7 dolog, amit tuti nem tudtál a Kellemes húsvéti ünnepeket!-ről

Belmondo és Sophie Marceau is élete alakítását nyújtotta ebben az 1984-es filmben, amiben maga a rendező is látható az egyik jelenetben.

1. Belmondo és Sophie Marceau is itt nyújtotta élete alakítását

Ebben az 1984-ben bemutatott francia vígjátékban Jean-Paul Belmondo játszotta Stephane Margelle-t, a Casanova-életmódot folytató iparmágnást, aki a Riviérán él, és nincs nő, aki ellen tudna állni neki. Egyik nap, amikor feleségét épp kiviszi a repülőtérre, búcsúzás után belebotlik egy Julie nevű 18 éves lányba (őt alakítja a fiatal Sophie Marceau), aki nagyon megtetszik neki, ezért elviszi egy étterembe, majd egy éjszakai bárba és végül a lakására is.

Forrás: Mokép

 

Ekkor azonban kipattan a botrány: a feleség gépét végül törölték, így amikor hazajön, a férjét a fiatal lánnyal találja.

Szorult helyzetében Stephane azt hazudja: a látszat csal, Julie valójában nem is a szeretője, hanem a lánya...

Ebben a nem mindennapi vígjátékhelyzetben aztán Belmondo is és Sophie Marceau is igen emlékezetes alakítást nyújt.

Jean-Paul Belmondo 10 legemlékezetesebb szerepe

A pályafutását eredetileg amatőr bokszolóként kezdő Belmondo 50 éven át volt a francia, sőt, az európai film egyik legnagyobb sztárja, elképesztő sármja, akrobatikus alkata révén minden műfajban otthon volt.

Tovább

 

2. A Kellemes húsvéti ünnepeket! az egyik legnézettebb francia film 

Belmondo és Sophie Marceau filmjét összesen 3 412 000 néző látta Franciaországban, ebből 652 000 fő Párizsban és az elővárosaiban vett rá jegyet. A Kellemes húsvéti ünnepeket! lett volna az 1984-es év egyik legnagyobb sikere, de végül a premierjét követően a Ne vedd el tőlem a napot beelőzte. Ezzel egyébként kezdetét vette a francia mozik látogatottságának tendenciózus bezuhanása, ami egybeesett a Belmondo-kultusz alkonyával is (utóbbi nagyon érzékenyen érintette a színészt, mert ekkorra már teljesen megszokta a rivaldafényt és azt, hogy minden filmje kasszát robbant).

 

3. Számos külső jelenetet forgattak Nizza utcáin

Látható a filmben többek között a Place Garibaldi (a Rue Garibaldi és a Rue Masséna sarka), a Cours Saleya és Rue Louis Gassin sarka, a nizzai vasúti pályaudvar és a nizzai repülőtér is.

Forrás: Mokép

 

4. „A kaszkadőrmutatványok királya” is szerepelt a filmben

A Kellemes húsvéti ünnepeket!-ben nem kisebb francia sztár szerepelt, mint a 2021-ben elhunyt raliautó- és krosszmotorbajnok, Rémy Julienne, aki kaszkadőrként több száz ismert film stábjában dolgozott (köztük olyan blockbusterekben is, mint a Halálvágta, az Aranyszem vagy A Da Vinci-kód).

 

5. Maga a rendező is feltűnik a filmben

A történet legvégén a tömegben ott van Georges Lautner is, aki nemcsak a Kellemes húsvéti ünnepeket! rendezője, de egyben a forgatókönyvírója is.

 

6. Igazi édességboltban vette Belmondo a filmbéli óriási csokicsirkét

A Kellemes húsvéti ünnepeket! egyik legemlékezetesebb jelenetében Belmondo egy gigantikus csokoládékakast cipel magával. Ezt a jelenetet egy igazi édességboltban, a nizzai Maison Auer cukrászdában vették fel.

 

7. Mit írt a Kellemes húsvéti ünnepeket!-ről anno a Filmvilág?

A Kellemes húsvéti ünnepeket! a patinás szaklap 2002/05-ös számában, Kriston László Generation G (Világpolgárok filmen) című esszéjében bukkan fel, mint szemléltető példa. A cikk az „átalakulóban lévő világelitet”, azaz a „globális profikat” és a „világkirályokat” mutatta be olyan ismert filmes karakterek példáin keresztül, mint Gordon Gecko a Tőzsdecápákban, Simon Templar Az angyalban vagy épp Tom Ripley a Ripley-filmekben. Belmondo karaktere a „globális profi” hőstípus egyik altípusaként, mint „világszélhámos” jelent meg ebben a dolgozatban:

A világszélhámos is globális profi. Korábban személyazonossága rendszeres megváltoztatásával vitte az üzletet (A harmadik ember, Boldog új évet, Kellemes húsvéti ünnepeket, A Riviéra vadorzói, Csendes terror), ma a nagy rendszerek, a reputációval bíró globális logók mögé rejti csalásait (jótékonysági szervezet akciójával társított csempészés: Ruby Cairo; titkos CIA-akció büdzséjének felduzzasztása, akiken keresztülment az információ, mind hozzáhazudnak a végösszeghez egy nullát a saját javukra: A panamai szabó).