Zöld könyv - Útmutató az élethez

Bakancslistához adom
Green Book
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dráma, 130 perc, 2018

Értékelés:

308 szavazatból
Szerinted?

Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.
Bemutató dátuma: 2019. február 21. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
offtopic
Edmond Dantes okt. 21. 19:27:46 9/10 Előzmény filoszemitabéluska
" a hazai építkezésen dolgozó ukránok és a gyapotszedő Tamás bácsik között" eltelt jó másfél évszázad. Ahhoz képest itt ezen a téren nem túl nagy a fejlődés. A tótok alamizsnát kaphattak itteni munkájukért. A Felvidéket nem ajándékba kapták és nem munkabér gyanánt és nem ők. Kettős állampolgárság: nincs. Mármint szlovák-magyar viszonylatban. Törvény tiltja odaát. A pirézek pedig kipusztíthatatlanok. Vezetőjük és EU-képviselőjük is van: Gyöngyösi Márton. A mai földrajz-néprajz-történelemórának vége. Jó éjszakát, gyerekek!
filoszemitabéluska okt. 19. 17:23:54 Előzmény Edmond Dantes
Akkor a britekre neheztelnünk illik, nem csak az egykori gyarmatbirodalma okán, hanem amiért több százezer magyar végzi ott a Dirty Work-öt. Ennek ellenére én nem tennék egyenlőségjelet a rabszolgamunka és azon jelenség közé, hogy vannak gazdagabb és szegényebb országok és a szegényebb országok állampolgárai a jobb kereset okán elmennek dolgozni a gazdagabb országba. Megtörtént ez pl. Itália és Svájc vonatkozásában is. Tisztában vagyok vele, hogy belvárosi, liberális körökben nem illik negatívat mondani a Nagy Testvérről, de azért durva az összehasonlítás a hazai építkezésen dolgozó ukránok és a gyapotszedő Tamás bácsik között. Azt sem gondoltam, hogy a tótok építették fel fél Budapestet (nyilván ezért lett nekik ajándékozva Felvidék) azt hittem a magyarság sem kizárólag dszsentrikből állt, akiknek derogált a fizikai munka. Azt is tudom, hogy a totálisan elferdített és félremagyarázott Gyöngyösi Márton beszéd óta kényes téma a kettős állampolgárság (kötelező biztosra venni, hogy az illető a magyar érdekeket preferálja másik hazája érdekeivel szemben) ezért elnézést kérek a durva indiszkrécióért . Egyébként erdei nyenyecnek hittelek. A pirézeket emlékeim szerint kipusztították a nácziak.
9/10
offtopic
Edmond Dantes okt. 19. 15:41:59 9/10 Előzmény filoszemitabéluska
Nem tudom, mi az a fajkóbi és amit kérdezel, az magánügy és személyiségi jogot érint, de veled megosztom: piréz-magyar kettős állampolgár vagyok. Erről ennyit, a többid már csak gyenge mantra és sértegetés: "utálat", "megvetés". A "fajmagyar" szó nem mai találmány. Úgy 100-150 éve irritálja az 1918-ig a Monarchiába, azóta nemzetállamokká szerveződött kisebbségi népeket. Ők végezték, ha nem is rabszolga-státuszban, a "dirty-work"-öt, teszem azt "tótok" építették fél Budapestet, kubaiak dolgoztak -nem a Monarchiában- textilgyárakban, ukrán, román rabsz... khm... vendégmunkások dolgoztak-dolgoznak ma is építkezéseinken etc. Ők a mai "magyarországi építkezéseken robotolók", fotó nélkül is. Az ún. magyar kultúrfölény évszázados hangoztatása is "fajmagyar" gyökerű, a ma második virágkorát élő Klebelsberg Kunó fejlesztette "tökélyre": „Olyan kultúrpolitikára van szükségünk, amely nemzeti elkötelezettségű, nemzetközi