A besúgó

Bakancslistához adom
15 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmsorozat, 44 perc, 2022

Értékelés:

211 szavazatból
Szerinted?

1985. A kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén. A húszéves Gergő szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Gergő legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására.

Gergő azonban súlyos titkot őriz. Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre...

Miközben Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, Gergő minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az Állambiztonságot és tartsa meg új barátait? Az idő szorít, a végső összecsapás előtt döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll.
Forgalmazó: HBO

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Lajos Katona márc. 17. 15:16:25 1/10
A kommunistáknak dicsőség, nektek pedig kivégzés!
7/10
InteriorLulu jan. 16. 22:26:16 7/10 Előzmény Sz. Péter
Nem a pontos korrajzot kérem számon, hanem éppen azt, amit te magad is idézel tőlem: a valóságosságot (=/= valóság!), a hitelességet és azt, hogy a látottak akár meg is történhettek volna.
A szórakoztatás mellett ezek szerintem bele kell, hogy férjenek.
Sz. Péter jan. 16. 17:25:15 Előzmény InteriorLulu
"attól, hogy maga a sztori kitalált, attól még nem kell elrugaszkodnia a valóságostól. Attól, hogy a történet fikció, attól még lehet hiteles; olyan, amelyik az ábrázolt módon akár valóban meg is történhetett volna"

Az alkotókat semmi nem kötelezi, hogy ne rugaszkodhatnának el a régmúlt eseményeitől.
Szerintem csak szórakoztatni akartak, nem pontos korrajzot adni.
7/10
Lámai Dala jan. 16. 16:00:02 7/10
7/10
InteriorLulu 2022 okt. 26. - 12:14:03 7/10
Ahogy erre történészek és korabeli ellenzékiek megszólalásaikban rámutatnak, a sorozat tele van kisebb-nagyobb hitelességi problémával (aztán hogy ki hogyan viszonyul ezekhez, és innentől magához az egész sorozathoz, az már persze egyénfüggő).
A kifogásolt dolgok többsége már a kritikák megismerése előtt nekem is szemet szúrt, viszont érdekesmód a szerintem legdurvább hibát illetően nem találkoztam kritikával. Lehet azért, mert ez már az utolsó részben volt, és sokan addigra már egyszerűen abbahagyták a sorozatot.
SPOILER
Az egész sorozat bizonyos szempontból csúcspontján a négy-öt srác konkrétan üti-vágja, gumibotozza, sőt autóval elüti a rájuk törő rendőröket (az egész jelenet egyébként magyar produkciótól igencsak szokatlanul hitelesre sikerült, végre valóban igazinak tűnő erőszakkal), szóval jól elverik azt a pár rendőrt, aztán hová is menekülnének máshová, mint a koleszos klubhelyiségükbe, ahol nyilván azonnal rájuk is talál a hatóság. És ahelyett, hogy ez a pár egyetemista onnantól minimum fél-egy évre rács mögé kerülne, és persze azután sem folytathatnák tanulmányaikat, mindössze egy bemondásra azonnal elhitt információ fejében simán elengedik őket úgy, hogy későbbi retorziókról sem tudunk.
Szóval itt azért már tényleg fogtam a fejem, hogy ezt tényleg meg akarják velünk etetni?...
SPOILER OFF
Itt is alapvetően arról van szó, mint annyi más olyan film/sorozat esetében, melyek sztorija bár fikciós, mégis reális alapokon, közelmúltbeli, deklaráltan (!) valós történéseken, történelmi tényeken nyugszik: attól, hogy maga a sztori kitalált, attól még nem kell elrugaszkodnia a valóságostól. Attól, hogy a történet fikció, attól még lehet hiteles; olyan, amelyik az ábrázolt módon akár valóban meg is történhetett volna. Szigorúan ideértve olyan körülményeket is, melyek a sztorinak mintegy sarokkövei - mint mondjuk annak a konkrét következménye, amikor a két szembenálló fél egyre csak növekvő ellentéte fizikai összecsapásban csúcsosodik ki. Például.
FfffFff 2022 aug. 20. - 03:51:14 Előzmény Patafizikus
Valoban ökörseg ilyeneken fennakadni
10/10
M41 2150 2022 júl. 20. - 13:26:33 10/10
Nagyon jó és izgalmas sorozat!!! 🙂 Egy perc unalmas rész sem volt benne a számomra, végig lekötötte a figyelmem! Az összes színész a fiataloktól kezdve az idősebb korosztályig mind remekül játszottak!!!
Gratulálok az alkotóknak!!!
10/10!!!
Sau Dade 2022 júl. 08. - 17:29:33 Előzmény guess.who
"Ahogy néztem, a lekerült amerikai sorozatok külső gyártások voltak, és az is elég látványos, hogy az eltűnt szériák zöme HBO Europe, illetve HBO Max Europe gyártás, szóval feltételezhető, hogy helyi produkciós cégeknek fizettek a licencelésükért annak ellenére, hogy Originalok voltak. (Csak tippelek, de igazából csak az tűnik logikusnak számomra, hogy szemben a több éves szerződésre előre kifizetett pénzzel, itt folyamatosan, kisebb időközönként megy a kiadás a tartalmakra, hiszen csak ebben az esetben, a pénzcsap elzárásával lehet egyértelműen spórolni “sok kicsi, sokat ér”-alapon. Ami persze aggasztó, mert akkor más hasonló szerződések is megszűnhetnek ilyen alapon, azaz csak a saját-saját sorozatok lesznek biztonságban, ha vannak ilyenek.)"

