10 tévés karakter, akinek sosem láttuk az arcát

Columbo felesége, Tom gazdája, a Jóbarátok csúnya, kövér pasija – számos közkedvelt tévésorozat humorforrása volt a vissza-visszatérő fantomkarakter. Ráadásul nekünk, magyaroknak is van ilyen kultikus figuránk: Hufnágel Pisti!

A Listverse magazin nemrég egy igen szórakoztató összeállítást közölt azokról a tévés karakterekről, akiknek sosem láthattuk az arcát. Mivel azonban az eredeti cikkben több olyan széria is szerepelt, amit a magyar nézők nem biztos, hogy ismernek, ráadásul olyan alapvetések is lemaradtak az eredeti listáról, mint Robin Masters a Magnumból, vagy a terebélyes háziasszony a Tom&Jerryből, úgy döntöttünk, hogy a PORT.hun inkább egy olyan listát közlünk le, amely nemcsak viccesebb, mint az eredeti cikk, de hungarikumként még Hufnágel Pisti is szerepel rajta!

 

10. Robin Masters a Magnumból

A nálunk is nagy sikerrel vetített, Amerikában eredetileg 1980 és 1988 között futó Magnum egyik legizgalmasabb rejtélye az volt, hogy Higgins valójában maga Robin Masters-e, vagy tényleg csak a Hawaii-on is rezidenciát fenntartó, milliomos bestselleríró gondnoka, és a két kutya (Zeusz és Apolló) felelősségteljes pótgazdija? Robin Masters ugyanis hiába tervezgette éveken át, sosem látogatott el a saját rezidenciájára, és mindössze kétszer hallhattuk a hangját (amit akkor Orson Welles kölcsönzött az eredeti változatban). Bár a sorozat vége felé Higgins valóban elismeri, hogy ő Robin Masters, nem sokkal később már azt állítja: hazudott korábban a milliomos író igazi kilétével kapcsolatban.

 

9. Mrs. Wolowitz az Agymenőkből

A csapatnyi különc geekről szóló, népszerű tévésorozat, a Big Bang Theroy (nálunk: Agymenők) rendszeresen visszatérő humorforrása volt, hogy a tévénézők sosem láthatták Howard (Simon Helberg) anyukájának az arcát, mindig csak a harsány hangját lehetett hallani. Néha persze láthattuk a terebélyes alakját elcsoszogni a háttérben – például amikor Raj (Kunal Nayyar) nála evett, és miután iszogattak is, ott ragadt másnapra is a családi házban, Howard régi holmijai között, ami számos poén forrása lett...

 

8. A sorozatgyilkos A hivatalból

Steve Carell 2005 és 2013 között futó, irodai dolgozókat bemutató, igencsak vicces tévésorozatában a 6-7-8-9. évad visszatérő rejtélye volt, hogy vajon kicsoda a titokzatos fojtogató. A legnépszerűbb rajongói konteó szerint végig Toby (Paul Lieberstein) volt az, annak ellenére, hogy ő volt az egyik esküdt a gyilkosságokkal meggyanúsított George Howard Scrub tárgyalásán! A konteót ráadásul csak tovább erősíti, hogy maga a The Office hivatalos YouTube-csatorna is készített egy  olyan videót, amelyben egyértelműen Toby lett gyanúba keverve, mint az igazi fojtogató.

 

7. Vera Peterson a Cheersből

Woody Harrelson kultikus fiatalkori sitcomjában szintén visszatérő poén volt egy állandó láthatatlan karakter. Norm Peterson (George Wendt) ugyanis rendszeresen mesélt a feleségéről, Veráról a címbéli Cheers bárban (amikor pedig fel is hívta őt a kricsmi telefonján, akkor a színész valódi felesége, Bernadette Birkett volt a vonal túlsó oldalán). A hálaadásnapi epizódban egyébként, amikor Norm vendégül látta vacsorára a kocsmabéli barátait, majdnem láthatta a néző Mrs. Petersont – csakhogy a nagy kajacsata káoszában képen dobták egy csokitortával!

 

6. Charlie a Charlie angyalaiból

A '70-es évekbeli Charlie angyalai sorozatban ugyanúgy nem tudta a néző, kicsoda pontosan Charlie, ahogy a Cameron Diaz-féle mozifilm verziókban is csak rádión vagy telefonon keresztül adta az utasításokat a címbéli, titokzatos karakter, aki egy magánnyomozói iroda inkognitóban élő vezetőjeként küldte veszélyes feladatokra a neki dolgozó lányokat. Charlie kilétét egyedül Bosley (David Doyle) ismerte, de ő cinkos hallgatásba burkolózott, és a néző is egyedül akkor láthatta a rejtélyes megbízót, amikor Charlie meglátogatta az egyik kórházban lévő angyalát, Kellyt (Jaclyn Smith) – de még ebben a jelenetben is orvosi maszk takarta az arcát, és csak egy üveg mögül leskelődött be a kórterembe, személyesen ekkor sem találkozott a kolléganőivel...