színvonalú és nemzetközi beágyazottsággal rendelkezik, és ez a kettő képes biztosítani a kultúrfölényt, amelyet Klebelsberg Kunó is kulcsfontosságúnak tartott” – hangoztatta az államtitkár. Ld. itt: https://kultura.hu/megkezdodott-a-debreceni-csokonai-szinhaz-epuletenek-felujitasa/ A kedvedért még egy kis magyarkodás: "Nem az a magyar, akinek a nagyapja magyar volt, hanem az, akinek az unokája is az lesz." Ld. itt: http://nski.hu/nem-az-magyar,-akinek-a-nagyapja-magyar-volt,-hanem-akinek-az-unokaja-is-az-lesz.html és itt: https://infovilag.hu/fajmagyar-felmagyar-osmagyar/
filoszemitabéluska okt. 19. 11:40:34 Előzmény Edmond Dantes
Tetszik ez a fajmagyar kifejezés! Majdnem olyan frappáns, mint annak idején a fajkóbi volt. Minden esetre van mindkét kifejezésben némi utálat. Feltételezem, saját magadat nem utálod, ezért kérdezem, milyen nemzethez tartozol és milyen minőségben tartózkodsz ezen a megvetett nép körében? Azt én is kérdezem, nálunk vajon kik végzik el a "dirty work"-öt? Talán az olyan emberek, akik nem kvalifikáltak szellemi munkára. De tudtommal egyetlen embert és őseit nem hurcoltunk be rabszolgának. Ha van az ellenkezőjéről információd, oszd meg velünk fajmagyarokkal. Ha tudsz magyarországi építkezéseken robotoló néger (bocsánat, afroafrikai) rabszolgákról, küldj róluk fotókat.
9/10
offtopic
Edmond Dantes okt. 18. 09:41:36 9/10 Előzmény filoszemitabéluska
Vajon kik végezték volna el, kikkel végeztették volna el 200 évig a piszkos munkát a felsőbbrendű fehér amerikaiak? Kik dolgoztak volna látástól vakulásig és még azután is a földeken, gyárakban? Kik építették volna a felhőkarcolókat? Amiket nem az afrikai, hanem nagyrészt a hazai rabszolgák, az indiánok építettek, akiknek -tudtommal- genetikailag nincs tériszonyuk. Vajon ma kik végeznék el ott és Európában a "dirty work"-öt, ha nem korunk rabszolgái, az ázsiai, latin-amerikai és afrikai "vendég"munkások? Nem tegnap óta és nem a "migráncsválság" (2015) óta van ez így, hanem évtizedek óta és a jelek szerint ez így is marad, sőt: fokozódik. (Zárójelben: nálunk vajon kik végzik el a "dirty work"-öt? A felsőbbrendű magyarok?)
9/10
offtopic
Edmond Dantes okt. 18. 09:39:30 9/10 Előzmény filoszemitabéluska
Vajon kik végezték volna el, kikkel végeztették volna el 200 évig a piszkos munkát a felsőbbrendű fehér amerikaiak? Kik dolgoztak volna látástól vakulásig és még azután is a földeke, gyárakban? Ki építették volna a felhőkarcolókat? Amiket nem az afrikai, hanem a hazai rabszolgák, az indiánok építettek, akiknek -tudtommal- genetikailag nincs tériszonyuk. Vajon ma kik végeznék el ott és Európában a "dirty work"-öt, ha nem korunk rabszolgái, az ázsiai, latin-amerikai és afrikai "vendég"munkások? Nem tegnap óta és nem a "migráncsválság" (2015) óta van ez így, hanem évtizedek óta és a jelek szerint ez így is marad, sőt: fokozódik. (Zárójelben: nálunk vajon kik végzik a "dirty work"-öt? A felsőbbrendű fajmagyarok?)
Nagy1A okt. 17. 21:49:54 Előzmény filoszemitabéluska
"Kamatostól fizetnek őseik bűnéért." ...... Sajnos nem csak Ők!! Ez a faji probléma, már most az egész Európára, fél világra kihat és beláthatatlan hatással lesz a továbbiakban is!! Már mi is szívunk emiatt.....
