Atomjó lett az Amazon Fallout-sorozata!

Gyilkos humor, látványos csaták, sötét titkok és sok-sok filmes kikacsintás – az ifjabbik Nolan bámulatosan jó 8 részes szériát kanyarított minden idők egyik legjobb videójáték franchise-ából.

2020 nyarán robbant bombaként a hír: a Westworld széria két fő kreátora, Jonathan Nolan és a felesége, Lisa Joy a Bethesda játékfejlesztő céggel karöltve tévésorozatot készít a legendás Fallout videojáték franchise-ból. Akkor még mindenki fanyalogva fogadta a hírt (jelen sorok íróját is beleértve), elvégre

az 1993-as Super Mario Brothers óta köztudott volt, hogy a videójátékból készített filmek és sorozatok mind hitványak, ez a zsáner el van átkozva.

Aztán jött 2023 legelején a The Last of Us tévésorozat (ebben a cikkben lelkendeztünk érte), majd még ugyanezen év tavaszán a Super Mario-rajzfilm (itt írtuk azt róla, hogy „ez a legjobb dolog a sárga kazettás Nintendo óta”), és mindkettő megcsinálta a lehetetlent: a rajongók legnagyobb örömére elképesztően jól átmentették az eredeti játékokat egy másik műfajba, mindezt úgy, hogy azoknak is kiváló szórakozást biztosítottak, akik egyetlen másodpercre sem fogtak még a kezükbe PlayStation- vagy Nintendo-kontrollert. Ám mivel a „videójátékos átok” megtörésével ez a két cím nagyon magasra tette a lécet, félő volt, hogy az Amazon nem tudja majd ezt megugrani...

A világ legnagyobb adok-veszek platformjának égisze alá tartozó Prime Video ugyanis eddig mindig a Netflix, az HBO (Max) és a Disney+ mögött kullogott lesajnált negyedikként, és nem váltották meg a világot sem Az idő kerekével, sem A Hatalom Gyűrűivel. De Jonathan Nolan és Lisa Joy neve sem csengett már olyan jól az utóbbi években, mivel a Westworld zseniális első két évada után leforgatott újabb részekre már a kutya sem volt kíváncsi. Aztán egy hónappal ezelőtt az Amazon ledobta az atomot a Fallout első előzetesével, amivel megvettek minden gémert kilóra:

A nyolc epizódból álló sorozat végül április 12-én került fel az Amazon kínálatába – mindegyik egyszerre, ami azért manapság már elég ritka dolog. A teljes első évad ledarálása után

bátran kijelenthető: atomjó lett a Fallout!

A rajongóknak jó hír, hogy „a kis Nolan” (az Oppenheimerrel már kétszeres Oscar-díjas Christopher Nolan öccséről van szó ugyebár) szerencsére nem akarta feltalálni újra a spanyolviaszt. Minden külsőséget alázatosan átvett a játékokból, az '50-es évek sci-fijeit idéző retro future tárgykultúrától kezdve a The Ink Spots I Don't Want to Set the World on Fire című fülbemászó slágerén át a mostanra mémmé vált, kék egyenruhás, vicces kis fickóig.

Jonathan Nolan és Lisa Joy kiváló érzékkel fejtették meg a Fallout-játéksorozat 1997(!) óta tartó népszerűségének titkát. Végy egy népszerű franchise-t, mint a Mad Max-filmek, de hogy ne keveredj plágiumgyanúba, és többet mutass sivatagban száguldozó roncsautóknál, gyúrj még hozzá más zsánereket is! Western klasszikusok, maffiaeposzok, Szép, új világ-disztópiák, zombifilmek, hidegháborús para, a politikai thrillerek szokásos „titkos kormányprogramjai”, beteges konteók, gyilkos zombik, a B-horrorok gonosz tudósainak ördögi kísérletei, intelligens robotok, buta és ronda mutánsok – jöhet minden, ami a (puska)csövön kifér! A kőkorszakba visszabombázott Egyesült Államokban ugyanis minden őrültségnek van helye, bármilyen politikai frakció, világmegváltó szekta vagy felfegyverzett rablóbanda köré lehet látványos külsőségeket és eszelősen vicces háttérsztorit kanyarítani.

Jó itt nem sok van, Rossz és Csúf viszont annál több

A sorozat főhőse Lucy MacLean (Ella Purnell), egy burokban felnőtt, kék kezeslábasos Menedéklakó, aki ugyanúgy, mint a játékok főszereplői, maga mögött hagyja a biztonságot nyújtó atombunkert, hogy kimerészkedjen a veszedelmes és ismeretlen külvilágba. Lucy annak a 33-as számú Vaultnak a lakója, amit egy kormányközeli nagyvállalat, a Vault-Tec épített fel még a hidegháborús években. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gazdag kuncsaftjaik itt vészelhetik át a rokonaikkal a szinte biztosan bekövetkező nukleáris katasztrófát.

 

Forrás: Amazon Prime Video

 

A Menedéklakók 200 éven keresztül, a legkiválóbb orvosok és tudósok útmutatásait követve nevelték fel generációkon keresztül a gyerekeiket a cserkészek (és a nekünk sokkal ismerősebben hangzó úttörők) „jól tanulok, jól sportolok, ahol tudok, segítek”-jelmondata szellemiségében, hogy amikor majd újra kinyílnak a mázsás bunkerajtók, legyen, aki benépesíti és megrendszabályozza az Új-Vadnyugattá vált Amerikát.

Lucy tehát egy nagyon naiv, de nagyon segítőkész, talpra esett és szerethető karakter, aki a nézővel együtt ismerkedik meg a barbárságba süllyedt kinti világ farkastörvényeivel.

 

Forrás: Amazon Prime Video

 

Lucyhoz némileg hasonló „szektás” nevelést kapott a sorozat másik főszereplője, Maximus (Aaron Moten) is. Őt egy militarista csoport, a magukat Acél Testvériségnek nevező, robotizált kereszteslovagok rendje nevelte fel, sajátos szellemiségben:

talpig vaspáncélba bújva kell a romokkal teli pusztaságban kódorogni, és a régi világ fegyvereivel harcolva felkutatni a régi világ fegyvereit, hogy azokkal más ne tudjon harcolni az új világban...

Marhaságnak hangzik? Az is, de a Brotherhood of Steel csatapáncélos vasgólemei (akik mintha csak a Warhammer 40.000-univerzumból szöktek volna át ide) szentül meg vannak győződve arról, hogy ez az egyetlen igaz út. Maximus persze csak egy egyszerű fegyverhordozó egy daliás(?) lovag mellet, ráadásul közülük sem a legderekabb ember. Egy sor szerencsétlenségnek köszönhetően viszont igen hamar belebújhat a rendház jelképévé vált, szupererőt biztosító, mitikus vértezetbe, de hogy más körülmények közötti is kiérdemelte volna-e ugyanígy, abban sokszor maga Maximus is eléggé tanácstalan...

Van viszont egy Lucynál és Maxumusnál is izgalmasabb karaktere a Fallout-sorozatnak: egy cowboyjelmezben parádézó zombi, aki két ampulla gyógyszerért bárkit képes keresztüllyuggatni a hatlövetűjével. A figura megformálójának, Walton Gogginsnak igazi jutalomjáték ez a szerep, mert amíg a sivatagi porfészkekben játszódó jelenetekben egy anyaszomorító zsiványnak ismerjük meg ezt a lenyúzott fejű, 200 éves(!) ghoult, aki saját szemével látta anno a világvégét elhozó gombafelhőket, addig szintén Goggins alakítja a flashback jelenetekben azt a Cooper Howard nevű hollywoodi színészt, aki a nagy kataklizma előtt népszerű westernekben játszott főszerepet.

 

Forrás: Amazon Prime Video

 

Később aztán jó pénzért elvállalta azt is, hogy ő lesz a Vault-Tec és az épülő föld alatti atombunkerek reklámarca, emiatt azonban kegyvesztetté vált az Álomgyárban, és a kaliforniai milliomosok csemetéinek zsúrjain kénytelen lasszót lengető operettcowboyként bohóckodni (nyugi, ez nem spoiler, már a trailerben is benne volt, és ez a sorozat legelső jelenete)...

Az akasztófahumorú, kegyetlen ghoul fejvadász véres lövöldözős jelenetei szöges ellentétben állnak a sikerei csúcsán lévő, mosolygós hollywoodi westernhős családi drámájával – ez az éles kontraszt a sorozat egyik legjobban sikerült eleme.

De a többi részre sem lehet panasz, sőt! Gyilkos humor, fájdalmas árulás, perzselő szerelem, sötét titkok és vakító homoktenger őrült kavalkádja vár a nézőre, aki soha sem tudhatja, mikor lesz egy szemét gazemberből emberséges hős, vagy épp fordítva. Mert ha az eddigiekből (és a trailerekből) nem lett volna egyértelmű, a fenti három fő karakter lépten-nyomon egymásba botlik a radioaktív pusztaságban.

De ebben a sorozatban nemcsak a színészi játék, a csavaros sztori és a világvége-hangulat parádés, hanem bizony a retro future díszlet, a blőd humor és a zene is (minden jelenetben valami kellemes, régi dzsesszmelódia vagy egy busongós Johnny Cash-dal szól, ami eszméletlenül jól áll a Falloutnak). Azt meg már nem is nagyon akarnám elspoilerezni, milyen fontos és izgalmas karaktert játszik a történetben a Twin Peaks sztárja, Kyle McLachlan, vagy épp a Lost eszelős tekintetű, különc tudósa, Michael Emerson, aki történetesen itt is egy eszelős tekintetű, különc tudós...

Egyetlen óriási hibája van csak a Fallout sorozatnak: mindössze 8 epizódból áll, pedig egy ilyen őrült és izgalmas világ sokkal több epizódért kiált!

Kiknek ajánljuk? Azoknak mindenképpen, akik több száz órát játszottak korábban a Fallout-játékokkal, és már vágták a centit a sorozatverzió április 11-i startjáig. De azok is bátran tegyenek vele egy próbát, akik még nem ismerik ezt az őrült és vad világot, viszont kíváncsiak mit lehet még kihozni a Mad Maxen és a Last of Uson túl a posztapokaliptikus zsánerből.

Ítélet: 9/10

A Fallout tévésorozat az Amazon Prime Video kínálatában érhető el.

Forrás: Amazon Prime Video