Idezet a mar beszurt sorozatjunkie-s cikkbol, amibol en is vettem, mert meg annyira sem ertek hozza, mint ok. Ellenben el tudom kepzelni, hogy vannak olyan produkcio finanszirozasi modok, jogi kacskaringok, amik elottem, mint nezo elott nem ismertek.
A konkluzio ugyanaz: szvsz egyetlen fejes kirugasa a warner brosnal nagyobb megtakaritast eredmenyezne, mint a MAR LEGYARTOTT sorozatok levetele kinalatbol, koztuk a frissen bemutatottak is. A presztizsveszteseget, amit ez a kisopres okoz, nem is szamolva. De komolyan: a hvg-n talan most volt fenn egy cikk, ami kvazi TEMETI az HBO-ot...
Eddig en azt hittem, hogy a helyi gyartasok kicsit marketing eszkozok is uj elofizetok szerzesere, mert az nyilvanvalo, hogy egy magyar vagy sved, roman, cseh gyartas kis erdeklodesre tart igenyt, meg a sajat teruletenek tobbi orszagaban sem igazan tud nagyot szolni. Ezert gindoktam, hogy nagy beveteleket nyilvan nem hoz, de hogy annyit vinne a mar kesz, eppen bemutatott darab, higy monsjuk egy evet ne erje meg otthagyni a tarban, azt nem hittem volna.
De kell, hogy legyen ra eszszeru magyarazat, ami nem az, hogy a nehai ugynokok megfurtak "Feltek"! Muhaha, egyreszt ettol felni???? Masreszt ugye csomo masik sorival, filmmel egyutt tunt el, es mondjuk egy sved vigjatektol aligha feltek a nehai magyar beszervezettek....
Ertem, h nem velem vitazol, de nem engem kell meggyozni, sot tkp ugyanazt mondjuk.

Ahogy a talan valaha tervezett folytatassal is. Igen, bena volt a vege, de en mintha ereznem benne a szandekot a cliff hangerre vagy legalabb arra, hogy nem varrjanak el teljesen a szalakat, mert ezeket talan fel lehet (lehetett volna) csippenteni, ha megint jon ra penz, paripa, fegyver.
Minden rosszban van valami jo alapon, talan ez a jo abban, ami ma az HBO korul tortenik, mert en sem hiszem, hogy ezekkel az alkotokkal kellett volna nekunk meg egy (vagy tobb???? Atya isten, micsoda kilatasok!) evad.
offtopic
guess.who 2022 júl. 08. - 08:04:01 Előzmény Sau Dade
Csak röviden:
- Jogdíjat? Egy saját gyártású tartalomért? Mégis kinek? Saját maguknak? De oké, tegyük fel, hogy egy külsős tartalomgyártó cégnek fizetnek jogdíjat. Mi után fizetik? A lejátszások után, amikből nekik maguknak van elsősorban bevételük, és annak bizonyos részét utalják tovább.