9/10
offtopic
Edmond Dantes okt. 16. 21:54:28 9/10
Ajanlom itt alattam egyeseknek a QAnon mozgalom tanulmanyozasat. Ahogy elnezem, tetszeni fog nekik, ha megismerik, akar meg csatlakozhatnak is hozza. Jo mulatast hozza.
8/10
itsme1 júl. 14. 16:05:49 8/10
Ki fizeti a révészt? (lásd alattam) Nincs szükség fizetségre, meggyőződéből ír ilyen okosakat, hogy rasszizmus a fehérek ellen. Gondolom szerinte a melegek meg kirekesztik szegény heteró többséget.
1/10
Révész István jún. 30. 20:43:15 1/10
Ez is csak egy szemét holly wood-i propaganda film, rasszista - fehér gyűlölő... hiába most az ilyenért adják az oszkárt
filoszemitabéluska jún. 15. 18:25:44
Azért a filmet nézve van egy olyan érzés a nézőben, hogy "Jé, a postás megharapta a kutyát!"
7/10
offtopic
sexykex jún. 03. 12:03:33 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Szentigaz, hogy lenyúlták! (Szándékosan egybeírtam, nyelvújítási szándékkal. Kazinczy már nem él és valakinek mégiscsak folytatnia kell. Szentigaz ugye?) Jól látod kedves Edmond. Volt már máskor is, hogy jól láttad, de ennyire! Ez egy különleges nap! Ennyire jól látni valamit, az nem piskóta. (Az inkább kőttes.)
Bár azt nem hiszem, hogy forgatnának. Talán ezt mégsem látod annyira jól. Na, ugye! Mondtam, hogy ez egy különleges nap! Ritkán fordul elő, hogy valamit nem látsz tökéletesen kedves Edmond. Esetleg szereplőt válogatnak. Esetleg írják a forgatókönyvet. (El tudod azt képzelni kedves Edmond, hogy milyen lesz az nélkülem?) Ej, ne is beszéljünk róla! Az lesz a nóta vége, hogy felidegelem magam. (Csak így póriasan, némi panelproli beütéssel, hogy lássák: úriember vagyok, de nem mindig.) És akkor közreadom! „Hogy látva lássanak.” Had tudja meg mindenki, hogy a Port mennyire nem ügyel az értékekre.
9/10
offtopic
Edmond Dantes jún. 03. 10:35:56 9/10 Előzmény sexykex
A producerek nyúlhatták le és már el is kezdték a forgatás(oka)t ld. 87 itt.
7/10
offtopic
sexykex jún. 01. 10:33:51 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Szőrén-szálán eltűnt az írásom. Ez egy pamflet volt, egy rövid szatíra, esetleg egy groteszk. Egy különös, sehova sem sorolható különleges mű, egy „irodalmi alkotás”. Maguk megölték a gyermekemet! Ha egy regényből idéztem volna hasonlókat, azt is kigyomlálták volna a „hozzáértő” kezek?
filoszemitabéluska máj. 31. 21:13:22
Kicsit ellentmondásos figura a digó sofőr. Néha elképesztően primitív tahó, máskor meg hihetetlenül empatikus és finom lelkű. Nem tudom, egy emberben megférnek e a valóságban ilyen szélsőségek? Hatásosak a rasszista jelenetek, ökölbe szorul tőlük a néző keze. Különösen, ha arra gondolunk, hogy a feketék nem önszántukból kerültek az "Ígéret Földjére"
De nagyban enyhíti az őszinte felháborodást, ha a feketék mostani viselkedését nézzük. A napokban ismét megcsodálhattuk jutányos plazmatévé beszerzéssel fűszerezett gyászolási szokásaikat.
Mindent összevetve, nem volt jó üzlet a rabszolga kereskedés a mostani fehér nemzedék számára. Kamatostól fizetnek őseik bűnéért.
9/10
offtopic
Edmond Dantes máj. 30. 15:04:19 9/10 Előzmény sexykex
Rajta, lehet keresni producer(eke)t és ha összejött a pénz, el lehet kezdeni a forgatás(oka)t. Ha meglesz valamelyikre az Oscar, kérek egy elérhetőségi címet, ahová a gratulációmat küldhetem. Addig is be kell érnünk a meglévő vagy már készülő terméssel.