 

5. Kisagyszony a Pindúr pandúrokból

Az 1998 óta futó, szuperhős-paródiának is beillő Pindúr pandúrok népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy épp gőzerővel zajlanak az élőszereplős változat előkészületei, amelyben Chloe Bennet, Dove Cameron és Yana Perrault alakítják majd Sziporkát, Csuporkát és Puszedlit. Természetesen az aprócska polgármester magas titkárnője, Sara Bellum, azaz Kisagyszony is benne lesz az élőszereplős változatban (a magyar név a Sara Bellum-cerebellum szójátékára épít, az utóbbi ugyanis a kisagyat jelenti latinul), de hogy mutatják-e majd az őt alakító Robyn Lively arcát, azt egyelőre nem tudni. Kisagyszony ugyanis sosem látható a sorozatban nyaktól felfelé: ha mégis látszik a feje, akkor az arcát dús, vörös hajkorona takarja. A szeme és a szája csupán egyetlen alkalommal volt félig-meddig látható az egyik epizódban: itt derült ki, hogy Kisagyszony valóban egy hús-vér nő, nem pedig valami mutáns csodabogár, akinek tényleg csak haj van a nyakán.  

 

4. Tom gazdája a Tom & Jerryből

A régi Tom és Jerry-rajzfilmek állandó főszereplője volt egy tenyeres-talpas, fekete asszonyság, akinek sosem láthattuk az arcát. Viszont a hangját mindig lehetett hallani – leginkább akkor, amikor ráripakodott a házban randalírozó Tomra. A hölgy neve Mammy Two Shoes volt, és az 1950-es Saturday Evening Puss című epizódban, amikor mérgesen hazarohant a bridzsklubból, mert Tom épp szétverte a lakást a macskacimboráival, ha valaki évtizedekkel később videóra vette az epizódot, és kimerevítette a jelenetet, megláthatta Mammy Two Shoes arcát. Ezt azonban 1950-ben még nem lehetett megtenni. A karakter hangját az ismert fekete színésznő, Linda Randolph kölcsönözte, ám Mammy Two Shoest a '60-as évek polgárjogi mozgalmai idején már rasszista figurának találta az MGM stúdió, mert túlságosan hasonlított arra a XIX. századból megörökölt, sztereotip karakterábrázolásra, amit a Tamás bátya kunyhója után az Elfújta a szél is tovább erősített az amerikai társadalomban. Emiatt 1966-ban lecserélték Mammyt egy fiatal, fehér tinilányra, akinek szintén nem láthattuk az arcát, de ő már közel sem végzett annyi házimunkát, és nem hordott magán annyi bizsut sem, mint az elődje (ráadásul az újrarajzolt jelenetekben Tom gazdája bridzsklub helyett már házibuliba ment).

 

3. A csúnya, pucér pasi a Jóbarátokból

A Jóbarátok kultikus mellékszereplőjét Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler és Joey évadokon át kukkolta az ablakból, mégsem tudtunk meg róla soha semmit, azon kívül persze, hogy csúnya, pucér, kissé kövérkés, és a szemközti házban lakik, ahol sosem húzza össze a függönyt. Hőseink meglesték őt karácsonykor, hálaadáskor, a randiján, szóval lényegében éjjel-nappal – ezért is hitték egyszer azt, hogy meghalt, és megpiszkálták őt egy házilag eszkábált, hosszú célszerszámmal. Bár a csúnya, pucér pasi arcát sosem láthatták a nézők, Ross nemcsak, hogy tudta, ki ő, de még kedélyesen el is sütizgetett vele egy szál semmiben, később pedig ő költözött be abba a bizonyos szemközti lakásba (nem kevés vicces szituációt generálva ezzel, mivel így Rachelék már őt kukkolhatták a pucér pasi helyett).

 

2. Columbo felesége a Columbóból

Columbo hadnagy (Peter Falk) feleségét mindig csak emlegették a Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő tévéfilm-sorozatban, de sosem mutatták meg egyetlen epizódban sem. Készült viszont egy spin off széria Mrs. Columbo címmel, ami 1979 és 1980 között futott: ebben a hadnagy felesége, Kate Columbo (Kate Mulgrew) eredt a bűnügyek nyomába. Bár az intróban láthattuk Columbo szivarját és a kutyáját is (sőt, a ház előtt parkoló, ütött-kopott vászontetős Peugeot 403 kabriót is), maga Peter Falk sosem bukkant fel ebben a sorozatban. Talán ez vezetett odáig, hogy a szériát végül egy névcsere után (Kate Columbóból Kate Callahan lett) elkaszálták az alacsony nézettsége miatt.

 

1. Hufnágel Pisti a Mézga családból

Szerencsére nem csak a nyugati popkultúrában vannak emlékezetes fantomkarakterek, hiszen nekünk, magyaroknak is van egy Hufnágel Pistink! Őt eleinte Paula emlegette folyton a '60-as években készült (majd később évtizedeken át nagy sikerrel ismételt) Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című rajzfilmsorozat egyes epizódjainak végén, amikor rendre amiatt siránkozott a Köbükitől származó, jövőbéli kütyük okozta felfordulás után, hogy miért Mézga Gézához ment hozzá, és miért nem Hufnágel Pistihez. Az egykori udvarló aztán a harmadik Mézga-sorozatban, az 1978-as Vakáción a Mézga családban lép elő újra fontos szereplővé: ekkor invitálja ugyanis Mézgáékat Ausztráliába. Csakhogy mire a család befut Sydney-be, Hufnágel Steve már rég Floridába szökött... Kalandos kalamajka veszi hát ezzel kezdetét, mely során a Mézgáék keresztbe-kasul bejárták az egész világot az Antarktisztól a Szaharán át Dél-Amerikáig, ám a csirkefogó Hufnágel Steve-t sehol sem lelik (a néző is csak egyetlen egyszer láthatja őt de a titokzatos gazfickó akkor is burnusz mögé rejti el a kőolajjal összemázolt arcát, így teljességgel felismerhetetlen).