Sztárok, akiknek a testén örökre nyomot hagyott egy szerep

Sokszor írtunk már forgatási balesetekről, amelyek a jelek szerint menetrendszerűek Hollywoodban, hiszen újabb színészeket találtunk, akik olyan súlyosan megsérültek egy-egy film munkálatai során, hogy a mai napig emlegetik.

Jennifer Lawrence – anyám!

Darren Aronofsky filmdrámája nemcsak nézőként volt intenzív élmény: a női főszerepet alakító Jennifer Lawrence az egyik legfelkavaróbb képsor felvételekor (amikor a karaktere ideg-összeroppanást kap) annyira beleélte magát a jelenetbe, hogy hiperventillálni kezdett, minek következtében elszakadt a rekeszizma, és elmozdult egy bordája. A színésznő később elmesélte, hogy ez volt az egyetlen alkalom a pályáján, hogy ennyire azonosult a karakterével, és hogy még a mai napig érzi, hogy időnként kattog a sérült bordája.

A sztár azt is feltárta, hogy az anyám! főszerepe mind fizikailag, mind érzelmileg olyan megterhelő volt a számára, hogy nem tartja valószínűnek, hogy még egyszer képes lenne egy ilyen filmet forgatni.


Hugh Jackman – X-Men-filmek

Az X-Men-filmek Farkasának szerepét Jackman nemcsak impozáns megjelenése, hanem erős hangja miatt kapta meg (színészi tehetsége mellett persze), hiszen köztudott, hogy énekes-táncos előadóművészként is elsőrangú. Az általa megformált szuperhősnek azonban sokkal mélyebb a hangja (kifejezetten dörmögő), mint Jackmannek, ezért a sztár a szóban forgó filmek forgatása során (melyekből nem kevesebb mint kilenc készült) folyamatosan arra kényszerült, hogy mesterségesen elváltoztassa a hangját – ezt pedig igencsak megsínylették a hangszálai.


Jackman később bevallotta, hogy emiatt a falzettje már nem a régi;

de szerencsére ez nem tartja vissza sem a színpadtól, sem Farkas megformálásától,

hiszen idén A muzsikus című Broadway-musicalben játszott énekes szerepet, hamarosan pedig az izmos szuperhősként is visszatér a Deadpool 3-ban.


Russell Crowe – Majd, ha fagy!, Gladiátor, A remény bajnoka, Robin Hood

Ahogy arról 7 izgalmas sztori a Gladiátor kulisszái mögül című cikkünkben már beszámoltunk, Russell Crowe sosem kímélte magát a forgatásokon, és mindig nagyon komolyan vette a színjátszás fizikai oldalát is. Így történhetett, hogy egyik korai filmje, a Majd, ha fagy! című hokis mozi munkálatai során az intenzív korcsolyázós jelenetek miatt lesérült (elszakadt mind a két Achilles-ína), amely sérülése a Gladiátor megerőltető felvételei során sajnos kiújult, mivel a jelmeztervező a korhűség kedvéért teljesen laposra tervezte a karakterek saruit, amelyekben nem volt épp élvezetes futni és küzdeni.


A színész ezenkívül egy alkalommal olyan szerencsétlenül esett, hogy eltört a lába és a csípőcsontja, egy másik incidens folyományaként pedig nem kevesebb mint két évre nem érzett semmit az egyik ujjával.

Mindez azonban nem szegte a sztár kedvét,

így továbbra is maga végezte a kaszkadőrmutatványokat, minek köszönhetően A remény bajnokában (amelyben egy nehéz súlyú bokszolót alakított), majd a Robin Hoodban ismét lesérült: utóbbi filmektől egyebek mellett hátproblémákat, elmozdult bordát és kiment térdeket kapott emlékbe.

 

Még több titok a Gladiátorról

7 izgalmas sztori a Gladiátor kulisszái mögül

Mi már tűkön ülve várjuk a Gladiátor második részének sajnos csak jövőre érkező premierjét. Addig is vigasztalódjunk együtt néhány érdekességgel az első film forgatásáról!