9/10
offtopic
Edmond Dantes máj. 29. 20:17:12 9/10 Előzmény sexykex
Script-javaslatokat kérek, amik Oscarra startolhatnak. Én már elkezdtem ld. 83.
7/10
sexykex máj. 29. 09:35:39 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Régebben is készítettek filmet melegekről, AIDS betegekről, indiánokról, zsidókról, feketékről, de nem csak róluk. Kuriózum volt egy-egy film, sokáig foglalkoztak az emberek a témával, beszéltek róla. Manapság jelentős súlyponttévesztés tapasztalható a filmművészetben. Túl sok a mese, az animáció, a fantasy, a képregény adaptáció. Egyértelműen sok a kisebbséggel foglalkozó film is.
Nincs igazán rálátásom a filmiparra, nem ismerem az éves filmtermést. Lehet, hogy mindössze az HBO és a Cinemax műsorpolitikája, vezetői és szerkesztői vezetnek félre. Ugyanúgy elképzelhetőnek tartom, hogy a nagy filmes család valóban rástartolt ezekre a témákra. Azonban, ha ez igaz vigyázniuk kell: előbb-utóbb az egész téma hitelét veszti, ráunnak az emberek a népnevelő szándékra.
Azt meg inkább hagyjuk, hogy milyen filmek kaptak Oscart régebben. Meglehetősen változatos a paletta. Viszont igaz, hogy a Szomszédok nem kapta meg a szobrocskát. (Valószínűleg csak azért, mert be sem nevezték.)
7/10
sexykex máj. 29. 09:32:15 7/10 Előzmény Gege06
A sport manapság nem játék, hanem kőkemény üzlet. A film nemcsak művészet, hanem kőkemény üzlet. Butaság lenne azt hinni, hogy majd könnyedén eltapsolnak 23 millió dollárt azért, hogy „ilyen és hasonló témákról” a gondolkodó lények elmerengjenek. Ez a film az USA-ban gyakorlatilag megbukott: 320 ezer dollár a nyitó hétvégén? Nevetséges! A reklámköltségek, a film körüli hajcihő akár meg is haladhatja a gyártási költségeket. Ha nincs a díjeső, a jelölések, az Oscar, akkor aligha jött volna össze az otthoni 85 milliós bevétel.
Nagyon valószínű, hogy ha nem kifejezett közönségfilm készül, akkor tudatosan keresik – már a gyártás során – az Akadémia kegyeit. Tulajdonképpen ez még a magyar filmek esetében is kimutatható. Mindig vannak divatos témák, amire összerezzen a kritikusok és művész urak szíve, hiszen jól mondod: a filmnek tanítani, nevelni is kell!
(Felvetődik a kérdés: miért gondolom azt, hogy a Zöld könyv nem egyszerűen szívből érkező eposz? Miért próbálok mindenféle manipulatív szándékot belemagyarázni? Nos, a Farrelly testvérek múltjában vígjáték, vígjátékot követ. A könnyű műfajban sikeres emberek, akik elérkezettnek látták az időt, hogy valami igazán maradandót hozzanak létre. Ebbéli fáradozásukat jó szívvel fogadta és értékelte a filmes társadalom. Szerintem. Ezzel együtt, ennek ellenére, e mellett már elmondtam: a Zöld könyv egy jól sikerült, értékes film lett.)
9/10
Edmond Dantes máj. 27. 09:41:40 9/10 Előzmény sexykex
Úgy-úgy. Az az igazi nagy film, amiben van: papa-mama (szigorúan különneműek!), 3 a gyerek, 4 a kerék. Vidéki ház, kert, vasárnapi fűnyírás, barbecue a szomszédokkal, WASP-közösség. Semmi cicó. Papa könyvelő, mama háztartást vezet, gyerekeket nevel, akik felnőnek, megházasodnak, gyerekeik lesznek, boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Minden annyira izgi és szexi. Hit, remény, szeretet, függöny ... és Oscar-díjeső. Mindig is ilyesféle filmek kaptak Oscarokat ugyebár.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu