Hatalmasat esett A mi kis falunk nézettsége, és azt is sejtjük, hogy miért

Közel százezer nézőt vesztett egyik hétről a másikra a sorozat, de még így is a hét legnézettebb műsora lett.

A múlt heti nézőszámokon már látszik a vírushelyzet miatti korlátozások enyhítése:

így, hogy már nem lövik fel olyan korán a pizsamát, valamint a jóidő faktor miatt is több tévéműsor veszített nézőszámaiból, de a trend leginkább a hétvégi, szombati műsorok nézőszámain látszik.

A kereskedelmi célcsoportban az RTL Klub húzóműsorai egytől egyig veszítettek átlagos nézőszámukból az előző héthez képest: az RTL Klub Híradó átlagos nézőszáma a múlt héten 149 511 volt, míg az azt megelőző héten még 154 333. A Fókusz átlagos nézőszáma is esett: a múlt héten 157 278 volt, míg az előző héten ez a szám még 165 356 volt. A Keresztanyu is vesztett nézettségéből (annak ellenére, hogy a múlt héten volt a sorozat aktuális évadának utolsó része): a múlt héten 232 013 néző követte átlagosan a sorozatot, viszont az azt megelőző héten még 238 435 néző volt kíváncsi rá.

A mi kis falunk; Forrás: RTL Klub/Sajtóklub

 

A TV2 viszont, ha minimálisan is, de növelni tudta nézőszámait: a Tények a múlt héten a kereskedelmi célcsoportban 142 438 átlagos nézőszámot produkált, az azt megelőző héten még csak 141 810 nézőt. A Tények Plusz mind a múlt héten, mind az azt megelőzőn átlagosan 131 135 nézőt vonzott, az Exatlon pedig minimálisan javítani tudott: múlt héten 180 253 nézőt produkált, míg egy héttel korábban 179 603-at. Vagyis itt stagnáltak a nézőszámok, az RTL Klubnak viszont nem a múlt hét volt a legfényesebb a nézőszámok tekintetében.

És most beszéljünk a többi csatorna nézettségéről is! A nézettségi cikkek jórészt az RTL Klub és a TV2 vetélkedéséről szoktak szólni, ezen a héten azonban kivételt teszünk. A nézettségi eredményekkel foglalkozó táblázatokban a legrészletesebben a két legnagyobb kereskedelmi csatorna, a TV2 és az RTL Klub és a közszolgálati Duna Tv eredményeit teszik közzé, de találunk olyan összesítést is, amiből a többi csatorna nézettségéről is kaphatunk némi információt. Most ezt a listát böngésztük át.

Az előző hét legnézettebb műsorainak listáját kétféleképpen szokták közzétenni: az egyik táblázatban minden műsor minden része/epizódja szerepel, így szokott megesni, hogy az első tíz helyen csak RTL Klub-os műsorok kapnak helyet: pl. minden Keresztanyu epizód szerepel rajta, ezért ez a kimutatás viszonylag „unalmas” eredményeket hoz. Van azonban egy olyan lista is, amin a műsorok egyetlen, a legnézettebb adásukkal/epizódjukkal/részükkel szerepelnek, és ez már adhat némi információt arról, hogy mi van az RTL Klub/TV2 világán túl.

A teljes lakosság körében a legnézettebb műsor A mi kis falunk szombati premierepizódja lett 847 412 nézővel és 21,2 százalékos közönségaránnyal, ami óriási esést jelent az előző héthez képest, amikor még 940 241-en követték figyelemmel a sorozat legújabb epizódját 22,9 százalékos közönségarány mellett, (nem beszélve az egymilliós nézőszámot is meghaladó estékről). Vagyis a különbség csaknem 100.000 néző a két hét között, viszont a közönségarány nem esett vissza ennyivel. Ennek pedig az lehet a magyarázata, hogy a jó idő és a pandémia miatti korlátozások lazítása már erőteljesen rányomja bélyegét a nézettségre, az emberek elkezdtek szombat este mást csinálni a tévézés helyett. Második lett a nézettségi versenyben a Keresztanyu pénteki, évadzáró epizódja 805 587 nézővel és 19,1 százalékos közönségaránnyal. Míg az előző héten a legnézettebb epizód még 833 619 nézőt vonzott, a közönségarány kevesebb volt, 18,8 százalék. Ez is azt támaszthatja alá, hogy múlt héten már sokkal kevesebben tévéztek, mint az azt megelőző héten: ha megnézzük a számokat, akkor azt látjuk, hogy bár kevesebb nézője volt a múlt heti epizódnak, mégis nagyobb volt a közönségaránya. A közönségarány pedig azt jelenti, hogy az éppen tévét nézők közül hány százalék nézi az adott műsort. Vagyis kevesebb volt a néző, viszont az a kevés néző nagyobb arányban követte az említett epizódot.