Tovább

 

Linda Blair és Ellen Burstyn – Az ördögűző

A horrorfilmek forgatása a tomboló erőszak miatt eleve veszélyes, de Az ördögűző munkálatai során olyan sok baleset történt, hogy annak idején elterjedt a produkcióról,

hogy el van átkozva.

Mások mellett megsérült például a mű két női főszereplője, az akkor még gyerekszínész Linda Blair és a hamarosan Az ördögűző rebootjában visszatérő Ellen Burstyn is.

Egészen példátlan módon a forgatás idején még csak 12 éves Blair saját maga hajtotta végre a legtöbb kaszkadőrmutatványát, és az egyik levitálós jelenetben egy technikai hiba folytán megsérült a gerince. Ehhez jöttek azok a képsorok, amelyekben hevederekkel volt odakötözve az ágyhoz, és a szóban forgó hevedereket rosszul rögzítették, ezért további hátproblémákat okoztak Blairnek,

aki ezt követően civilben egy autóbalesetben is megsérült – mindezek a sérülések együtt pedig súlyos gerincferdülést eredményeztek a sztárnál.


Eközben egy másik jelenetben (abban, amelyikben a démon által megszállt Regan olyan durván megpofozza az anyját, hogy az leesik a lépcsőn) Ellen Burstyn is megsérült, mivel hiába kérte, hogy a drótot, aminél fogva lerántották a földre, ne rántsák olyan erősen, William Friedkin rendező ignorálta a kérését, és még erősebben rántották a földre. Végül a színésznő olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba kellett vinni, és két hétig csak mankóval tudott járni; de a mai napig érzi a csontjaiban az akkor elszenvedett sebesüléseket – amelyek egyébként a film végső verziójába is bekerültek.


Jackie Chan – Istenek fegyverzete

Nem túl meglepő módon az ázsiai harcművészlegenda, Jackie Chan is saját maga végzi a kaszkadőrmutatványokat, minek következtében több évtizeden át ívelő pályája során számtalanszor és számtalan módon megsérült. Törött orr, kitört fog, szétzúzott csontok – nem tudunk olyat választani, amilyen sebesülése még nem volt a sztárnak. Hányattatásairól egyébként ő maga számolt be Íme, Jackie Chan! Akciófilm az életem című memoárjának egy külön fejezetében – testrészek szerinti bontásban.


Chan a könyvben azt is elmeséli, hogy mind közül az Istenek fegyverzete című hongkongi akcióvígjáték forgatása volt a legdurvább. Az alkotásban a színész egy Indiana Jones-szerű kalandort alakít, aki elég komoly akciókat hajt végre: például leugrik egy várfalról egy közeli fa ágára. A sztár elmondása szerint a szóban forgó jelenet felvétele során minden rendben ment, ő azonban nem volt elégedett a végeredménnyel, ezért még egyszer meg akarta csinálni a mutatványt – ez alkalommal azonban eltört alatta az ág, ő pedig fejjel előre landolt a sziklás talajon, ami miatt letört egy darab a koponyájából, belefúródott az agyába, belső vérzést eredményezve.

A horrorisztikus baleset eredményeként Chan egy 8 órás agyműtéten esett át,

ami szerencsére sikeres volt – ám azért a színész a mai napig érzi a következményeit: a fején keletkezett lyukat ugyanis egy kis plasztikdarabkával kellett befoltozni, ezenkívül az egyik fülére rosszabbul hall. A csaknem végzetes incidens egyébként a filmbe is bekerült, az Istenek fegyverzete vége felé látható. Jackie Chan pedig hiába kemény fickó, maga is elismerte, hogy ez volt az az alkalom, amikor merészebbnél merészebb mutatványai során a legközelebb került a halálhoz.


(via SlashFilm)

 

Ez is érdekelhet

Sci-fik, amelyek majdnem kikészítették a bennük szereplő színészeket

Egy sci-fi forgatása elég sok veszéllyel jár, hiszen gyakran nem mindennapi körülmények között zajlik a munka; és persze az sem ritka, hogy akciójelenetekre kerül a sor. Íme öt sztár, aki nagyon megsínylett egy-egy ilyen kalandot!

Tovább