Az álommeló: Ez a verseny arról szól, ki a pocsékabb munkaerő

Az álommeló első adásában a kiválasztottak csak annyit bizonyítottak, hogy rengeteg veszteséget tudnak termelni, Balogh Levente pedig elmesélte, hogy hóviharban vonszolta a raklapokat az ÁFÉSZ raktárába.

Az RTL immár ötödik évada futó ún. üzleti reality-je, a Cápák között kifejezetten jól megy, így logikus lépés volt a csatornától, hogy az évad végeztével valami hasonló tartalommal pótolják. Első blikkre azt gondolhatnánk, hogy az egyik cápa, Balogh Levente kapott egy saját, spin-off sorozatot, és egyedül onthatja az olyan pénzügyi aranyköpéseket, mint „van, aki nagyon jó vállalkozó és van, aki nagyon jó menedzser”, de valójában az történt, hogy a csatorna megvett egy jól bejáratott formátumot. Az eredeti sorozat címe ismerős lehet, ez volt a The Apprentice, amiben annak idején Donald Trump kereste ideális beosztottját – és aminek, ha közvetve is, az elnökségét köszönhette.

Forrás: RTL Sajtóklub

 

A 2004-ben indult, összesen 15 évadot megért sorozattal kezdte el Trump önmagát brandként prezentálni és felépíteni, és lett milliárdos ingatlanfejlesztőből celeb, közéleti személyiség és megkerülhetetlen megmondó ember egyszerre, majd, amikor úgy döntött, a politikai pályát választja, ott is hagyta a műsort, mint eb a sivatagot. A show licenszjogát rengeteg országban vették meg,

a magyar verzió a legtöbb változattal ellentétben nem heti, hanem napi – értsd minden hétköznap jelentkező – adással jelentkezik, így a producerek szerint 70-80%-ban „saját termékről” van szó.

Hogy Balogh Leventének vannak-e Trumphoz hasonló ambíciói, az nem túl valószínű, ő mindenesetre csak annyit mondott az éppen adócsalással vádolt, vagyonát apjától öröklő volt amerikai elnökről, hogy az „gazdaságilag letett valamit az asztalra, és ott nagyon nagy baj nem lehet.” De miről is van szó?

A műsorban Balogh Levente keresi az elnöki asszisztensét – ami nagyon hangzatos, de inkább valamiféle értékesítői munkáról van szó. A jelentkezőknek adásról adásra csapatokra osztva bizonyos feladatokat kell elvégezniük, és

a legvégén valaki elnyeri az egy évre szóló álommelót,

a bruttó 3 millió forintos fizetést, a céges autót és egyéb juttatásokat. Baloghnak két segítője van, Farmosi Larisza közgazdász, öt éven át volt gazdasági vezetője, és Dr. Krasznai István ügyvéd, az „ásványvízkirály” jogi tanácsadója. Az első epizódban 180 már előválogatott jelentkezőből egy gyorsteszt és egy gyorsbeszélgetés alapján 24 versenyzőt választottak ki, őket két csoportra osztották, abból az egyik „tucat” mérettette meg magát 4, háromfős csoportban.

Forrás: RTL

 

 

A feladat egyszerű volt: 140 ezer forintból tetszés szerinti fajtájú és mennyiségű virágot rendelni, majd az árut eladni és abból profitot csinálni. Mindenki béna volt, volt, aki nagyon, volt, aki nagyon-nagyon. Mondjuk egy hétfői napon, esőben ez borítékolható volt, de legalább erről a 12 emberről kiderült, kinek van nagy szája a semmire, ki talál jó kifogásokat magának, ki az, aki hajtós, ki a leglustább és így tovább. A leggyengébb csoportból Balogh Levente végül nem azt küldte haza, akinek egy rakás csapnivaló ötlete volt – rosszul  rendelt árut, rosszul árazta be azt, rossz helyen és rosszul árult -, hanem azt, akinek semmi ötlete nem volt, amiben van logika. A döntésért cserébe végighallgathattuk, milyen szép dolgokat mond magáról Balogh. Van a Holló Színháznak az a jelenete – amit a Monty Pythontól kölcsönöztek -, amiben milliárdosok licitálnak egymásra, hogy kinek volt sanyarúbb sorsa – „mi három hónapig egy összetekert újságpapírban éltünk!”, - na időnként erre emlékeztetett a múltidézése. Mert volt, amikor lehajtotta a kocsi hátsó ülését és onnan árult mindenfélét, vagy amikor hóviharban vonszolta be a raklapokat az ÁFÉSZ raktárába.

Forrás: RTL

 

 

Persze, értem én, építeni kell a legendát, elhallgatva azt, ami nem saját érdem, kiemelve azt, ami igen, és így tovább, de Balogh meglepően keveset szerepelt ezen a ponton, inkább az erős orosz vagy talán ukrán akcentussal beszélő Farmosi Larisza és Dr. Krasznai vitték a műsort, amiről nagyjából a következőket lehet előre megjósolni. Kevés versenyző van, ha egyáltalán, aki alkalmasnak tűnik arra, hogy stresszhelyzetben pontosan és felelősen dolgozzon, az első kudarcok után pedig

láthatóan bárki hajlandó lesz a másikat a vonat alá lökni.

Egyik sem hangzik túl jól, és nem biztos, hogy jó egy olyan műsort nézni, amiben napról napra azért maradnak bent emberek, mert vannak még náluk is inkompetensebbek, amit fokozni fog, hogy hamar rájönnek a jelöltek, hogy érdemes rámutatniuk mások gyengeségeinek. Igaz, nem biztos, hogy egy műsornak szimpatikusnak kell lennie ahhoz, hogy élvezhető vagy nézett legyen, lehet, hogy a nézők itt azért fognak majd izgulni, hogy valaki kiessen, és nem azért, hogy valaki nyerjen. Ne feledjük, ez volt Donald Trump műsora annak idején!

Értékelés: 6/10