett ügynök. Első regénye Ébresztő a halottaknak címmel 1961-ben jelent meg John Le Carré álnéven. 1963-ban írta meg A kém, aki bejött a hidegről című regényét, amelyet sokan a legjobban sikerült, legfontosabb művének tartanak. A siker hatására kilépett a hírszerzéstől, hogy írói karrierjére koncentrálhasson. Szinte minden fontosabb regényéből készült adaptáció. Olyan rendezők vitték át a vászonra a filmjeit, mint Martin Ritt (A kém, aki a hidegből jött), Sidney Lumet (Ébresztő a halottnak), John Boorman (A panamai szabó), Fernando Meirelles (Az elszánt diplomata), Anton Corbijn (Az üldözött) vagy Tomas Alfredson (Suszter, szabó, baka, kém), cameo szerepben több filmben is feltűnt.

Hugh Keays-Byrne

Hugh Keays-Byrne, az 1979-es Mad Max Toecuttere és a 2015-ös Mad Max – A harag útja Halhatlan Joe-ja 73 éves korában távozott december 2-án. A brit születésű, de élete zömét Ausztráliában töltő Keays-Byrne december 1-jén hunyt el; haláláról Brian Trenchard-Smith angol rendező (aki a The Man from Hong Kong című 1975-ös filmben dolgozott együtt vele) értesítette a nyilvánosságot. A halál okát a direktor nem közölte, annyit lehet csak tudni, hogy a színész kórházban halt meg.

Pécsi Ildikó

1962-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát és a pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1966-1970 között a Vígszínház tagja volt. Három-három évet töltött a Mikroszkóp Színpadon és a kecskeméti Katona József Színházban. 1976-1985 között a Radnóti Színpadon, 1985-től 1990-ig a Népszínházban játszott. 1990 óta volt a József Attila Színház művésznője, de játszott a Vidám Színpadon is. Pályája kezdetén naivaszerepeket alakított, később erős jellemábrázoló készségének és jó humorának köszönhetően kiváló karakterszínész lett belőle. Sokoldalú művész volt, a színészeten kívül írással, rendezéssel, tanítással is foglalkozott.


Claude Brasseur

December 22-én, 84 éves korában hunyt el Claude Brasseur, a francia film nagy öregje, akit mi természetesen a Házibuliból (1980) ismerünk leginkább Sophie Marceau filmbeli apukájaként. Emellett a Külön banda, A svihák, a Sokat akar a szarka és a Rendőrök háborúja című filmekben láthattuk. összesen több mint száz filmben játszott és számtalan színházi előadásban szerepelt. Legjelentősebb elismerése két César-díj volt 1977-ben, A svihák és a Sokat akar a szarka című filmekért. Sportolóként is sikeres volt, a francia bobcsapat tagjaként 1964-ben a téli olimpiára is kijutott, 1983-ban pedig Jacky Ickx navigátoraként megnyerte a Párizs-Dakart.