Keresztanyu; Forrás: RTL Klub

 

A harmadik helyezett a teljes lakosság körében a szerdai RTL Klub Híradó lett 782 657 nézővel és 23,3 százalékos közönségaránnyal, negyedik a Tények (TV2) legnézettebb, szerdai kiadása 749 305 nézővel és 22,3 százalékos közönségaránnyal. Ötödik lett a Tények Plusz, hatodik pedig az Exatlon pénteki adása 602 728 nézővel és 15,3 százalékos közönségaránnyal.

És akkor itt következnek azok a műsorok, amik a másik típusú táblázatban már nem szoktak helyet kapni: a TV2 délutáni műsorsávja olyan erős, hogy A bosszú csapdájában című török sorozat a sok-sok főműsoridős műsor közé is be tudta verekedni magát, és megszerezte a kilencedik helyet a legnézettebb műsorok listáján 510 734 nézővel és 19,8 százalékos közönségaránnyal.

A Forma 1 közvetítés (M4) a tizennegyedik helyen végzett 371 667 nézővel és 12,5 százalékos közönségaránnyal. Az ATV legnézettebb műsora a múlt héten a Heti Napló Sváby Andrással lett a teljes lakosság körében 303 272 nézővel és 7,4 százalékos közönségaránnyal. Ez a lista tizenhetedik helyére volt elég.

A Duna Tv múlt heti legnézettebb műsora az Isztambuli menyasszony című török sorozat szerdai epizódja lett 258 665 nézővel. A kisebb kereskedelmi csatornák közül a Prime szerepel a lista első felében a vasárnap vetített Sissi című romantikus filmmel és az ő 249 991 nézőjével és 6 százalékos közönségarányával.

Isztambuli menyasszony

 

A 18 és 49 év közöttiek körében, vagyis a kereskedelmi célcsoportban az első két hely szintén Az mi kis falunké (309 130 néző; 23,1% SHR) és a Keresztanyu pénteki részéé (256 495 néző; 18% SHR), a harmadik helyet a TV2 Exatlonja (189103 néző; 13,4% SHR) szerezte meg. A további sorrend ebben a célcsoportban: Anyák napja (am. film, RTL Klub), Fókusz, RTL Klub Híradó, Tények Plusz, Tények, Apatigris, Forma 1 közvetítés. A kisebb kereskedelmi csatornák közül itt a Mozi+ lett a legjobb: huszonegyedik lett a Hitman – A bérgyilkos 88 077 nézővel és 6,5 százalékos közönségaránnyal.

A csatornák versenyében a kereskedelmi célcsoportban, főműsoridőben az RTL Klub győzedelmeskedett 14 százalékos közönségaránnyal, második lett a TV2 10,3 százalékkal, harmadik lett a Mozi+ 4,4 százalékkal, negyedik a Film+ 3,8 százalékkal, ötödik a Cool 2,6 százalékkal, hatodik az M4 Sport 2,3 százalékkal, hetedik az RTLII 2,2 százalékkal, nyolcadik a Super TV2 2,1 százalékkal, kilencedik a Prime 2 százalékkal, és tizedik a Comedy Central 1,9 százalékkal.

Ezen a héten az RTL Klub változtat műsorstruktúráján: a Keresztanyut és A mi kis falunk hétköznapi ismétléseit leveszik a képernyőről, és jön helyette a Konyhafőnök legújabb évada, izgatottan várjuk, hogy miként alakulnak a műsor számai a vele egy időben a TV2-n sugárzott Exatlonnal szemben.