Nagy kedvenceink a múlt századból

Régen minden jobb volt, vagy legalábbis más. Például CGI nélkül készültek az akciófilmek, Kim Cattrall fiatal volt és dögös, Luc Besson pedig még zseniális rendező volt, nem filmgyáros.

Péntek: Nagy zűr kis Kínában (1986)

Volt idő, amikor Kurt Russell az elsőszámú akcióhősök közé tartozott, és ezt nagyrészt haverjának, a horrorguru John Carpenternek (A dolog, Halloween) köszönhette. Vele készült ez a kissé bizarr, a kínai hiedelemvilágot és a hongkongi akcióvígjátékok világát egyformán megidéző, már korában kultikusnak számító darab, amiben a kőkemény kamionos Jack Burton a San Francisco-i kínai negyed lakóinak segítségére siet. Merthogy egy gonosz, ősi varázsló készült visszanyerni borzalmas erejét, és ehhez mindössze egy zöld szemű lányra van szüksége, akit feláldozhat az istenek oltárán. Csakhogy ott van Jack és régi barátai, és ott van Kim Cattrall, akinek remekül állnak a kínai fazonú ruhák. Bár a film a mozikban az első körben megbukott, de hamarosan a közönség kedvence lett, és bár ezt kevesen tudják, de a Mortal Kombat egyik nagy ihletője lett.

Szombat: A rettenthetetlen (1995)

ű

Lehet arról vicces és érdekes cikket írni, szoktunk is, hogy hány történelmi pontatlanság és hiba van Mel Gibson rendezésében – a kedvencem az, hogy a skótok a XIII. században NEM hordtak szoknyát -, de a lényeg az, hogy ez a film mindig is közönségkedvenc volt és lesz. Gibson 5 Oscar-díjat nyert vele, beleértve a legjobb filmnek és rendezőnek, illetve operatőri munkának járót is, ami azért elég szép szó, és újra divatba hozta a kék arcfestést. Amit persze hősünk, az angolok ellen harcoló skót felkelő, William Wallace valószínűleg nem használt, az viszont biztos, hogy többször is legyőzte korának egyik legerősebb hadseregét és újfajta hadviselést vezetett be, amely a lovagiasság helyett a taktikát és a megfélemlítést helyezte előtérbe. És mindezt Gibson remekül ábrázolja a maga szokásos enyhén szadista módján.

Vasárnap: Az ötödik elem (1997)

Bizony volt idő, amikor Luc Besson még nem évente ötven filmet legyártó szuperproducer volt, hanem zseniális, nagyszerű látásmóddal bíró rendező, aki olyan elképesztő dolgokra volt képes, mint a megismételhetetlen Az ötödik elem. Mert Leeloo (Milla Jovovich), a csodás képességekkel és elképesztő erővel rendelkező, mégis törékeny vörös hajú lány és az izompólós jövőbeli taxisofőr, Korben Dallas (Bruce Willis) története más fejéből aligha pattanhatott volna ki. Ők ketten néznek szembe a minden ötezredik évben feltáruló dimenziókapun át az Életet elpusztítani akaró Gonosszal, és vesznek részt megannyi vidám kalandban. És ez a film maga korában tényleg egyedülálló és lenyűgöző volt, mind látványában, karaktereiben és történetében – amit Besson megpróbált újra elérni a Valerian és az ezer bolygó városával, de csak kevés sikerrel.