- Folytatás lehetősége? Szerintem semmilyen cliffhanger nem volt, az egész utolsó rész túlzottan összecsapott, zsúfolt és túlpörgetett volt, a végére odabiggyesztett utolsó jelenet meg egyáltalán nem illett hozzá (ez egyébként több magyar gyártású sorozatban is előfordult már, ti. hogy a készítők, nem tudván értelmesen fel/megoldani pár saját maguk írta konfliktust, inkább kiírják, hogy "5 hónap múlva", és odatesznek egy jelenetet, ami szerint minden rendben megoldódott, de a megoldásokat mégsem kellett kitalálniuk hozzá, a néző meg menjen a fenébe a meghökkenésével).
Egyszóval nem: ez így egy lezárt, keretezett izé volt, még akkor is, ha olyan, amilyen. Bárhogy folytatni hülyeség lenne - bár nyilván a nézőknél minden hasonló esetben van egy természetes igény rá, hogy az előtte hetekig-hónapokig-évekig a nappalijukba tolakodó és ismeretlenül is ismerőssé változó fantázialények továbbra is ott hédereljenek abban a nappaliban, de hát...
Sau Dade 2022 júl. 07. - 18:28:25 Előzmény György Kádár
Abszolút általános probléma, nagy sorozatokban is így van, Pl. Netflix, Sex Education. Gondolom, a szereplőválogatásnál extra fáradtság a nem végzett színészek közül castingolni. Vagy nem tudom. De tény, hogy ha megnézed, világszinten gyakori panasz, hogy tizen-, huszonéveseket egy bő tizessel idősebb színészek játszanak, és nem mindenki olyan küllemű, hogy ezt el is hiszed neki.
Persze itthon azért lehetséges lett volna a színművészetisek között keresgélni, elég koncentrált hely, akkor is, ha épp kettő van belőle.
Sau Dade 2022 júl. 07. - 18:22:55 Előzmény guess.who
Elméletileg jogdíjat kellhet fizetni, ha olyan a konstrukció, h valami produkciós cég gyártja le nekik, illetve tárhelyet is foglal. Mondjuk mindez ahhoz viszonyítva, amennyibe a legyártás került, elég karcsú spórolási tétel lehet, így nem tudom, miben járul hozzá a monstrum számainak szépítéséhez... Ha ehhez hozzáveszem, hogy mekkora felháborodást okozott ez a törlésesdi (én is lemondtam az előfizetést, bár ennek ez csak egy eleme volt, de azóta elég sok ilyet olvastam), akkor pláne nem látom azt az összeget, ami megérné az arcvesztést. No, de talán csak nem voltunk még tőzsdei óriáscégek vezetői és nem tudjuk, hogy az ilyen kicsiből is milyen sokra megy....

Az meg, hogy benne volt-e a folytatás lehetősége? Hát, szerintem igen, akarták, akarhatták, nekem legalább is ez jött le azzal, hogy kicsit be lett lebegtetve, hogy Geri átvitorlázik a rendszerváltáson és mint a legnagyobb kádár-kori ellenzéki ember, majd valami nagyember lesz belőle, de Kata tudja a titkát, de ő is zsarolja Katát... Ez olyan elég cliffhangeres volt.
De ha a saját véleményem mondom, nem azt, amit éreztem a befejezésből, akkor nem, ennek a belebegtetésnek az ellenére nem hiszem, hogy EZT folytatni kellett volna. Nagyon maximum egy reboot valami új csapattal, de elég komoly gödörből kellett volna ehhez kikormányozni a majdani cselekményt, már, ha igazodni akartak hozzá, ami korábban történt.

Sajnos, nálunk az HBO kiszállása a helyi gyártásból szerintem dupla kár, mert talán ők voltak az egyetlen pénzes, ugyanakkor igényes gyártó (mondom ezt annak ellenére, hogy szerintem EZ a projekt nem sikerült azon a szinten, amin a többit vitték), így volt esélyünk némi helyi tartalomra a sok nemzetközi mellett (nem tudom, én ilyen perverz vagyok, hiába a sok nemzetközi, persze főleg angolszász projekt, nagyon szeretem a kisebbeket, különös tekintettel a hazaira. Nem csak sorozatban, könyvben is. Még akkor is, ha néha a magyar narancs kicsit kisebb, kicsit savanyúbb, és ezt el is mondom róla. Akkor is jó, hogy van. Vagy volt.
György Kádár 2022 júl. 06. - 21:23:23
Most kezdtem. Minden színész túlkoros ebben a sorozatban?
offtopic
guess.who 2022 júl. 05. - 21:05:04 Előzmény Sau Dade
Nem mintha annyira fájna a hír, de két dolog:
- hogy "kaszálhatta el" a második évadot, ha a sztoriból abszolút nem következett folytatás lehetősége és értelme sem lett volna, az egész második évados kívánságműsor csak néhány ember vágyvezérelt gondolkodása volt?
- oké, hogy spórolás, nagyon hiszékeny vagyok és elfogadom, de az első évad eltüntetését (sőt: a youtube-on levő, oda tartozó tartalom törlését is!) nehezen lehet "spórolásként" eladni, hiszen azokat már nem kell leforgatni, azoknak nincs költsége, kizárólag a bevételt termelné.
Sau Dade 2022 júl. 05. - 16:54:27
Ahogy varhato volt, nem lesz 2. evad:
"Ennyi idő kellett, hogy az HBO Max nadrágszíj-meghúzása megugorja az amerikai hírküszöböt, még ha az a legnagyobb nemzeti ünnepen is történt. A Variety hozta le exkluzívban a tartalomeltávolításokról szóló hírt a Warner-Discovery hivatalos közleményeivel, amit sok magyar oldal interpretált – szokás szerint keverve az HBO-t és az a sok Warner platform (köztük az HBO) tartalmainak streaming otthon biztosító HBO Max-ot, amelyről a hír szól.
A lényeg nagyjából az, amit írtunk mi is pár napja, megerősítik, hogy spórolásból történt a dolog, és hogy minden skandináv és kkeu-s fejlesztést leállítanak, valamint a holland és török terveket is, egyedül a spanyolok maradnak meg, illetve a franciák (amik még csak terv alatt vannak), és a lengyelek sem vesztették el az eddigi projektjeiket, ld. Enyhülés.
Szóval ki lehet jelenteni, hogy az HBO Max elkaszálta A besúgót. Meg a Lust-ot. Meg a Kamikaze-t. Meg a többi futó sorozatot, amik lekerültek és itt említjük őket. "
forras: https://www.sorozatjunkie.hu/2022/07/05/hirkedd-389/
6/10
Patafizikus 2022 júl. 04. - 21:56:08 6/10
Klasszikus példája a "jó lehetett volna" sorozatnak.
Miért nem lett jó?
Nagyon gyenge színészek ( vagy inkább gyenge teljesítmények ebben a sorozatban), hibáktól hemzsegő és hiteltelen történetvezetés, elcsépelt sablonok, ócska párbeszédek, röhejes karakterek.
A történet meg kb. az ötödik résztől kezd önmaga paródiájába fordulni.

Pár apró "ökörség":
- 1985-ben már nem volt aknazár a határon,
-1985-ben még vörös csillagos sapkarózsája volt a rendőröknek,
- mit is keres a nagy felforgató egy honvédségi futár ETZ-n, amin ráadásul a honvédségi rendszám is rajta van?,
- aki ezt írta, az tudja mi is volt az a Főtaxi, hogy működött?! Mert ez a szál egyenesen kínosan gagyi a történetben! Vagy ennyi pénzel támogatta a Főtaxi a filmet, hogy szinte mindenhova Főtaxis kocsival kellett mennie mindenkinek? A film szerint egy Főtaxis sofőr simán bármikor odaadja a kocsiját kölcsönbe, neki azzal nem kell dolgoznia, nincs váltótársa aki dolgozna vele, nem baj ha egy hűtőt dobnak rá, nem kell szervizbe vinnie. Aztán ha kell, egy másik taxit ( egy Wartburgot) is tudnak szerezni, mert ezek a taxik csak úgy nőnek mint a pitypang a réten.
- Valakit boxerrel keményen arcon csapnak, aztán percekig ütik -verik - rugdossák, majd egy csomagtartóba zárják. De egy nap múlva, mikor kiengedik, van egy kis piros folt az arcán, és gond nélkül beül vezetni.


1/10
deadscott 2022 júl. 04. - 21:16:17 1/10
Ez a krumpliorrú főszereplő ritka ellenszenves.
Lovagos 2022 jún. 30. - 20:39:31
Mi volt ez?
Történet egy szerencsétlen, beteg fiúról,
akinek be voltak csípődve az úgynevezett magyarok!
8/10
offtopic
Lizus-ka 2022 jún. 29. - 21:46:13 8/10 Előzmény janderka
Igazad van, elnézést kérek, Drizarinak kellett volna címeznem.
6/10
janderka 2022 jún. 29. - 20:58:16 6/10 Előzmény Lizus-ka
Éééén? Tudja a fene - bár szerintem keversz a korábbi hozzászólóval.
Ettől függetlenül ez itt nyilvánvalóan egy lerágott csont már. Olvass inkább vissza, tényleg. Lehet persze, hogy így már uncsi, de nem véletlenül halt be a topik se. Ebben ennyi volt. Minden érv-ellenérv már a múlt.
8/10
Lizus-ka 2022 jún. 29. - 20:14:12 8/10 Előzmény janderka
Már megbocsáss, de én a te véleményedre lettem volna kíváncsi, (nem a többiekére) hisz magad nevezted fércmunkának.
Összes hozzászólás